Kinek az erkölcsét tanítják majd az iskolákban? 2013. március 27. szerda 8:15 Forrás: AN, MTI

Kinek az erkölcsét tanítják majd az iskolákban?
Pálffy István, KDNP. Egy erkölcsös párt erkölcsös képviselője - vizet prédikál és bort iszik.

Budapest – Kinek az erkölcseit tanítják majd az iskolákban? Azokét, akik lebontották a jogállamot? Visszamenőleges törvényeket hoztak? A saját zsebükre dolgoznak, házuk előtt aszfaltoznak közpénzből? Barátaikat, csókosaikat, üzlettársaikat juttatják jövedelmező állásokhoz? Akik felvásárolják a magyar családok elől a földeket? A kormány szerint lesz elegendő tanár. Kérdés, hogy ki és milyen munícióval látja el őket.

Alsó tagozaton – ahogy minden tantárgyat – az erkölcstant is tanítók oktatják majd, felső tagozaton pedig a tantárgynak megfelelő szakos tanári végzettség lesz szükséges, mint minden tantárgy esetében – fejtette ki az emberi erőforrások minisztere egy írásbeli kérdésre adott válaszában.

Vitányi Iván, Demokratikus Koalícióhoz tartozó független országgyűlési képviselő azt firtatta, hogy van-e elég alkalmas ember hit- és erkölcstan oktatásra.

Balog Zoltán az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: alsó tagozaton mint minden tantárgyat – az erkölcstant is a tanítók tanítják majd. A miniszter szerint az ő munkájukban az erkölcsi, etikai témák megbeszélése, az ilyen élethelyzetek, problémák olvasmányokon, szituációs játékokon keresztül történő megoldása nem újdonság. Ennek ellenére – bár ez nem előírás – az ő számukra is indultak továbbképzések.

A főszabály szerint az erkölcstan oktatásához a felső tagozaton a tantárgynak megfelelő szakos tanári végzettség szükséges, mint minden tantárgy esetében. A 60 órás továbbképzés lehetősége átmeneti szabály, amire addig lesz szükség, amíg nincs az országban elegendő, megfelelő szakképzettségű tanár. Ilyenről egyébként már jelenleg is lehet beszélni, hiszen léteznek például etika szakos tanárok.

Kitért arra is: pedagógus-továbbképzést bármely cég vagy intézmény indíthat, amely biztosítani tudja a továbbképzés tárgyi és személyi feltételeit, és az általa szervezett továbbképzés megfelel az akkreditáció szempontjainak. A miniszter tájékoztatása szerint a továbbképzések már elkezdődtek, az Oktatási Hivatal nyilvántartása alapján összesen 18 szervező indított országszerte az erkölcstan 5-8, évfolyamon való tanítására felkészítő továbbképzést.

A szervezők között tankönyvkiadók, pedagógiai intézetek, felsőoktatási intézmények és szolgáltató cégek egyaránt találhatók. A képzések listája megtekinthető az Oktatási Hivatal honlapján.

A kötelező erkölcstan- és hittanórákat az idén szeptembertől építik be az első és ötödik osztályosok órarendjébe, később felmenő rendszerben vezetik be a többi évfolyamon is.

Címkék:

43 Reader’s Comments

 1. Térdre, imához!

 2. Balog – bár ez nem előírás…
  Miért? Az előírás, vagy a jogszabály semmibe vevése náluk sosem ütközött az erkölcsi értékrendjükbe. Hogy miért? Mert nincs olyan nekik!
  Hogy mer kiállni ez a kétszínű Pálffy, és ezekről a dolgokról prédikálni? Vagy akár Balog, akár Hoffmann Rózsa, de akár az egész fideszes, kdnp-s brancsot is emlegethetném!
  Akiknek a nő csak gyerekszülésre, meg alázatosságra való?
  Amióta ezek megjelentek, azóta tudjuk, hogy mi az semmibe venni embertársainkat, semmibe venni az ország érdekét, mert ezek mindenbe belerondítottak!
  Egyébként meg mi az a kdnp? Eszik, vagy isszák? Mert hogy ezek még egy választáson sem mérették meg magukat, az biztos. Akkor?
  A szervezők között tankönyvkiadók, stb… A Kövér család megint profitál belőle?
  Aztán majd megint megszüntetik a céget 100 milliós adótartozással? ERKÖLCS? MORÁL? Pfű!!!

 3. http://www.youtube.com/watch?v=rIIAwVCbKlc&feature=em-subs_digest-popular-vrecs
  Bukás – Avagy hóhelyzet Magyarországon – HD

 4. A KIKA rajzfilmet lefordítani magyarra, máris indulhat az erkölcstan :))

 5. Gondolom felkérik Uz Bencét hogy írja meg ennek a szép új világnak az oktás alapjául szolgálható ERKÖLCSTAN című könyvet.

 6. Hálát adok azért Istennek, hogy fiaimat, lányaimat, és mind a 11 unokámat akik az “elfajzott” nyugaton élnek és tanulnak, ez az őrület nem érinti!
  Viszont mivel minden magyar gyermeket az enyémnek is érzek, mély aggodalommal gondolok rájuk!
  Meg kellene már látni hogy az idő már rég elérkezett, ahhoz hogy ennek véget vessünk!
  Ha nem cselekszünk, hamarosan éjfél lesz és azután már semmit sem tehetünk!

 7. Példának okáért akár Pállfy feddhetetlen erkölcsiségét is taníthatnák!
  Miszerint hogyan lehet kereszténydemokrata országgyűlési képviselőként 24 millió forint költségtérítést felvenni 34 hónap alatt. Csak a gyengébb matekosok kedvéért írom le, hogy ez az összeg hozzávetőlegesen napi 23.500 forint tesz ki. Ebből világosan láthatjuk, hogy milyen sokba kerül az elmélyült ájtatosság a piros arcú képviselőnek.

 8. http://index.hu/belfold/2013/03/27/rezsicsok/

  Benne: „Van olyan fideszes politikus, aki azt a meggyőződését hangoztatta, hogy az előre kitalált forgatókönyv része volt az is, hogy a kormányzat, illetve a Magyar Energia Hivatal a határozatban megfogalmazott áthárítási tilalom miatt elveszít egy pert a profitjukért aggódó szolgáltatókkal szemben, mert ez később alkalmat ad a hivatal és az egész rezsicsökkentési folyamat vehemensebb politikai megvédésére.”

  Földhöz ragadt embernek nyilvánvaló: a rezsicsökkentés egy jól megkomponált PR mely hála egy nagy társadalmi réteg tudatlanságának és az ostobaságának valóban kiváló választási termék (merthogy a családok valós rezsicsökkentést nem fognak kapni). És e termék sikerességének optimalizálása érdekében a Fidesz a bírói ítéletek semmibevételétől sem retten vissza, amivel sokadszor adja tanújelét a jogállami keretek felrugására. És persze amikor ez utóbbit bárki akár külföldön szóvá teszi, tettetik az ártatlant, megy a belügyekbe való beavatkozás című duma, a “magyar emberekért” tesszük, a világ ellenünk van, a zsidók, a liberálisok, meg a komcsik stb.

 9. Ez a mocskos muslinca akkor jártassa a pofáját, ha majd a 25 milliós költségtérítését, a szegényeknek, vagy valamelyik gyermekmentő alapítvány javára átutaltatja. Remélem amint a mentelmi joga lejár, valaki agyba főbe fogja verni ezt a tetvet. A nagy keresztény, hétfőtől-szombatig, lop csal hazudik, (a haverjaival együtt) Vasárnap meg szórja magára a keresztet, ezek az igazi keresztények.

 10. Az ördög akar bibliát oktatni, a pornográf kurva ájtatosságra nevelni, a Fidesz-KDNP erkölcsöt tanítani.

 11. "tisztelhölgyeimésuraim"

  .
  .
  Girbegurba !
  Rosszul emlékszel. Az a mondat úgy hangzott, hogy TÉRDRE CSUHÁSOK !
  .

 12. “Ha nem cselekszünk, hamarosan éjfél lesz és azután már semmit sem tehetünk!”.
  .
  Dehogynem. Felébredünk a rossz álomból, és talpra állaunk.

 13. "tisztelhölgyeimésuraim"

  .
  .
  Szőke Feri felnőtt oktatásban már el is végezte az etikai tanfolyamot, mint a FidSS erkölcstan oktatója.
  Amit a fideszszékháznál töle láttunk produkálni, az volt az éles gyakorlat…
  .
  Ugyanis akkor éppen az oktatáson járt ott.

 14. "tisztelhölgyeimésuraim"

  Helysbítek:
  .
  “oktatáson” helyett: továbbképzésen járt ott.

 15. Ez a kép önmagáért beszél…
  http://i46.tinypic.com/34nqu12.jpg

 16. bruckenbacker kapitány

  És az erkölcstanban benne lesz, hogy akii nem keresztény házasságban él vagy élettárs annak a szülei nem tekinthetők rendes embereknek, mert az alaptörvény szerint a család alapja a házasság…. majd otthon mást lát a gyerek. Ez csak egy ambivalencia a sok közül.
  Szép új világ…. soha-sehol-senkinek ez jut róla eszembe. .
  Aki tud meneküljön.

 17. … és ez az arc ma reggel !!! sokkoló!

 18. bruckenbacker kapitány
  2013. március 27. szerda
  10:41
  így van… sajnos :(
  enélkül is pont elég a sok jobbos, konzervatív tanár, aki kötelességének érzi és nem bír magával… és a gyerekek, akik szüleik után szabadon…

 19. Ezek szerint Szaniszlo Ferenc is tanithatja, de egy gyorstalpalo elvégzése utan Szöke Ferit sem tartom kizartnak.

 20. Úgy látom, azért ilyenek a KDNP és a fizeSS képviselői, mert
  nem vettek részt DEMOKRATIKUS ERKÖLCSTAN oktatáson!
  .
  Csak emlékeztetőül: Lékai hercegprímás nyugdíjba menetekor
  adott interjújában kijelentette, hogy az egyházában nincs
  demokrácia. Ezt kijelentette, de nem hiányolta!
  EZEK SZERINT ILYEN ERKÖLCSTAN A KÍVÁNATOS.
  .
  Köszönjük ebből nem kérünk!
  .
  NEM LEHET OLYAN ERKÖLCSRE NEVELNI A FELNÖVEKVŐ
  NEMZEDÉKET, AMINEK SEMMI KÖZE A DEMOKRÁCIÁHOZ!
  (ez az ájtatos manók fasizmusa lenne, ismert a csodabogár!)

 21. Bocsi itt egy gyakorlati példa is az erkölcsi “nagyságra”:
  http://nol.hu/belfold/20130327-_ne_ismetlodjon_meg
  .
  Ha nem lenne elé világos a következmény akkor majd
  az Alkotmány Biróság döntése után a fizeSS parlamentje
  utólag kiigazítja – az Alkotmány helyetti – alaptörvényt is.
  IGY ERKÖLCSÖSEN!!!!!!!
  .
  Meg tudná mondani valaki, hogy vita esetén ki dönt arról,
  hogy mi erkölcsös és mi nem?
  Nem hiszem, hogy a bíróság, ugyanis ők a parlament
  által meghozott törvények alapján dönthetnek.
  Hogy ez mit ér, láthattuk a SEMMISSÉGI TÖRVÉNYNÉL.

 22. A kereszt mindig fontos szerepet játszott életében és minden nap többször találkozott is vele az Unicumos üvegen !!!

 23. Javaslom, ha nincs pénz és elég tanar akkor a gyerekeket vigyék fradi meccsre ott mindent megtanulhatnak, ami a fideSS erkölcsét illeti. Ja és futva menjenek, ezzel megvan a testnevelés is.

 24. “Vitányi Iván, Demokratikus Koalícióhoz tartozó független országgyűlési képviselő azt firtatta…”
  Egyszerűen nem értem!
  Nem értem, miért foglalkozik velük a DK is?
  Legalább ők mutatnának jó példát a többieknek, hogy semmit nem lereagálni!
  Bojkott !!!
  Meg kellene már végre érteni: kinn az utcán verhető meg a Fidesz-Jobbik újfeudális/náci-diktatúra!
  .

 25. várható volt, hogy a nemzetikeresztény cosa nostra bevezeti az “ERKÖLCSTANT”. ha jól felmérjük a helyzetet, 110000 év fegyház áll le nekünk bemagyarázni, hogy nekik mindent szabad, mert ők állnak felettünk, nekünk meg alázatosaknak, engedelmeseknek, türelmeseknek kell lennünk. ha ellopsz egy cukorkát a közértből, lecsap rád csutiisten haragja!!! de pinyó, simlicska, nyerges, parragh & co., nekik lehet, mert ők az u-r-a-k !!! nem megmondták ezt neked 1514-ben és 1919-20-ban? kell még neked egy adag fehérterror pluszban, ebadta magyar jobbágy????

 26. Pálfy csak úgy vehetett fel ennyi költségtérítést, hogy hazudott.
  Évtizedek óta gondolom BP-en él, de 2010 óta papíron újra debreceni lett.

 27. telekis
  “Meg kellene már végre érteni: kinn az utcán verhető meg a Fidesz-Jobbik újfeudális/náci-diktatúra!”
  Kivel? Budapesten Gy. F. és a DK. hívószavára kimegy tüntetni néhány száz ember. Sajnos a nagyon nagy többségnek jól van így. :(((
  Oszt jó napot!

 28. nem-tom!
  Ezen kellene dolgozniuk, ezzel kellene fáradniuk!
  .
  Bajnai a közgazdasági-konferencián arról beszél, amit az őt hallgató szakemberek is tudnak. Minek? Meg a növekedési paktum a befektetőkkel(?)…
  Mesterházy a “fidesz-ötleteknek fáziskéséses követője” (pl.rezsi), külföldön folyamatosan bénázik, közös szinpadon tetszeleg Rogánnal, harmatgyenge szegénykém…
  Gyurcsány a mai rendszerről kimondja az önkény-meghatározást, ugyanakkor legitimálja is azt azzal, hogy részt vesz annak játékszabályai szerinti életében…
  .
  Közben és mindettől függetlenül folyamatosan utcai politikai események zajlanak (elsősorban diákok). A civileknek nincs vezetőjük!!!
  Miért? (…mert hosszú a tél és hideg van?…)
  .
  Szánalom, ha fennmarad ez a diktatúra !!!
  .

 29. http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=csibi52&pid=58927&blog_cim=A+Nobel-dij+visszavon%E1sa
  Vass Albert is lehet Nobel-díjas akkor erkölcsről a továbbiakban nem érdemes.

 30. ten
  2013. március 27. szerda
  13:31
  Te ezt komolyan vetted?

 31. ten,
  A hivatkozott link dátuma: 2009-12-18 14:06:31, péntek
  Jó reggelt!

 32. PlagiSemjén – hogyan doktoráljunk könnyen, gyorsan….amortizálásból!
  Valóban lezárták az ügyet – a főamortizáló stüszivadász megússza!

 33. Az óvodai katolikus hittant egy hölgy tartja.A gyerekek száma nem éri el a 10-et.
  Fegyelmet nem tud tartani,állandó a ki-be járkálás,mesélget,de nem a gyereke nyelvén.
  Szerintem ez ma Magyarországon az egyik legjobb állás.

 34. a) 60 órás továbbképzés: ez gyorstalpaló, filozófiatanárnak jóval több etikatörténeti ismerete kell legyen, és akkor a metodika még sehol sincs! (Kóklerség – ezt szakmai szempontból mondom.)
  b) Elmehetnek a fenébe a kötelező hittannal! A modern ember gyereke akkor fog kilógni cigizni…vagy masztizni, ki tudja. (Az ókori próféták még nem ismerték a staubot, tehát csak az utóbbi bűn…Ezt mondd meg egy mai kiskamasznak!) Lényeg, hogy ezt nem lehet lenyomni a torkukon. A kritikai érzéküket ingerelni fogja az igehirdetés. Dac lesz, meg balhézás. Ennyi. Semmi értelme az egésznek.
  c) Úgy tudom, a gyarmatosítások, rabszolgakereskedelem, a holokauszt és a népirtások elkövetői is a kötelező hittanórákon nevelődtek anno… Szóval, kétségeim vannak a hitoktatás etikai minőségemelő funkcióit illetően…

 35. Nincsenek kétségeim affelöl, hogy a fülkeforradalmárokat mindvégig elvtelenül támogató egyházak felkészültek a hittérítő feladat végrehajtására. Az új keresztesháború az iskolákban kezdődik, és az állam iránt feltétlen lojalistású emberfők fülkeforradalom részére való kinevelésével fejeződik be.

 36. A katolikus hittant biztosan tanítani fogják. Az én ötödikes unokám magyar könyve már így is tele van bibliai mesékkel. Legutóbb épen Bálám szamaráról olvastak egy leckét. A tizenhárom éves fiú halálra röhögte magát az Urnak angyalán. Mondta is, hogy ezekért a baromságokért tartják kínzókamrának az iskolát Képzeljétek mi lesz a szerencsétlen gyerekekkel, ha mondjouk az Ádámról meg Éváról szóló meséket akarják velük elhitetni.. Veg Szodomáról és Gomoráról és hogy Lót feleségének sóvá vált. . De szép dolgokat hallhatnak Onanról is. He He.

 37. gets
  2013.március 27.szerda
  17:15
  Nem jó. Az emberiség eddigi történetének legszélesebbkörű tragédiáját okozó szereplőinek utolsó pár napja mégeddig szerencsére semmivel sem hasonlítható össze!

 38. A zorbán+Kdnp erkölcsét természetesen. olyan is lesz.

 39. Nem kellen osszekeverni a katolikus hittant es a Bibliat. Szodoma es Gomora valosagos varosok voltak, nemreg tartak fel a regeszek a helyeiket.
  http://www.accuracyingenesis.com/sodom.html

  Lehet hogy addig nem hiszi el Nyul Gyorgy amig nem latja az UR angyalat, de ilyenkeppen az atomokban sem kell hinnie vagy a sejtekben sem mert azokat sem latta. Rengeteg ismeretet, torvenyszeruseget mi magunk nem tapasztalunk meg, mind mind masoktol kapjuk es azokat siman elfogadjuk.

 40. Fel kell eleveníteni a korabli módszereket. Azokat, amiket 1990. előtt a szüleim eredményesen alkalmaztak és minden ártalmas, házon kívül “elszenvedett “hamis ideológia, demagógia, populizmus, politikai és vallási agymosás ellen megtalálták az ellenszert..
  Hálás vagyok nekik azért, hogy ebből a szempontból mentálhigiénésen ma is rendben vagyok. Ebből következően a gyermekeim is.
  A mostani potenciális “áldozatok” szülei nincsenek könnyű helyzetben, de bízom józan ítélőképességükben. Ne hagyják, hogy egy generáció “mérgezett egérként” élje le alkotó életét.

 41. bruckenbacker kapitány
  2013. március 27. szerda
  10:41

  Véletlenül mínuszoltam :(

 42. Ennek a képen látható szemétnek az erkölcsét………hát kikérem magamnak !

 43. Pökhendi, nagypofájú szarjankók.
  Erkölcsi nullák akarnak erkölcsöt oktatni.
  Először nekik kéne kitanulni legalább az erkölcs minimális alapjait, mert halvány fingjuk sincs, hogy mi fán terem.

Kapcsolódó cikkek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók