- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

Jogos a kérdés: beszámítható-e Novák Előd?

Tuesday, March 26th, 2013 In FEATURED, Magyarország | Comments Disabled

Jogos a kérdés: beszámítható-e Novák Előd?

Budapest – Meg lehet kérdezni a parlamentben, hogy beszámítható-e Vona Gábor fegyverhordozója, Novák Előd. Az alkotmányügyi bizottság hétfői állásfoglalása szerint ugyanis nem sértette meg az országgyűlési törvényt az a fideszes képviselő, aki jobbikos képviselőtársa felszólalása után igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény kirendelését javasolta a plenáris ülésen.

A testületnek Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője írt levelet, amelyben felidézte, hogy február 18-án Novák Előd jobbikos képviselő mentelmi ügyének tárgyalása során az ügyrendben szót kérő fideszes Balla György azt javasolta, hogy a parlament kérjen igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményt. Az elnöklő Latorcai János ezt követően csak egy “gyenge helytelenítő mondatot” mondott, miszerint úgy gondolja, hogy ezt a felszólalást mellőzhették volna – hívta fel a figyelmet.

Vona Gábor annak kimondását kérte az alkotmányügyi bizottságtól, hogy Balla György megsértette az országgyűlési törvény, a Ház tekintélyét és Novák Előd személyét is, Latorcai János pedig elmulasztotta rendreutasítani a fideszes képviselőt.

A bizottság a kormánypárti tagok szavazatával ugyanakkor arról fogadott el állásfoglalást, hogy a fideszes képviselő hozzászólása nem sértette az országgyűlési törvényt, mert Novák Előd személyére vonatkozóan nem hangzott el sértő kifejezés, és Latorcai János sem hibázott, mert “rendreutasításra okot adó körülmény nem merült fel”.

A bizottságban éles vita alakult ki az üggyel kapcsolatban.

Gyüre Csaba, a testület jobbikos alelnöke arra figyelmeztetett, hogy “nagyon messzire vezet” és az Országgyűlés tekintélyét rombolja, ha a képviselők rendszeresen egymás elmeállapotát fogják kérdőre vonni az ülésteremben.

Az MSZP-s Steiner Pál úgy vélte, a fideszes képviselő súlyosan megsértette Novák Elődöt, ezzel szemben az állásfoglalás szövege gyakorlatilag azt mondja ki, hogy Novák Előd “tényszerűen elmebeteg”, az ülést vezető elnök pedig ezzel egyetértett.

Az LMP-s képviselő, Schiffer András kettős mércéről beszélt, mondván: “az azért nem megy”, hogy míg az MSZP-s Szanyi Tiborra egy “egyezményes jel” felmutatása miatt a lehető legnagyobb büntetést szabják ki, addig egy kormánypárti frakcióigazgató megengedhet magának egy ilyen felszólalást.

A fideszes Grúber Atilla szerint a “ki mennyire elmebeteg kategória” egy képviselőcsoportba tartozó képviselők között is előfordul. Arra is utalt, hogy Novák Előd “stílusa többekben kelt némi feszültséget”.


Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2013/03/magyarorszag/jogos-a-kerdes-beszamithato-e-novak-elod.html

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.