Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hatmillió dolláros per Soltész Vilmáért 2013. február 1. péntek 17:59

  • Hozzászólások(34)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hatmillió dolláros per Soltész Vilmáért

New York – A Ronai and Ronai Ügyvédi iroda beadta a keresetet Soltész Vilma halála ügyében. Az elhunyt nő férje nevében összesen 6 millió dollárra perelik a Delta, a KLM és a Lufthansa légitársaságokat, amelyek megtagadták, hogy az elhízott asszonyt hazaszállítsák New Yorkba. A kereset szerint emiatt a nő nem tudott megjelenni egy orvosi kezelésen, és ez okozta a halálát.

A keresetlevél szerint Soltész Vilma és férje, János, 2012. július 17-én váltott jegyet New Yorkból Budapestre a Molnár Utazási Irodában. A jeggyel minden rendben volt, a házaspár 2012. szeptember 17-én minden bonyodalom és probléma nélkül megérkezett Budapestre. Az asszony hosszú évtizedek óta először utazott Magyarországra, hogy meglátogassa elhunyt rokonai sírjait. Amikor megérkeztek Budapestre, a KLM helyi irodájában tájékoztatták Soltész Jánost, hogy a visszautazáshoz gondoskodnak megfelelő ülésről és felszerelésről. Visszafelé október 15-én repültek volna, de október 2-án Vilma bekerült a veszprémi kórházba, ahol kiderítették, hogy dialízisre haza kell mennie mielőbb a New York-i kezelőorvosához. Október 15-én megjelentek Ferihegyen, hogy Amszterdamon keresztül hazarepüljenek New Yorkba.

Ferihegyen Soltész János emlékeztette a KLM képviselőjét Vilma súlyára és egészségi állapotára, mire az agent ugyanazt az ígéretet tette, amit korábban: gondoskodnak a szükséges ülésről és felszerelésről. A gép fedélzetén azonban Vilma nem tudott a kerekesszékkel manőverezni a számára kihagyott két ülés helyén. A stewardessek nem segítettek megoldani a problémát, hanem értesítették a pilótát, aki a súlyos nőt és a problémát látva, közölte: el kell hagyniuk a repülőgépet, nem tudják őket elszállítani, nem vállalnak felelősséget. Miután a házaspár elhagyta a gépet, a KLM alkalmazott ígért segítséget. Ezután öt órát vártak a ferihegyi repülőtéren. Ezután közölték, hogy a Delta vállalta, Vilmát elviszik New Yorkba, de Prágából, a Václav Havel repülőtérről.  Éjszaka négy és fél órás vezetést követően megérkeztek a prágai repülőtérre.

Itt azonban kiderült, hogy nincs semmiféle eszköz, amivel Vilmát beemeljék  a repülőgépre, és az utastér sem alkalmas a szállítására. János emlékeztette őket, hogy a jegyet a Deltán keresztül vásárolták, és előre jelezték az asszony súlyát és méreteit. A Delta ennek ellenére elvállalta az utaztatását. Prágában azonban már megtagadták ezt, ezért mindezek után vissza kellett autózni Veszprémbe. Ezután telefonáltak New Yorkba, és kértek jegyfoglalást október 22-re a Lufthansa New York-i járatára frankfurti átszállással. Az utazási iroda mindent a legprofesszionálisabb módon elintézett, és a házaspár október 22-én kiment újra a ferihegyi reptérre. A Lufthansával tisztázták előre, hogy az utazáshoz milyen speciális szolgáltatásra van szükség. A Lufthansa tisztában volt Vilma súlyával és állapotával. A légitársaság orvosa, valamint tűzoltók segítségével Vilmát feltették a gépre, az előre kijelölt helyére. A procedúra még tartott, és már majdnem elhelyezték Vilmát a számára elkészített helyen, de nem tudták bekötni az övét. Ha valaki nem tudja magát becsatolni az ülésében, vagyis a gépen nem rögzíthető biztonságosan, akkor nem szállítható. Emiatt a pilóta kijött a fülkéből, és közölte, hogy nem várhatnak tovább, mert a többi utasnak el kell érnie a csatlakozásokat, és a szerencsétlen nőt újra leszállították a gépről. A gépről való leemelése további 25-30 percet vett igénybe.

Ekkor újra vissza kellett autózni Veszprémbe. Vilma ekkor már nem volt jól. Soltész Vilma ekkor már sürgős orvosi segítségre szorult. Egy olyan kezelésre kellett volna hazaérnie New Yorkba, amit csak a saját orvosa tudott volna elvégezni. János újra felvette a kapcsolatot az utazási irodával, és elmesélte, mi történt. Az iroda megígérte, hogy keresnek új megoldást. Bécsben találtak újabb járatot, amíg a férj ezt intézte, két nap múlva holtan találta Vilmát az ágyban.

A kereset hivatkozik a légitársaságokra vonatkozó Montreali Egyezményre, amely szerint nem utasíthatják vissza a Vilmához hasonló betegek vagy nagy súlyú utasok elszállítását. Szerintük a nő halálát a légitársaságok gondatlansága okozta. Felháborító kötelességszegés, mulasztás és közöny történt.

A férj nevében eljáró Ronai és Ronai L.L.P Ügyvédi Iroda összesen 6 millió dollárra perelte egyenként a három légitársaságot. Az NBC által bemutatott filmben Soltész János elmondta a kálváriájukat, és hogy neki Vilma volt az élete, akit emiatt elveszített. A légitársaságok közleménye szerint mindent megtettek, hogy a nő feljuthasson a gépekre, de nem jártak sikerrel. A nő férje szerint azonban miután a repülőgép-társaságok vállalták, hogy Soltész Vilmát Európába hozzák, haza is kellett volna szállítaniuk. Szerinte a felesége nem halt volna meg, ha minimális odafigyelést kap a nemtörődömség helyett. Három légitársaság vallott kudarcot, holott mindössze négyezer forintba került volna az a megnövelt öv, amellyel már biztonságosan felszállhatott volna. A közleményekből nem derül ki, hogy az egyhónapos magyarországi tartózkodás alatt mennyit növekedett a csaknem 200 kilós Vilma súlya. A nő súlyos cukorbeteg volt, veséi leálltak, dialízisre lett volna szüksége. Egy hónap alatt 30 liter víz gyülemlett fel a szervezetében. Azt nem lehet tudni, hogy a dialízist miért nem vették igénybe magyarországon.

Holly Ostrov Ronai és Peter Ronai sztárügyvédek úgy nyilatkoztak, hogy a három légitársaság egyetemlegesen felel a tragikusan elhunyt nő haláláért.  Holly Ostrov Ronai emellett kiemelte, hogy “a légitársaságokat időben figyelmeztették Soltész Vilma állapotáról. Ők ennek tudatában vállalták a szállítását, és vitték el Budapestre. A légitársaságok feladata lett volna megoldani technikailag a mentőöv kérdését. Nemcsak a kötelességüket mulasztották el, de megsértették a törvényes játékszabályokat is”. Holly Ostrov Ronai arra is hivatkozik, hogy “amikor másik ország repülőterére kellett menni, akkor Soltész Vilmát be tudták szállítani egy kis Suzukiba, és azzal vergődött el Prágáig, de nem tudták betenni egy hatalmas repülőbe”. Peter Ronai azt mondta, hogy ez a haláleset könnyen megelőzhető lett volna. A légitársaságok kötelessége, hogy gondoskodjanak a mozgássérültek felszállításáról és elhelyezéséről. Erre megfelelő technikai eszközök állnak rendelkezésre, de kényelmesebb volt elküldeni a beteg asszonyt. A felelősség a légitársaságokat terheli. Jánosnak Vilma volt az élete, rajta kívül nincs semmije. A repülőcégek gondatlansága miatt maradt egyedül a világban”.

„Az ügy nagyon egyszerű számomra – mondta Peter Ronai. – Ők elvállalták ezt a munkát, és azt is, hogy befejezik. Ez szánalmasan sikerült. Mindent megteszünk, hogy hasonló eset máskor ne fordulhasson elő.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +13 ( 19 szavazatból)
Hatmillió dolláros per Soltész Vilmáért, 4.4 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(34)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

34 Reader’s Comments

  1. Inkább nem kommentálom. Ez is egy vélemény…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  2. Juvenile
    Meg ennek az ellekezője is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  3. Jogos a kártérítési igény.
    Azért van néhány gondolatom…Miért nem kértek segítséget Soltész Vilmának a kezelésére? Valószínűnek tartom, hogy Magyarországon is van túlsúlyos nőbeteg, aki cukor beteg, és dialízisre is szorul?
    Amikor már ennyi idő eltelt a szállítás huzavonájával, akkor ez lett volna az életmentő lépés. Szerintem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (26 szavazatból)
  4. Elég sokat repültem, de ilyet még nem láttam-halottam. Én ilyen állapotban nem mernék elindulni és a hozzátartozómat is lebeszélném az utazásról. Egyébként érthető az utazás célja, az ember idős korában egyre érzelmesebb és akarja látni a hozzátartózói sírját, viszont saját egészségére is vigyáznia kell. Nem hiszem, hogy fordított esetben, Amerikába egyáltalán megkapta volna-e az on-line beutazási engedélyt. Én többször kértem és kaptam E-Visa-t Ausztráliába, de a kérvényen rendkívül sok és részletes kérdés van az egészségi állapottal kapcsolatban, amelyekre én persze csupa “nem”-mel válaszoltam, minthogy komolyabb betegségem nem volt. De ha beírtam volna, hogy dialízisre kell járnom, beteg a vesém és ráadásul 200 kg a testtömegem, hát biztos nem kaptam volna engedélyt az Ausztráliába történő belépéshez. Bonyolítja a helyzetet, ha az elhunyt hölgy magyar állampolgár (is) volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  5. bumburi: Szerintem is jogos. Azt nem tudom hogy itthon milyen gyorsan kapott volna lehetőséget dialízisre, és milyen jogon.
    sydney: Szerintem egyszerű az alapeset. Elhozták, vigyék is vissza, amire ígéret is volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (13 szavazatból)
  6. sydney
    2013. február 1. péntek
    19:16

    Ami a hölgy betegségét illeti, nyugodtan utazhatott, dialízis kezelésre módja lett volna. Több dialízis állomás van, többnyire magánkézben, egy kezelés ára 25 ezer körül van. Ezt, úgy gondolom megengedhették volna maguknak, indokolt esetben minden további nélkül ellátták volna.
    Magyar állampolgárok adott esetben teljes körű felvilágosítást kaphatnak arról, hogy külföldi tartózkodás esetén hol van lehetőségük a dialízis kezelésre.
    Szörnyű a történet – már ami a repülőtársaságokat illeti, – de teljességgel érthetetlen számomra, hogy itthon miért nem igényelték az elérhető művese-kezelést. Gondolom (remélem, nem tévesen), hogy a veszprémi kórházban tájékoztatták a kezelés igénybevételének a lehetőségéről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  7. A dializis nem valami bonyolult művelet, miért nem csinálták ezt meg Magyarországon ? A Biztosító fizette volna a költségeket, de még ha nem is fizet, akkor is meg kelett volna Vilmát menteni. Az emberi életet nem lehet forintb kifejezeni, és amiko réletmentésről van szó…. na de hagyjuk. Ugye mindenki tudja hogy mennyit számit egy ember élete itt a balkánon ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  8. Gondolom, azért akarták a kezelést mindenképpen a saját orvosukkal elvégeztetni, mert hallotak olyan esetekről, amikor a dialízis során MRSA-val, hepatitisszal, vagy más életveszélyes kórokozóval fertőződött meg a beteg. Ez sajnos Magyarországon egyáltalán nem ritka.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (20 szavazatból)
  9. Pitralon ez tuti ? Hihetetlen a XXI sz.ban ? A világhírű magyar orvosok között. Mondjuk a lelkiismereti kérdésekben (erkölcsi kérdésekben) a magyar orvosok a béke segge alatt vannak.
    Töbször adtam vért, MO-n is Kanadában is. Kanadában olyan kérdéseket kelett megválasozlni hogy pl. Fizettem e valaha sex-ért, vagy jártam e afrikában, kaptam e vért más országokban stb stb. Nagyon odafigyelnek hogy még véletlenül se használjanak fertőzött vért. Persze egy jogálamban rizikós is mert a korház fizetne mint a köles. MO-n persze az orvosok és a korházak egymást fedezi, csak Geréb Ágnest hurcolják meg, pedig a korházi csecsemő és más orvosi hibából eredő elhalálozások száma mesze nagyobb. De hát ez van ahol az ember él a kormányért és nem fordítva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (19 szavazatból)
  10. bumburi
    Ezt úgy hívják: kárenyhítési kötelezettség. Az amerikai jogrendszert nem ismerem, de mivel az események nagyrészt Magyarországon zajlottak, lehet, hogy a magyar jogrend is alkalmazandó.
    Azaz a hölgy állapot-rosszabbodásakor be kellett volna szállíttatni egy magyar intézménybe dialízis-kezelésre, a férjnek meg igazolni kell, hogy “megtett mindent, ami az adott helyzetben elvárható” pl, hogy hívott mentőt, amikor a felesége rosszabbul lett. Arról már nem is szólva, hogy be kell majd mutatni a hölgy orvosának az engedélyét, hogy a túlsúlyos, vesebeteg nő több órás repülőúton vehet részt. Mert ennek hiányában a bíróság láthatja úgy is, hogy a “saját veszélyére” repült – ami mind csökkentheti a kárigényt. Gondolom ezért indították olyan magas összegre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (11 szavazatból)
  11. kekec
    Én is így okoskodtam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  12. Magyarországon mindent lehet csűrni és csavarni, hogy a végén senki nem lesz felelős, csak az, aki pórul járt. Magyarországon a kacsahajó áldozatok családjai sem kaptak volna egy fillért sem, mrt kitalálnák, hogy saját felelősségükre szálltak fel a hajóra. Amerikában simán kaptak peren kívül fejenként másfél milliárd forintot, mert a bíróság még többet megítélt volna nekik. A Concordia cruise baleset roma áldozatairól nem is beszélve: Magyarországon kitalálnák, hogy Fehér Sándor prímás direkt azért halt meg, hogy hozzájusson a kártérítéshez, maga okozta saját halálát, kellemetlen helyzetbe hozva a hajó tulajdonosát, de minimum kitalálnák, hogy a hajót a cigányok süllyesztették el. De ez csak a világ primitív szigetén, Magyarországon történhet meg. Ha kiderül, hogy a légitársaságoknak el kellett volna szállítani a hölgyet, és nem szállították el, akkor itt semmiféle mentőkörülmény nem számít, senkit nem érdekel, hogy a hölgy még mi mindent tehetett volna azért, hogy életben maradjon. Úgy kifizettetik velük a millió dollárokat, mint a huzat. A légitársaságok vagy azt bizonyítják, hogy nem voltak kötelesek elszállítani, vagy azon gondolkodhatnak, hogy peren kívül megegyeznek, és hatmillió helyett fizetnek hármat vagy másfél millió dollárt. Úgy csak Magyarországon bánnak az emberi élőlényekkel, és csak abban a cinikus országban hoznak olyan ítéleteket, amelyekkel ott a mindennapok során találkoznak. Az emberi élet ára ott a nullával egyenlő. De ez nincs ám mindenhol így. Csak ott. Ezért is néznek ki úgy, ahogyan. B.L.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (25 szavazatból)
  13. Common Sense: ez nem az orvosok, hanem inkább a gépek tisztítását-fertőtlenítését végző személyzet felelőssége, szerintem. De nem mennék ilyen messzire, a lényeg az, hogy több ilyen esetről hallottam. A problémának jelentős részét képezi a mindennek ellenálló kórházi szuperbaktériumok állandó jelenléte, amely nem csak Magyarországon okoz sok halálesetet, de Nyugat-Európában is.
    Persze, amikor Soltész Vilma már rosszul volt, talán mégis meg kellett volna csinálni a dialízist Magyarországon…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  14. Admin, vannak még azért korrekt ítéletek Magyarországon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -10 (12 szavazatból)
  15. A Balkán Magyarországtól délre van. Momentán MO. nem része a Balkánnak.
    A magyar kórházi kezelést a többség túléli., Talán meg lehetett volna bízni a magyar orvosok szakértelmében. Ha az osztrák sógoroknak megfelel az olcsó magyar orvos, akkor talán másnak is megtenné.
    Aki ennyire beteg az ne utazzon. Egy normál jegy áráért a jelenlegi válságos helyzetben a légitársaságok nem vállalják fel azt a veszteséget és késést ami egy különleges igényű kerekesszékes utas szállítása igényel. Az elvek szépek, hogy a mozgássérültek akadálymentesen utazhassanak légitársaságunkkal csak az a kevéske profitunk ne csökkenjen miatta.
    A 6 millió $ -t három légitársaság (KLM, Delta,Lufhansa ) között kell szétteríteni. Kíváncsian várom a folytatást.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (13 szavazatból)
  16. Pitralon:
    Vannak hát.
    Ha több pénzed mint aki beperelt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  17. Geyza ez nagyon jó volt. Ütött.
    Dodeskaden. Igaz hogy Balkán földrajzilag délre (és délkeletre van) de a szellemileg értsd: kultura gondolkodás és erkölcs MO a balkánhoz tartozik.
    Ahol az emberi élet semmi ahol a korházak nem fizetnek kártérítést, ahol az erősseb folytogatja a gyengébbet, az nekem nem igaz ország hanem valami erőszakos képződmény ami megérett a változásra vagy a temetésre.
    Nem kedvencem ugyan a szózat sem de ha már megírta VM:
    “Hol a temetkezés fölött. Egy ország vérben áll. S a sírt, hol nemzet süllyed el, Népek veszik körül, S az ember millióinak. Szemében gyászkönny ül. …”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  18. Ez csak egyben hibádzik. Nem ül itt senki szemében gyászkönny, legfeljebb az önsajnálókéban.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  19. Gondolom életveszély esetén hazánkba , ingyen is megcsinálják a kezelést . Durván 30 ezer forint miatt halt meg . A férj felelőtlensége miatt halt . Szerintem nem fizetnek semmit .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (12 szavazatból)
  20. Nem, László, nincs ingyen életveszély esetén sem. Azt pedig nem tudom, hogy mered kijelenteni, hogy “A férj felelőtlensége miatt halt [meg]“. Honnan is veszed ezt? És ha Soltész Vilma nem akarta alévetni magát egy magyarországi kezelésnek ? De ha így is történt, felmenti ez a légitársaságokat, akik nem teljesítették vállalt kötelezettségüket? Nem, nem menti fel őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (14 szavazatból)
  21. Vajon a sztárügyvédek nyertek-e már pert olyan kárigények esetében, mikor a hazai várólisták időtartamai miatt haláloztak el a betegek? Mert alkotmányos joguk ellenére sem juthatnak megfelelő orvosi ellátáshoz…
    Ugyanis pajzsmirigyvizsgálat, vastagbéltükrözés, stb esetében leggyakrabban hosszabb időt kell várakozni (már persze, ha nem pengetik ki maszeknál az árát), mint amennyi idő alatt a rák kifejlődik.
    Szóval a sztárügyvédek tudhatnak valamit, ha idehaza nem is próbálkoznak, pedig azt hihetnénk, hogy valósággal kaszálhatnák a nyertes perek sorát…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  22. A “balkáni” magyar orvosok és ápolók tömegével távoznak Nyugatra, ahol tárt karokkal várják őket, mint Korányi és Semmelweis kései utódait.
    Aki utazik az köthet utasbiztosítást, ami a kórházi kezelésekre is vonatkozik.
    A férjuramnak mindent meg kellet volna tennie az életveszély elhárítására, amivel Ő volt leginkább tisztában, biztosítási szempontból mindent meg kellet volna tennie a káresemény elhárítására. Az előítéletei ebben megakadályozták, a baj megtörtént, most indulhat a kártérítési biznisz.
    A Balkánhoz ennek az esetnek kevés köze van , annál több a Nyugat önzéséhez, a profit centrikus gondolkodásához.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (10 szavazatból)
  23. Pitralon!
    2013. február 3. vasárnap
    10:01

    Igen kimerem jelenteni a férj is hibás ! Kezelés útán is perelhetett volna ! Az már csak ráadás , hogy Prágába is elvitte kezelés nélkül a súlyos beteg feleleségét !
    Végig nézve beteg feleségeszenvedését és haldoklását .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (12 szavazatból)
  24. Szerintem teljesen mindegy, hogy ki mit tehetett volna meg a legitarsasagokon kivul.Volt ervenyes repulojegy?Igen vagy nem?Az utas idoben -allapotarrol elozetes tajekoztatast adva megjelent a repuloteren?Igen vagy nem?teljesitette a legitarsasag a repulojiegy kiadasaval jaro kotelezettsegeit /Igen vagy nem?Meghalt emiatt egy utas?Igen vagy nem?Szerintem ennyi….Egy ember halalt egyeblent nem lehet penzzel “megvaltani’.A karteritest viszont-tobbek kozott-ilyen esetekre is talaltak ki.Azonkivul mindig elfelejtik nehanyan hogy a szolgaltatas-ugy is mint utaztatas pl-a szolgaltatast igenybe vevokert van es nem forditva….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  25. Blond
    Ez azért nem ilyen szimpla dolog. Váltott dupla jegyet a hölgy, amikor a kerekesszékével legalább 2 helyet elfoglalt? Mit rendel ilyen esetre a jegyet eladó légitársaság üzletszabályzata? A Prágai repülőtérrel milyen információcsere zajlott, abból mi bizonyítható, az ottani légitársasággal (legalább szóban) létrejött utazási szerződés?
    Melyik ország joga alkalmazandó? Amerikai-magyar-cseh?Netán az érintett légitársaság országának a joga (ha az ettől eltér)?
    Hol történt a károkozás? Magyarországon ahonnan elindult és visszatért, vagy Prágában?
    Egészségügyi szakértőt fog a bíróság kirendelni annak megállapítására, hogy egy Magyarországon elvégzett dialíziskezelés megelőzte volna-e a káreseményt? Azt már a Bíróság állapítaná meg, hogy annak elmulasztásáért ki a felelős? A károsult maga, vagy a kárt kérő hozzátartozó?
    A magyar jog szerint a károkozó mentesül a következmények alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy elvárható. Elvárható egy erre fel nem szerepelt géptől, hogy felvegyen egy kerekesszékest? A visszaútra szóló jegy egy másik gépre szólt, ami feltehetően fel volt szerelve ilyen szállításra. Az új időpontot és az akkor repülő gép felszereltségét egyeztette-e a károsult a légitársasággal, vagy önkényesen határozta meg?
    Mondtam, hogy csak a magyar jogrendet ismerem, de itt a fentiek tisztázása éveket, szakértőket, több tárgyalást venne igénybe. Talán tényleg a legjobb, ha peren kívül egy valamivel alacsonyabb összegben kiegyeznek.
    A kép alapján a károsult nem pusztán veseelégtelenségben szenvedett, hanem szívelégtelenségben is. Volt ilyen ismerősöm, ugyanilyen puffadt volt.
    A Karolinskára a szívműtétjére ezért nem mehetett repülővel, csak lakókocsival.
    Csodálkoznék, ha a hölgy a repüléséhez a háziorvosa engedélyével rendelkezett volna!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (10 szavazatból)
  26. Egyébként ezen fog állni vagy bukni az ügy:
    A közleményekből nem derül ki, hogy az egyhónapos magyarországi tartózkodás alatt mennyit növekedett a csaknem 200 kilós Vilma súlya. A nő súlyos cukorbeteg volt, veséi leálltak, dialízisre lett volna szüksége. Egy hónap alatt 30 liter víz gyülemlett fel a szervezetében. Azt nem lehet tudni, hogy a dialízist miért nem vették igénybe magyarországon.”
    30 liter az 30 kiló plusz súly. És jó néhány centi is, amitől nem lehetett rácsatolni a biztonsági övet….
    És tényleg: miért ne vették igénybe a magyar dialízist? Ami a súlyt is, a körméretet is csökkentette volna, viszont az egészségügyi helyzetet javítja?
    A bíró (akármelyik országban) mérlegelni fogja, hogy mekkora az elhalálozási veszélye egy túlsúlyos betegnek, 1 hónapig elmulasztott dialízis-kezelés esetén. Függetlenül minden repülőtársasági mizériától?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (11 szavazatból)
  27. admin
    Az amerikai jog szerint lehet, hogy igaza van. De a hölgy állandó lakóhelye szerinti személyes joga amerikai, a KLM légitársaság holland, a Delta amerikai (velük viszont nem biztos, hogy létrejött a szállítási szerződés) Ferihegy magyar, Prága cseh: már az is jogászkodást igényel, hogy melyik állam jogrendszere alkalmazandó. Márpoedig azok nagyon eltérőek egymástól.
    De egyik sem annyira nagyvonalú a kártérítések esetében, mint az amerikai.
    A magyarban tényleg keményen megvizsgálják a károsult közrehatását, a kárenyhítési kötelezettség elmulasztását, és a megítélt összegek nagyságrendekkel maradnak el az amerikai mögött. És ráadásul levonják a más módon (pl biztosításból) megtérült kárt is. Mert gondolom VOLT utasbiztosításuk?
    Ettől még persze minden élet egyedi és értékes. és egy társ elvesztése pénzzel nem kompenzálható és ahogy dr.Rónai írta a Concordia kapcsán: a nagyösszegű kártérítés visszatartja a társaságokat a további jogsértésektől.
    De ez nem sima automatizmus, hogy bedobom a kárigényt és a gép kiköpi a kártérítést. Komoly jogászi munka is szükséges az érvényesítéshez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  28. Lealabb ezt a kepet ne raktak volna fel

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  29. Laci, bocs, de nincs igazad. Itt nem az állam és a jog embertelenségéről, hanem a személyes felelősségvállalásról van szó, arról, hogy viselem a döntésem következményeit, illetve felnőttként mérlegelek. Az angolszász jogrendszert mi európaiak nem is tekintjük mérvadónak, más a szemlélet, és nyilván a prevenció a cél, de azért ez a hatmillió dollár brutális. ezt ugyanúgy te fizeted majd meg, amikor váltasz egy repülőjegyet. Azt meg azért még nem lehet állítani, hogy Magyarországon nem tudnak megküzdeni a dialízissel, mert ez nem igaz. HA vki ilyen beteg, és ne utazzon, vagy ne ragaszkodjon a kezelőorvosához. Amerikában nem cizellálják ennyire a jogot, de talán ez most véletlenül nem a javukra írandó. Egyébként sok ilyen ítéletet láttál,amiről írsz??? van pár vitatható ítélet, de azért ez némileg túlzó állítás. Sajnos a pénztelenség miatt sok ember utolsó reménye az alaptalan kártérítési per, de azért ez ne az igazságszolgáltatás bűne legyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  30. HA MÁR ENNYIRE TÁJÉKOZOTTAK ITT AZ EMBEREK ENGEDTESSÉK MEG NEKEM, HOGY -MIVEL Ő MÁR NEM TUDJA MAGÁT MEGVÉDENI- TÁJÉKOZTASSAM ÖNÖKET:
    1. NEM VOLT ROSSZ ÁLLAPOTBAN, AMIKOR IDEREPÜLT (HA ABBAN LETT VOLNA SEM AZ ORVOSA SEM A LÉGITÁRSASÁG NEM ENGEDTE VOLNA REPÜLNI)
    2. NYILVÁNVALÓAN ELMENTEK MAGYAR ORVOSOKHOZ IS, AKIK KÉREM SZÉPEN NEM VÉGEZTÉK EL RAJTA A DIALÍZIST, KONKRÉTAN HAZAKÜLDTÉK AMERIKÁBA – HOLOTT EZ AZ Ő OTTHONA IS -VOLT-!!!!!!!
    TEHÁT LEHET ITT OKOSKODNI NÉV NÉLKÜL, FELHÁBORODNI A KÁRTÉRÍTÉSI ÖSSZEG NAGYSÁGÁN, DE MAGUK SEMMIT SEM TUDNAK CSAK AMIT ELOLVASNAK AZ ÚJSÁGBAN… FELHÁBORÍTÓ ENNYI NEGATÍV HOZZÁSZÓLÁST, BÍRÁLÓ VÉLEMÉNYT OLVASNI ÚGY, HOGY MEG SEM FORDUL AZ ÖNÖK FEJÉBEN A GONDOLAT: TALÁN AZ IGAZSÁG EGY RÉSZÉT ISMEREM, S VÉLEMÉNYT ALAPOZNI ERRE OSTOBASÁG, ÉS NEM IS HELYTÁLLÓ! ÉN NEM KÍVÁNOM SENKINEK, HOGY ÍGY VESZÍTSEN EL EGY CSALÁDTAGJÁT! MEGJEGYEZNÉM HA AZ ORVOSOK MEGTETTÉK VOLNA AMIRE FELESKÜDTEK, VAGY A LÉGITÁRSASÁG AZT AMIT VÁLLALT , AKKOR MOST NEM LEHETNE ÍRNI, HOGY “JAJ MÁR HOGY NÉZ KI, MEG MINEK KELL KIRAKNI RÓLA KÉPET!!!!!” NÉZZEN MINDENKI MAGÁBA! SZÉGYEN AMI EBBEN AZ ORSZÁGBAN MEGY! MAGUK A PÉNZ ÖSSZEGÉT LÁTJÁK, ARRA NEM GONDOLNAK, HOGY MENNYIT KÉRNÉNEK ÖNÖK 35 ÉV HÁZASSÁGÉRT…..AZÉRT AZ EMBERÉRT, AKI A MÁSIK FELÜK VOLT ENNYI ÉVEN ÁT?!…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (6 szavazatból)
  31. ,,,,,,,,UTOLSÓ MENTSVÁR A KÁRTÉRÍTÉSI PER?! MAGA SZERINT LEHET EBBE KAPASZKODNI, AMIKOR ELVESZÍTJÜK AKIT A LEGJOBBAN SZERETÜNK A VILÁGON???? JÓ HOGY NEM AZT ÍRJÁK ,DIREKT HALT MEG, HOGY PERELHESSENEK!!!! ÉS AMIKOR MEGVESZI A BKV JEGYET VAJON ESZÉBE JUT-E, HOGY KIK HELYETT FIZET…AMIKOR ADÓZIK ESZÉBE JUT, HOGY AZ MIRE ÉS KIKRE MEGY EL??? AZ NEM SZÁMÍT, DE HA A REPÜLŐJEGYRE RÁRAKNAK ESETLEGESEN 10FORINTOT AKKOR MÁR AZONNAL FELHÁBORODÁST VÁLT KI… AZ PEDIG VÉGKÉPP ELFOGADHATATLAN, HOGY NÉMELYEK A FÉRJÉT TESZIK FELELŐSSÉ…MÉLYEN MEG VAGYOK DÖBBENVE A HOZZÁSZÓLÁSOKON! SZERINTEM HASONLÓ HELYZETBEN ÖNÖK UGYANÍGY ELVINNÉK BÁRHOVÁ AHOL AZT ÁLLÍTJÁK, HOGY VISSZA TUD REPÜLNI,AMI EGYÉBKÉNT AZÉRT VOLT ANNYIRA FONTOS, MERT EGY TELJES ORVOSI STÁB VÁRTA ŐKET A NEW YORK-I REPÜLŐTÉREN, FELSZERELÉSSEL ÉS FELKÉSZÜLVE…MIVEL MÉG EGYSZER LEÍROM HÁTHA : NEM KAPOTT MAGYARORSZÁGON DIALÍZIST! TERMÉSZETESEN VANNAK EMBERSÉGES HOZZÁSZÓLÁSOK IS, AZOKÉRT KÖSZÖNET! ELLENBEN KOMOLY ELLENSZENVET ÉS MÉLY DÖBBENETET VÁLTOTT KI BELŐLEM AZ A MÉRHETETLEN ROSSZINDULAT AMIVEL ÁTITATÓDTAK A NEGATÍV KOMMENTEK! MÉLYEN SAJNÁLOM EZEK ÍRÓIT ÉS EZÚTON MEGKÉREM ŐKET, HOGY INKÁBB TARTSÁK MEG MAGUKNAK A VÉLEMÉNYÜKET, ÚGYSEM HELYTÁLLÓ AMIKET ÍRNAK, VISZONT ANNÁL INKÁBB BÁNTŐ ÉS SÉRTI AZ ESETLEGESEN IDETÉVEDŐ HOZZÁTARTOZÓKAT, MINT AMILYEN PÉLDÁUL ÉN IS VAGYOK!… KÖSZÖNÖM!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  32. Vesebeteg vagyok Magyarországon, sajnos ismerem az itteni kezelést, legalábbis a budapestit, ami német magánvállalkozás. Olyan is. Mindent megtesznek a betegért, és az nem kérdés, hogy a szerencsétlen asszonynak itt-tartózkodása alatt hozzájuk (vagy a másik két hasonló magánintézményhez) kellett volna fordulnia. Még ma is élne, ez nagyon valószínű. Valaki írta fentebb, hogy 25 ezer forintba kerül a kezelés – teszem hozzá, ez a hemodialízisre vonatkozik és naponta értendő (valószínű, hogy ennek a szegény asszonynak erre lett volna szüksége, a peritoniális dialízis nem lett volna elegendő). Magyarországon egyébként az életmentést mindenképp elvégzik; az más kérdés, hogy az árát később megpróbálták volna behajtani, ha nem fedezi a biztosítás. Mindez nem menti a légitársaságokat. Hogy valakit nem elvinni egy szaros biztonsági öv miatt.Én hányszor nem kapcsoltam be, csak az ölembe tettem, és a stewardess nem látta, be van-e kapcsolva, mert úgy tartottam az újságot! Ez egy röhej. Remélem, jól megbüntetik mind a három társaágot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  33. CommonSense: Ezt az állításodat bíróság előtt is be tudod bízonyitani? Vagy csak felelőség nélkül megugatsz mindenkit?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  34. X Y: Akkor esetleg leírná, miért tagadták meg, és melyik magyar kórházban a kezelést? Mert így nem mondott semmit. Lehet igaza is, meg nem is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Szexbotrány a Costa Concordián 2013. október 31. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos