Már a moldovai sajtó is szabadabb a magyarnál 2013. január 30. szerda 11:20 Forrás: MTI

Már a moldovai sajtó is szabadabb a magyarnál

Budapest – Romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon 2012-ben – írta a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet szerdán Berlinben kiadott éves jelentésében.

Az RSF Magyarországot a 2011-es 40. helyről az 56. helyre sorolta vissza a 179 országot rangsoroló listáján. Közvetlenül Magyarország előtt Moldova áll, utána pedig Olaszország következik.

A listát bemutató közlemény szerint Magyarországon “a vitatott médiatörvények hatályba lépése óta széles körben elterjedt az öncenzúra a szerkesztőségekben”. Hozzátették, hogy “a nemzeti konzervatív kormány ellenőrzi a közszolgálati médiát, a baloldali liberális Klubrádió pedig több mint egy éve a műsorsugárzási engedélye megtartásáért küzd”.

Az RSF 2002 óta évente rangsorol országokat a sajtószabadság minősége alapján. A szervezet közleménye alapján tavaly nem mutatkozott általános érvényű trend, és mindenekelőtt az átalakuló arab világban mentek végbe jelentős folyamatok. Láthatóvá vált, hogy az “arab tavasz” országai közül hol dolgozhatnak szabadabban az újságírók és hol ellenőrzik a médiát a hatalom új birtokosai ugyanolyan szigorúan, mint leváltott elődeik – áll a közleményben, amely szerint számos arab országban sürgősen törvényt kell alkotni a sajtószabadságról és az újságírók védelméről.

A lista elején és végén nem történt változás az utóbbi évekhez képest, az élbolyhoz észak-európai országok (Finnország, Hollandia, Norvégia) tartoznak, a sereghajtók pedig továbbra is “a sajtót teljes mértékben ellenőrző diktatúrák”, Észak-Korea, Eritrea és Türkmenisztán.

Az RSF szerint tavaly a legnagyobb mértékben Maliban romlott a sajtószabadság helyzete. A nyugat-afrikai ország az egy évvel korábbi 25. helyről a 99. helyre került. A romlás mértéke alapján a második Japán, amely a 22. helyről az 53. helyre csúszott. Ennek oka a fukusimai atomkatasztrófa után bevezetett korlátozó jellegű állami tájékoztatási politika.

A legnagyobb mértékben a 146. helyről a 75. helyre jutó Malawiban és a 159. helyről a 96. helyre került Elefántcsontparton javult a sajtószabadság helyzete 2012-ben. A két afrikai ország azonban csak a korábbi helyezését szerezte vissza, amelyet a sajtószabadság csorbulásával járó súlyos belpolitikai válságok miatt veszítettek el.

Jelentősen, 22 hellyel előbbre jutott Afganisztán is, amely így a 128. helyet foglalja el. A besorolás javítását az RSF azzal indokolta, hogy az ázsiai országban tavaly egy újságíró sem halt meg a hivatása gyakorlásával összefüggésben, és az egy évvel korábbinál kevesebb újságírót tartóztattak le.

A rangsort kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze az RSF szakemberei. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről.

Címkék:

35 Reader’s Comments

 1. A magyar koztelevizioban a hirkozles kiegyensulyozotabb. A kormany hirei utan az osszes parlamenti partok velemenyet reakciojat beolvassak. 2010 elott ez nem igy volt.
  A Klubradio rendezze adosagat akkor targyalo kepesebb lesz
  M1 bemutatta Paul Lendvai filmjet ami nem a kormanyt dicseri.
  A Mediat tanacs kiszabhat bunteteseket amit elozoleg a birosaggal egyeztet

 2. Viktoria, és az országunk új neve Tündérland, ezt is abban a televízióban olvasták be fél perce, és bevezetik, hogy mi nektárral táplálkozunk, mert az jobb ízű mint a kenyér.

 3. (Nem vagyok normális, egy trolllal szállok vitába…)

 4. Viktória, én nem ismerek olyan közjogi aktust, hogy: “elozoleg a birosaggal egyeztet”. Ezt kifejtenéd?

 5. Viktória
  Senkinek nem írtam még ilyet, de most megteszem.
  Nagyon röviden 2 szóval: hülye vagy!

 6. A köz tv-ben, ha hazudozni kell, akkor a Stumpf gyereket vetik be! Annak amit mond ugyan se eleje, se vége, de mint a szájjal ártónak pörög a nyelve, és ez a lényeg!
  A csóró fideszes meg nem is azt hallja amit mond,hanem azt mondja, hogy ez a fiatalember jól megmondta a magáét!

 7. bumburi

  Én még a vasalót is kikapcsolom ,ha ez a stumpf van a tévében.
  ( + giró+ mráz+havasi + kumin + kelly family ( bocs, akarom mondani lánczy.)

 8. Jézus atyaúristen. Nem ezt a viktoriát láttam tegnapelőtt a phenjani tévében?
  Olyan ismerős.Valami atom rakétáról dumált!
  Te szerencsétlen ,ha valami problémád volt a 2010 előtti köztévével vagy rádióval, akkor keresd a FIDESZNÉL medveczky vagy such urakat,akkor ők voltak a felelős vezetők, ma már fidesz káderek! No comment.
  A láchid szennyrádiónak miért nincs tartozása.? Tán csak nem azért,mert fizetniük se kell a frekvenciáért.? Lebuktál karola, kússz visza a repedtsarkú annamarcsához.

 9. Úgy látszik az Európa Tanács főtitkára nem olvasta az RSF éves jelentését!

 10. Hat most mi van? atoperalta magat, viktorbol lett viktoria?

 11. Húú de jóóóó! Özönlenek a minuszolók. Mi van ,a tyúkszemetekre léptünk ,seggfejek??

 12. Mert kiderült, hogy beborult, a siker hegyek, meg a tündérmese is csak a pávatánc része.
  Nem ad biztonsági hitelt az IMF.
  Ft, üzemanyagár, Brüsszel, Putyin, – ilyenkor kihajtják a trollokat minuszolni, meg unortodox történelmet magyarázni, ez nem túl jó üzlet a hugyenottáknak, ellenzékben jobb kereseti forrásaik voltak: fütyülőkkel követhették Gyurcsányt, szétverhették a TV-székházat, kukákat borogathattak, autókat gyújtogathattak, tankot köthettek el, Kossuth téren végezhették a dolgukat és még enni is kaptak, most csak ilyen unalmas “dolguk” van, gondolom anyagilag sem túl jövedelmező!

 13. Na azért a békamenetről se felejtkezz el! Az ám a lóvé. meg zaba.
  Izékére meg szólj má’ rá. Emelje fel a seggét,oszt minuszoljon.
  Nézd már ,azt se tudja ,miért fizetik!! Még ilyet!

 14. #
  “Viktoria
  2013. január 30. szerda
  12:08 A magyar koztelevizioban a hirkozles kiegyensulyozotabb. A kormany hirei utan az osszes parlamenti partok velemenyet reakciojat beolvassak. 2010 elott ez nem igy volt.
  A Klubradio rendezze adosagat akkor targyalo kepesebb lesz
  M1 bemutatta Paul Lendvai filmjet ami nem a kormanyt dicseri.
  A Mediat tanacs kiszabhat bunteteseket amit elozoleg a birosaggal egyeztet” A Fidesz közleményét olvashattuk Viktoria tolmácsolásában!

 15. Köszönjük Emese illetve Viktória!

 16. nagy andrás
  Lehetetlent kérsz tőle. Nem fogja kifejteni, még pedig azon egyszerű ok miatt, hogy ez e hölgyemény még selmecigabikánál is sötétebb, pedig hát az nem kis teljesítmény

 17. #
  nagy andras
  2013. január 30. szerda
  14:49 Én tudom a választ! A Fidesz központból felhívják Handó Tündét és közlik, hogy mi az elvárás a bíróságok kapcsán. Az ügyészség a bíróság a média tanács mind a fidesz kezében van és könnyű nekik az “egyeztetés”

 18. Baby
  Honnan tudod, hogy nem a szennyatorina személyesen? A nickneve arra utal, hogy Viktor sejhajából ered. Ez mondjuk stimmelne is.

 19. Viktória
  Majd mélázz el azon, hogy mi különbség van az önkényesen kiválasztott és “felolvasott” ellenzéki vélemény, valamint az annak kifejtésére közel hasonló időtartamban biztosított lehetőség, (mint a “kormány hírei”nek) között.
  Eleinte nehéz lesz (mármint sajátfejűleg gondolkodni) de ne add fel!

 20. és Viktória, ha elkerülte volna a figyelmedet:
  http://nepszava.com/2013/01/magyarorszag/az-mti-ismet-felretajekoztatta-a-kozvelemenyt.html/comment-page-1#comment-252648
  “A magyar állampolgárok érdeke és joga, hogy hitelesen tájékozódhassanak a hazánkat érintő nemzetközi eseményekről, tisztán lássanak ezekben a kérdésekben! Felszólítom Önt, vezérigazgató úr, hogy a magyar állampolgárok hiteles tájékoztatása érdekében tegye közzé azokat az információkat, amelyeket tegnapi közleményemből politikai okokból elhallgattak.”
  azaz, ha nem troll lennél, hanem CSAK egy tényleg hívő fidesz-szektatag, sajnállak az egyoldalú tájékozáson élésed miatt. Te tényleg elhitted, hogy téged “kiegyensúlyozottan” tájékoztatnak? Röhög a májam!

 21. Hiteles tájékoztatás a kormány Zárt üléséről: http://www.youtube.com/watch?v=TQLwUDoIZnc

 22. Tölgy
  Milyen jó dolog, is az internetizé, ahol ilyeneket lehet találni!
  Köszönöm!
  Szmájli a HÍR TV-ben))))))))))
  Anikó ne sírj, még Líbiába mehettek))))))))))))
  Mi is el…tuk)))))))))

 23. A nemzeti hazugságkormányt a szómágia tartja életben.
  Mindent mindig nyomattak és nyomatnak, ezerrel mossák bele azok fejébe, akik erre fogékonyak.
  Pl.: A Főpolgármesteri Hivatal szerint “anarchista csoport” bontotta szét az aluljáróban a kordont….
  Amikor a vekkeres bontott kordont az pedig maga volt a hőstett!
  Tölgy
  Ezt a filmet más cikknél is mellékelni lehetne – ez a cikk nem rázta meg az AN olvasóit, másutt hatásosabb lehetne!

 24. viktoria, vagy ki a retek:
  .
  - A tiédet is. Azt a szikkadt tehenet.

 25. Tisztelt Kollégák! Elég egy finoman szólva hülye beszólás és már nem is a cikk a lényeges? És reflektornak a megjegyzésével egyetértek+++++++++.

 26. minuszosok
  Tölgy által feltett filmecskét meg kellene nézni….a kedvencükről szól!

 27. Kedves minuszolók! Itt a következő tudósítás a zárt kormányülésről amikor titokban a kormány Pali bátyátok dolgát tárgyalta: http://www.youtube.com/watch?v=JwRR2XEwdIQ

 28. Szélkakas Viktort elég nehéz lehet követniük a hithűeknek, így egyre nehezebb az életük, de ugye van az a pénz, amiért korpásodik a fej vagy pfujj…

 29. #
  csakén
  2013. január 31. csütörtök
  17:49 Vannak Fidesz tag ismerőseim aki szidják Orbán VIktort és azt mondják, hogy sajnálják, hogy engedtek az agymosásnak. Ők fogalmaztak így.

 30. Fidesz tagsággal rendelkező emberekről beszélek akik korábban lelkesen tapsoltak a vezérnek, most meg felakasztanák, szintén Ők fogalmaztak így.

 31. Úgy látom itt is megjelent a minuszoló kommandó. Vajon mi nem tetszik nekik?

 32. Nem olvasnak, csak minuszolnak, ha olvasnának még megvilágosulnának!

 33. csakén
  2013. február 1. péntek
  16:30 A Jövő héten Három napon keresztül Gyula városban Ülésezik majd a teljes Fidesz parlamenti frakció a kormány és a Fidesz Országos Választmánya. Orbán Viktor is három napig Gyulán lesz. Gyulai ismerőseim mondták, hogy mossák tisztára a szobrokat és készülnek a Vezér fogadására.

 34. Aki csak a pártpropaganda tv-rádiókat nézi/hallgatja, az azt hiheti, tündérországban élünk, de legalább Svájcban.
  Ezeken az adókon nincs tüntetés, kormányzati hiba, agyalágyult gazd miniszter, itt csak siker van.
  Aki meg megmondja a valóságot, az meg hazaáruló.
  Sajnos a fiúk jogi tanulmányaik helyett az akkor (is) sláger Orwel 1984-ét tanulták meg.

Kapcsolódó cikkek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók