Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Egy felháborodás margójára 2013. február 25. hétfő 10:42

  • Hozzászólások(223)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Egy felháborodás margójára

Értesültem róla, milyen felháborodás fogadta szerény cikkecskémet (Egy tüntetés margójára AN, 2013. február 23.), amelyben megkérdőjeleztem a Klubrádió mártíromságának hitelességét. Hát akkor folytassuk még egy kicsit. Először is tisztázzuk még egyszer: a sajtószabadság eltiprásának áldozata nem a Klubrádió, hanem a közszolgálati média. A Klubrádió egy magánrádió, és mint olyan, a magántulajdonos és a benne dolgozók magánügye. Az nem magyarázat, hogy a közszolgálati média elveszett, ezért ez lett a közszolgálati média, mert ez hazugság. A közszolgálati média ott van a helyén, a köz pénzén mossa az agyát a magyar lakosság 98 százalékának.

A sajtószabadság a közszolgálati rádió és a közszolgálati televízió elfoglalásával veszett el. Ezért a sajtószabadságot a közszolgálati médiánál kell védeni. A polgárok információs szabadsága, a sajtószabadság léte vagy nem léte a közszolgálati média szabadságán múlik. A közszolgálati média hivatott arra, hogy a polgárok tájékozódáshoz, informálódáshoz való jogát biztosítsa. A közszolgálati média nem magánvállalkozás, amely ma van, holnap nincs, és a magántulajdonos érdekeit szolgálja, hanem közpénzen működik, a közt kell szolgálnia, és a pártoktól függetlenül kell biztosítania a kiegyensúlyozott tájékoztatást. A közszolgálati médiának kell garantálni a polgárok alkotmányos jogait. A törvény nem ruházta át ezt a jogot és kötelességet egyetlen magánrádióra és kereskedelmi televízióra sem. A sajtószabadság a demokrácia mérőzsinórja, ezért aki a sajtószabadságért és a demokráciáért akar küzdeni, annak a közszolgálati rádió- és televízió szabadságáért kell küzdenie. Ahogyan azt magányos és magára hagyott harcosként Nagy Navarro Balázs és néhány kollégája teszi. Ők a sajtószabadság és a demokrácia igazi hősei.

Magyarországon nem a közszolgálati média elfoglalása miatt zajlanak tiltakozások, hanem a Klubrádió lett a „sajtószabadság szimbóluma”. Ennek hétköznapi oka az, hogy a Klubrádióban dolgoznak a baloldali médiaelit emblematikus figurái. Az ő egzisztenciális érdeküket nem a közszolgálati média totális eltaposása és goebbels-i hasznosítása veszélyezteti, hanem a Klubrádió kiéheztetése. Ez az oka annak, hogy a sajtószabadság frontvonala nem a közszolgálati média körül, hanem a Klubrádió médiasztárjainak fizetési borítéka mentén húzódik. Emlékszünk mi még arra, amikor nem egy magánrádió, hanem a közszolgálati rádió és televízió volt a médiaháború középpontjában. Annak mezítlábas oka az volt, hogy akkor ezeknek a kedves kollégáknak az egzisztenciáját nem valamelyik magánrádió kiéheztetése, hanem a közszolgálati médiából való kirúgásuk veszélyeztette. Amikor a fizetési boríték ott került veszélybe, akkor ott volt vége a sajtószabadságnak. Amikor a boríték a Klubrádióban laposodik vagy ürül ki, akkor a Klubrádióban van vége a sajtószabadságnak. Ahol ők vannak, ott van a sajtószabadság. Ahol őket fizetik, ott van a demokrácia. Ahol őket nem fizetik, ott van vége a szabadságnak és a demokráciának.

Ez az oka annak, hogy szerencsétlen demokratikus érzelmű ellenzékieknek most nem a Bródy Sándor utcába kell menni tüntetni, hanem a Klubrádió színpadához, mert ők most ott vannak. A ballibes hangadó médiaelit pénze nem a közszolgálatban, hanem a Klubrádióban került veszélybe, ezért most ott kell tüntetni. Függetlenül attól, hogy a sajtószabadság és a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jog nem a Klubrádiónál veszett el, hanem a közszolgálati médiánál. Annál is inkább, mert a közszolgálati média milliókhoz jut el, a Klubrádió pedig ezeknek a kedves kollégáknak a százezres halgatóságán kívül a pesti haveri köréhez. Ez az oka annak, hogy ezek a mindent leuraló, és mindent a kontrolljuk alatt tartó megmondó emberek nagy ívben szarnak a közszolgálati médiára, arra a több ezer kollégára, akiket politikai okokból kirúgtak az utcára, és azóta sem tudnak enni adni a gyerekeiknek. Ezek dögöljenek meg. Lettek volna jobban a ballibes hatalom hátsó felében, és szolgálták volna ki a pártot. Akkor a brancshoz tartoznának, és hősök lennének.

Ez az oka annak, hogy a magát a sajtószabadság zászlóshajójának tartó Klubrádió nem harcol a közszolgálati média szabadságáért, nem szervez tüntetést az elfoglalt közmédia felszabadításáért. Miért tennék? Nem onnan jön a fizetés. Ez az oka annak, hogy miközben Nagy Navarro Balázs és kollégái a munkahelyükről nem elbocsátva, hanem két lábbal az utcára kirúgva éhségsztrájkolnak, miközben a kolléganőiket durván inzultálják mocskos férfikezek, a taknyukon húzzák őket a véres betonon, velük senki nem törődik. Nem ők a mártírok és a sajtószabadság hősei, akiket az állásukból elbocsátottak, hanem a Klubrádió meleg stúdiójában a mikrofon mellett ülnek a mártírok, és onnan szerveznek tüntetéseket a „sajtószabadságért”. Nem a közszolgálati média szabadságáért, nem a sok ezer elbocsátott kollégáért, nem Navarróékért, hanem magukért. És ez az oka annak, hogy senki nem beszél az elrabolt közszolgálati médiáról. Pedig a polgároknak ahhoz van közük, és azokkal mérgezik az országot, azokra épül az önkényuralom propagandája. De nagy ívben szarnak ők arra, elvégre ők a Klubrádióban vannak, és az ő pénzük ott van veszélyben. Ahol a pénz, ott a (sajtó)szabadság. Erről van itt nagyban szó, elvtársak. Tü ponyimájes?

Nem kellene olyan könnyen elmenni amellett, hogy némelyek magánérdeke elvonja a figyelmet a közszolgálati média eltaposásáról és kisajátításáról. Ennél ugyanis többről van szó. Egy öncélú érdekcsoport tudatosan tereli el a figyelmet a közszolgálati médiáról, azt állítva immár nyilvános tüntetéseken is, hogy a Klubrádió tölti be a közszolgálat funkcióját, ezért a közszolgálatnak járó védelem illeti meg. Tüntetésükön már azt javasolták, hogy legyen az Arató rádiója a köz rádiója. Rendben. Kéri a köz azt a pénzt, amit Arató addig vágott zsebre, amíg nem a „közé” volt a rádió. Amíg Puch elvtárs küldte a pénzt, addig az övé volt, amikor el kéne tartani, akkor a mienk. Ha haszon van, akkor az övé, ha költség, akkor a mienk. Jó srác.

De ennél súlyosabb dologról van szó. Egy magánrádió és munkatársai magánérdekeit közüggyé transzformálják, és azt a hazug látszatot keltik, mintha a közszolgálati rádió és televízió eltűnt volna, mintha nem is létezne, mintha azt fel kellene adni, ellenben harcolni kell az ő rádiójukért, mert az jelenti a közszolgálat védelmét. Ez a világ legnagyobb hazugsága, mert a közszolgálati média ott van, az adófizetők milliárdjait költik rá, és az önkényuralom propagandagépezete használja. De mivel a ballib értelmiség üdvöskéi a Klubrádióban űzik kedvenc szórakozásukat, a műsorkészítést, és azt szokták meg, hogy ide öntik be pótolhatatlan szolgálatukért a közpénzeket, amelyből ők királyok módjára élnek, abból csinálnak közügyet, hogy ez a kifizetőhelyük megmaradjon. Abból a szerénytelen alapállásból kiindulva, hogy a közszolgálat ott van, ahol ők vannak. Ez egy hazugság, és a demokrácia alapértékei elleni támadás, amennyiben a társadalmat lebeszélik arról, hogy a közszolgálati médiához ragaszkodjon, ellenben az ő személyes érdeküknek megfelelően (az eredetileg is korlátozott sugárzású) magánrádiót részesítse a közszolgálatot megillető védelemben. A polgár pénzét Orbán elkölti az elrabolt közszolgálatra, majd fizessen egy magáncégnek duplán, amelyik közszolgálattá lépteti elő magát. A rendes közszolgálatot pedig hagyja a csudába. Még jó, hogy Orbán kisajátította, így nincs konkurencia. Okos. Saját érdekeik miatt halálra ítélték a közszolgálati médiát, és ők a sajtószabadság bajnokai.

Az országé, a polgáré a közszolgálati média. A Klubrádió Arató Andrásé, ő vágta zsebre eddig azokat a százmilliókat, amelyeket a pártszolgálatért az MSZP a rádióhoz irányított. Ebből éltek a kedves kollégák, amit nem sajnálunk tőlük, és ezt veszítették el, amit viszont sajnálunk, viszont visszautasítjuk, hogy az ő magánérdekeik miatt lebeszéljenek minket a közszolgálati médiumokról, mintha az a világ rendje lenne, hogy azt elvették a polgároktól, és abba bele kellene törődni. Orbán legnagyobb fegyvere a közszolgálati média, ez az önkényuralom leghatékonyabb eszköze. Minden erejükkel azért kellene harcolniuk, hogy a lakosság a közszolgálatot visszakapja. Ez lenne a harc a sajtószabadságért. Nem a Klubrádiónak kellene “világhírűnek” lenni, hanem a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak. Ott tapossák a sajtószabadságot, nem a Klubrádióban. A Klubrádióban öncenzúra van, nem elnyomás. A Klubrádió egy “jelkép”, mert egy magánrádió elveszít néhány frekvenciát részben a saját bénasága miatt és jogvitája van? Az a “jelképes”, ami a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban, az MTI-ben történik. De a Klubrádió az önző érdekei miatt arra veszi rá az ellenzéket, hogy mondjon le a közszolgálatról, és harcoljon inkább érte. Micsoda hazugság és kártékony becsapás ez. A Klubrádió Orbán Viktor kezére játszik azért, hogy magánrádióként kvázi piacot szerezzen, és a balliberális médiaüdvöskéknek, akik a brancsba tartoznak, állásuk és fizetésük legyen. Ne törődjön a demokrata érzelmű polgár az egész országot lefedő közszolgálattal, hanem Arató rádiójáért harcoljon és neki adja a pénzét. E réteg érdekeit azonosítsa a demokrácia érdekeivel. Miközben egy belterjes társaságról van szó, amely egymásnak adja a mikrofont. Miért is kell nekem ezek érdekei alá rendelnem a demokrácia és a közszolgálati média ügyét? Azért, mert ezek az emberek olyan sérthetetlen tekintélyek, akiket nem lehet bírálni, mert akkor összeomlik a ház? És azért kell vigyázban állni, mert e pillanatban éppen ennél a vállalkozásnál vannak? Ne már. Ez nevetséges.

De ez sem elég. Az erőviszonyok láttán, azt mondaná az ember, hogy ha ideszorultak a demokrácia hívei, akkor itt kell megcsinálni a közszolgálatot, és innen kell felszabadítani az országot az önkényuralom alól. Csakhogy a mi kedves kollégáinknak esze ágában sincs egy olyan ellenzéki rádiót működtetni, amely szembeszállna az önkényuralommal. A „sajtószabadság szimbóluma” naponta százszor elmondja, hogy demokrácia van. Bolgár rendre inti, aki ezt kétségbe vonja. Órákon át beszéltetik a diktátor embereit, és nyomják a hallgatók arcába a hazugságokat, mert „meg kell hallgatni”, és „meg kell érteni” a diktátort is. Döntsék már el, hogy most Orbán fizeti őket, vagy mi? Annak ellenére, hogy jogerős bírósági ítéleteket nem tudnak érvényesíteni, mert a hatalom nem hajtja végre a bírósági ítéleteket, azért demokrácia van. Ehhez kitalálnak különféle falmelléki szövegeket, de a primer igazság az, hogy minden szempontot felülír az egzisztenciális érdek, a tulajdonos alkati gyávasága, a meghatározó riporterek egzisztenciális érdeke, óvatossága. Ha nem nevezik nevén az önkényuralmat, akkor hazudnak. Márpedig ők hazudnak. Eközben az ellenzéket lebeszélik arról, hogy harcoljon a közszolgálati médiáért. Saját önző céljaik miatt elterelik a figyelmet arról, hogy a közszolgálati média a rendszer rákfenéje, a sajtószabadság lábbal tiprása. Helyette magukat tolják előre, de egzisztenciális érdekeik és gyávaságuk miatt nem töltik be azt a funkciót, amelyre vállalkoznak. Sehol a világon nem hagynák szó nélkül az alkotmány elleni puccsot, az elkövetett államcsínyt, a hatalom kizárólagos gyakorlásának megszerzését, mindenhol ordítana a demokratikus sajtó, sorban állnának a börtönök előtt az újságírók, ha kell, miközben Bolgár és társai patikamérlegen méregetik Lázár Jánost és bűnözőtársait az éterben. A magyar nép végtelen türelmének bizonyítéka, hogy még nem gyújtották rájuk az épületet ezért a szemétségért. Rájátszanak a mártírságra, miközben a médiahatóság csak játszik velük, soha nem tiltja be őket. De még a saját érdekeikért sem képesek férfi módjára harcolni. Ha a kislányom így nyavalyogna, mint Arató és társai, seggbe rúgnám érte. Nincs ott egy férfi? Nem szégyellik magukat, hogy kiállnak színpadra siránkozni? Hát kicsoda az Orbán Viktor? Nem anya szülte? Mitől reszketnek annyira? A gyávaságukat nyomják rá másokra.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a világ börtönei tele vannak újságírókkal, akiknek a nevét sem tudjuk. Úgy halnak meg, hogy soha nem derül ki róluk semmi. De ellenállnak minden elnyomásnak, harcolnak a szabadságért, és feláldozzák magukat az igazságért. Évente több száz ilyen újságíróról számolnak be a jogvédő szervezetek, de közel ugyanennyiről nem is szereznek tudomást, mert eltűnnek. Ehhez képest halljuk a Batthyány mécsesnél, hogy itt vannak a sajtószabadság hősei és mártírjai, és nem szakad le az ég, és nem dől össze alattuk a színpad. Meg kellene számolni, hányszor mondták el, hogy ők a „sajtószabadság” szimbólumai, és hogy világhírűek lettek, mert elvették tőlük a frekvenciájukat, mint a babaruhát. A közszolgálati média elrablása és a kirúgott ezrek sorsa nem számít, ehelyett magukat állítják középpontba a magánrádiójuk hülyén elveszített frekvenciái miatt. Nem Navarro és társai a hősök, hanem azok, akik naponta interjúvolják alázatosan Szijjártót és Semjént, és ezek után van képük kiállni és a sajtószabadság mártírjaiként sajnáltatni magukat. Ezek nem állva, hanem térden állva fogadják a kivégzést, de megalázzák őket még azzal is, hogy nem végzik ki őket, hanem csak térden állva kúsznak a hatalom előtt. A szakmai rutinjukat arra használják, hogy ezt elleplezzék. Engem is megaláznak azzal, hogy ezt a nevemben is teszik. Úgy kellenek az Orbán-rendszernek, mint egy falat kenyér. Ők pedig élvezkednek a mártíromságban, az egészből egyedül csak a pénz hiányzik.

Ha tennék a dolgukat, senkit nem érdekelne, hogy a Klubrádió arra épült, hogy majd a szocik nyomják bele a pénzt. Ennél biztosabb és tutibb vállalkozás nincs a világon, kivéve, ha jön egy Orbán nevű vadbarom, aki elveszi a kis játékszerüket. Egyes könyvesboltok tavaly a Klubrádió CD-kből és Arató önsajnáló mártírkönyvéből éltek meg, mert elhitették, hogy az a demokrata, aki ezeket a kegytárgyakat megveszi. Palira veszik a sok szerencsétlen szegény embert, akik tennének valamit, de nem tudnak mit tenni, és elmennek tüntetni, megveszik a CD-t, és azt hiszik, hogy tettek valamit Orbán ellen. Nem elég, hogy Orbán kezére játsszák a közszolgálati médiát, és elterelik a figyelmet róla. Nem elég, hogy lavíroznak, ügyeskednek, és nem állnak ellene az elnyomó rendszernek, nehogy valami bántódásuk legyen. Nem elég, hogy ezek után még hősként és mártírként tiszteltetik magukat, mintha Bolgárt kazamatákban tartanák fogva. Hanem ebből még bizniszt is csinálnak. Ügyes. Ez a Klubrádió hősiessége. Undorító és felháborító. Hamis és álságos. Mikor mondják ezek a rádióban azt, amit mindenki tud, amit a hallgatói várnak tőlük, amit otthon az asszonynak mondanak a konyhában? Soha. Lapítanak, mint szar a fűben. Ettől kell kiájulni.

Mindez nem számítana, ha megmarad magánügynek, és nem ez lenne a sajtószabadság ügye. Akkor sem számítana, ha nem épülne egy fasiszta diktatúra, amely egy ország életét oltja ki. Egy nemzet legjobbjai elhagyják az országot, az ifjúságot tönkre teszik, a gyerekek agyát megfertőzik, a betegeket és nyugdíjasokat halálra ítélik, és a legalapvetőbb emberi jogokat lábbal tapossák. Egy ember lett élet és halál ura, nincsenek önálló intézmények. A diktatúra az antiszemita és kódolt náci ideológiára épül, hosszabb távon még szélsőjobboldali terror is fenyegethet. És ebben a helyzetben ezeket az embereket magukon kívül semmi más nem érdekli. De még hősként is kell tisztelni őket. A brancs összetart, összejönnek, tüntetgetnek, meghatódnak maguktól, baromira elégedettek magukkal, kitüntetgetik egymást, álságosan patetikus hangulatba révülnek, lelkesednek az akol bűzében. Mindenki másnak az a dolga, hogy nekik megfeleljen, az ő érdekeiket kiszolgálja, és harcoljon a borítékukért, mert az a demokrácia érdeke és értékmérője. Nyalogatják a sebeiket, a demokráciát emlegetik, de szemük előtt a boríték lebeg. Szorosan összezárnak, lehülyézik, karaktergyilkolják azokat, akik feltesznek egy-két keresetlen kérdést. Keresik azt, hogyan jöhet vissza a régi jó világ, amikor dőltek a száz és százmilliók, és ha van valami, amit ezek sajnálnak, akkor az a lóvé. Ha a demokrácia érdekelné őket, akkor nem magukért tüntetnének, hanem másokért, mindenekelőtt a közszolgálati médiáért.

Csakhogy nem kalkuláltak azzal, hogy jöhet egy fasiszta diktatúra, amely elsöpri a szépen felépített világukat. Megkapták a nyakas vadbarom Orbánt, és nem szabadulnak tőle, pedig szívesen ki is egyeznének vele egy látszat ellenzékiségben. Tied a hatalom, ha megmaradhat nekünk a presztízs és a pénz. De szerencsére Orbán nem alkuszik, éppen ezt az egyezséget mondta fel. Most még zajlik az ügyeskedés, próbálkoznak, játsszák a mártírt, keresik a kiutat, csakhogy ez komolyra fordul egyszer, és eljön az idő, amikor lehull a máz. Eljön a pillanat, amikor szűkölni fognak, sírni, ahol senki nem látja őket, elbújnának az egérlyukba is. Felfeslik a hazugságaik rendszere, a pártpénztárnoki sajtófinanszírozás édes évtizedei. És ott állnak védtelenül, pőrén, kiszolgáltatva egy fasisztával szemben. És akkor már késő lesz harcolni azt a harcot, amit most kellene megharcolni. És talán még akkor sem értik meg, hogy menthetetlenül ez lesz abból a demokráciából, amelyet feloszt két pártpénztárnok, felszámolják a civil szférát, az önállóságot, a polgári szabadságot, mindenkit megvesznek, korrumpálnak, nincsenek szabad intézmények, amelyek nem a két párt megegyezésétől függnek, és amelyek képesek lennének megvédeni az országot. Akkor ez lesz, hogy az egyik felmondja a megegyezést, és a másik oldal összeomlik. Az ő bűnük pedig az, hogy ennek rendszernek falaztak, ezt védelmezték, mert a haszonélvezői voltak. Ez omlott össze, ez temeti őket maguk alá, ez az ő mártíromságuk. Erről nem beszélnek az elvtársak. És azért nem tudnak váltani, mert rossz a lelkiismeretük, mert nem néznek szembe ezzel, és abban reménykednek, hogy talán ugyanez visszatérhet.

De nem fog visszatérni. Ez az ország emiatt jutott törvényszerűen ide. Ennek részben maguk is előidézői, és ha nem térnek észhez, nem váltanak, akkor ez maga alá temeti őket. Nem kell annyira megijedni attól, ami történik, ez a természet öntisztulási folyamata. Magyarország éppen megtisztul. Az a réteg, amelyet a Klubrádió megtestesít és képvisel, az vagy észhez tér, megtisztul és megváltozik, vagy ha nem hajlandó erre, akkor az a földindulás, amely előtt Magyarország áll, elmossa ezeket a struktúrákat és ezeket az embereket. Orbánék pusztulni fognak, ez már eldőlt, a kérdés az, hogy erről az oldalról, ki pusztul velük együtt. Nem más ez, mint kiegyenlítő szelep, öntisztulási folyamat. Aki szakít az eddigi korrupt mentalitásával, ami az elmúlt húsz évben történt, és elhatározza, hogy becsületes lesz, azzal visszanyeri a korrupt lelke erejét, és nyíltan, őszintén szembefordul a diktatúrával. Aki erre nem képes, azt elsöprik ezek a változások. Ezek az emberek azért nem tudnak egyenesen konfrontálni, mert megromlottak, eladták a lelküket, rossz a lelkiismeretük, és emiatt nem tudnak igazság szerint cselekedni. Azt hiszik, hogy nem a kialakult rendszer az oka, hanem Orbán, és ha ő elmegy, akkor minden mehet tovább. Nem igaz. A pártpénztárnoki rendszerrel leírható korrupt világ omlott össze, és aki nem változik meg, annak vége lesz, mindkét banda megy a süllyesztőbe, ahova való.

Ezeknek az embereknek oda kell tartani a tükröt, és megadni a lehetőséget, hogy őszintén szembenézzenek a helyzettel és önmagukkal. Megbánni, elhagyni, megváltozni. Nézzünk szembe a tényekkel? Nem így volt, ahogyan mondom? Nem ez történt? Nem ez vezetett ide? Ha porba lehetne írni a lábuk mellett a bűneiket (ezt nevezik ma tényfeltáró újságírásnak), akkor ott mit látnának? Ha magukra zárják az ajtót, és belenéznek a lelkiismeretükbe, milyen írás jelenik meg a falon? Nem kellene ezeket lezárni, megtisztulni, megbánni, új életet kezdeni? Hány éves vagy? Meddig élsz még? Mindig hazugságban akarsz élni? Azt hiszed, ha egymásnak hazudtok, az megváltoztat belül bármit is? Meddig hitegeted magad? Meddig hazudsz? Így is akarsz meghalni?

Mint hallom, Arató András zokon vette az írásomat. Miért van meglepődve? Azt hiszi, hogy ezt senki nem látja? Mindenki hülye? Senki nem teszi fel a kérdést? Mi zavarja? Ott állt a színpadon, mint egy hős, egy mártír, tapsolták. Harmincszor elmondták, hogy világhírű a rádiója, és a sajtószabadság szimbóluma. Miért zavarja, hogy egy kis emigráns újság magányos publicistája unalmában miket irkál? Férjen el tőlem, van egy ilyen is. Mindenki velük van, senki nincs velem. Talán csak nem az a baj, hogy ugyanazt mondom, amit a lelkiismerete? Ha így van, akkor köszönettel tartozik. Szeretettel mondom, hogy meg tudjanak változni, mert az út, amelyen járnak, a szakadékba visz. Naiv embereket elhitethetnek, de ne tévessze meg a vakok rajongása, már látszik, ahol vége az útnak.

Ezzel összefügg a választásokon való részvétel. Emögött ugyanolyan hamisság áll, mint a Klubrádió mögött. A hazug választásokon való részvétel menekülés a valóság elől. Egy olyan pótcselekvés, amely kikerüli a problémával való szembenézést, de a cselekvés látszatát kelti. Nem éreznek elég lelkierőt az igazság képviseletére és a nyílt konfrontációra. Becsapják a pártok magukat is, és a híveiket is. De ezért nagyon nagy árat kell fizetni. A pillanat, amelyet most elszalasztanak, soha nem jön vissza. Gyógyíthatatlan sebet kapnak a választásokon, amelyből soha nem tudnak felépülni. Semmit nem nyernek, hanem minden veszítenek. Ha a választási részvétellel legitimálják az államcsínyt, az alaptörvényt, amely alapján kiírják a választásokat, azzal az egész Orbán-rendszert, akkor nem tudják elválasztani és megkülönböztetni magukat tőle. Ez a részvétel a pártpénztárnoki rendszer folyatása, a hazug megállapodások világa, ugyanaz a mentalitás, amely ide vezetett. Aki belemegy ebbe a választásba, az hozzákötötte magát Orbánhoz.

Hamis állítás az, hogy a választások bojkottja kivitelezhetetlen. Csak a bolond gondolja, hogy ez annyit jelent, hogy kihirdetjük: nem veszünk részt, mások se vegyenek részt. Az “ellenzéki összefogásnak” le kellene fektetnie a szabad és demokratikus választások minimális feltételeit. Az ellenzéknek ezt hitelesíttetnie kellene az Európai Unióval és Washingtonnal. Megállapodhatnak az Unió valamely bizottságával, vagy munkacsoportjával, amely legitimitást ad a listának. Ha nem avatkozik ebbe az Unió és Amerika, akkor a nemzetközi sajtón és a diplomáciai testületek útján el lehet érni ugyanezt. Ezek a feltételek nem tartalmazhatnak vitatott követeléseket, de egyértelmű alapelveket igen. Ilyen a választási bizottságok összetétele, a szavazatszámlálás, a többpárti ellenőrzés, a külföldi megfigyelők és más alapvető feltételek. Ha van egy konszenzusos lista, amelyet Magyarország szövetségesei is a tiszta, szabad és demokratikus választások feltételeinek tartanak, akkor ezt Orbán elé kell tenni, és választhat: elfogadja vagy nem. Ha nem, akkor az ellenzék erre hivatkozva ország és világ előtt felmondhatja a választásokon való részvételt. Ha igen, akkor az ellenzék akkor is győzött, ha tiszta választásokon veszít, és tiszta maradt. De akkor még nyerhet is.

Fel kellene ébredni. Elvették az emberek pénzét, jövőjét, egészségét, szabadságát. Ha ez így megy tovább, az események tragédiába torkollnak. Önvizsgálatot kell tartani, vissza kell térni a tiszta elvekhez, az igazsághoz. Be kell fejezni a hazug játszmákat, a hamis dolgokat, a hazugságokat, a haszonleső prioritásokat, a korrupt mentalitást, simlisséget, sunyiságot, mert drága árat kell fizetni érte. A sajtószabadság kulcskérdés. Ennek a Klubrádióra való szűkítése hazug és ártalmas. Az is hazug és ártalmas, ha a megmaradt ellenzéki média hazudik, kerüli a rezsimmel való nyílt konfrontációt, az őszinteséget. Az ATV még ennél is nagyobb hazugság. Ennek is drága ára lesz. Nem szabad tovább hátrálni, mert nagy baj lesz belőle. A demokrácia hazug látszatának legitimálása, a hazug választásokon való részvétel pedig minimum húsz évre megássa az ország sírját, és megnyitja a kaput a még nagyobb elnyomás, és a nyílt diktatúra felé. Ha itt és most nem parancsolnak megálljt, nyomor, szenvedés és vér lesz a következménye. Iszonyat lesz a vége. Csaló választáson való részvétel nem állítja meg ezt a tankot. Aki azzal hiteget másokat, hogy majd 2014-ben a hazug választáson győzni fog, az csaló, szélhámos vagy elmeháborodott. Szembesíteni kell Orbánt azzal, hogy mit tett, mit művel, és azonnal követelni kell a demokratikus normák visszaállítását. Fel kell mondani vele minden együttműködést, a tárgyalási alap a demokrácia visszaállítása. Nem kell másról tudósítani, nem kell élőben közvetíteni a diktatúrát, csak követelni a demokrácia helyreállítását. Ebből elég volt, itt van vége. Aki erre nem képes, csendben vonuljon vissza. A semmi jobb, mint a hamis.

De ha már mindenki hamis, álságos és korrupt lett, akkor egyetlen kérésünk az, hogy szegény Bibó István nevét ne szennyezzék be azzal, hogy a világra szóló simlisséget és a hamisságot díjazzák a nevével. Nem örülne neki.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (74 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +92 ( 138 szavazatból)
Bartus László: Egy felháborodás margójára, 4.5 out of 5 based on 74 ratings

  • Hozzászólások(223)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

223 Reader’s Comments

  1. Barry1,
    Nem mindenki olyan szerencsés (vagy szerencsétlen, szemlélet dolga), hogy valamiért érdekli a nagyobb léptékű politika, esetleg olvasott, esetleg van kis gyakorlata érvek és ellenérvek felfogásában, ütköztetésében. Aki nem ilyen, az nem buta, nem primitív, nem birka stb., csak más helyzetben élt eddig, és tájékozatlan. Én is nagyrészt tájékozatlan vagyok, elfelejtem a szereplők nevét, az események évszámát, sorrendjét stb. Szerencsére vannak, akik erre szakosodtak, és részben kötelességtudatból, részben pénzért korrektül tájékoztatnak. Sokat köszönhetek pl. Bartus Lászlónak, és a Klubrádiónak is. (Igen, a Klubrádiónak, és “drága Bolgár Úr”nak is!)
    E szereplőknek épp azért nagyobb a felelősségük, mert ők világosíthatják fel a többieket, ha maguktól nem jönnek rá valamire. Nem kell az igazságot rájuk erőszakolni, és semmiképp sem szabad hazugságot beléjük erőltetni. De az igazat el kell mondani, és rögtön kevesebb birka béget majd a magyar ugaron.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  2. admin
    Azért valahol mégiscsak van egy csavar, amit nem sikerült teljesen kitekerni!
    “Vétkesek közt cinkos aki néma” és aki a Klubrádió elnémítását üdvözlendő fejleménynek tartja, az cinkosságra buzdít. Márpedig amint elkezdenének egy KOMOLYABB ellenzéki vonalat: azonnal nem hosszabbítanák a 2 hónapos engedélyüket, azaz a némasággal cinkossá válnának a diktatúra fenntartásában.
    És ezért továbbra is tartom: ez nem a szelepet fojtaná le, hanem a gázt tekerné el a kukta alatt, tehát az információ csörgedezésének elmaradása nem közelebb hozná a változást, hanem távolabbra helyezné.
    KERESKEDELMI csatornaként nem lenne feladata az ellenzéki hangoknak IS teret adni, és talán jobban boldogulna Arató is, ha belesimult volna a hatalomba. Olyan kevés, aki személyében kockázatot vállalva kiáll manapság, taotológia szerintem csak arra akart rámutatni, hogy nem kellene őket azzal támadni, hogy “Nem elég!”.
    Mert lehet, hogy ezzel nem a harcosabb kiállásra ösztönözne: hanem még a maradék kis bátorságukat is elveszi, amit Orbánnak még nem sikerült.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  3. kekec, 2013. február 27. szerda 11:24 adminnak címzett hsz,
    1, Hol a határ?
    2. Lehet, hogy nem közvetlenül az ő felelősségük, hanem az “ellenzéki” pártoké, akik hangját közvetítik. Ha azok őszinte és világos hangon szólnának, akkor a KR is ezt tenné, vagy legalább ezt közvetítetné. De szerintem a kettő kölcsönhatásban van, a közvetítés nem tisztán egyirányú.
    3. Sokszor úgy érzem, nem is erről van szó. A KR egyszerűen más küldetést teljesít, nem azt, amit mi várunk tőle. A KR eredeti küldetése a mindenféle hang, vélemény megjelenítése, ezek ütköztetése, érvek és vélemények felsorakoztatása, a vitakultúra ápolása lenne. Ezt végül is nagyon jól csinálják, és nagyon hasznos, hogy csinálják. Azonban eközben nem hogy nem vállalnak saját véleményt (vagy csak nagyon szőrmentén), hanem még el is hárítják azokat a véleményeket, melyek szerint Magyarországon nincs demokrácia, és a hatalom illegitim. Itt pedig nem lenne szabad az ördög ügyvédjének szerepét játszani. Egy ideig lehetett azt gondolni, hogy a demokratikus szabályok keretein belül majd helyrerázódnak a viszonyok, de már elég régóta világos, hogy itt a demokrácia, a szabadság és a Köztársaság elleni jól átgondolt, előre eltervezett támadásról, sőt, hadjáratról van szó. Ilyen helyzetben a kereskedelmi rádiónak is kötelessége legalább az igazság kimondása, ha már közszolgálati műsorai vannak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. girbegurba

    No nem ,nem ée mégegyszer NEM!!!!
    Igenis mindenkitől elvárható egy szint. Persze ,nem kell,hogy tudja ,mi az államháztartási hiány meg az államadósság közti külőnbség, mi az a CDS
    felár,ki a fene az a Moody’s. De!!!!! De azért már egy orbán vagy egy matolcsy beszédnél igenis essen már le az a kurva tantusz! Vagy inkább tolerálni kellene ,amikor ezek nek az alakoknak oknak akkora pofájuk van ,mint a bécsi kapu, torkaszakadtukból gyurcsányoznak ,trianonoznak ( múltkor azt irta egy kommentelő ,hogy trianonban az is volt a rossz,hogy akkor a
    vörösgárdisták (sic) gyilkolták a magyarokat).
    Tehát ,ha egy embernek joga van választani,akkor az is elvárható lenne,hogy kicsit különbözzön ,mondjuk egy orángutántól. Értelmileg is.
    Én mindig is irtózok attól a jellegzetesen magyar betegségtől( átoktól), hogy mindig más a hibás. Majd lesz jobb ellenzék, ha a nép is jobb lesz.
    Jelenleg ezt érdemeljük.
    Nagyon nem értek egyet azzal,hogy felmentjük az emberek többségét azzal,hogy igy az ellenzék meg úgy a klubrádió,meg ,hogy senki nem magyarázta el nekik? Mit? Ezután a három év után még bármit is magyarázni kell?Na ne tessék viccelni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. Kedves girbegurba, mondjuk, hogy a cselekvőképesek vállalják, s ezzel egyszersmind elszenvedtetik a cselekvőképtelenekkel is.
    Írod még: “Polgárháború abból alakulhat ki, ha a másik oldal erő alkalmazására mozgósít.” Úgy van. Ne felejtsük el, hogy O.V. már egy ízben a jóistenkébe vetette a bizodalmát annak reményében, hogy megesgiti őt nem bevezetni a demokrácia helyett egy másik rendszert, amiről ezidáig csak annyit sikerült kiokoskodnunk, hogy az föltehetőleg nem demokrácia lenne. Akiknek füleik vannak, hallják: bízzál istenben, és tartsd szárazon a puskaport. Aminthogy láthatjuk is a legkülönfélébb fegyveres állami és kriptoállami gárdák, szabadcsapatok, terrorelhárítók (ld. a terrorizmus vádja a bíróság előtt 2006 vonatkozásában), palota-, terem-, építmény-, vagyon-, polgár-, erkölcs-, gumicukor- és koronaőrségek mértéken felüli elszaporodását, a biztonsági őrök kötelező újravizsgáztatását, a belügyminisztérium hatáskörébe rendelt közmunkás légiókat, a mintegy mellékesen meglebegtetett katonai célzatú összeírást, a mintegy véletlenül a köztudatba bedobott kötelező sorkatonaság esetleges fölélesztését, akkor mindezek tudatában vajon éppenséggel nem az-e mondjuk a Klubrádió eminens kötelessége, hogy nyugalomra intse a forrófejűeket? A diáktüntetések és teremfoglalások idején már mozgolódott a rendőrség, ugyancsak kellemetlen remiszcenciákat ébresztve. És mintha lett volna valami fölötte alapos és hosszadalmas aprómunka is a rendkívüli állapot bevezethetőségének törvényi környülállásával kapcsolatban is.
    Nézd meg kedves miaszöszt. Két-három nap alatt ebből az egészből mindössze annyit sikerült kihüvelyeznie, hogy le kell nyomnia taotológiát. Hát adott esetben volna szíved őt földerítőnek küldeni? Vagy volna-e merszed az ő ítélőképességére bízni saját biztonságodat? Vajon etikus dolog-e őt (és még vagy nyolcmillió másik miaszöszt) harcra tüzelni?
    De most komolyan…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. taotológia,
    Nagyon szép felsorolás, gratulálok (komolyan), nekem az ilyenek nem sikerülnek.
    Eddig is tudtam, hogy ugyanazon az oldalon állunk, és nagyon szomorú voltam, hogy Bartussal ütitek egymást.
    A válaszom pedig az, hogy a felsorolt bűnszövetkezeti intézkedések és fenyegetések olyan súlyosak, hogy azoknak nem szabad engedni, azokat erővel kell visszaverni. Ezen nem azt értem, hogy azonnal rohamot kell elrendelni, az valóban bűnös hiba lenne. A hadvezetés első lépése a toborzás (hadállítás), csak hogy a tárgynak megfelelő nyelvet használjunk. Ezt mulasztotta el a demokratikus közösség, és azért, mert nem ismerte fel a fenyegető ellenséget. (Sokan felismerték, szóltak is, de az nem ugyanaz. A demokratikus intézményrendszer nem ismerte fel, nem mozgósított, nem intézkedett.) Ennek oka pedig az, hogy ez az intézményrendszer legyengült állapotban kapta a fertőzést. De annyira, hogy az arra hivatott immunrendszer elemei, a civil szervezetek és a magukat “baloldalinak” mondó pártok még most sem adták ki a riasztást. Ezért kiabál Bartus László, hogy riadó!
    Ezért gondolom, hogy a hadseregállítást vagy toborzást még egy nulladik lépés is megelőzi: az ideológiai felkészülés, az ideológiai küzdelem megkezdése.
    A demokratikus erőknek (jelenleg demokratikus gyengeségeknek) először meg kell nyerniük a lelkeket, mielőtt komolyabban kiállnának a kalózokkal szemben. (Nem mellesleg a kalózok is ezzel kezdték.) Ennek persze része a kisebb csaták lejátszása, mert azokban edződik a sereg. Akkor is azzal kezdődik, hogy világosan beszélünk, és szövetségeseket, társakat keresünk.
    A Te javaslatod ezzel szemben (legalábbis, ami abból kiolvasható) annyi, hogy tegyük fel a kezünket, adjuk fel a küzdelmet, hajtsuk járomba a fejünket.
    Ha ezt tesszük, akkor nem érdemlünk mást, de akkor ne is panaszkodjunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. girbegurba,taotológia

    Nektek sincs jobb dolgotok ,minthogy egymást cseszegessétek,pedig jól jönne az az energia máshol……
    Én nem véletlenül nem veszek részt ebben a vitában,hiszen nagyon tisztelem Bartus Lacit és többnyire egyet is értek vele, de most az a véleményem,hogy a kevesebb több lett volna.Nem értem ,hogy miért baj az ha Arató gazdag ember. Ez engem nem zavar. Meg ,hogy pénzt is akar keresni. Ugyan. Ki nem?
    Meg ,hogy korrupció meg puch ,meg pénz.Bár még “ügyesebbek “lettek volna és lenne egy ugyanakkora balos média portfólió mint ami a jobboldalnak van.
    Szerintem a baloldal jobban balf… mint korrupt.Persze jó lenne ha mindenki teréz anya lenne. dehát Oh baby baby it’s a wild world. Álljunk már két lábbal a földön. Egyébként az a véleményem ,ha csak mindenki a hétköznapokon elvárható józan paraszti formát hozná, nem is lenne szükség hősökre.
    Itt az Eu-ban ,európa kellős közepén 2013-ban a franc se akar Mucius Scaevola lenni . Én nem az biztos, főleg nem a sok nagymagyar matricás, székelyhimnuszos ,butaarcú miatt(helyett). Bocs.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. Barry1,
    Nem az a baj, hogy pénzt keresnek, hanem hogy nem teszik azt, amit kellene.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  9. Sokaknak(bevallom, nekem is) esetenként túl radikálisak Bartus úr írásai. Mégis arra kényszerít, hogy feltegyem a következő kérdést: “Vajon ‘becsületesebb’-e az a párt, amelynek a pártpénztárosa kevesebbet lop, mint a másiké?”
    Ezt a kérdést bárki felteheti saját magának, de a válaszból egyenesen következik a kérdés, hogy akkor mi van? Úgy értelmezem, hogy Bartus úr ezért mondja egyetlen lehetséges megoldásnak a választás bojkottját.
    Igen ám, de még emlékszem (emlékszünk) arra is, hogy 2010-ben a választásokat lényegében bojkottáló 48%-os távolmaradás tette lehetővé OV kalózainak a 2/3-os többség megszerzését. Azt a bőrünkön tapasztaljuk, hogy mi lett belőle. OV szinte nevetségesen gazember új választási szabályai lehetővé teszik, hogy a külföldi kettős állampolgároknak tulajdoníthasson őt hatalomban tartó választási többséget. Méghozzá ellenőrizhetetlenül. Ez esetben is hatékony a bojkott? Még akkor is, ha a Jobbik hívei bizony elmennek szavazni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. Normális országban ez nem is lenne kérdés. 80% elmenne szavazni és a szavazók 80- 90%-a elhajtaná ezeket a francba. Akkor aztán csinálhatnának bármilyen hókuszpókuszt. Mondom :normális országban.
    Nálunk csak és kizárólag az emberekkel van próbléma. minden más ( közélet,demokrácia, média, pártok,ellenzék, fidesz sőt,maga orbán is csak
    “következmény.”)Már Széchenyi megmondta.Ady meg pláne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. Bartus úr “ötlete” a nemzetközileg verifikált “választási etikai kódexről”
    (ő maga ugyan nem így nevezte) nagyon is jó ötlet. Vajon miért nem jutott még eszébe egyetlen ellenzéki szerveződésnek sem? Tulajdonképpen mindegyik ilyen, hazai ellenzéki összefogás eleve elfogadja – s ezzel legitimálja is – OV hazug, törvénytelen és gazember választási rendszerét és a “tákolmányát” Így pedig nem győzhetnek.
    NB: Nem is hozhat semmilyen jó eredményt, ha (2010-hez hasonlóan) ismét valami ELLEN szavaznak az emberek és megint nem valamiÉRT. Az egyetlen “PRO” tulajdonképpen egy “KONTRA”, vagyis az OV rendszer leváltása. Emellett beszélnek az utána következő teendőkről is, ami lehetne éppenséggel “PRO” is de nincs erre nézve egyetértés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  12. Szolid 2o13.o2.27.
    IGAZ! Többet vétek hozzátenni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Kedves girbegurba, én nem javasoltam semmit, főleg nem megadást vagy fejek igába hajtását. Semmi ilyesmit nem javasoltam, mert semmit sem javasoltam. Mindössze kétségbe vonom Bartus úr koncepciójának helyességét, miszerint Arató úr vagyona okozta és tartja életben Orbán úr beteges, ocsmány rendszerét. Ez vitánk lényege. De azért nem verekedés, legalábbis nem vérre megy.
    Talán A tizedes meg a többiek című örökbecsűben van az a jelenet, mikor valamelyik szereplő mtoszkálást hallván a fák felől, int a többieknek, hogy csak nyugi, majd ő elintézi, aztán mint a dúvad beront a csalitosba, míg átvág rajta, kinyitja a zubbonyát, és széles, férfias mellkasát döngetve szétrántja az ingét is, és azt üvölti hősiesen: ide lőjetek! Ide lőjetek! Aztán kipenderül a tisztásra, ahol két szomorú szemű tehénke legel, és néz bután, hogy ennek meg mi baja? Ám a tisztáson túl természetesen feltaróztathatatlanul hömpölyg tova a Vörös Hadsereg.
    Most ne mondd, hogy itt nem tehénke motoszkál, hanem Orbánék fenik a böllérkést, mert épp olyan jól tudom, min te. Csak éppen nagyjából ugyanilyen tökéletesen hatástalan, értelmetlen és gyomorszorítóan mulatságos ide-lőjetek-megoldásokat tudna csak indukálni az, ha a Klubrádió napestig nyomatná harci tamtamot.
    Akinek az elmúlt éveket megtapasztalván csak attól nyílik ki a szeme, ha Bartus úr a fülébe ordít, annak holnapután attól fog még jobban kinyílni a szeme, ha valaki más még hangosabban ordít esetleg valami egészen mást a fülébe. Akinek meg magától is nyitva már a szeme, az érti üvöltözés nélkül is. És ez van akkora igazság, mint az Arató föltételezett vagyona, amihez, valljuk be, vajmi kevés a közöm, de még annál is kevesebb a sajtószabadság köze.
    És igen, ugyanazon az oldalon vagyunk, és ez jó, mert azt jelenti, hogy legalább oldal van, és mi is vagyunk. Adjunk hálát az apró örömökért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Barry1, dehogy cseszegetés. Gondolkodunk. Kőkeményen, méghozzá. Ahogy te is. És a gondolataid rokonszenvesek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. girbegurba
    Azaz a társadalmat a földig leitatták mindenféle narancsmákonnyal, és ebből az állapotból ugyanúgy kell kihozni, ahogy az alkoholistákat: az első a BETEGSÉGTUDAT felébresztése. Ehhez meg az a pár még megmaradt csatorna elengedhetetlen.
    És egyébként pont az a lényeg: a Klubrádió és az ATV is FENNTART közszolgálati jellegű műsorokat, holott üzletileg ez nem lenne kötelessége. Sőt a kormánypárti feltőkésített vállalatoktól több bevételre számíthatna ezek mellőzésével. Ezért egy kissé maximalizmus egy ilyen túlteljesítésre azt mondani, hogy “nem elég”.
    Van aki ezt értékeli, akik tüntetnek mellette és hallgatják őket: (a kettő nem ugyanaz, én spéci nem hallgatok egy rádiót sem, max a hivatkozó linkeken keresztül: az nagyon jó előszűrés) tüntetni viszont tavaly kimentem – nem értük, hanem a sajtószabadságért)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. taotológia

    Nagyjából ugyanazt irtam le 16:35-kor amit te,de valhogy én inkább kettőtök között örlődök. Bartusnak nagyon sok mindenben igaza van,de például az egzisztenciális szorongást szinte ősbűnnek beáéllitani mégiscsak túlzás.
    Tényleg senkitől nem várható el ,hogy mindenáron önfeláldozó hős akarjon lenni. Én például nem akarok. ez az egyik oldal.
    A másik oldal pedig az amikor szitkozódva kapcsolom ki a klubrádiót, amikoris pl: fricz cöf vezér 20 percen keresztül alázza meg ( igenis megalázza) drágabolgárurat vagy valamelyik hasonszőrűvel vihorászik. Akkor majd szétvet a méreg. Meg amikor adja az álnaiv hülyét.
    Persze,ilyen is van,megolyan is amikor nagyon jó riportalanyok vannak, remek kommentárok.
    De amiben igazat adok Bartusnak,hogy ennek a rádiónak sokkal következetesebben kellene képviselni ezt az oldalt és hát a tel-avivi rádióban sem illene mengelével kvaterkázni .SOHASEM!!!!!!
    Őszintén : mit veszithetne a klub rádió????? SEMMIT, SŐT MEGSOKSZOROZHATNÁ A MÖGÖTTE ÁLLÓK HITÉT, ELSZÁNTSÁGÁT, ADAKOZÓKÉSZSÉGÉT. Érdemes lenne kipróbálniuk ,és ha ez sikerülne nekik, felőlem keressenek annyit ,amennyit csak akarnak . Bár már látnám.
    A klubrádióról a Monthy Python jut eszembe (Brian élete) mikor is a rómaiak azt mondják a megkövezésre várónak,hogy ne rontson a helyzetén. Mire ő:
    Miért, lehet ez még rosszabb?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. taotológia 2013. február 27. szerda 22:56
    Ezt nem kellett volna, mert vagy a képességeid hiányáról tanúskodik, ha tényleg azt szűrted le, hogy Arató vagyona az irigykedés tárgya – és nem, hogy annak egy része is a köz pénzéből származott, és abból nem hajlandó VISSZAáldozni, hanem a kisnyugdíjasoktól cappcarázik – vagy nagyon is felmérted, hogy nem ez a lényeg. Az meg hiteltelenné teszi az egyéb szövegeidet is.
    Te közszolgálati jellegűnek minősíted a vehemensebb ellenzékiek csitítgatását, Bartus meg pont ezért tartja őket kollaboránsnak.
    És abban igazad van, hogy az AN-t olvasók nagyrészt nem szolgálnak rá erre az ébresztőre, mert észnél vannak, viszont nem tagadhatod, hogy akiknek címezte: azok nagyon is rászolgáltak. (a jelenlevők mindig kivételek)
    Ha nem volt világos: a cikk az EGÉSZ ellenzéki értelmiségi holdudvarnak szólt, és nem “csak” Aratónak! Azoknak meg még ez is túl enyhe, én sikítófrászt kapok a hamupipőkézésüktől! Ezek tényleg még a marhavagonban is képesek lesznek elvi vitákat folytatni, és megválogatni, hogy ki mehet velük a “fürdőbe”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  18. Egyébként a kollaborálásról jutott eszembe: sokkal egyértelműbb lenne, ha a helyzetünket a Vichy kormánnyal vetnénk össze. Elvileg nemzeti, de elnyomó hatalom, amivel az együttműködés AKKOR egzisztenciális érdeknek tűnt – de VOLTAK ellenállók, és utólag már mindenkinek világos lett, hogy másképp is lehetett volna. Az ellenállás viszont NEM Franciaországból sugárzott, hanem a BBC hullámhosszán. Nekünk is jót tenne egy nem az Orbán kezeügyében tevékenykedő média (BBC, Szabad Európa, vagy mittudomén: akár az Al Jazeera is)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. kezit csókólom kekec néni

    Szerintem taotólógia jól érti a lényeget. Bartusnak pedig igaza van ,jót akar ,de most kicsit túl sok volt a hogyismondjam,na, az izé.
    Az utolsó bekezdésed ,telitalálat, főleg az utolsó mondat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. Taotológia csúsztat és baromságokat beszél, de nincs időm erre egyenként válaszolni. Úgy hülyeség és mellébeszélés, ahogy van. Korrupt süket duma. Maradjunk ennyiben.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. kekec

    A 23:28 ra értettem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. Hát kicsoda orbánc? Nem anya szülte?
    MSZMP-párttitkár hágta gyógypedagógus pártmunkás tojta köztörvényes bűnöző.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos