Merkel a roma holokausztról 2012. október 24. szerda 21:48 | AN Forrás: MTI

Share
Merkel a roma holokausztról
A náci korszakban meggyilkolt európai szintik és romák németországi emlékműve
Berlin – Az emberi méltóság védelmének kötelezettségére figyelmezteti a jelenkor nemzedékeit az európai szintik és romák ellen a nemzetiszocializmus idején elkövetett népirtás – mondta a német kancellár Berlinben.
.
Angela Merkel a náci korszakban meggyilkolt európai szintik és romák németországi emlékművének felavatásán ünnepi beszédében Roman Herzog korábbi német államfőt idézve hangsúlyozta: a totalitarizmus ellen nem akkor kell elkezdeni a harcot, amikor hatalomra jut, hanem amikor először felüti a fejét. Ezért mindig figyelni kell, és lépni kell, amikor megjelennek gyűlöletet hirdető eszmék.
.
A civilizáció, a kultúra és a demokrácia alapja, hogy „nem fordítjuk el a tekintetünket, amikor megsértik az emberi méltóságot” – mondta a német kancellár. „Ezzel tartozunk a halottaknak és a túlélőknek.”
.
A szintik (németországi cigányok) és romák elleni „kegyetlen népirtásról” túl későn és túl kevéssé vett tudomást az utókor, és gyakran ma is kirekesztés a sorsa a legnagyobb európai kisebbség tagjainak – mondta Merkel, hangsúlyozva, Németország az EU-ban és az EU bővítése során is mindent megtesz a szintik és romák jogainak védelméért.
.
.
A brandenburgi kapu és a Reichstag – a törvényhozás alsóháza, a Bundestag épületének – tőszomszédságában elhelyezett emlékmű Dani Karavan izraeli képzőművész munkája. A művész a ligetes területre egy kör alakú, fekete gránitmedencét tervezett, amely néhány centiméterre kiemelkedik a talajból. A medence közepén egy háromszög emlékeztet a náci rezsim idején a romákat és szintiket megbélyegző háromszög alakú jelvényre. Ezen minden nap elhelyeznek egy szál friss virágot.
.
A német kormány 1992-ben kötelezte el magát a náci uralom alatt Európában meggyilkolt legkevesebb 500 ezer szinti és roma előtt méltó módon tisztelgő nemzeti emlékmű létrehozására. Az avató ünnepségen Romani Rose, a szinti és roma holokausztban viselt német felelősség elismeréséért évtizedekig küzdő Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa elnöke hangsúlyozta: az emlékmű összeköti a múltat, a jelent és a jövőt. Megőrzi a holokauszt emlékét, és figyelmeztet arra, hogy a cigányellenséggel szemben éppen úgy harcolni kell, mint az antiszemitizmus ellen.
.
Németországban és Európában a szintiket és romákat „új és egyre erőszakosabb rasszizmus” sújtja, amely „a felszínen ugyan a mi kisebbségünket fenyegeti, valójában viszont a demokrácia és a demokratikus értékek ellen irányul” – mondta Romani Rose.
.
Az ünnepségen részt vett többek között Joachim Gauck német államfő és Norbert Lammert, a Bundestag elnöke. A résztvevők között volt Magyarországról Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.
.
Az ünnepség nyitányaként Snétberger Ferenc zeneszerző-gitárművész adott elő részleteket In Memory of My People (Népem emlékére) című darabjából. Az emlékmű felavatása köré szervezett eseményeket este koncert zárja a német fővárosban. Ennek programját is Snétberger Ferenc állította össze. A hangverseny első részében a Concerto Budapest Zenekar játszik, a második részben pedig bemutatkoznak a felsőőrsi Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei.
Kapcsolódó cikkek

A Porrajmosra emlékeztek a Nehru parkban 2012. augusztus 3. péntek | AN

A Porrajmosra, a roma Soára emlékeztek 2012. augusztus 2. csütörtök | AN

Holnap a Soá roma áldozataira emlékeznek 2012. augusztus 1. szerda | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók