- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

A Szépírók is szolidárisak a diákokkal

csütörtök, december 13th, 2012 In FEATURED, Magyarország | Comments Disabled

A Szépírók is szolidárisak a diákokkal

Budapest – Nemcsak a diákok tiltakoznak az Orbán-kormány sajátos oktatáspolitikája ellen. A társadalom más területén dolgozók is egyre erőteljesebben hallatják a hangjukat, kifejezve nemtetszésüket amiatt, hogy a Fidesz ígéretei és a tettei köszönő viszonyban sincsenek egymással. Ezúttal a Szépírók Társaságának szolidaritási nyilatkozatát közöljük.

A mintegy 300 progresszív magyar írót – köztük Kertész Imrét, Konrád Györgyöt Nádast, Esterházyt, Kukorellyt, Parti Nagy Lajost, Spirót, Téreyt, Kemény Istvánt – tagjai között tudó Szépírók Társasága teljes szolidaritását fejezi ki az egyetemi és főiskolai hallgatók és oktatók követeléseivel, valamint elemi jogaikért indított békés küzdelmével.

A SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGÁNAK SZOLIDARITÁSI NYILATKOZATA A TILTAKOZÓ DIÁKOKKAL, TANÁROKKAL ÉS EGYETEMEKKEL

Szolidárisak vagyunk a diákokkal és tanáraikkal először is azért, mert az egyének és társadalmi csoportok közötti szolidaritás az alapja a normális, élhető demokratikus társadalomnak. Szolidárisak vagyunk a tiltakozó diákokkal, tanárokkal, egyetemekkel, főiskolákkal és szerveződéseikkel másodszor nemzeti érdekből, mert autonóm szervezetű, nem röghöz kötött hallgatókra építő, nagy létszámú, minden társadalmi réteg számára elérhető, ésszerűen, de nagyvonalúan támogatott, színvonalas felsőoktatás nélkül Magyarország tartósan lefelé tartó fejlődési pályán marad.

A felsőoktatás a legjobb befektetés a jövőbe, a mostani kormány által történő elsorvasztása elképesztő rövidlátás, az elsorvasztás letagadása még elképesztőbb cinizmus. Szolidárisak vagyunk harmadszor kulturális szervezetként, mert a kultúrának és az oktatásnak az utóbbi évben történő és a legutóbbi hónapokban elképesztően felgyorsult kormányzati tönkre tétele nyilvánvalóan egyazon demokráciaromboló és nemzetrontó stratégia ikerpárja. Végül szolidárisak vagyunk az egyetemi diáksággal józan önérdekből is, mert ők alkotják a mi olvasóink derékhadát, és ellehetetlenítésükkel a mai és jövendő kortárs magyar irodalom és könyv- valamint folyóiratkiadás is ellehetetlenül.

Tartsatok ki és ne engedjétek magatokat ideológiai vagy pártszempontok mentén megosztani, és akkor ki tudjátok harcolni követeléseitek teljesítését. Veletek vagyunk!

Szépírók Társasága


Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2012/12/magyarorszag/a-szepirok-is-szolidarisak-a-diakokkal.html

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.