Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Mephisto a hálószobában van 2013. február 3. vasárnap 1:06

  • Hozzászólások(161)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Mephisto a hálószobában van

Nem állom meg, hogy néhány szóval ne kommentáljam Alföldi Róbert bejelentését, miszerint bemutatják a Mephistót a Nemzeti Színházban. Abban is lehet bízni, hogy Alföldi kezében mának szóló üzenete lesz a darabnak. Ez alatt azonban nem azt értem, mint általában a baloldali-liberális közönség, hogy a mű majd jól odamondogat a jelenlegi zsarnok jobboldali kiszolgálóinak, és lehet ujjal mutogatni rájuk. Ha csak ennyire vállalkozik, az nagyon kommersz lesz, s a mai magyar helyzetben még hazugság is.

Az Orbán-maffia merőben más jellegű, mint a náci birodalom volt (noha ideológiailag nem áll távol tőle). Nem ugyanaz a struktúrája, a hatalomhoz való viszony egészen más. Nem azért, mert ma nem terem meg ugyanaz a Mephisto, aki kész alkut kötni az ördöggel, kiszolgálni a zsarnokot. Hanem azért, mert ez a hatalom nem elégszik meg a szerepjátszással. Az Orbán-rendszerben azonosulni kell a vállalt szereppel, nem lehet csak alkalmazkodni. Az alkalmazkodás itt nem elég, aki csak alkalmazkodni próbál, azt kivetik maguk közül. Aki viszont azonosul a szerepével, az már nem Mephisto, hanem – a regény alapjául vett történet szereplői közül – Göring. Függetlenül attól, hogy a rendszer melyik részén szolgálja a zsarnokot. Navracsics ugyanúgy Göring, mint Vidnyánszky, mert az Orbán-rendszer nem tűr Mephistókat a bandán belül, neki annyi nem elég. Aki nem azonosul, azt nem fogadja be a rendszer, és kívül marad. Mephisto nem náci, hanem olyan, aki a rendszerben is boldogulni akar. Az Orbán-rendszerben is vannak Mephistók, de azok nem tudnak a rendszerrel baráti viszonyba kerülni. Ennek ellenére Mephisto lesz belőlük. Ez a döbbenetes.

Ha a mai korról szól a darab, akkor róluk kellene szólnia.

Ezért bármily furcsa, az igazi Mephisto ma nem a jobboldalon van, hanem az ellenzéki oldalon. Az Orbán-rendszerhez nem lehet kívülről dörgölőzni, akit elfogadnak, azt a rendszer beszippantja, és része lesz az elnyomó hatalomnak. Aki nem lesz a rendszer szerves része, az nem tud hozzájuk úgy idomulni, mint Klaus Mann Mephistója. Aki kívül marad, azzal nem állnak szóba, nem kapja meg a Nemzeti Színházat, annak nem osztanak szerepet, nem kap a zsákmány elosztásakor semmit. A Simicska-Orbán maffiának nem lesz része. Megmarad önszorgalmú hülyének, aki mephistói lélekkel, de a hatalom birtokosainak elfogadása nélkül lapátol nekik. Ennél nyomorultabb és szánalmasabb szerep nincs, mert Klaus Mann Mephisto figurája legalább a berlini állami színház intendánsa lett. Tudta, hogy miért csinálja, ráadásul a gyávasága és a félelme sem volt alaptalan, mert kifejlett gyilkosokkal állt szemben.

De ezeket a mostaniakat nem fenyegeti a deportálás, sem a kivégzés, csakis eddigi életük hazugságának, a látszatnak és a kicsinyes karrier elvesztésének a veszélye, a megszokott jólét csökkenése. Nem is kapnak cserébe semmit, csak a szánalmas kis pénzüket, a túlélés hamis látszatát és a közszereplés, az ismertség nyomorát. Ezek elhitetik magukkal azt, hogy így tudták megmenteni magukat, másokat, az életüket, de ez merő hazugság.

Klaus Mann Mephisto figurájában van drámaiság, mert a dolognak van tétje. De a mai Mephisto súlytalan, jellemtelen figura. Azt hazudja magának és a külvilágnak, hogy megment valami fontosat, és hogy hasznos, amit csinál. Miközben az egész mögött kizárólag mephistói jelleme áll. A ma Mephistója úgy jellemtelen, hogy azt a hatalom nem is értékeli, nem is jutalmazza, hanem megveti, és tudomásul veszi, mint rendszerének fontos külső támaszát. Klaus Mann Mephistójához képest éppen úgy operettfigura, ahogyan Orbán operett-diktátor egy Hitlerhez képest. Még súlyukat is a zsarnok határozza meg: akkor lesznek majd drámai figurák, ha a zsarnok is bekeményít, és a rendszerét arra használja, amire való. Majd ha totalitárius rendszert vezet be, és nem akarja fenntartani a demokrácia hazug látszatát.

A mai magyar Mephisto ehhez nyújt segédkezet, és ez a ki nem mondott egyezsége a zsarnokkal: eljátszom a hülyét, demokráciának nevezem a diktatúrádat. Amíg ezt teszem, addig te nem bántasz engem. Hagyod, hogy keressek egy kis pénzt, eljátsszam az eddigi szerepemet, mintha semmi nem változott volna. Az enyémek előtt megmarad a presztízsem, ismertségem, befolyásom. Cserébe féken tartom azokat, akik pontosan tudják, hogy te egy zsarnok vagy, a rendszered egy diktatúra, és az államformád egy köztörvényes maffia uralma. De erről nem beszélünk. Csak annyira bírálunk, amennyire úgy gondoljuk, hogy lehet. Amíg nem kérdőjelezzük meg rendszered legitimitását, és nem kényszerülünk konfrontálódni veled.

Ezek a ma Mephistói. Ezek nem a Fideszben vannak, nem az Orbán-rendszer talpnyalói és kiszolgálói, hanem az ellenzék politikusai és az ellenzéki média megmondó emberei. Mielőtt bárki eltévedne, szeretném jelezni, hogy a ma Mephistói az ATV-ben és a Klubrádióban vannak, nem Orbán mellett. Tisztelet a kivételnek, akik korpa közé keveredtek, és még nem ismerték fel, hogy ezt nem szabad. Vannak ilyenek is, ők előbb-utóbb távozni fognak. De a mai Mephistók ott szerepelnek, ott beszélnek, ott hazudoznak, ott sunnyognak, ott alakoskodnak, adnak interjúkat, de az egész képmutatás mögött semmi más nincs, mint a fenti kimondatlan egyezség, és a gyáva, haszonleső, mephistoi jellem, amely egy tál lencséért kiegyezik a zsarnoksággal, és naponta ezt az egyezséget kínálja fel. Ezt pedig azért tehetik, mert a hallgatóik és a nézőik nagy része a maga helyén éppen olyan kis Mephisto.

Ahogyan Klaus Mann műve, és Szabó István kiváló filmje sem csak egy szakma, vagy a hatalomba került Mephisto jelleméről szól, hanem mindenki jellemtelen megalkuvásairól és elvtelen kompromisszumairól, amelyeket naponta megköt a rendszerrel. Az igazi Mephistók ma azok, akiknek Önök naponta tapsolnak, akiket néznek és hallgatnak az ellenzéki médiában, akikben bíznak és reménykednek, akiknek a hazugságait elhiszik a választási győzelemről. Ezért felhívnám a figyelmet, hogy akik az ATV-t nézik, és a Klubrádiót hallgatják, azok majd ne tapsoljanak a Mephisto előadásán, mert a zsarnok még ki is röhögi őket.

Olvasom néha elszörnyülködve, hogy egyesek arról beszélnek, mi változik majd meg a kormányváltás után. Milyen kormányváltásról beszélnek? Ezt a kormányt demokratikus úton soha a büdös életben nem fogják leváltani. Nemcsak azért, mert többen vannak, akik az antiszemita retorika miatt a „nemzeti” kormányra szavaznak, és mint a Pavlov kutyája, azonnal elfelejtenek mindent, ha beindul az idegen gyarmatosításról szóló propaganda. Hanem azért, mert ezek soha nem fogják átadni demokratikus úton a hatalmat. Aki ezt nem látja, az vak, aki ezt látja, de nem ezt mondja, az gazember. Ez már egy alkotmányosan kiépített zsarnoki rendszer, formálisan egy fasiszta diktatúra, amely azért nem vezet be totalitárius uralmat, mert a külvilág miatt a látszat fenntartásában érdekelt. Másrészt a sok Mephisto miatt nem is kényszerül erre. De eljön majd ennek is az ideje.

A klasszikus fasiszta rendszerektől abban is különbözik, hogy azok egy ideológia megszállottjaiként ragadták meg a hatalmat, de ez egy bűnszervezet is, amely elfoglalta az államot, és az állam kifosztására szerveződött. Minden maffia állandó harcban áll az állammal, megpróbál egyes embereken keresztül beépülni, összefonódni az állammal. Ez az első maffia, amely nem vacakol ezzel, hanem az állam egészét foglalta el, és rabolja ki. Akik erre nem mutatnak rá, és nem úgy viszonyulnak hozzá, ahogyan ehhez kell, azok szekértolói és külső támogatói, fenntartói ennek a rendszernek. És emögött Mephisto áll, aki alkut köt az ördöggel.

Sok Mephisto okoskodik az ellenzékinek hazudott tévében és rádióban, de őket nem érdekli semmi más, csak a pénz, a hatalom látszata, a szereplési vágy. No, meg a celebkedés, a fontoskodás és a befolyás megtartása. Nem akarok hinni a szememnek, amikor azt látom, hogy újságokban fényképezik őket, mint a hollywood-i sztárokat, akiknek már régen az utcai tömegtüntetéseket kellene vezetni, a politikai bűnözők ellen kellene fellázítani a népet. Feltárni a valós helyzetet és kimondani a leplezetlen igazságot. Ehelyett részt vesznek a rendszer hazug konszolidálásában. Nézem a szerencsétlen embereket, akik a magyar film megszűnése miatt rendezett flashmobon tüntetnek. Szegények. Meglett emberek arcán a szerencsétlen bárgyúság, a bambaság. Mögöttük ott az üveg. Hát miért nem törik be? Miért nem kiáltanak akkorát, hogy beleremegjen a föld? Miért nincs erő? Mitől vannak ennyire beijedve? Ezek pedig még a legjobbak, ezek a bátor és merész derékhad. Azt hiszik, hogy meglehet úszni? Úgyis az lesz a vége, csak minél tovább várnak, annál több vért fognak ezek ontani. Ez az ember bármire képes.

Van még egy különbség Klaus Mann Mephistója és a mai Mephistók között. Hendrik Höfgen csak magát adta el. De ezek, akik szerint demokrácia van, ezek eladják az országot, az egész ellenzéket, ennek az országnak a jövőjét, maradék becsületét, ezek a kezükben tartják és lefojtják az ellenállást. Van egy nagy ellenzéki párt, amely a Fidesz és a zsarnok foglya. A törpepártok közül pedig senki nem meri vállalni, hogy következetes elveket vall, hanem beleolvad a rendszerbe. Ahelyett, hogy kiállna bátran az igazsággal, függetlenül attól, hogy ma hányan követik, és mit beszélnek a jól öltözött Mephistók az ATV-ben és a Klubrádióban, mismásol.

Ha ez az ország nem szűnik meg, és egyszer lesz demokratikus vezetése, annak az országnak azok lesznek a vezetői, akik nem halandzsáznak, hanem egyformán konfrontálnak Orbánnal és az ellenzéki Mephistókkal is. Van egy ember, aki alkalmas lenne miniszterelnöknek, mert már bizonyított egy év alatt, a legrendesebb ember, akit valaha politikában láttam, de totálisan alkalmatlan politikusnak. Nem tud különbséget tenni igaz és hamis, jó és rossz között, és azt gondolja, hogy a tüzet és a vizet ki lehet egyenlíteni. És ezt a kínálatot veszi körül a Mephistók hada az „ellenzékinek” mondott médiában. Tragédia.

Igazi tragédia persze majd az lesz, ami ebből következik. Én csak arra kérek mindenkit, hogy amikor fegyverek ropognak az utcán, amikor halottak lepik el a kövezetet, akkor emlékezzenek meg ezekről az újságokról, tévéműsorokról és rádiókról, és a benne szereplő Mephistókról, akik nem vezényelték ki időben az utcára az embereket, asszisztáltak a diktatúra kiépítéséhez, hazudoztak és alakoskodtak, magukat mutogatták, a hasznukat keresték, és előidézői voltak a tragédiának. A nagy keresztény országban, amelynek még az alaptörvénye is Istenre hivatkozik, a klotyópapírra is kereszteket rajzolnának, ha nem arra használnák, engedtessék meg, hogy bibliai képeket használjunk.

A jelekből azt lehet kiolvasni, hogy megvakította Isten a szemeit ennek a népnek, hogy ne lásson, bezárta a füleit, hogy ne halljon, felemelte a gonoszokat, és nem adott szabadítókat. Ez arra utal, hogy ennek a népnek betelt a gonoszsága, a hazug mentalitása, az ítélet kimondatott és várja a beteljesülését. Ennek a színjátéknak a legszánalmasabb és legkártékonyabb figurái a Mephistók, akik elhiszik, hogy valami fontosat és jót tesznek, és ők az események formálói. Az ő ítéletük lesz a legnagyobb, mert ők ennek a vámszedői.

Mivel ez a bűnszervezet szeret a kereszténységre és Istenre hivatkozni, hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy a Biblia szerint olvasni kell a jelekből, és a természeti jelekből különösen. Jézus elmondja, hogy milyen természeti jelek lesznek, amelyekből például megismerhető lesz a világvége. Emlékeztetnék a 2006. augusztus 20-i viharra, amelyben többen meghaltak. Ez megelőzte a 2006-os őszi eseményeket, amikor elindult ez a lavina. Nyilván megvannak a megfelelő természetes magyarázatok a viharra. De azért az eltelt idő távlatából felhívnám a figyelmet arra, hogy a vihar szinte a semmiből jött, az alkotmány napján, Szent István napján, a magyar államiság napján. Az emberek kiszolgáltatottan menekültek, rohantak, kerestek menedéket a túlélésre. Ennek ellenére többen meghaltak. Én már akkor azt írtam az Amerikai Népszava nyomtatott lapjába, hogy ez azt jelentheti, hogy az államiság kerül veszélybe, az alkotmányosságot éri valami nagy támadás, borzasztó katasztrófa következik be, és ennek halálos áldozatai lesznek. Ez ennek a prófétikus jele is lehet.

A történtek eddig nem cáfolták annak a viharnak a prófétikus jellegét. Az egy főre eső Mephistók számából és magatartásából pedig arra lehet következtetni, hogy a katasztrófa be fog következni. A mai Mephisto ellenzékinek mutatja magát, ezért sokkal kártékonyabb, és megakadályozza azt, hogy az igazságot hirdetők és az igazi ellenzékiek színre lépjenek. Ezek ugyanis a Mephistók egzisztenciáját és bizniszét veszélyeztetik. Ezért nincs az ellenzéknek se vezére, se igazi, egyenes úton járó szervezett ereje. Ha lenne, akkor is kinyírnák.

Ezzel a kör bezárult. Ez arra utal, hogy ennek az országnak vagy vége lesz, vagy ennek a generációnak ki kell halnia, és utána jön a szabadító. Ebből a mai ellenzékből senki nem fogja leváltani Orbán Viktort. Úgy tűnik, nem is érdemli meg, nem is jelentene megoldást. Ezek olyanok, mint a Titanic zenekara, amely még mindig hegedül, pedig a hajó már süllyed. Így volt ez Noé idejében is, kiröhögték, amikor a bárkát építette. Sodoma lakosai is csak röhögtek, amikor Lót kifutott belőle. Hogy a nagy keresztény országban Jézus nevét még egyszer ki lehessen ejteni, megemlítem, hogy ő azt mondta: az idők végén is így lesz, az emberek semmit nem vesznek észre, esznek, isznak, házasodnak, és akkor jön el a vég.

A magyarok ugyanígy viselkednek. Minden jel arra utal, hogy a magyarok válaszút előtt állnak. Vagy megváltoznak, vagy eltöröltetnek. Orbán után már nem lehet úgy folytatni, mint eddig. Nem lehet egy választással mindent úgy visszacsinálni, hogy ez a nép nem változik meg. Ha alaptörvényünk szellemében értelmezzük a valóságot, akkor Isten azért vette el Orbán Viktor eszét, mert válaszút elé állította ezt az országot. Ha fasiszta múltjával nem számol le, ha antiszemitizmusából nem vetkőzik ki, és a haszonleső korrupt, mindenki mást pedig lenéző és megvető mentalitásával nem szakít, megszűnik.

Ha ez a nép az “ősmagyarok” által hirdetett Nimród természetével és turulos identitásával azonosítja magát, akkor pusztulásra van ítélve. Aki pedig nem azt hirdeti, mint Jónás Ninivének, az vagy hülye, vagy vak, vagy korrupt gazember. Ez az egyetlen esély. Csak az egyenes igazság megmentheti meg ezt az országot, a mellébeszélés, a Mephistók hazugságai nem. Aki a választásoktól reméli a változást, és nem attól, hogy ez a nép zsákba öltözve hamut szór a fejére, az szemfényvesztő csaló. Ezért nevetséges az összes ilyen Együtt 2014, 2016. 2032. Ez mind egy vicc. De jól elvannak belőle, akik ezt játsszák. Mi közünk nekünk ehhez?

Hogy mit tehetnek ilyenkor azok, akik ezt látják? Ha most már maradunk a Biblia logikájánál, akkor az azt mondja, hogy az igaz ilyenkor elrejti magát és elmenekül. Ha azt látja, hogy nincs szabadító, nincs egyetlen igaz hang, hanem a gonoszokkal szemben a vakok, a hazugok és a korruptak hitegetése áll, akkor nincs remény. Akkor ítélet van. Valami olyan történik, amire nekünk már nincs befolyásunk. A tisztességes emberek mind el fognak hallgatni. Ezt mutatja a Galamus is. Szerintem Mihancsik Zsófia legszívesebben ezt tenné, de az első bukott választás után abba is hagyja, mert rájön arra, hogy ez másról szól.

Ez az ország nem a fasiszta zsarnok miatt reménytelen. Ezért nincs sok értelme őt tovább elemezni, nem ezen múlik. Aki nem tudja, hogy egy elmebeteg diktátor, az ettől már nem fogja megtudni. A mindennapi ügyködését elemezni pedig telejesen haszontalan elfoglaltság, pótcselekvés, gittrágás, és egyesek megélhetése. Ez nem vezet sehova. Csak a totális konfrontáció, a teljes elutasítás. De akik ezt mondják, azokat lehülyézik. Maradnak a Mephistók a porondon, de ennek nagy ára lesz, mert a hatalomban levő emberek el fognak jutni az emberölésig. Nem lehet más. Ez nem tud másképp végződni. Ez a rendszer egyik oldalon a rablásra, másik oldalon a gyűlöletre alapul. A gyűlölet maga gyilkosság. Idő kérdése, mikor válik tetté a szívben levő gyilkos indulat. Csak rá kell nézni ennek az embernek az arcára.

A sok Mephisto ennek is a jele. Olyanok, mint a dögkeselyűk. Már érzik a hulla szagát.

De mielőtt bárki tévedésbe esne, soha nem buzdítottam fegyveres harcra és erőszakra. Minden írásommal annak elkerülését szertném elérni. Én a szókimondás, az igazság megalkuvás nélküli képviselete, minden együttműködés felmondásának, az illegitim hatalommal szembeni egyértelmű, határozott és passzív ellenállásra buzdítok. Olyan tüntetésre, olyan tiltakozásra, amelyben elszántság, határozottság és erő van. Amit komolyan kell venni, és amely azt mondja, hogy nincs tovább.

A rendszerbe való korrupt besimulás, a demokrácia hazugság és a fegyveres lázadás között még sok minden húzódik. Amikor elutasítom a megalkuvó, hazug, korrupt magatartást, azzal nem azt mondom, hogy fegyveres erőszakot kell alkalmazni. Éppen azt szeretném, ha azt el lehetne kerülni. Mert ha megvárják, hogy ez a végére érjen, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a hatalom fegyvert fog ragadni, mert annyira beágyazza a diktatúrát.

Az, hogy dühös emberek egy-két ablakot is betörnek, hogy megértse a hatalom, hogy itt komoly elutasítás van, az még jól nevelt demokráciákban is előfordul. De ez nem jelent fegyveres harcot, a fegyveres erőszakot mindig is elleneztem.

Ha már a fentiekben is Jézust idéztem, hadd emlékeztessek az ő példájára: nem egyezett ki se a vallási, se a politikai hatalommal, nem kötött négyszemközt paktumot Pilátussal, soha nem fogta be a száját, soha nem mondott mást, csak az igazat, soha nem hazudott azért, mert félt volna bármitől, vagy haszna származott volna belőle, mindig az ellenségei szemébe mondta az igazságot, nem úgy, mint az ATV-ben és a Klubrádióban, hanem úgy kezdte, hogy “mérges kígyók fajzatai’. De soha nem emelt kezet senkire, nem alkalmazott fegyveres erőszakot, hanem vele szemben alkalmazták azt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (67 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +96 ( 122 szavazatból)
Bartus László: Mephisto a hálószobában van, 4.6 out of 5 based on 67 ratings

  • Hozzászólások(161)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

161 Reader’s Comments

  1. Kedves telekis

    Könyörgöm,mikor utaltam én csak a leghalványabban is arra,hogy “erőszakos”
    demonstrációk kellenek . Soha. Borzasztóan sajnálom ,de képtelen vagyok érthetőbben kifejezni,hogy mi volt és most is mi a bajom a diákokkal.Ugyanis az általad emlitett erőszakmentes(!), folyamatos(?),demonstrció nem feltétlenül azonos az erőtlen, lagymatag,gyerekes, VACAK akciókkal.
    Azt sem értem ,hogy miért hagyják,hogy szemmel láthatóan arra érdemtelenek és alkalmatlanok képviseljék őket (HÖOK)
    Nem nevezik nevén a gyereket,nem utasitják vissza a totális hülyének nézést ,egyszóval partnerek a sumákolásban, elkenésben, maszatolásban. Csak egy kérdés . Ha jól tudom március 1 a jelentkezési határidő. Bárki, te vagy a diákok tudnak is bármit arról mi lesz szeptembertől? Autonómia, finanszirozás, ponthatárok , röghözkötés stb….. És ?? Hallottál egy mukkanást,egy nyikkanást? És akkor nem érted,hogy mi a bajom? Én meg ezt nem értem . Ez olyan egyszerű mint ,hogy 2×2=4
    Legutóbb, mikor a nemzet csempeárusa bejelentette igényét a felsőoktatás kézi irányitására!!!!!!! (Úgy bizony!) Kiss Dávid mosolygós asszisztálása melett ,
    1(azaz egy, uno solo!) diák sem tiltakozott,holott tizezreknek lett volna a dolga azonnal az utcára vonulni és addig vissza sem menni az egyetemekre ,amig ez a szervilis szatócs el nem tünik a francba.
    Na ez a bajom a mi operett diákjainkkal. Biztattam bárkit,bármilyen erőszakra???? Ugye,hogy nem . A véleményem változatlanul az (SAJNOS), hogy amit a diákok eddig tettek és elértek az egyenlő a nullával!!!
    Ezeket orbán tényleg megeszi reggelire. Üdv. Barry1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  2. Ne bonyolodjunk bele most, Isten és a történelem körébe.
    tartsuk legalább mi akik ide iruk, és nagyjábol hasonlo nézeteket
    vallunk hazánkrol, tartsuk tiszteletben egymást, és mások hithez valo
    viszonyát.
    Amiért egyáltalán emlitettem, az csak azért volt , mert rettenetesen
    felháborit a mostani hatalom bitorlok kereszténységgel valo dicsekvése.
    Hogy menyire állságos hazugság, annak ékes bizonyitéka a most gyaloglo
    éhségmenet résztvevöi, az üldözötté vált hajléktalanok.
    Én csakhogy tiszta legyen mindenki számára, tiszteletben tartom bármelyik
    komentelö honfitársam lelkiismereti szabadságát.
    Meggyözödésem, nem attol vagyunk igaz, vagy gazemberek, hogy mit gondolunk a vallásrol, vagy isten létezéséröl.
    Azt gondolom, ez kizárolag kinek kinek szabadon választott szive joga.
    Koncentráljunk inkább a valos égetö problémákra.
    Amig gyerekek éheznek, amig apák és anyák sirják el magukat esténként
    a sötétben a remánytelenség a kiszolgáltatottság fájdalmátol megtörten,
    amig a hajléktalantol már a szabad önrendelkezés jogát is megvonják
    a hatalmat és lelkünket bitorolni akarok, addig nem szabadna hogy erröl csak
    egy pillanatra is megfeledkezzünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Jusef

    Ezek az esténként magukat elsiró apák és anyák IS segitették szavazatukkal ezt
    a hordát a totális hatalomhoz..És egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy az elmúlt csaknem három év után is elmennének e a fidesz ellen szavazni vagy például az időközire (lásd Esztergom és Gyömrő.) Erről se feledkezzünk meg ,illetve tehetünk úgy( tapintatból) mintha elfeledkeznénk,de attól ez még igy van.IRTÓZATOSAN dühös vagyok azokra(és sajnálni sem akarom őket) akik ezt a rémálmot a nyakunkra hozták!!! A fene egye meg!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  4. Jusef valósággal költői magasságokba emelkedő szövege olyan, mint egy apokaliptikus jóslat. Nem gúnyolódom, komolyan gondolom. Bartus László úr a mefisztókról és szerepükről ír ebben a cikkében. Szerepükről abban a végromlásban, amely felé rohanunk és amelyik egyre inkább elkerülhetetlennek látszik. Előbb vagy utóbb ki kellett mondania valakinek, a világba kellett kiáltania, hogy most már NEM a finoman fogalmazott “demokrácia-deficitről” van szó, hanem a SZABADSÁGUNK elveszítéséről, amelyet Petőfi Sándortól kezdve annyi nagy költőnk megénekelt. Olvassátok Petőfit, aki maga a világszabadságról (is) verselt és el sem tudta képzelni, hogy a saját népünkbe beültetett, megosztó gyűlölködés tudatos élesztésével visz bennünket Orbán és bandája a végromlásba.
    Engem magam nagyon is érdekel, hogy kétkezi mesteremberektől tudományos fokozatú egyetemi tanárokig miért is van ma még a FideSSnek annyi híve. Vagy legalább biztos szavazója. Egyetlen közös befolyásoltságot tapasztaltam mindegyik ilyen embernél: A saját vallásának (és NEM a hitének!) hirdetőitől kapott befolyásolást.
    Az egyházak szerepéről korábban írt már Bartus László úr. Ebben a cikkében nem, mert a “mefisztókat” még ilyen, félre értelmezett vallási fanatizmus sem vezérli, csak az önös érdekek. Mármint vélt érdekek, amelyek valóban segíthetik ideig-óráig a létezésüket, de végül úgyis ráfáznak. A fidióta “elit” soha nem fogadja be őket, hanem ejteni fogja az ilyeneket is.
    A még ellenzékinek tűnő médiumok mefisztói is sokszor esnek az önfényezés csapdájába. Mégis, kedves Bartus László úr, ezek a médiumok azok, amelyek hallgatása/nézése/ olvasása az, ami a “királyi” közmédiumokkal szemben mégis csak közöl olyan híreket, amiket máshonnan nem igen tudhatunk meg, pedig kiéhezettek vagyunk az ilyen hírekre.
    Nagyon kevesen jutunk az internetes forrásokhoz és nagyon nagy az időigénye annak, hogy a rengeteg szemét közül kiválogassuk a gyöngyszemeket. Ezeket aztán, persze, igyekszünk minél szélesebb körben megosztani a hozzánk hasonló gondolkodású ismerőseinkkel, barátainkkal. Ugyancsak időigényes a kommentek végigolvasása is, de azok is tanulságosak.
    Köszönöm, köszönjük Bartus László úr cikkét a “mefisztókról”. Némely részlete egy templomi szószékről is elhangozhatna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Barry1
    2013. február 4. hétfő
    23:29
    “Ugyanis az általad emlitett erőszakmentes(!), folyamatos(?),demonstrció nem feltétlenül azonos az erőtlen, lagymatag,gyerekes, VACAK akciókkal.”
    Akkor most ezt nézd meg, de akár a többieket is…
    http://www.youtube.com/watch?v=hVBhO27CTSQ
    Mikor láttál ilyet a mai demokratikus ellenzéktől?
    Ez miért nem jó minta? …egy profi politikusnak is?
    Neked milyen/jobb ötleted van?
    Szép napot! telekis

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Barry1 +++++++++++++++++++++!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Kedves telekis.
    Hidd el kevés ember van ,aki annyira örült ,mint én mikor a diákok végre elkezdtek mozgolódni.Nagyon drukkoltam nekik és szivesen drukkolnék ma is ,ha lenne minek.De sajnos nincs és én ezt már december közepén igy láttam.
    Itt nem arról van szó,hogy te nem értesz engem ,hanem hogy nem AKARSZ érteni. Másolod be a linkeket, de egyetlen egy konkrét felvetésemre se válaszolsz. Kényre-kedvre ugrálod át az érveimet,mint ha ott sem lennének No, nem.Feladom. Kivánok Neked is szép napot!
    Tisztelettel és üdvözlettel: Barry1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Kedves Bartus Laci!
    Rendben van megírtad! Onnan a messziből! Akik ugyanazt gondoljuk, érezzük, látjuk, innen az orrunk elől, most akkor mit tegyünk?
    Bújjunk el? Hová?
    Harcoljunk? Mivel?
    Mert mi itthon is egyre többen érezzük amit költőnk majd 200 éve írt!
    “Bújt az üldözött, s felé. Kard nyúl barlangjában, Szerte nézett s nem lelé. Honját a hazában,”
    Várom a válaszod!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Kedves albandi,
    mint azt többször is írtam, Magyarországon akkor lesz változás, amikor a mérges és feldühözött tömeg először a Klubrádiót és az ATV-t dobálja meg rohadt paradicsommal, mert álsásgosságával kiszolgálta a rendszert. Amikor ez megtörténik, akkor megértettek valamit ennek a rendszernek a lényegéből, és megutálták azt, ami ehhez a rendszerhez vezetett, és ezt a rendszert fenntartja. Akkor lehet reménykedni, és akkor el fogják zavarni a diktátort es élősködő bandáját, börtönbe küldik a maffiát. De amíg örülnek annak, hogy ezek élőben közvetítik a diktatúra kiépítését és működését, miközben a dolguk a jogállamiság megvédése lett volna, addig semmi remény nincs, és be kell rendezkedni egy húszéves Fidesz-uralomra. Ez nem azt jelenti, hogy akkor biztosan vege lesz, de addig lehet látni, hogy ez nem változik. Ebben a helyzetben az elszigetelt magánember a sok kollaboráns között csak egyet tehet: 1. Ő maga nem működik együtt ezekkel a szemetekkel semmiben, nem fogadja el a hatalom legitimitását. 2. Elutasítja az ellenzékinek nevezett kollaboráns pártok és médiával való mindenféle közösséget. 3. Vagy alapít egy egyenes, konfrontáló, radikális polgári pártot, amellyel a diktatúrát és kollaboránsait egyformán támadja, vagy teljes mértékben kivonul a közéletből, a nyilvánosságból, passzív ellenállást folytat, elbújik, elrejti magát, hobbijának él, és azokkal tart kapcsolatot, akik hasonlóan gondolkodnak, hogy a lelki egészségét megőrizze. 4. Ha nem alapít radikális ellenzéki polgári pártot, akkor vagy külföldre megy, amíg lehet, és új életet kezd, vagy elrejti magát, és igyekszik az áletét és önmagát megőrizni arra a napra, amikor meghallja, hogy a feldühödött tömeg megrohamozta paradicsommal a Klubrádiót és az ATV-t amiért élősködtek rajtuk és az orruknál fogva vezették őket gyáva és korrupt emberek. Akkor lőjöhet, mert feljött a nap, amikor újra van remény arra, hogy majd lehet élni abban az országban. Addig csak vegetálni.
    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. “…Ezek az esténként magukat elsiró apák és anyák IS segitették szavazatukkal ezt
    a hordát a totális hatalomhoz…”
    .
    - Ez az egyik.
    .
    A másik:
    .
    - Azóta akármennyi időközi választás van, azt – talán egy kivétellel – fitymesz- prostituáltak nyerték. Tök mindegy, mennyien mentek szavazni, ez történik.
    .
    Szóval, ki akar ott változást?
    .
    Hagyjuk már…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  11. Kecskeméti Károly vontolla

    Igen Tisztelt Admin, Kedves Laci!
    Két megjegyzés tülekedik:
    1. Van ilyen /ahhoz igen hasonló/ formáció, amely kertelés nélkül szól kormányhoz, ellenzékhez, Gyurcsány Ferenc pártja. Az a tény, hogy ő és társai mekkora támogatottságot élveznek (?) a mai Magyarországon, jól mutatja a hon erkölcsi, politikai érettségi, műveltségi állapotát. Ez a megállapítás a bevezetője a második pontozatnak,
    2. Az említett két médium a jelen ellenzékiségnek szinte zarándoklat szerű színtere, lévén az egyedüliek, ahol, legalább valamennyire helyettük szólnak, illetve ahol megélhetik, nincsenek egyedül az egyre masszívabb rosszkedvükben, és talán van mégis kilábolás. Soha nem fogják támadni őket. Szegény ember vízzel főz………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos