Ronai and Ronai
AMERIKAI

Házfoglalás a főváros VII. kerületében 2013. január 19. szombat 21:19 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Házfoglalás a főváros VII. kerületében

Budapest – Hajléktalanok érdekeit képviselő civil aktivisták foglaltak el egy üresen álló, önkormányzati tulajdonban lévő kétszintes házat szombaton kora délután a főváros VII. kerületében, a Csányi utcában.

A ház bejáratánál tíz fiatal alkot élőláncot, védve az aktivistákat a kilakoltatástól, míg néhányan bementek az egyik üres lakásba.

Az épülethez érkező újságírókhoz Dombóvári László, a Város Mindenkié csoport aktivistája szólt az egyik ablakból, egy megafonon. Közlése szerint arra akarták felhívni a figyelmet, hogy miközben lakások állnak üresen, embereknek kell az utcán élniük.

A csoport kiadott egy közleményt, amely szerint a házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert, valamint a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől és Tarlós István főpolgármestertől.

A demonstrálók az utcán egy “Lakhatást! Demokráciát! Jogállamot!” feliratú transzparenst kötöztek a falra, és a házfoglalók egy üres lakás ablakaiból két óriási festett szemet lógattak ki.

Miközben a sajtó munkatársai bejutottak a házba, a teljesen üres, rendkívül leromlott állapotú épületbe, ott gyors sürgés-forgás kezdődött. Az udvarra több lepedőt akasztottak ki, amelyeken az “Emberi jogokat és otthonokat” és a “Hol vagyok otthon a világban, ha nem a saját szobámban?” felirat, illetve egy bibliai idézet áll.

Az aktivisták közül néhányan beköltöztek az egyik emeleti lakásba, amelynek a padlójára lepedőket terítettek le. A ház belülről sivár, a falak mállanak, több helyen hiányoznak az ajtók és a belső lépcsőn sincs korlát.

Keresztes Jenő, a Város Mindenkié csoport egy másik aktivistája, aki társaival együtt beköltözött az egyik üres lakásba, azt hangsúlyozta, hogy a fővárosban körülbelül tízezren hajléktalanok, miközben több mint kétezer önkormányzati lakás üresen áll.

A tragikus szociális helyzetről beszélő férfi azt kérte, hogy a politikaformálók tegyenek valamit, mert “a 24. órában vagyunk”. Azt mondta, szeretnék, ha a döntéshozók egy olyan átfogó szociálpolitikai elképzelést alakítanának ki, amelybe az érintetteket, vagyis a hajléktalanokat is bevonnák.

A férfi közölte, tettüket figyelemfelhívásnak szánták, nem akarják hosszú távon birtokba venni a lakást. Azt viszont hozzátette: addig maradnak az épületben, amíg onnan ki nem költöztetik őket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (11 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 8 szavazatból)
Házfoglalás a főváros VII. kerületében, 4.2 out of 5 based on 11 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

  1. A rendőrség egyenként hurcolja el a házból az aktivistákat.
    Ez fog menni egy darabig. Mi lesz aztán?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  2. Bár más esetben látnék ily határozott rendőri fellépést. Pl. focimeccsek alkalmával, ha nem lennének szétverve a BKV-járművek a jelenlétük miatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (16 szavazatból)
  3. A gyengékkel szemben könnyű erőt mutatni!
    Izmoznak rendesen…
    Először földönfutóvá teszik őket, aztán próbálják kiszorítani az utolsó cm-ről is a szerencsétleneket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (19 szavazatból)
  4. Gonoszka
    Tény, vagy feltételezés, amit írtál? Nagyon nem mindegy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  5. Aki segíteni akar rajtuk a zimankós napokban, pár fölöslegessé vált szőnyeggel, pokrócokkal, tisztítóeszközzel, pár doboz konzervvel, gázrezsóval megteheti. Persze nem ártana a címet is ismerni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  6. Én dolgoztam hajléktalan ellátásban Budapesten. Kevés a férőhely, mert nem mindenki hajléktalan aki használja. Magyarországon inkább a foglalkoztatottság a probléma. Ha valaki dolgozik is, éhbérért teszi, amiért a politikusok a felelősek, mert a saját zsebük érdekében szét túrták a mezőgazdaságot, zsebre privatizálták az ipart és most az adókkal a maradék vállalkozást is tönkre szeretnék tenni, csak nem számolnak a földalatti szervezettekkel. Már ácsolják a bitót. Jelképesen szólva. Az egészet a börtönbe zárjuk és havi 47.000 forintból fognak élni. A fagyi néha visszanyal.
    Ha valaki adakozni akar eljuttatom a BMSzKI módszertani központba, felügyelem hogy a korrupt szoc.munkások ne nyúlhassák le. Mai napig sok hajléktalan barátom van. Ex rendőr szocik is vannak, akik bűnözőkkel aszocializálódtak, a szerencsétlenekkel úgy bánnak mint a bűnözőkkel. Ágyipoloskás szállók, az írtásra szánt pénz nagy részét lenyúlják valószínüleg, de nem tudom bizonyítíni. Sok mocskos dologról tudok. Amerikában is vannak hajléktalanok, voltak a Dózsa György úti szállón pár éve. A város mindenkié konferencián. Nagy részük Afroamerikai volt. Ja’ Most láttam a tévében hogy szaudarábiában rabszolgaként dolgoztatnak embereket, százat kiváltott valaki, de még sokan vannak, köztük négy norvég. Rabszolgatartás?? Amerika vesz arab olajat?? Érdekes ország a tiétek is. Átvagytok verve, csak nem annyira mint mi Magyarok. Szemét egy ország vagyunk. De nem a nép a hibás. Üdv, Puro!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  7. PROAKTIV “Persze nem ártana a címet is ismerni” :
    A szövegben ott van a Csányi utca és az Erzsébetváros a képen meg az 5-ös házszám. Tehát nem kell Sherlock Holmshoz fordulni, még Te is rájöhesz:
    1077 Budapest
    VII. Csányi utca 5

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  8. Szocialisan em erzekenyek ezek a fideszes tetuk , neki van mit a tejbe apritani altalaban dus gazdagok . Vesszenek a szegenyek , akik zome ma mar miattuk foldonfuto! Nincs munka , ha van ehberer kell melozni amibol mar lakasra , rezsire nem futja!Szoli szalonokba 75 000 forintert vesznek fel 12 orara bejelentes nelkul peldaul. Budapesten 3-4ezer forintos napiberert lehet elmenni melozni szinten bejelentes nelkul , es orul az ember ha egyaltalan van munka ennyi penzert is. Ebbol meg rendeses etkezni sem lehet , nemhogy lakast fenntartani ! Ha uresek miert nem segitenek az onkormanyzatok ezeknek a szegeny Orbanrezsimturoknek? Orbani magyarorszag katasztrofa ovezette valt , 2 ev alatt tonkre vagott mindent , es mindig mast hibaztat o semmiert nem felelos csak az idei Aratasert ahol csak az uralkodo osztaly arat a nep ehezik !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  9. tori
    .
    Kösz, így már másoknak is világos, hova lehet eljuttatni az adományokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  10. Lehet, a focira kellene kevesebbet költeni, és akkor több pénzt lehetne fordítani az üresen álló önkormányzati lakások hasznosítására.
    Ugyanis a felújítás, majd a bérbeadás nem csupán a rászoruló családokon segíthet, hanem az állami/önkormányzati ingatlan állagmegóvását is biztosítaná.
    .
    Az igaz, hogy ebben személy szerint egy diktátornak semmi jó nincsen, ergo ő és rendszere, miért foglalkozna ilyesmikkel?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  11. Munkahelyeket!Ha az van akkor olyan béreket amiből meg lehet élni nem éhen dögleni.AZ alaptörvényből miért vették ki a lakhatáshoz való jogot és még sok mindent ami a nép jogait erősítené.mert orbán nem törődik a nép nyomorával.3,5 millió ember dögöljön meg.Halálra vagyunk ítélve betegek, szegények hajléktalanok akikből nem mellesleg ez a rezsim csinált földönfutót.Hát lehet ezt így tovább tűrni?Embertársaim tegyünk végre valamit együtt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  12. Miközben Budapesten a közlemények szerint 2000 üres önkormányzati lakás áll , a közben jó pénzért és jövőképpel renndelkezőknek a fidesz által kijelölt kivitelező építi a 80 lakásos ócsai szocgettót, aminek a minőségéről csak annyit, hogy a felvételek tanusága szerint a tűzfal csak szigetelt pozdorja és egyéb szempontok szerint csak az ára az amely, a 21.- dik század elvárható életszínvonalának felel meg.Kell a munka a fideszes építőipari cégeknek, a kormány fizeti a beköltözők szenvedik ,jövő kép híjján, miközben az üresen álló önkormányzati lakásokba azonnal beköltözhetnének, nem lenne probléma az ovóda, a víz bekötése és a fűtési lehetőségek megteremtése. Hozzá kell szoknunk az orbáni szép , új világhoz,. az érvényesül , aki a kapott állami juttatásból – pl. ócsai szoc gettó építése – a debreceni gyakorlatnak megfelelően 20 %-ot visszaad, ez a munkához jutás feltétele.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  13. “A rendőrség egyenként hurcolja el a házból az aktivistákat.
    Ez fog menni egy darabig. Mi lesz aztán?”
    .
    .
    Nem hinném, kedves gonoszka, hogy ne lennél biztos a válaszban: Elfogynak az aktivisták, kiürülnek a házak.
    “Akinek nincs háza, az annyit is ér.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  14. Proaktiv kérdésére csak annyit válaszolhatok, megnézhette televízión. Tény.
    **
    csatt, kicsit másra gondoltam, úgy értve. :))
    Mi lesz, ha egyszer …. ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  15. Proaktv, tessék.
    *
    http://index.hu/belfold/2013/01/19/rendorok_viszik_el_a_hazfoglalokat/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  16. Sajnos ez a jellemző ránk, az üres lakást még télvízidejére se lakhatják, a nagybanin lefoglalt zöldséget, gyümölcsöt, nem adhatjuk oda iskolai konyháknak, a számla nélküli jó minőségű húst nem lehet oda adni az állatkerti vadaknak, kutya telepeknek, a lefoglalt hamisított ruházatot, jelzés levétele után nem lehet oda adni a hajléktalanoknak, vagy a vöröskeresztnek, inkább semmisítsük meg, bármit, és bárki zsebét jelentse is az.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  17. Még mindig proaktivnak. (De most már utoljára.)
    http://www.168ora.hu/itthon/ellenszegultek-demonstralok-bevittek-oket-mind-109243.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  18. Aki actív, :)))
    *
    http://atv.hu/cikk/20130120_elhurcoltak_a_rendorok_28_hajlektalant?source=hirkereso
    _*_
    Kurvára nem értem a kötözködést, aztán a nagyon aktív kussolást!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  19. Gonoszka
    Ne rám hivatkozz folyton, mert ezt az oldalt több ezren olvassák. Másokra is kell(ene) gondolni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  20. Angyalkám, én csak rád tudok gondolni, mindig csak rád! :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  21. Gonoszka, nagyon reménykedem, hogy hamarosan eljön az az “egyszer”. Igaz, félek is tőle. De van az úgy az életben, hogy tartunk tőle, de mégis várjuk…
    Főleg, ha nincs más lehetőség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  22. Vannak törvények, melyek fölöttünk állnak, félünk, vagy nem félünk tőlük. Látom te is tisztában vagy ezzel. Az emberek és a társadalom türelme egyszer elfogy. Még mindig így történt, miért lenne most másként?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  23. Minuszolos disznok jartak itt megint:(:( !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos