Ronai and Ronai
AMERIKAI

Buják Attila: Eső és könyvek 2012. október 2. kedd 15:22

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Buják Attila: Eső és könyvek

Élt egy nagyszerű, avantgarde-nak (nevezzük így?) mondott magyar színész, művész és életművész Budapesten, az utolsó években már csak Pesten. Halász Péter, aki nem győzte maró gúnnyal emlegetni az avas, poros, provinciális és dögunalmas magyar színházi világot. A lusta és élveteg színész és rendező óriáshüllők birodalmát, amely képtelen kilépni az ó-csehovi stílből, amelynek Brecht is provokáció. Az aczéli kövület-maradványokat, az örök egyensúlyozás művészetét népi és urbánus között, amely a sötét Majori, brechti színháztól a Bessenyei-féle erdők és mezők dalos madaráig ívelt. Az imádott pesti kabarét, a huszadik század derekának szellemi gagyiját, amely ma is oly mélyen él bennünk, hogy ásóval sem tudjuk kiforgatni. Milyen könnyű lehetett Halásznak és kis társulatának belvárosi lakások rejtekén játszani, a kommunizmusnak tulajdonítani minden bilincset, üldöztetést és nélkülözést. Persze, hogy Nyugaton se boldogultak, persze, hogy szétszóródtak, ahogy most a szemünk előtt hullik darabokra a még mindig valamiféle színvonalat jelentő poszt-aczéli színházak maradéka, már az eresztékei recsegnek.

Valami új jelent meg hazánkban. Még térdig gázoltunk a Gyurcsány-korban, amikor a jobboldal szemérmetlenül elfoglalta a kultúra centrumait, politikai ízlésével a társulatokat terrorizálva. Tüntetéseket szervezett a provokatívnak tartott darabok ellen, pacifikálta a városi színi intézményeket, és ma ott tartunk, hogy a valaha ódonnak, konzervatívnak mondott Nemzeti a kultúra utolsó fellegvára. Hiába nyilatkozza az igazgató (Alföldi), hogy nem törődik azzal, mi lesz 2013 után, hogy hétköznapi, rendes, polgári színházat csinálna, hogy „mindig lesz munkája”, önmagában a szó, hogy „Nemzeti”, önmagában, hogy a direktor „más” és más alomból származik, felhorgasztja a szélsőjobb gyilkos és keserű szenvedélyeit. Hol vagyunk már Halászék és az avas kádári Magyarország konfliktusaitól? Valahol utat tévesztettünk, valamit újra kell majd kezdenünk, hogy felépítsünk egy teljesebb, nyitottabb magyar kultúrát.

Addig is őrizzük, ami nekünk maradt. Olvassunk verseket. Olvassunk József Attilát. Ha a szobrokat bontják, a könyveink még itt maradnak. Tegyünk úgy, mint a Fahrenheit 451 tűzoltó hőse: jegyezzük meg, amit olvasunk. Mondjuk fel újra és újra és újra.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (18 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +27 ( 29 szavazatból)
Buják Attila: Eső és könyvek, 4.8 out of 5 based on 18 ratings

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Ez szép, szomorú és igaz írás!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  2. Igen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. Fogadjuk meg a tanácsot. Én már pár éve az E Bookot is használom.
    Akár okos telefonnal is elérhetők a könyvek és a NET-re kitett egyéb
    irásművek. Akkor kattintok rá valamelyikre, amikor akarok. Nem kell
    könyvtárat cipelni táskában, hiszen zsebemben is elfér. Olyan müvek
    is elérhetők – akár idegen nyelven is – melyeknek csak hirét hallottam
    eddig.
    Köszi a cikket Attila!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos