- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

Aljas módon becsapta a hallgatókat a kormány

Sunday, February 10th, 2013 In FEATURED, Magyarország | Comments Disabled

Aljas módon becsapta a hallgatókat a kormány

Budapest – Bár a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, nem hallgatva az intő szavakra, részmegállapodást írt alá a kormánnyal, kiderült, hogy Orbánék csúnyán átvágták őket. Miközben állítólag folynak a tárgyalások a hallgatók követeléseiről, a kormánypárt beemeli az alaptörvény e hallgatók által elfogadhatatlannak tartott röghöz kötést. Vagy Balogh Zoltán miniszter feje fölött döntöttek, vagy a lelkész úr hazudott a hallgatóknak.

“Nem tudja mire vélni” a kormányzati terveket Nagy Dávid, a hallgatói szervezet elnöke. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint “gyáva és hazug” a hallgatói szerződés beemelése az alaptörvénybe.

A parlamentnek pénteken benyújtott alaptörvény-módosítási javaslat alapján a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a későbbi magyarországi munkavállalás. Azt, hogy a felsőfokú tanulmányok támogatásáért cserébe milyen hosszú ideig kellene Magyarországon dolgozni, törvény állapíthatná meg az alkotmánymódosító javaslat indoklása szerint.

Nagy Dávid, a szervezet elnöke elmondása szerint ezt a lépést nem tudja mire vélni, és bár nem alkotmányjogász, nem tudja, hasonlót foglalnak-e alkotmányba bárhol a világon. A HÖOK vezetője hozzátette: eltekintve attól, hogy a hallgatói szerződésről van szó, méltatlan egy vitatott társadalmi kérdést ily módon elintézni. Megjegyezte: innentől megkérdőjelezhető, hogy Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének milyen súlya van a kormányban, mert ilyen intézkedésről az egyeztetéseken nem esett szó.

Balog Zoltán a felsőoktatási kerekasztal január 31-i megalakulása után azt jelentette be, hogy három munkacsoportot hoznak létre, és ezek közül az egyikben, a hallgatói felelősség munkacsoportban elsősorban a hallgatói szerződésekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak majd.

Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja akkor a hallgatói szerződésről azt mondta, hajlandóak tárgyalni, de szeretnék látni a kormány válaszát az ügyben az unió által folytatott próbaeljárásra. Hozzáfűzte: erre ígéretet is kaptak a tárca vezetőjétől.


Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2013/02/magyarorszag/csunyan-becsapta-a-hallgatokat-a-kormany.html

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.