Ronai and Ronai
AMERIKAI

„Anyu, add el a házat, diplomát akarok” 2013. február 11. hétfő 23:07 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(33)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
„Anyu, add el a házat, diplomát akarok”

Pécs – A diákszervezetek korábbi követeléseinek teljesítéséért, egyben a hallgatói szerződés elemeinek alaptörvényben tervezett rögzítése ellen demonstrált mintegy háromszáz fiatal hétfőn Pécsen.

A Középiskolai Hálózat (KiHa) által szervezett tüntetés résztvevői délután öt órakor a 48-as téren gyűltek össze, közülük többen “Minek tanulni, ha egyetemre úgysem mehetünk?”, illetve “Anyu, add el a házat, tanulni akarok!” feliratú transzparenst emeltek a magasba.

A szónokok azt hangsúlyozták, hogy a kormány a február 8-ai határidő lejártáig nem teljesítette maradéktalanul a hallgatói szervezetek követeléseit, s a kormányzó erő most arra készül, hogy a “röghöz kötést” az alkotmányba foglalja.

Volt, aki azt mondta, újságírók politikai nyomásra lejárató kampányt indítottak a Hallgatói Hálózat (HaHa) ellen, de a megmozdulásokat már csak azért is folytatni kell, mert a kormány arra számít, hogy a diákság megunja és feladja a “közgondolkodást is befolyásoló” akcióit.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a forráskivonás a Pécsi Tudományegyetemre (PTE) és azon keresztül az egész városra is komoly veszélyt jelent. Kiemelték: ha a 6500 embert foglalkoztató intézmény leépítésre kényszerül, az a vásárlóerő csökkenését, hosszú távon Pécs jövőjét fenyegeti.

A beszédek elhangzása után a demonstrálók a “Szabad egyetem!”, “Az egyetem a miénk!”, “Volt egy álmom: diploma!” jelszavakat skandálva a Széchenyi térre vonultak, ahol csatlakoztak hozzájuk a HaHa aktivistái, s együtt mentek a PTE Bölcsészettudományi Kar Ifjúság úti épületéhez.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +13 ( 15 szavazatból)
„Anyu, add el a házat, diplomát akarok”, 4.5 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(33)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

33 Reader’s Comments

  1. Báthory Ödönke

    Nem kell eladni, hiszen nincs tandíj. Annyira nincs, hogy még hitelt is lehet fölvenni, hogy ki tudjátok fizetni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  2. Na, Diákok, Srácok, Lányok!
    .
    MOST MÁR ti is tudjátok, MENNYIT LEHET ADNI a rothadt-narancsosok szavára :-(((((.
    SOHA NE FELEJTSÉTEK EL EZT A LECKÉT !!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (29 szavazatból)
  3. Összefogni! Összefogni !Összefogni!
    És utána lehet
    Tanulni! Tanulni! Tanulni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  4. Tessék. Itt is 300 “demonstráló”.
    .
    Miért nem 30.000? Áh, a … ba ezzel a Zországgal…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  5. Nos, ilyenek is vannak: – idézet indul –

    “Professzorok Batthyány Köre Pécsi Csoportjának közleménye
    .
    Írta: Szakszervezetek.hu
    .
    Közzétéve: 2013. február 11. hétfő, 11:22
    .
    A Professzorok Batthyány Körének Pécsi Csoportja aggodalommal figyeli a PTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Karán a Hallgatói Hálózat által február 11-12-re tervezett “Szabadegyetem” rendezvényt.
    .
    A HaHa egy senki által meg nem választott, a hallgatók képviseletére fel nem jogosított csoportosulás, amelyről rövid idő alatt kiderült, hogy külföldről támogatott politikai erők játékszerévé vált.
    .
    A PBK Pécsi Csoportja továbbra is a törvényes keretek között megválasztott Hallgatói Önkormányzatot tekinti az egyetemi hallgatóság képviseletére jogosult szervezetnek.
    .
    Sajnálatosnak tartjuk egyes kari vezetők magatartását, akik teret engedve, sőt támogatva a Hallgatói Hálózat törekvéseit, beengedik a politikát az egyetem falai közé.
    .
    Bízunk a hallgatók józanságában, az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalásaik sikerében. Reméljük, hogy azok az oktató kollégák, akik a Hallgatói Hálózat mozgalmához csatlakoztak, felismerik a helyzet fonákságát, és céljaikat nem a diákság hátára felkapaszkodva, egy illegitim szervezet útján próbálják meg elérni.
    .
    Pécs, 2013. február 7.”
    .
    Eddig az idézet.
    .
    Miközben az egyetemektől pénzt vonnak el, miközben az egyetemek autonómiáját megsérti a kormány (pénzügyi biztost nevez ki minden egyetemre), ezek a professzorok nemhogy összefognának a diákokkal (mert közös az érdek az állam befolyásának megszüntetése lenne), inkább benyalnak Orbánnak.
    .
    Én a pécsi egyetem rektoraként elsőnek nekik kötnék laput a talpuk alá. Professzor kartársak biztosan nem hallottak Berkeleyről (Kalifornia) és 1968-ról. (Lehet, hogy a diákjaik sem… mert akkor pontosan tudnák a dolgukat.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  6. Megegyszer felrakom ezt. Kerem, hogy terjesszetek angolul beszelo ismerositek kozott es mindel tobben irjatok ala a peticiot ami a cikk vegen talalhato: http://drmandler.wordpress.com/2013/02/06/mandatory-retirement-gutting-hungarian-academia-endangering-lives/

    Please share this with your friends and sign the petition at the bottom of the article.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  7. „Anyu, add el a házat, diplomát akarok”
    Az ötlet jó, amit annyiban pontosítanék: lehetőleg külföldön kell a pénzt a tanulásra elkölteni!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  8. Jobb lenne Orbán házát eladni, abból a fél ország lediplomázhatna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  9. Nekem a fiatalokkal kapcsolatban most már az a véleményem, miután kijelentették, hogy nem fognak össze az éhségmenetelőkkel, hogy a gondolkodni tudók elmennek külföldi egyetemekre, Bécs, Prága, Varsó, Párizs várja a tehetséges magyar diákokat, ingyen tanulási lehetőséggel, diákmunkát biztosítva számukra!
    A többiek pedig, majd itthon tüntiznek és nem fognak össze csak saját magukkal, oszt jó napot!
    Ha nem lesz diák, akkor nem kell annyi prof sem, mehetnek majd megbecsült közmunkásnak, majd felébrednek és rájönnek, hogy talán össze kellett volna fogni még az ördöggel is a cél érdekében.
    Ezeknek tényleg kár volt tanulniuk, mert nem tudnak semmit!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  10. Ha nem lett volna összefogás a fiatalokkal, egyetemistákkal, értelmiségiekkel, gyári munkásokkal, akkor nem lett volna az 56-os forradalom és szabadságharc sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  11. Valóban szerencsésebb eladni előre megfontolt szándékkal a házat, mint megvárni az elárverezést, az eredmény ugyanis mindenképpen az ingatlan elvesztése lesz. Fedezetet kell felajánlaniuk a nemtandíjhitel igénybe vételéhez, amit a törlesztés megkezdésekor (pontosabban: a törlesztőrészletek elmaradása miatt) elárvereznek. Tekintettel arra, hogy munkahely nem lesz, jövedelem nélkül meg törleszteni képtelenség, repül a, repül a ház…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  12. Szép, szép, de
    - Hol a többi diák?
    - Hol sunyítanak a szakszervezetek?
    - Hol bújkálnak a szülők?
    - Hol vannak sz ellenzési pártok? (akkor is kérdem, ha a diákok nem kérnek belölük!)
    Hova lett a magyar szolidalitiás?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  13. csatt: A röghözkötés elleni megoldás roppant egyszerű. Mire megvan a diploma el kell adni a házat, kimenekülni külföldre, vagy bérlakásba költözni. Pl. eladni a házat egy cégnek, akitől visszabérlem. A pénzt kizárólag külföldi számlán szabad tartani. A diplomás diák pedig azonnal menjen külföldre, ott a röhejországi követeléseket senki nem hajlandó a béréből levonni. Ha tandíj(diák)hitelt is fel kell venni, akkor a megoldás bonyolultabb, de a visszafizetése osztrák, vagy német fizetésből nyilván egyszerűbb, mint hazai közmunkabérből. A banknak is ez éri meg. De a kettő tudomásom szerint kizárja egymást: vagy (nem)tandíj, vagy röghözkötés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  14. Ha ezek lesznek a jövő értelmiségei, akkor ennek az országnak befellegzett!
    A Lajtától nyugatra miért nem tüntetnek a tandíj ellen?
    Az USA-ban is van tandíj. Csak az amerikai fiatalok nem azt nézik, hogy az Államok mit ad nekik, hanem azt, hogy ők mint adhatnak a hazájuknak. Ez a felelős gondolkodás!!
    Szenzor, egyetértek veled, csak a sorrend hibás.Először tanulni, tanulni, tanulni.
    azután összefogni a HAZÁÉRT, A NEMZETÉRT!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -11 (17 szavazatból)
  15. Életemben nem hallottam, hogy valahol középiskolások tüntettek volna. Ide jutottunk.
    .
    Legközelebb az óvódások jönnek. Szülők, hozzátartozók sehol. Illetve dehogynem, a rendőrkordonban, a TEK-ben, a gárdában. És eszükbe sem jut, illetve fel nem fogják, hogy a saját gyerekeik jövöjét veszik el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  16. Bretzky:
    .
    - Mondd csak, nem akarsz egy kistestvérkét csinálni magadnak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  17. Kedves Béla, amikor Orbán felgyújtatta focihuligánjaival a fővárost, éppen azzal hőbörgött, hogy a tandíj bevezetése miatt jogos a másfél mázsás betontömbök bedobálása a rendőrök közé…
    Szóval el vagy tévedve, nem a tandíjjal van baj, hanem a mértékével.
    Ám ha ennyire tájékozott vagy, talán tedd közkinccsé, hány napos átlagfizetésből lehet a hivatkozásod országaiban megfizetni az ott érvényes tandíjat, és hány évre kell eladósodni itthon azért, hogy képesek legyenek befizetni nálunk a tandíjat.
    Kíváncsian várom felvilágosító adataidat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  18. Ennek a spontánná vált tüntetésnek, szervezkedésnek nagyon drukkolok.
    Remélem a létszámuk szaporodni fog, és nem csökkenni.
    —Arra kérik az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum minden résztvevőjét, hogy vállaljon szolidaritást a kezdeményezéssel, és kedd este hat órára menjen el az ELTE BTK-n tartott fórumra. —
    “Továbbá felhívjuk a diákokat, hallgatókat és oktatókat, hogy csatlakozzanak az egyetemfoglaláshoz, és vegyenek részt a közös megbeszéléseken” – zárják a közleményt az egyetemfoglalók.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  19. Béla
    2013. február 12. kedd
    10:15

    “Csak az amerikai fiatalok nem azt nézik, hogy az Államok mit ad nekik, hanem azt, hogy ők mint adhatnak a hazájuknak. Ez a felelős gondolkodás!!”
    .
    Ha így lenne akkor JFK nem szólította volna fel erre az amerikaiakat azóta híressé vált beszédében. Mert a szavaid onnan vannak.

    Minden állampolgár azt nézi elsősorban, hogy mit kap és utána gondolkozik azon, hogy van e elég neki amiből viszonozhatja vagy adhat. Ez nem felelőtlenség, ezt természetes amíg tartják a mértéket. Itt a fiatalok sokkal jobban betartják a mértéket és a szavukat mint a kormány, ha már felelős gondolkodást említesz. A kormány felelős a saját ígéreteiért, az új nemzedékért főleg a fiatalokért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  20. Kedves emigrant, nem éppen egyszerű a szülők által fedezetként felajánlott ingatlant eladni és külföldre költözni. Ahhoz előbb vagy meg kell halniuk a szülőknek, vagy őket is ki kell költöztetni a szabad világba.
    A külföldön végzett munka utáni jövedelemből persze könnyebb lenne törleszteni, ám ha nem itthon vállal munkát a törlesztésre kötelezett, akár egyösszegben is lehet követelni a tartozást.
    Nehéz Orbán gazemberségét kijátszani, mert aljasságban világelső.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  21. Béla
    2013. február 12. kedd10:15

    Sajnálom, de nem értünk egyet, így jó a sorrend.
    De módosíthatjuk a következőképpen:

    Legyen munka, jó fizetés, amiből el lehet tartani a gyerekeket és fizetni az állam által meghatározott tandíjat, és akkor utána az összefogás a
    HAZÁÉRT, A NEMZETÉRT!
    De addig a tanulás miből????????????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  22. Tisztában van a kormány a gazdaságunk jövőbeli kilátásával!
    Ha a 3xbóvlisék látnának kiutat és biztosak lennének a felvirágzásban, nem kellene ide kötni a fiatalokat.
    Egy jól működő országból, ahol van munka bőven, ahol tisztességesen meg lehet élni a fizetésből, onnét nem akar senki elmenekülni!
    Semmiféle röghöz kötéssel nem lehet visszatartani senkit a kilátásban lévő, tündérmesés közmunkaprogrammal!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  23. Bevetették a diákok ellen a focis csőcseléket – nem baj, eddig nem láttak egyetemet még kívülről sem, most benéztek….
    Csőcselék azer, mert a balhé a lételemük, Bajor Imre viccparódiája igen jól bemutatja ezeket a “drukkereket”!
    Szóval, akinek nem lenne nyilvánvaló, hergelik a diákságot a metrókocsikat, villamosokat szétverőkkel, azaz a Kossuth téri hugyenottákkal kell szembenézniük a hallgatóknak!
    Ennek jó vége nem lesz, talán ezt is akarják – bármelyik rétegbe belerúgtak, tűrtek, mint a birkák, most a diákság és a nélkülözők vannak soron – valahol már oda lehessen csapni, mert a puskaporszagot érzőnek viszket már a tenyere?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  24. De szomoru, hogy az itthoni magyar “rög”-ön is kellene egy kicsit dolgozni, s törleszteni az adófizetők pénzén elviháncolt 6-9 évet…. Mert ugye büdös a munka !
    Valaha éjjel a Nagybanin zsákoltam, télen havat lapátoltam és tanultam keményen. (nem kreditekkel manipuláltam, s nem piszkitottam össze az ELTE előadótermeit…). Kezdő olajmérnök koromban Zalában fúrásnél dolgoztam kulcsos segédmunkásként. s büszke voltam, amikor a fúrómesterél kiérdemeltem a “mérnök úr ” megszólitást. Ma ? Irány London, mielőbb, egy kis fűszivós világba…. Bullshit!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  25. Vajda Attila
    Valaki nagyot hibázott, amikor kiengedte, legalább az elgurult gyógyszerét vegye be!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  26. Kedves Vajda Attila, Orbánék korosztálya valóban az adófizetők pénzén viháncolta át egyetemi éveit, és ő hőbörgött leginkább az ellen, hogy még olyan tandíjat se fizettessenek Gyurcsányék, aminek mértéke a töredéke sem lett volna annak, amit Orbán követel befizetni.
    Fölösleges összekeverned a szezont a fazonnal, amit saját emlékeidből idézel, össze sem hasonlítható a jelennel, a te hivatkozásod idejében ugyanis teljes foglalkoztatás volt, akinek nem tudtak munkát adni, azt elvitték közveszélyes munkakerülésért.
    Manapság pedig munkát nem tudnak adni.
    Tehát fölösleges itt össze-vissza hazudoznod, nem az itthoni munkavégzés ellen van kifogás, hanem az ellen, hogy úgy tiltják meg a külföldön jövedelemhez jutást, hogy itthon viszont nem képesek megélhetést és a tandíj mértéke miatt felveendő hiteleket visszafizetését garantáló munkahelyet biztosítani.
    Szóval nem a hazai rögön végzendő munka a büdös, hanem az a hazugságáradat, ami bűzölög a fideszfanok lepényleső ürgeiből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  27. Ez a COM MENTS rovat igy teljesen értelmetlen. amig a CSAKÉN és pár társa rögtön bele nem mocskol. Pedig értelmes vélemény-ütköztetések alakulhatnának ki. A normális balos érvek (meg)győzhetnének is sokakat !
    Bye

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  28. HAHA-sokat Soros által fizetett tanfolyamosoknak állítják be.
    Soros által, ösztöndíjasként a 3xbóvlis, vekkeres tanulhatott angol egyetemen egy évet.
    Ez az alapállás narancsos agyhalottaknál: az én komcsim jó komcsi, az én Soros ösztöndíjasom az jó ösztöndíjas.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  29. Vajda Attila
    2013. február 13. szerda
    13:32
    “Valaha éjjel a Nagybanin zsákoltam, télen havat lapátoltam és tanultam keményen. (nem kreditekkel manipuláltam, s nem piszkitottam össze az ELTE előadótermeit…).”
    Igen, ha egyetemre jártál volna valóban, te a BME termeit piszkoltad volna, és azért jártál volna dolgozni, mert nem tanultál a tanulmányi ösztöndíjhoz szükséges szinten és nem voltál “röghözkötő szerződésben” egy vállalattal sem.
    De ezzel még nem magyaráztad meg azt, hogy ami neked kvázi “járt” volna egy “kommunista diktatúrában” az ma a szabad, demokratikus országban miért nem jár ugyanezen az alapon a gyerekednek, unokádnak.
    Tehát az az egyetemista múlt kissé sántít…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  30. Kedves Vajda Attila, úgy látszik, érveid nincsenek, azok híján inkább elmenekülsz.
    Megszoktuk már, ilyenkor jön a “szürke szamár a ködben” megoldás.
    Nem vitatom, nyilván sokkal könnyebb ott véleményt kinyilvánítani, ahol csupa bólogató, fejet homokba dugó, fület becsukó, se lát, se nem tapasztal, csak a vezér szavait felhúzott verkliként ismételgető papagáj van csak jelen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  31. Megkérhetném az uj hozzaszolokat, hogy ne a diplomajukkal, és életrajzukkal jöjjenek hozzaszolas hijjan, hanem érdemben szoljanak hozza. A diploma vizsgalo bizottsagunk Londonba tavozott. Az egyéni élményeket inkabb a hozzaszolas alatamasztasaként esetleg késöbb is raér ecsetelni.
    Faraszto ezeket az egysiku életrajzokat olvasni itt. Fogorvosoknak és történelem tanaroknak külön figyelmébe ajanljuk ezen sorokat, de igy az olajfuro mérnököknek is!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  32. miaszösz
    Én többször írtam már, hogy 1-2 hsz-t az ember megereszt az ide betérő trolloknak, de aztán át kell lépni, mert elviszik a témát az okoskodásukkal!
    Ezek a történészek, orvosok, mérnökök – olyan PlagiPalis Plagizsoltosok, nagy arc, észosztogatás, elvinni a témát – oszt jónapot!
    Már nagy a gáz a narancsligetben, ha ide is kihajtották a beírókat is, nemcsak a mínuszt nyomkodókat!
    Nekik sem jó ez a világ, mert ez nem hoz annyit a konyhára, mint amikor a fideszék ellenzékben voltak mert akkoriban a törés-zúzás jobban hozott a konyhára ezeknek a nagyon mélyen elkötelezetteknek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  33. csakén! igen atlépni! csak akkor lesz baj, ha minden kommentet igy kell atlépni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

MTI: éjjel, nappal, minden hullámhosszon 2014. április 6. vasárnap

Orbánék megbüntették az ATV-t 2014. április 2. szerda

Az Operánál tüntet vasárnap az ellenzék 2014. március 30. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos