Magyar gazdaság: látszik már az alagút a fény végén 2013. március 26. kedd 8:31 Forrás: MTI

Magyar gazdaság: látszik már az alagút a fény végén
Orbán és matolcsy, a romboló duó.

Budapest – Sötét jövőt fest a magyar gazdaság számára a  GKI Gazdaságkutató Zrt. Legfrissebb előrejelzésük szerint idén stagnál a magyar gazdaság, az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százaléka körül alakulhat, míg az infláció éves átlagban 3 százalékra eshet. Újabb megszorításokra lesz szükség.

A GKI tanulmánya szerint a magyar GDP 2013-ban a 2010. évi szinten lesz, ráadásul a gazdaság ehhez is feléli tartalékait. “Az emberek magánnyugdíj-vagyona eltűnt, a devizatartalék csökken, a tőke és a képzett munkaerő távozóban”.

Az iparban a tavalyi visszaesés után 2013-ban már egy százalék közeli növekedés várható, elsősorban az autógyári kapacitások belépése következtében. A mezőgazdasági GDP a tavalyi aszályos év után átlagos időjárás esetén 15 százalékkal emelkedik, ami mintegy 0,5 százalékponttal járulhat hozzá az idei GDP növekedéshez.

Az építőipar teljesítménye 2013-ban hét évnyi zuhanás után várhatóan stagnál, csakúgy, mint a lakásépítés (10 ezer új lakás átadása várható). A kiskereskedelmi forgalom és a turizmus ugyancsak stagnál az előrejelzés szerint.

A szolgáltató szféra enyhe visszaesése folytatódik, egyedül az infó-kommunikációs ágazatban várható növekedés. A közszolgáltatások – mindenekelőtt az egészségügy és az oktatás – színvonala a forráskivonás, a rossz bérezés, de főleg az átgondolatlan és az érintettekkel előre nem egyeztetett beavatkozások miatt gyorsulva romlik.

Az eddigi döntések hatására az infláció éves átlagban 3 százalék környékére eshet, de ennek az előrejelzésnek nagy a bizonytalansága. A költségvetési kiadásból és a szolgáltató vállalatok tőkefeléléséből finanszírozott árcsökkentés ugyan átmenetileg reáljövedelem-növekedést generálhat, de már egy-másfél éves távon újabb inflációs hullámot fog elindítani. Romlani fog a szolgáltatások minősége, ami a burkolt infláció legrosszabb formája.

Az előrejelzés szerint 2013-ban az EU módszertana szerinti államháztartási hiány végül a GDP 3,5 százaléka körül alakul. Nem zárható ki ennél érzékelhetően (0,5-1 százalékponttal) magasabb deficit sem vagy a telekomadóra vonatkozó, viszonylag késői időpontban megszülető kedvezőtlen EU bírósági ítélet, vagy a választási költségvetés erőteljesebb érvényesülése esetén.

A GKI úgy véli, az államadósság nem csökken 2013-ban.

A munkaerőpiacon sem várható érdemi javulás a gazdaságkutató szerint: a foglalkoztatás statisztikailag 1 százalékkal emelkedik a közfoglalkoztatás és a külföldi munkavállalás terjedése révén, a valódi – vagyis az üzleti és adózó – hazai munkahelyek száma csökken.

A munkanélküliségi ráta a 2011-2012. évi 10,9 százaléknál – a választások közeledtére is tekintettel – egy hajszállal alacsonyabb, 10,8 százalék lehet 2013-ban a GKI előrejelzése szerint.

A külső egyensúly 2013-ban is kedvező lesz, a külső finanszírozási képesség 3,5-ről 4,2 milliárd euróra, a GDP 3,6 százalékáról 4,3 százalékára emelkedik. A magyar működőtőke-import a romló hazai befektetési klíma miatt várhatóan elmarad a tőkeexporttól. Várhatóan kissé esik a devizatartalék is, de ha a tavaly év végi 34 milliárdról 32 vagy 31 milliárd euró alá csökkenne, az már kockázatos mértékben rontaná az ország pénzügyi megítélését.

A GKI 2013-ban átlagosan 4 százalék körüli bruttó és nettó béremelkedést prognosztizál. A keresetek reálértéke így (3 százalékos inflációt feltételezve) 1 százalékkal nő.

A nyugdíjak reálértéke – mivel azok idén a kormány eredeti inflációs előrejelzésének megfelelően 5,2 százalékkal bővülnek – körülbelül 2 százalékkal emelkedik idén. A családi pótlék és az egyéb szociális jövedelmek reálértéke csökken, az álláskeresési támogatásé azonban megmarad.

A külföldön dolgozók családjuknak hazautalt jövedelme emelkedhet. Mindezek alapján összességében a reáljövedelmek 1-1,5 százalék körüli bővülése várható.

A beruházások a GKI szerint 2013-ban 2 százalékkal tovább csökkennek, a kétezres évek első évtizedében még 20-25 százalékos beruházási ráta idén 17 százalék alá esik. Ez kirívóan alacsony arány, már a tőkeállomány megújítását sem nagyon fedezi – hívja fel a figyelmet a GKI.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kapcsán a gazdaságkutató kifejti: mivel az új jegybanki vezetéssel a monetáris tanács kormányhoz való lojalitása teljessé válik, a közeljövőben csak abban az esetben várható a kamatcsökkentési periódus megszakítása, ha a pénzügyi stabilitás kerül veszélybe. A GKI hozzáfűzi, hogy a kamatcsökkentés nem fog érdemi lendületet adni a gazdaságnak, viszont gyengíti a forintot. A GKI éves átlagban a tavalyi 290 forint után 2013-ban 295 forint éves átlagos euró-árfolyamra számít, jelentős kilengésekkel.

A banki hitelállomány a törlesztések miatt 6-7 százalékkal tovább csökken, új hitelekre alig van igény. A forint erőteljes gyengülése esetén a 2012 elejeihez hasonlóan ismét lendületet kaphat a hazai megtakarítások külföldre menekítése – olvasható a közleményben.

Címkék:

18 Reader’s Comments

 1. Látszik az unortodox fény, ami tkp. sötétség – béborult már minékünk rendesen!
  Siker hegyekről beszélhet a 3xbóvlis kontár-brigád és a sok vakegér az helyett, hogy belenézne a pénztárcájába, elhiszi a mantrát – Magyarország sikeres!
  Egyeseknek….egyeskének, ketteskének….a többi meg úgy sem számít!

 2. Nahát, ez a siker annyira magasan van a béka hátsója alatt, hogy lassan keszon betegséget kapunk tőle.
  Hazánk meg él, és virul a nagy néma sunnyogásban.
  Fogjunk össze gyerekek!
  Hogy együtt nézhessünk a ragyogó jövőnk elé,amit 2014-es választások utánra vizionálnak nekünk a pártok.
  Össznépi vakság lepte el az országot…

 3. Ja, és Varga Misu közölte, hogy nem lesz adó a bankbetéteken… Megvédik biztosan azokat is… Mert mi nem Ciprus vagyunk.Újabb siker. Hiába, ki vagyunk éhezve rá.

 4. Siker-sikerhátán! A zsiványtanyán! Mit is mondot Tomika!-Jano gratulálok sikerült ezt akartuk! A 21.sz. legnagyobb bünténye egy Demokratikus Állam ellen!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hiszem és remélem,hogy még a saját unokáik is szégyelik és elitélik !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nagypapáik, “tetteit!” Mert rájuk aztán nem lehetnek büszkék!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Látszik bizony! Közeledik a vonat.

 6. “…2013-ban 295 forint éves átlagos euró-árfolyamra számít, jelentős kilengésekkel” A jelentős kilengések pedig kedveznek Szijjártó féle “befektetők”-nek, betétjeiket hol forintra váltják, hol eurora, és így az éves megtakarításuk több, mint amennyi a fizetésük. Ügyesek ezek a fiúk, csak mi nem tudjuk értékelni…

 7. Unortodixia működtetése a magyar adófizetők sok ezer milliárdjába kerül. A magyar emberek azonban csendben, a FIDESZ iránti szimpátiájukat őrizve fizetik a vagyonukat beszippantó, a megtakarításaikat elértéktelenítő, a megélhetésüket ellehetetlenítő kedvenceik által benyújtott számlákat.

 8. Látszik a fény! MÁR?
  Csak az a baj az alagútnak azon vége felől dereng, amerről behajtottunk!
  Nem csodálkozom. A havat is akkor vették észre, amikorra elolvadt!
  Kezdem azt hinni, már a látásukkal is baj keletkezett.
  NEM SZABAD ILYEN GYENGÉN LÁTÓKBÓL PÉNZTÁROST CSINÁLNI,
  MERT NEM LÁTJÁK, KI KOTORÁSZIK ÁLLANDÓAN A KASSZÁBAN.

 9. A fény? Vigyázz jön a vonat!

 10. Eloszor is semmi nem igaz amit barki is leir!! Minden meg van hamisitva , minden adat ! Szerintem nem folynak be azok a penzek az allam kasszaba amikre szamitott a kormany , se AFABOL se TRANZAKCIOS ADOBOL, ugy amblokk semmibol de miutan nagy mennyisegu alkampapirt ertekesitettunk abbol finanszirozza Orban a hulyesegeit meg a kiadasokat!! Van meg egy ekkora viz feju orszag?? 9 m 900 ezer ember ebbol 2m 570 ezer munkavallalo , ebbol 1m 40 ezer kozalkalmazott!!!! Ha a szamok nem csalnak akkor a szerencsetlen 1m 530 ezer megvezetett ember tart el mindenkit !!! Ezt nem lehet tovabb igy folytatni es ha megnezzuk mennyi koltsegteritest vesznek fel ezek a szemetek akkor az mar mindennek a teteje es nem ertem miert nincs mindenki az utcan?? Miert nincs meg forradalom?????

 11. Diktatúrában élünk, annak gazdaságának minden következményeivel…
  Ennyi!

 12. Egy adalék a fentiekhez. Szó szerint idézem a NAV mai elektronikus hírlevelét: “Dr. Vida Ildikó, a NAV elnöke a megbeszélés utáni tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy nagy biztonsággal ki meri jelenteni, hogy a NAV a mai magyar közélet (sic!) egyik legjobban működő szervezete.” Szerintem ez magért beszél. Nem érdemes pártokban gondolkodni. Van ugye az állam, az a közélet …

 13. Rezsicsökkentő parasztvakításhoz:
  Tavaly még 6100 ft-ot fizettem 120 literes kuka heti egyszeri ürítéséért, negyedévente. Januári számla már 6600 ft volt. Most jött az újabb 7380 ft.
  Nem is írok semmit a sok fidióta észbeli hiányosságáról.

 14. Simor András július elsejétől az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik alelnöke lesz.
  Ez az EU véleménye Matolcsy György (rajta keresztül BGyC) és Simor András nézeteiről.

 15. Ezek csa számok.Folyik a paraszvakitás ezerrel.Nehogy má” egy autógyár termelése huzza ki a gödörből az országot.Piacgazdaság nulla,mindenki közalkalmazott,tehát nem termel “hasznot”.Hisz még ezeknek valaki?

 16. Reinhardt Lóránt

  Fidesz Szar.
  Elvárásom Forduljon fel ki azt aki azt képzeli magáról hogy le pusztíthatja országot..
  Politikus zsebe csak dagad számláik külföldön vannak ahová nem lehet rá látni .

 17. Orbán Viktor: Mo. részt akar venni az ukrán fejlődésben!
  Na ja, ha az itthoni nem megy, az ukránban lesz meg a sikerélményük…..

Kapcsolódó cikkek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS kanadaihirlap
Videók

Blogok