Ronai and Ronai
AMERIKAI

Para-Kovács Imre: Latin betűk 2013. január 16. szerda 18:49

  • Hozzászólások(34)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Para-Kovács Imre: Latin betűk

Lehet rosszakat mondani erről a kormányról, de minden kétséget kizáróan buzog. Nem lapít, nem szöszmötöl, nem sunnyog és nem tesze vagy tosza. Ha olajba és vászonba kéne álmodnom, a legkézenfekvőbb megjelenítése egy mutáns hindu istenség lenne, akinek harminc keze van, de mind a baloldalán. A Nemzeti Együttműködés Kálija. Lendületes és impozáns pusztítás, de ez természetes, Bruce Willis sem azért forgatott nálunk, hogy új filmjében öt perc alatt renoválja Budapestet, hanem hogy lerombolja azt. Miért tenne mást egy kormány, aminek különösen fontos szempont, hogy rövid idő alatt a lehető legmélyebb nyomot hagyja a világban.

Azért nem bombáznak, mert nincs pénzük bombára.

A helyzet tehát bonyolult, reménytelen és rendkívül szórakoztató, mivel mindig történik valami, ami egyáltalán nem mondható el például a Gyurcsány-kormányról vagy bármelyik elődről. Mert mi volt akkor?! Semmi. Néha megjelent egy csüggedt miniszterelnök, de olyan fejjel, mintha épp az imént ejtette volna ki véletlenül valamelyik családtagját az erkélyről, és soha, de soha nem mondta azt például, hogy legyőztük Európát, Amerikát és Kínát, mi vagyunk a legszebbek a térségben, de jövőre mi leszünk a leggazdagabbak is.

A mostani kormány nem cicózik.

Miközben teljes mellszélességgel kiáll Orbán Viktor barátja mellett, aki történetesen rasszista dührohamban tört ki egy kormány-közeli napilapban, arra is marad energiája, hogy totális gazdasági összeomlásba terelje az országot, és miközben az ámuló nagyközönség csak néz, még arra is van kapacitása, hogy eljátsszon a gondolattal, miszerint kötelező nyelv legyen a latin.

Mert az olyan arisztokratikus. Meg konzervatív. Meg izé.

Amikor a prolik hatalomhoz jutnak, mindig arisztokratábbnak akarnak látszani az arisztokratáknál, különösen, ha nemzeti álruhában teszik ezt, mint Orbánék. Tizennyolc evőeszköz a leveshez, de otthon bicskával eszik a fagylaltot és ostor a távkapcsoló. Mint miskolci proli punk mondom ezt, tehát nyugodtan elhihetik nekem. Latin. (A másik opció a proletár diktatúra, amikor viszont műszálas iskolaköpeny és korpás zakók, néha komolyan nem tudom eldönteni, melyik a szánalmasabb.)

Legyen kötelező a latin, esetleg bevezethetnék a hivatalos nyelvben is a törvények latin megjelenítését a közlönyben, latin nyelvű országgyűlés, mise, oktatás és könyvkiadás.

Mondjuk, könnyebb, mint felnevelni egy teljes nemzedéknyi új analfabétát, pedig milyen jól jönnének választások esetén.

És persze, latin nyelvű szavazólapok, naná.

Kétségbeesett és rendkívül idióta gondolat, mert ugyan a latin meglehetősen hasznos nyelv rengeteg esetben, gondoljunk csak az orvosokra és a zoológusokra, de kútásók és autószerelők életében nem túl jelentős, mint ahogy a politikusok és parasztok is elvannak nélküle. Speciális nyelv, szögezem le, holt nyelv, német munkavállalásban például egyáltalán nem segít.

Amikor valakinek ilyesmi eszébe jut, majd eljut a nyilvánosságig, azaz párttársai, családja, barátai nem akadályozzák meg abban, hogy elmondja idegeneknek is, akkor nagyon nagy baj van, mert kiderül, hogy a kormány tagjainak fogalmuk sincs a valóságról, és nem csak a miniszterelnök valamint záp gazdasági minisztere lakik a Szíriusz Béta harmadik bolygóján, hanem a többiek is szépen bezárkóztak abba a kitalált világba, ahová munka után hazamennek. Közük nincs ehhez az országhoz.

Ez az ötlet is megy majd a kukába, nem lesz belőle semmi – szerencsére -, de sokat elárul abból a neofita elmebajból, ami a Fidesz vezetőit folyamatosan arra sarkallja, hogy nemzetibbek legyenek Szabolcska Mihálynál és konzervatívabbak az inkvizíciónál. Kár, hogy mindezt népszerű leányregényekből és egymástól tanulják, hiszen a történelemkönyveket kommunisták írták, ráadásul nem is latinul.

Amikor a Fidesz kijelenti, hogy aki nem tartja a cigányok jelentős részét állatnak, az a gyilkosok pártján áll, viszont szónokot küldd az antiszemita közbeszéd elleni tüntetésre, nem tesz mást, mint belakja elképzelt világát, ahol bunkóság azt emlegetni, ki zsidó és ki nem, viszont a cigányok mégiscsak cigányok, nehogy má’ feltételek nélkül oda soroltassanak, ahová a hómagyarok, mert akkor összeomlik ez a Fidesz-közeli álomvilág, ahol ők az arisztokraták (természetesen lovon, szép ruhában és igényes zene szól).

Minden bizonnyal elkészültek a felmérések, és azokból az jött ki, hogy a magyar lakosság nem szereti a cigányokat. Utálja. Ha most a Fidesz kiáll Orbán Viktor barátja mellett, akkor nyafognak majd a liberálisok, hepciáskodik a külföld, viszont a szavazók csöndben egyetértenek, bizony-bizony, mondják magukban, a cigányok jelentős része állat, igazuk van.

Az senkit sem zavar, hogy az a Jobbik álláspontja, loptak már tőlük mást is, most csak egy kicsit közelebb álltak, így aztán simán beférnek lassan egy ernyő alá.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (88 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +121 ( 131 szavazatból)
Para-Kovács Imre: Latin betűk, 4.6 out of 5 based on 88 ratings

  • Hozzászólások(34)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

34 Reader’s Comments

  1. A latin nyelvnek azért egy haszna van. Ha bevezetik a hittant, akkor pap hiany lesz és ezt valahogy potolni kell. Latin tanulas aztan onnan mar csak egy ugras a pap növendéki palya. Nomen est omen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (24 szavazatból)
  2. És ezzel a nyelvtudással nem lehet elmenni az országból.
    Meg van oldva a röghözkötés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +48 (48 szavazatból)
  3. Fel nem foghatom, hogy az “igényes” szó hogy jutott eszedbe ezekkel kapcsolatban. de persze a latintanításból sem lesz semmi, nem azért, mert felismerik, hogy idióta ötlet, hanem mert ki tanítaná?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  4. nincs baj a latinnal, de héber betúkkel.az meg nem lenne kóser, ha a cülibatus is bejönne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  5. Latin, rovásírás, mi jöhet még?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  6. Ofélia, hittant és erkölcstant szeptembertől ki fog tanítani? Megoldják…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  7. A hittan óra csak arra lesz jó, hogy a pap feltűnés nélkül és kényelmesen tudjon választani? :/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  8. Ja csak a latin az tele van balliberális túlbonyolításokkal, le kell egyszerűsíteni, hogy a tüke magyar is megértse: el kell dobni az összes esetet belőle kivéve a tárgy esetet, mert az ősmagyar talalmány, az a latinba is jó lesz, meg a rendhagyó ragozása az igéknek az megintcsak egy ilyen intellektüel baromság, azt is mind ki kell egyengetni. Az írást meg át kell rakni magyarra, mi az, hogy s-nek írja aztán sz -nek ejti. Rendesen fonetikusan legyen az leírva, magyar diáknak magyar betüket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  9. –>hangyácska
    2013. január 16. szerda
    22:18
    .
    “Latin, rovásírás, mi jöhet még?”
    .
    Latin oktatás rovásírásos tankönyvből.
    Hogy ennek semmi értelme és akkora baromság hogy ez még hülyéknek sem jut eszébe?
    .
    Ma délután Lázár J. bejelentette hogy az összes magyar tulajdonú svájci bankszámla részletes adatait ki fogják kérni Svájctól.
    A fülkeforradalmárok nem ismernek lehetetlent.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  10. Yeti.lovag
    “A fülkeforradalmárok nem ismernek lehetetlent.”
    .
    Majd a svájci bankárok megmondják nekik, hogy van lehetetlen: a svájci bankszámlák adatainak kiadása holmi levitézlett fülkeforradalmároknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  11. Kedves Para-Kovács Imre !
    Köszönet minden cikkéért!
    mindig felvidit, ha önt olvasom.
    Persze tudom a téma messze nem vicces.
    De leglább tudunk mosolyogni is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  12. Ofélia!
    Ki tanítaná?? hát ki más, mint az atyák, vagy a püspök urak! Legalább “nem mondhassák”, mit keresnek ezek itt az iskolában?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  13. micsoda ötletkavalkád, sorolom: Azért nem bombáznak, mert nincs pénzük bombára. ; Ha olajba és vászonba kéne álmodnom, a legkézenfekvőbb megjelenítése egy mutáns hindu istenség lenne, akinek harminc keze van, de mind a baloldalán. ; Néha megjelent egy csüggedt miniszterelnök, de olyan fejjel, mintha épp az imént ejtette volna ki véletlenül valamelyik családtagját az erkélyről, ; otthon bicskával eszik a fagylaltot és ostor a távkapcsoló ; a cigányok mégiscsak cigányok, nehogy má’ feltételek nélkül oda soroltassanak, ahová a hómagyarok, mert akkor összeomlik ez a Fidesz-közeli álomvilág, ahol ők az arisztokraták (természetesen lovon, szép ruhában és igényes zene szól). – igazán élveztem, köszi és bravó! – amúgy meg igaz a konklúzió…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  14. szolid

    szemüvegs 2o13.o1.17.

    Bizony , bizony!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Ismét egy nagyon jó cikk. Egy mondatával nem értek egyet
    „Azért nem bombáznak, mert nincs pénzük bombára.”
    Valójában kitalálták a bomba nélküli bombázást, mit bombázást, szőnyegbombázást, az emberek egzisztenciájának/életének tönkreverésére. A nem látható, ám annál hatásosabb „nemzeti unortodoxia” nevű (minden téren alkalmazott) bombával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  16. Para
    Te is beleesel az általános hibába: ez nem rasszista, hanem náci szöveg volt. Talán ragozhattad volna, hogy mik férnek a “bármilyen” módba? Mert az a lényeg, nem az “állat” minősítés, különösen az Unió állatjóléti intézkedéseinek ismeretében. Sok cigány összetenné a két kezét, ha jutna neki és a családjának annyi, mint a tyúkoknak: elegendő táplálék, megfelelő elhelyezés..
    hangyácska
    Ha a magyar ember tud latinul, és tud rovásírni – akkor még mi a fenére vágyakozna? Tudsz jobb módszert a röghözkötésre?
    Tanár meg majd akad: “Tud úszni? Nem. És ha megfizetem?”
    proaktív
    Ez egy TESZT. Mennyire van ott biztonságban a pénzük a rezsimváltás után?
    Mert ennyire nem lehetnek hülyék, hogy MINDEN számlát kérnek, hogy ABBÓL megállapítsák a bűncselekmény lehetőségét. Adatot Svájc csak bűncselekmény igazolt gyanúja esetében adott ki pl az USA-nak. És remélem, majd nekünk is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  17. A latinoktatás az én időmben mindenesetre magasabb színvonalú volt, mint az orosz nyelvé, mert én tíz év alatt se tanultam meg oroszul, míg a latin esetében ugyanehhez az eredményhez négy év is elegendőnek bizonyult. (És mindkettőből végig jeles voltam!) Para egyébként megint fején találta a szöget, kórrajza szabatos és sajnos pontos is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  18. Kedves Para! Mi az, hogy ” beférnek lassan egy ernyő alá”?Hiszen már régen egy ernyő alatt vannak! Igazából soha nem is voltak külön.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  19. Hogyne férnének be egy esernyő alá. Ryana esernyője alá, és eljárják vele az esőtáncot.
    “Sanyibácsi”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  20. :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Az AN-szellemiségét Parával lenne könnyű terjeszteni.
    Pedig amit ír, nem többről szól, mint az alapvető emberi tisztesség elvárásáról és igényéről. Ami mindenki, így a ma közömbös tömegek számára is természetes kellene hogy legyen.
    A szemeket kell felnyitni, röhögjünk együtt a mai hatalom szánalmasságán.
    Választások helyett, békés utcai demonstrációt !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  22. Hö-hö-hö-brü-hü-hü !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Tisztelt @miaszösz
    Paphiány már körülbelül 40 éve van. Vajon miért???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. Szeretem Parát,de nincs igaza ! Saját tapasztalatom: u.n. úrifiu voltam,de csak négy gimnáziumot jártam ki,mert apám meghalt,én lettem a családfenntartó.Lakatosinas,technikus,mérnök,főmérnök,innét mentem nyugdíjba.
    Állítom,hogy a nélkül a kis latin nélkül ,ami a négy év alatt rám ragadt,nem biztos,hogy sikerült volna ! Az európai nyelvek nagy része latin eredetű,vagy nagyon sok latin eredetű szót tartalmaz.,így az ember,ha nem is beszéli a nyelvet,nagyjából tudja,miről van szó,természetesen főleg irt szövegnél.
    Számtalan szakma,így a műszaki is,rengeteg latin eredetű szót tartalmaz,így legtöbbjéröl előre legalább kapisgálja az ember,miről van szó.
    Ezzel szerettem volna Parát kiegészíteni,nyilván Ő ilyesmire nem gondolt,mikor cikkét.írta. Sarlay Béla

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  25. Tudjunk,hogy PERSZE, NEM SZABAD BÁNTANI A ROMÁKAT,ZSIDŐKAT !!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (8 szavazatból)
  26. Judit
    Nem szabad bántani őket, csak levadászni, még ötéves gyereket is!
    Önnek ez tetszik?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  27. kedves csakén
    Nem tetszik a fogalmazás, de remélem nem arra gondoltál, ahogy én értelmeztem.
    Ötven évest lehet levadászni? (hattól felfele szabad).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  28. Nagyzolnak a latinnal itt… Egyébként tényleg egy hasznos nyelv, nyelvészek, latin nyelvcsaladu nyelvet tanulok, orvosok lathatjak hasznat, talan jogaszok is ,stb… Söt még külföldön is jo, mert az olasz, spanyol, francia nyelvhez jo alap, de aki nem bölcsész, hanem mondjuk informatikus, annak lehet, hogy ez nincs az inyére.
    A XIX -ban a felsöbb osztaly beszélte a némettel, franciaval együtt…
    De mindenkinek kötelezöen bevezetni ez jellemzö az urhatnam polgarsagukra (molière) . Nincs értelme : vajon selmeczi gabika, aki a Ron Werbert sem tudja kiejteni elöször logopédushoz kéne mennie és csak utana a latin!
    Azt nem értik, hogy azért mert most mar ök a felsöosztaly ettöl még nem növekszik automatikusan meg az intelligenciaszintjük, csak ra kell nézni matolcsyra, szijjartora, lazarra, mitugraszra, orbanra, kövérre, bayerre. Minek ezeknek a tahoknak a latin? Majd latinul fognak zsidozni meg ciganyozni, az ugy elegansabb? Barmit csinalnak, azok maradnak amik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  29. Szenzor
    ?????????
    2008. júl. 21-én kezdődtek a cigányok elleni támadások, hat halálos áldozattal.
    Galgagyörk, Piricse, Nyíradony, Tarnabod, Nagycsécse, Alsózsolca, Tatárszentgyörgy, Tiszalök, Kisléta – ma 2013. január 19….
    Ezek előre eltervezett gyilkolászások voltak, nem kocsmai verekedések, nem rablások, simán “csak” gyilkolászások.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  30. Kedves csakén
    Akkor rendben, bocs!
    Erdélyi magyarok Miskolc vezetői posztjain oldalain nagy vitába keveredtem és ezek szerint félreértettem amit írtál. Mégegyszer elnézést

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  31. Szenzor
    Miután én egy nagyképernyős vagyok, most az egyszer kegyeskedem elfogadni a bocsánat kérését!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  32. csakén
    :-) :-) :-)
    Hálám örökké üldözni fog!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  33. “hómagyar”. Jó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  34. Twitterezni akar a papaval? Tanuljon latinul!:
    A pápai Twitter-fiókoknak már több mint két és félmillió olvasójuk van. Az angol üzeneteknek mintegy másfélmillió, a lengyel Twitter-fióknak csaknem huszonháromezer, az arab nyelvűnek több mint tizennyolcezer követője van.

    “Twitterezni latinul lehet a legkönnyebben, mivel sokkal jobban alkalmazkodik a mikroblog tömör, de precíz nyelvezetéhez mint maga az angol” – hangoztatta Manlio Simonetti, a római La Sapienza egyetem ókeresztény irodalom professzora a l’Osservatore Romano szentszéki napilapban.
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=615196

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos