- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

Kártérítést követel Zentai fogva tartása miatt

Wednesday, October 24th, 2012 In FEATURED, Világ | Comments Disabled

Kártérítést követel Zentai fogva tartása miatt
Sydney – Törvénytelen fogva tartás miatt kártérítési keresetet nyújtott be a nyugat-ausztráliai legfelsőbb bíróságnál a háborús bűntényekkel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly), közölte szerdán az ausztráliai média.
.
A fia, Ernie Steiner közölte: apja arra kéri a bíróságot, hogy a szövetségi és a szövetségi állami hatóságok fizessenek neki kártérítést azért, hogy 2009 őszén-tavaszán 75 napot tartották fogva a perthi börtönben jogtalanul. Steiner szerint apja 88 évesen nagyon idegtépő időszakon ment keresztül, és járna neki kárpótlás. Hozzátette, hogy apja „mindent elveszített”, mert több százezer dollárt kellett kifizetnie nyugdíjából a jogászokra, ráadásul hét éven át nem tehette ki a lábát Nyugat-Ausztrália államból, nem láthatta unokáit és dédunokáit.
.
A most 90 éves Zentai a második világháború alatt a náci rezsimmel szövetségben álló magyar hadseregben szolgált. A náci háborús bűnösöket felkutató Simon Wiesenthal Központ állítása szerint 1944 novemberében halálra kínzott egy 18 éves zsidó fiút, amiért nem viselte a megkülönböztető jelzést, a sárga csillagot, majd holttestét a Dunába dobta.
.
Zentai – aki tagadta, hogy részt vett volna a zsidó fiú megölésében, és azt állította, hogy a kérdéses időszakban nem is tartózkodott Magyarországon – felkerült a jeruzsálemi szervezet „tíz legkeresettebb náci bűnözőt” felsorakoztató listájára.
.
Budapest 2005-ben kérte az ausztrál hatóságoktól a Perthben élő férfi kiadatását. Az ausztráliai szövetségi rendőrség még 2005-ben őrizetbe vette Zentait, és megkezdte ellene a kiadatási eljárást. Az évekig tartó jogi huzavona után az idén augusztusban a legfelsőbb bíróság úgy döntött: Zentai nem adható ki Magyarországnak.

Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2012/10/vilag/karteritest-kovetel-zentai-fogva-tartasa-miatt.html

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.