Ronai and Ronai
AMERIKAI

Sztrájkolnak a pécsi buszsofőrök 2012. december 21. péntek 17:31 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Sztrájkolnak a pécsi buszsofőrök

Pécs – Gyurcsány idejében rendszeresek voltak a sztrájkok. Úgy tettek a buszosok, mintha az utasok biztonsága érdekelné őket. Sunyi politikai játszmáknak váltak részeivé, volt olyan, aki azért nem ment ki a forgalomba, mert egy izzó nem világított a műszerfalán.

Aztán jött a szép új világ, Orbán Viktor és rendpárti kormánya, a sztrájkok pedig elhaltak. A korábban nagyhangú szakszervezeti főnökök kussoltak, a dolgozók féltek és lapultak. Mindenki mentette az irháját. Pedig a buszok nem lettek jobbak, a bérek nem lettek magasabbak.

Sztrájk mégsem volt. Egészen mostanáig. A pécsi buszsofőröknél most elszakadt a cérna, véget ért a türelem. Túl sokáig tartott, de ez már mindegy. Mostantól nincs megértés, nincs belátás. És talán a fortélyos félelem is oszlik valamelyest.

A valódi hírekkel máskülönben visszafogottan bánó MTI is kénytelen volt kiadni a hírt. Mert túl sokan tudták, így nem lehetett elhallgatni, hogy a pécsi buszsofőrök harmada ma reggel nem vette fel a munkát. Így több járat is kimaradt a reggeli csúcs időszaka alatt. Az üzemeltető cég vezetője szerint béremelést követelnek a buszvezetők.

Az üzemeltető cég a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója szerint valójában puccskísérlet zajlik. Árki Sándor úgy véli, hogy a munka megtagadásának valódi oka az, hogy a sofőrök jelentős fizetésemelést és béren felüli juttatásokat követelnek, amit a cég nem tud támogatni. A vezérigazgató megjegyzi: a pécsi buszsofőrök átlagosan havi nettó 200-220 ezer forintot kapnak, de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban.

Hozzátette: a Tüke Busz nincs abban a helyzetben, hogy a követelt 20-30 százalékos béremelést, illetve az ezzel arányosan megnövelt béren felüli juttatásokat teljesíteni tudja.

A vezérigazgató szerint elfogadhatatlan, hogy egyéni gazdasági érdekek miatt veszélyeztették 40 ezer pécsi ember közlekedését, munkába jutását, ezért a felelősökkel szemben a megfelelő módon fognak eljárni.

Most hirtelen fontos lett számára a városlakók közlekedése. Ezért fenyegeti azokat, akik a jogaikat kívánják érvényesíteni. Igaz, hamarabb is megtehették volna, de talán jobb késő, mint soha.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (11 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +11 ( 15 szavazatból)
Sztrájkolnak a pécsi buszsofőrök, 4.6 out of 5 based on 11 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. No BKV-sok, Volánosok,MÁV- dolgozók és Taxisok lehet követni a példát. Orbánt csak egy országos sztrájkkal lehet megdönteni. Akkor legalább kimutatja a foga fehérét a diktátor.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  2. Kedves bubu64
    Úgy csinálsz, mintha nem tudnád, hogy az általad emlegetettek szakszervezeti vezetői mind le vannak fizetve Orbán által.
    Ha ő azt mondja ellenzékben, hogy pattanjatok sztrájkolni, akkor pattannak! És amikor már hatalomra került Orbán,akkor már egy szakszervezeti vezető sem meri gördíteni a sztrájkot, mert még kitudódna, hogy mennyi volt az áruk anno, amikor sztrájkoltatták őket.
    Csak a tagságot nem értem! Miért nem zavarják el az ilyen vezetőket? Miért hagyják magukat megvezetni,és kézi vezérlésűvé tenni?
    Hát hol a munkás öntudat???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  3. Bumburi
    Igazad van. A munkás öntudat a béka segge alatt van. A szakszervezeti vezetőket azért nem zavarják el, mert nincs, aki elvállalja helyettük. Egy teljesen új struktúrát kellene kiépíteni, ami 10 év minimum. Az a probléma, hogy nagyon hat ez a korrupt vezető dolog is., mert nagy része igazság. Folyamatosan épül le a bizalom a szakszervezetek iránt. Talán a vegyipariak és még egy-kettő jó. Az is szerepet játszik, hogy 2 éve, amikor a sztrájktörvényt megváltoztatták, nem lázítottak a vezetők, nem vitték utcára a népet. Nagyon bonyolult ez a szakszervezet kérdés. Orbán jól kézben tartja őket valóban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  4. A Vezérigazgató ennek a mondatnak neki futhatna még egyszer:
    .
    “A vezérigazgató szerint elfogadhatatlan, hogy EGYÉNI GAZDASÁGI ÉRDEKEK (!) miatt veszélyeztették 40 ezer pécsi ember közlekedését”
    .
    Mondhatná ezt, akkor ha a dolgozók egyben cég tulajdonosai is lennének.
    Szerintem ha egy cégnél valaki azzal áll elő, hogy béremelést kér a munkájáért, akkor azt vagy megadja vagy nem a cég vezetőség.
    Ha nem adja akkor a dolgozó vagy elmegy és keres más munkát, vagy sem.
    De ha ezt többen csinálják, – jelen esetben 30 százalék dolgozó teszi – akkor sincs baj. Hisz beszélnek velük, aztán ha adják az emelést adják ha nem hát nem. A dolgozók választhatnak; Elmennek vagy maradnak
    Ha a munkáltatónak kell a munkaerő akkor egyezkedjen, ha nem küldje el őket és vegyen fel helyettük másik munkaerőt … Ez a rendje és módja a dolgoknak.
    De ne jöjjön olyannal, hogy veszélyeztették a munkába induló emberek, mijét is? Mások munkába jutását …. Értem.
    De amúgy a munkáját, szaktudását eladó dolgozó ember ne merje nézni az egyéni érdekeit, gazdasági helyzetét mert megteszik ellene a megfelelő lépéseket.
    Mivel a kedves igazgató úr a megfélemlítés eszközével él, átcsúsznak egy másik kategóriába,
    és könnyen a Pécsi Munkaügyi Bíróságon folytathatják az egyezkedést, csak akkor már nem sztrájkról beszélnek hanem a dolgozók megfélelmlítéséről.
    .
    Bővebben:
    https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:PHSnPDCimF0J:dokutar.omikk.bme.hu/collections/mgi_fulltext/munkavedelem/2004/05/0510.pdf+&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEESiww84TL2K7rI6zfr0JeByjNclJcyXUElj8ClMSdT18u13K16PMCIgCbCpQmeELfEx0y_wkdpipqx6PywIGpD4oSadkprscOknIMMlETBIiQJ-1tMbjTxuxEmT_L3o9Cs7VyjC9&sig=AHIEtbTXgvPxHLsZAj6HlAMie5Hqb_qZcA
    .
    Szerintem célszerűbb egyezkedni, aztán ha megy a dolog akkor megy , ha nem akkor nem.
    A fenyegetésre, megfélemlítésre semmi szükség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  5. Bumburi
    Nagyon nehéz olyan szakszervezeti vezetőt találni, aki okos, jó beszélőkéje van, jogi ismeretei, és elkötelezett a munkások iránt. Ilyen emberek az 1900-a évek elején voltak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  6. Azért elkelne egy NAV-os vizsgálat némelyik szakszervezeti vezető vagyonát illetően is.
    Mi a fészkes fenéből telik némelyiknek kacsalábon forgó hajlékra? Amikor a dolgozóknak a megélhetés a legnagyobb gondjuk,akkor ezek a jellemhibás szakszervezeti vezetők ” négyszemközti” tárgyalások folytatása alatt eladják őket,és nem kis pénzért.
    Mi mással lehetne magyarázni ezt az egész helyzetet?
    Amikor Orbán ellenzékben gördülő sztrájkoltatta őket, akkor nem volt probléma, hogy 10 ezrek nem tudtak munkába menni? Hogy micsoda nyűgöt vettek a nyakukba azok az emberek, mert mindenki egyéni ötletek,és nem kis pénz árán jutott el a munkahelyére,mert ott meg megkövetelték a sztrájktól független munkának a felvételét!
    Igaza volt Kertész Ákosnak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  7. Alapjaiban múlasztottak. Amikor a sztrájktörvényt változtatták meg, akkor kellett volna sztrájkolni! Nem a buszsofőröknek, minden szakszervezetnek.
    És nincs mindenki lefizetve. Van aki börtönben van. Mert nem védik meg a vezetőjüket sem.
    Az öntudat meg sehol.
    Majd ha jön a düh.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  8. Felháborító mit művelnek!
    220 ezer Ft-os óriási fizetés még nem is elég a buszosoknak????Más diplomás, és gürizik 12 órát alig 100 ezer Ft-os fizetésért???Mit képzelnek ezek a szemtelenek? Amikor meg futunk a busz után, az orrunk előtt becsapja és röhög. Embertelen. De máskor is előfordult már, hogy buta bunkó tettük miatt károsodtunk. Még jó, hogy most már nem mehetnek alig 50 évesen nyugdijba. Ezt is jól eltitkolták évtizedeken át!! 220 ezer???? …gazdagok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  9. Mint tudjuk, az orbanitis nevű betegség tünete az agysejtek elhalása mellett a szájon át történő bélsárürítés. Ezek szerint Árki vezér is elkapta a ragályt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  10. Latyapatya
    +++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  11. Bumburi
    Emlékszel, amikor a Munka törvénykönyve tárgyalások voltak, 3 vagy 4 vezető külön tárgyalt és aláírtak mindent, amit Orbánék eléjük tettek és még meg is magyarázták. A többiek nem mentek bele, igaz, hogy nem is vitték utcára az embereket. Illetve érdekes dolog , mert volt 2 v.3 demonstráció és számomra megdöbbentő volt, hogy nagyon kevés munkavállaló vett részt rajtuk. Legalábbis, amelyeken én ott voltam. Tavaly februárban ott fagyoskodtam a MTA előtt és voltunk vagy 500-an. Amikor a nemzetközi szakszervezetek itt voltak,a Hősök teréről indultunk, akkor egy kicsit megemberelték magukat a magyarok.
    Ne aggódj, a NAV vizsgálat bekövetkezik, de nem a korrupt vezetőket fogják elővenni. Gaskót biztos nem. A gördülő sztrájkot pedig a legostobább módon szervezték meg, lehet, hogy Orbán mondta, hogy csinálják, hogy lejárassák magukat.
    Egyébként a véleményed egy kicsit képet ad a magyar szolidaritásról. Tulajdonképpen eszerint senki ne sztrájkoljon,mert valakinek biztos problémát okoz. Én másképp látom a helyzetet.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  12. Már megtalálták a felelősöket:
    “A Tüke Busz vezetése úgy döntött, azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól Sovák Attila, forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.”
    (A
    A buszsofőrök harmada nem vette fel a munkát Pécsen, a társaság szerint “puccskísérlet” történt – Arcátlan.com
    http://www.arcatlan.com/post/a-buszsoforok-harmada-nem-vette-fel-a-munkat-pecsen-a-tarsasag-szerint-puccskiserlet-tortent-36930.html
    cikk utolsó mondata.)
    Már csak arra vagyok kiváncsi:
    #1. – ha nem veszi fel a munkát a sofőr, a forgalmi és üzemviteli vezető mit tehet?
    #2. – ha minden busz műszaki állapota kiváló, miért kell kirúgni a főmérnököt?
    .
    Kedvenc mondásom az ilyen esetekre:
    “Értem én, hogy villanymotor, de mi hajccsa?”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  13. Bumburi
    .
    “A vezérigazgató szerint elfogadhatatlan, hogy EGYÉNI GAZDASÁGI ÉRDEKEK (!) miatt veszélyeztették 40 ezer pécsi ember közlekedését”

    A vezérigazgatóval értesz egyet?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  14. ” a pécsi buszsofőrök átlagosan havi nettó 200-220 ezer forintot kapnak, de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban.”
    Arra azért kíváncsi lennék, hogy igaz-e? Szerintem nettó hazugság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  15. bubu64
    Bocs, nem voltam a gépnél.
    Azt kérdezed, hogy a vezérigazgatóval értek e egyet?
    Nem! Már hogy értenék vele egyet???
    Azzal értenék egyet, ha szolidaritásból mindenhol leállna az élet, nem a gördülő sztrájkkal szórakoznak!Mert ami a vasutasokat érinti, az mindenkit érint. Nem annyira speciális terület az, hogy a többi szakszervezet ne álljon ki mellettük!
    Mindenhol ugyanazok a problémák vannak!
    A vezérigazgató meg még fogalmazni sem tud. Nem meri azt mondani,hogy bér probléma van? Hogy kevés a pénz?Felhozta a 220 ezres fizetést, de azt nem tette hozzá, hogy hány munkaórára!!!
    Ezek úgy aljasok, ahogy vannak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  16. bubu64
    Mi az hogy a véleményem képet ad a szolidaritásról???
    Ha vidékről mindenki annyiszor ment volna fel tüntetni,mint én, akkor már megdöntöttük volna ezt a rohadt rendszert! Ne bosszants már legalább!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  17. “de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban.”
    Szóval ez most kegy ? Én eddig azt hittem normális !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  18. Szia Bumburi!
    Ma a munka frontján harcoltam.:) Most olvastam el, hogy mit írtál. Én is egy országos sztrájkról beszéltem az elején. Ha rajtunk múlna, akkor tényleg rendszert döntöttünk volna. Az a baj, hogy szerintem mindig ugyanazok az emberek mennek tiltakozni, a többségnek fogalma nincs a hazai helyzetről. Reméljük egyszer teljesül az álmunk!
    Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  19. Köszönöm szépen!
    Én is boldog, békés karácsonyt kívánok Neked, és szeretteidnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos