Ronai and Ronai
AMERIKAI

Botrány az ELTE-n: a HÖK listázta a diákokat 2013. február 20. szerda 0:05 Forrás: AN, atv.hu

  • Hozzászólások(62)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Botrány az ELTE-n: a HÖK listázta a diákokat

Budapest – Libsi, katkó, cigó, ratyi: ilyen és ehhez hasonló megjelölésekkel készült lista az ELTE diákjairól. A listát az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata készítette.

Az már évek óta köztudott, hogy az ELTE BTK a Jobbik fellegvára, és utánpótlásának egyik legígéretesebb bázisa. Sokan azt is tudni vélik, hogy a HÖK vezetői súlyos százmilliókkal gazdálkodnak, és ezeket a pénzeket általában kreatív módon osztották el az arra szerintük érdemesek között.

Garbai Ádám a HÖK vezetője elismerte a lista létezését, azonban azt állítja, hogy ahhoz sokan hozzáférhettek, ezért szerinte a durvább részeket hamísították. Az egyetem vezetése először azt közölte, hogy ha a lista valós, az rendőrségi ügy, később közölték, hogy bizottságot alakítanak és vizsgálatot indítanak az ügyben.

Még a lista nyilvánosságra kerülése előtt derült ki, hogy Garbai Ádám HÖK-elnöki minőségében levelet írt az egyetem rektorának, amelyben feljelentette azokat a tanárokat, akik a diákmegmozdulások során a hallgatói Hálózattal szimpatizáltak.

A rektor hétfőn közölte, hogy a levelet megkapta, de azt nem érzi olyan súlyúnak, hogy válaszolnia kellene rá. Garbai Ádám levele az írás végén olvasható.

A legproblematikusabbnak az a lista tűnik, ami több száz új egyetemi hallgató adatait és profilját tartalmazza. Ilyen lista már 2007-ben és 2008-ban is készült, és azóta is minden évben elkészítik. Az atv.hu által nyilvánosságra hozott egyik ilyen dokumentum 2009-ből származik. Ez több mint 600 elsőéves hallgató adatait tartalmazza, azokét, akik jelentkeztek az ELET BTK HÖK által szervezett gólyatáborba.

Mindennél érdekesebb azonban, hogy a lista készítői a gólyák facebook és iwiw profiljai alapján rövid jellemzést is írtak az új hallgatókról. A jellemzés többnyire az érintettek világnézetére, érdeklődési körére, küllemére és pártszimpátiájára utal, sokszor alpári stílusban.

A diákok egy részénél nem sikerült profilt alkotni, sokukat pozitívan jellemeznek a készítők: „Harcos környezetvédő”; „Rendes néptáncos katolikus lány”; „Színházi alkalmazott, tehetségesnek tűnik”; „Aranyos pázmányos kiscsaj”; „Egy hétig volt a dévai árvaházban és még szép is”; „Forma a csávó”; „Zene és irodalomszerető”. „Pörgős ivós”; „Ismerős arcok a kedvence és Horthy emlékiratai”; „Egészséges világlátású klassz csaj”; „MTK szurkoló, de amúgy refi”.

Vannak negatív jellemzések, például ilyenek: „Koliba nem vesszük fel”; „A puszta léte terheli az OEP-et. Cicu-kutyu, semmit nem csinál szabadidejében.”; „Lelkes antifatista”; „Elempés libernyák”; „Szektás”; „Félvér lehet a kislány, és az összes képen óriási ribanc”; „Szerintem cigó”; „Biztos, hogy ratyi”; „Családcentrikus focibuzi”; „Ószövetségiek”; „Csúnya, állatszerető buta p…”; „Latinmániás minifeminista”; „Kürt alapítványi iskola sok zsidó tanárral”; „Vicces gyerek udvari bolondnak jó lehet”; „Raszta füves rocker”; „Alter katolikus lányka”; „Langy fideszes”; „Csúnya zsidó feje van”; „Elk… liberális”; „LMP-s p…, ne vigyük le!”; „Belpesti zsidó p…”; „Kis liberó buzigyerek”;.

Mindezek mellett meglehetősen sok a szexista vagy obszcén megjegyzés, annak ellenére, hogy a táblázat készítője a magát kereszténynek nevező Jobbik tagja. Néhány példa: „Jó teste van, de semmi egyéb”; „Jó segg”; „Ribanc liba”; „Vízilabdásokat kedveli, Pista, repülj rá!”; „B…való egyiptológus”;  „K… jó nő”; „Pistának jó lesz”; „Aranyos kiscsaj, szerintem d..-ni akar”.

A BTK HÖK vezetőinek a listákkal az volt a célja, hogy a gólyatáborokba, kollégiumokba jelentkezőket szétosszák a megbízható aktivisták között, és kontrollálhassák, bekerülhetnek-e a HÖK-be, illetve hogy melyik kollégiumba, kinek a felügyelete alá kell őket elszállásolni. És nem utolsó sorban: milyen pártkatona lehet belőlük később.

A táblázatban van két oszlop, ami csak kódokat tartalmaz a hallgatók neve mellett. Az egyik oszlopban I vagy N szerepel, vagyis Igen illetve Nem. A kérdés, melyre I vagy N a válasz: „Zsidó?”. A másik kódolt oszlop a hallgató pártszimpátiáját tartalmazza: A=MSZP, B=LMP/SZDSZ, C= Fidesz, D=Jobbik.

Garbai Ádám feljelentő levele az ELTE rektorának:

Tisztelt Rektor Úr!

A Hallgatói Hálózat önkényes teremfoglalása miatt fordulok Önhöz. Az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzat feladata a bölcsészhallgatók érdekeinek képviselete és védelme. Ennek szellemében folyamatosan nyomon kísérjük a kari eseményeket, és mint azt bizonyára Ön is tudja, állásfoglalást is kiadtunk a kialakult helyzetről: “Ez úton felszólítjuk a blokád és fórum résztvevőit, hogy legyenek tekintettel az ELTE BTK azon hallgatóira és oktatóira, akik nem kívánnak részt venni megmozdulásaikon, és ne korlátozzák részvételüket, eredményes munkájukat az előadásokon és szemináriumokon.

Mint a Hallgatói Önkormányzat felelős vezetője nem hagyhatom ugyanakkor szó nélkül a kialakult események azon fejezetét sem, hogy bennünket, tanulni vágyó ELTE BTK-s hallgatókat a tanuláshoz való jogainkban sértenek meg ELTE-s közalkalmazottak, akiknek, mint az ELTE felelős vezetője Ön a munkáltatója. Sajnálatos módon azt tapasztaljuk ugyanis, hogy nemcsak bölcsész oktatók, hanem más karok tanárai is jelen vannak az illegális egyetemfoglaláson, megsértve és semmibe véve ezzel az egyetemi szabályzatokat és Dezső Tamás dékán úr, mint a BTK felelős vezetője és a foglalás helyszínéül szolgáló terem felelős ingatlangazdája utasításait.

Külön hangsúlyozandó, hogy a szóban forgó oktatók jelenlétükkel és hozzászólásaikkal tovább bátorítják jogsértőket, ezáltal tovább rombolják az ELTE BTK törvényes rendjét, és tovább akadályoznak bennünket, ELTE BTK-s hallgatókat a tanulásban. Kérdezem ezért Rektor úrtól, mint az ELTE felelős vezetőjétől, hogy milyen munkajogi következményei lesznek annak, hogy másik karok közalkalmazott oktatói önkényes viselkedésükkel akadályozzák a BTK-s hallgatókat a tanulmányaik zavartalan és az ELTE-hez méltó folytatásában?

Kérdezem Rektor Úrtól azt is, hogy milyen következményei lesznek annak, hogy az ELTE más karainak hallgatói folytatnak ugyanilyen rendbontást a BTK-n?

Kérdezem Rektor úrtól, hogy az Egyetem vezetése miért nem akadályozza meg a további jogsértést, miért nem szólal fel ellene, és miért nem ítéli azt el? Tájékoztatom Rektor Urat, hogy Dezső Tamás dékán úrral hasonló témában szóban egyeztettem a BTK-s oktatók és hallgatók vonatkozásában. Tájékoztatom Önt arról is, hogy levelemet másolatban megküldöm az ELTE valamennyi dékánjának és kari hallgatói önkormányzati vezetőjének, valamint a hallgatói ügyek rektori főbiztosának.

Tisztelettel,
Garbai Ádám
ELTE BTK HÖK

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (14 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 13 szavazatból)
Botrány az ELTE-n: a HÖK listázta a diákokat, 4.7 out of 5 based on 14 ratings

  • Hozzászólások(62)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

62 Reader’s Comments

  1. Zagyva föl ajánlotta a roma lmp-s nek hogy szívesen haza viszi és meghúzza ,még úgy is hogy tudja a származását,ezek után van amin még csodálkoztok .Kis magyar helyzetkép a parlamentből a demokrácia után 3 évvel………………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Azon kívül h a szemet jobbikos diákbunozok takarodjanak az egyetemről van meg egy gond. A csuti röhög a markába hogy ezzel a botránnyal is el terelődik a figyelem az ő gyalázatos dolgaikrol a felsőoktatás körül és lehet mutogatni, hogy; Hát ezek az egyetemisták milyenek?!! Miket meg nem engednek maguknak?! Hát ezeket tényleg meg kell regulazni.

    Nem csodálkoznék ha a titkosszolgálat dobta volna fel a HÖK-öt, hogy gyengítse, miután kiderült, hogy a csuti átverte őket a roghozkotessel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Demokratikus jogallamban mar elözetesben lennenek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Undorító ország ez na. Ha a fiatalok ilyenek, akkor, milyenek a szülők?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Ez nem marad nemzetközi viszhang nélkül

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. gyuricza
    Nem akarlak kiábrándítani, de úgy marad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. http://varanus.blog.hu/2013/02/20/diaklista_2_0_freegyesnek_is_vigyaznia_kell_a_seggere
    Ezekből lesznek a jövő orvosai és értelmisége? Remélem csak kivétel ez a néhány gyökér. Ha ez az általános, valóban eláshatja magát ez az ország.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Katayama
    “nem épült fasizmus,” Ha-ha-ha. Orbán hétköznapi fasizmusa 2006-ban kezdett épülni, ami nácizmusba csapott át. Hitler sem 3 év alatt építette ki a nácizmust.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  9. Ezek a fírgek tuti hogy karlendítéssel köszöntik egymást . :(
    De hát fíregnek is kell lenni hogy legyen mit eltaposni .
    Nem volt ezeknek annyi eszük hogy maguktól tegyék ezt meg , itt biztos nem Gyurcsány a hibás .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. EdCarping
    4. Morvai Krisztina (Budapest, 1963. június 22.) magyar jogász, emberi jogi aktivista, politikus, független Európai Parlamenti Képviselő, egyetemi docens az ELTE Állam és Jogtudományi Karán.
    Navracsics Tibor (Veszprém, 1966. június 13. –) magyar jogász, politológus, egyetemi docens, politikus. (ELTE)
    Mégis mit vártál?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Azért az biztató, hogy bár jobbosok, még nem vesztették el az összes erkölcsi tartásukat és mértéküket. Tehát ahelyett, hogy büszkén és arrogánsan felvállalnák (ahogy a fidiesz teszi a kubatov-listákkal: “közöd?”) inkább letagadják az egészet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Elnézésteket kérem, ha esetleg megismétlem mások – korábban leírt – gondolatait! Mi van, ha a kis nyavajás Garbai véletlenül igazat mond abban, hogy valakik “kiegészítették” a listájukat, fokozva annak eredendő aljasságát?! Meglehet, hogy a célok: a/ a jobbik gyengítése minden fronton (nagyon elpimaszodtak, nem tisztelik atyáikat/fidesz/ b./ előbbivel egyidejűleg elérhető, hogy teljes személycsere után ifjú fidesznyikeket lehet a HÖK-be helyezni (már nagyon kevés a páthűségért kiosztható tisztség)Igy nekik jutna a Pénz, Pozíció, Egyiptológus…; vagy /és még erre a botrányra alapozva felszámolható az egyetemi önkormányzat, jöhetnek a kancellárok! SENKIT a politika játékosai közül nem igazán érdekel az adatgyűjtés,adatkezelés, személyiségi jogok megsértése – ezekben többé-kevésbé valószínűleg mind sárosak -, a lényeg a lóvé!
    Mint tudható: igen jelentős pénzösszegek felett rendelkezik a HÖK! (Ráadás: információkhoz való hozzáférés,oktatókra gyakorolható nyomás, kapcsolatok a jelen és jövő mainstremjével, stb…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos