Ronai and Ronai
AMERIKAI

Új ortodox főrabbi kerestetik 2012. október 21. vasárnap 1:27 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Új ortodox főrabbi kerestetik
Budapest – Az ortodox zsidó hitközségből származó információk szerint lemondásra készül Weisberger Mose Tuvia ortodox főrabbi. A hír annyiban érdekes, hogy ma Magyarországon az országos főrabbi poszt betöltetlen, az így címzett Schweitzer József már évekkel ezelőtt nyugalomban vonult, helyére nem sikerült senkit megválasztani.
.
Most újra indulhat a hatalmi harc, amely sokak szerint a legalább két országból már ismert forgatókönyv nyomán játszódik majd le, és annak eredményeként Magyarországon is a cári orosz eredetű, a Holokauszt idején az Egyesült Államokba menekült, majd világmozgalommá terebélyesedett Chabad Lubavics haszid mozgalom egyik rabbijából lesz Magyarország főrabbija.
.
Nem jön be a beetetés
.
A hatalmi harc elvileg a 80-120 ezresre becsült magyarországi zsidóság „kegyeiért” folyik, jóllehet a rendszerváltás óta eltelt több mint húsz év alatt – amikor minden irányzat szabadon működhetett és bizonyíthatott – több alkalommal brutálisan bebizonyosodott, hogy az ultraasszimilált magyarországi zsidóság túlnyomó többségét nem érdekli önnön vallása, nem érdekli identitása, az izraeli tartós letelepülők száma 1988 óta nem érte el a tízezret sem. Valamennyi zsidó egyház és szervezet egybehangzó becslése szerint legjobb esetben is legfeljebb ötezer olyan ember van, aki évente legalább egy alkalommal (esküvő, születés, temetés, nagyünnep) megjelenik valamely zsinagógában, és nagyjából ötszáz ember nevezheti a zsidó vallás előírásai szerinti aktív vallásgyakorlónak.
.
Az elvben – a brit és a francia után, a volt Szovjetuniót nem számítva – Európa harmadik legnépesebb zsidó közösségéért folytatott harc leginkább anyagi síkon folyt: a vallás iránt nemigen érdeklődő fiatalokat helyi és külföldi tanulmányi ösztöndíjakkal próbálták megnyerni, az idősebbeket pedig ingyenebéddel. Ez utóbbi szó szerint értendő: Magyarországon elsőként a Chabad tételezte fel, hogy ha emberek valamit ingyen kapnak, cserébe hajlamosak lehetnek szellemi javak befogadására is. A mozgalom ezért – mindenkori anyagi helyzetétől függetlenül – mindig is azon volt, hogy lehetőség szerint komplett vacsorákkal fogja meg az embereket, és gulyás meg szezámmagos rántott hús felett próbáljon meg elhinteni valamennyit Maimonindész, Rási és főként mesterük, a lubavicsi rabbi tanításaiból.
.
.
Köves Slomo minden nyilatkozata azzal kezdődik, hogy Franciaországban nagyobb az antiszemitizmus, mint Magyarországon
.
A célközönség azonban a desszert után hazament és bekapcsolta a tévét, hiába volt szombat, a Chabadnál pedig könnyen kiszámíthatták, hogy az évi átlag két fő komoly megtérővel egyhamar nem lesz tömegbázisuk, főleg ha még az az egy-két fő is azonnal távozik Izraelbe, az Egyesült Államokba vagy máshová, ahol nem jelent napi problémát – egyebeken túl – a kóser élelmiszer beszerzése. Ezért épített ki a Chabad tudatosan jó kapcsolatokat évekkel ezelőtt az akkor még ellenzékben lévő, ám már örök kormányzásra készülő Fidesszel és ezért kötötte meg vele az Oroszországban jól bevált paktumot: mi hozzuk a zsidókat, ti hozzátok a pénzt.
.
.
Lev Leviev oligharcha (balra), aki Oroszorzságban “államegyházat” csinált a Chabadból
.
Azzal a lényeges eltéréssel persze, hogy Magyarországon kissé nehézkes lenne az alapvetően balliberális zsidóságot egy klerikálfasiszta rezsim szolgálatába terelni, ezért itt a paktum úgy módosult, hogy a Chabad-Lubavics – cserébe az összegért, amit a Fidesz biztosít neki – „megvédi” a pártot az antiszemitizmus vádjatól, s propagandatéren, amit csak lehet, elintéz. Ezt az ígéretet a mozgalom állja, vezető rabbija, Köves Slomo minden nyilatkozata azzal kezdődik, hogy Franciaországban nagyobb az antiszemitizmus, mint Magyarországon, a minap pedig a Chabad-Lubavics egyik legnagyobb pártfogója, a Budapesten többször megfordult és Köves Slomóék érdekében valamennyi politikai oldalon lobbizott Jona Metzger, Izrael Állam askenáz főrabbija – magyarországi zsidó körökben döbbenetet kiváltva – levelet írt Orbán Viktornak, amelynek tartalma felér a budapesti rezsim vezetőjének tett hűségesküvel.
.
Oroszország
.
A Chabad-Lubavics pontosan ilyen émelyítő módszerekkel próbálja szalonképessé tenni a putyinizmust is. Oroszországban az elmúlt tíz évben vérre menő harc folyt az Orosz Zsidó Kongresszus pluralista elveket valló vezetője, Jevgenyij Szatanovszkij és az ottani Chabad vezető rabbija, Berel Lázár között (akit egyébként nem egyszer láthattak már Budapesten imádkozni, lévén ő nem más, mint a budapesti Chabad első embere, Báruch Oberlander feleségének, Bátseva Oberlandernek a fivére, akinek figyelő tekintete alatt egyébként Oberlanderék legidősebb leánygyermeke is nevelkedett egy időben egy moszkvai leányiskolában.) Az oroszországi zsidóság vezetőjeként a Szatanovszkij-féle szervezet Adolf Sájevics rabbit ismerte el, Berel Lázár azonban addig-addig fűzte Vladimir Putyinnal és környezetével – továbbá egyes oligarchákkal: az egy időben a budapesti Chabadot is eltartó Lev Levievvel, de Roman Abramovichcsal, a Chelsea tulajdonosával is – egyre szorosabbra a szálakat, míg egy nap a Kreml egyszerűen, hatalmi szóval kimondta: mostantól fogva pedig a főrabbi nem Sájevics, hanem Lázár.
.
.
Bátseva Oberlander (középen) kitüntetést vesz át férje, Elie Wiesel és Köves Slomo társaságában a budapesti Országgyűlésben
.
A dolgot az döntötte el, hogy Putyinnak szüksége volt Lev Leviev pénzére és hatalmára, amelyért cserébe nem nagy ár volt, hogy Putyin – az egykori cári kinevezési jogkörrel élve – összoroszországi főrabbinak tegye meg Lázárt, függetlenül attól, hogy maguk az orosz zsidók akarják ezt, vagy nem. Az új főrabbit, aki minden módon védelmezte az olajjövedelmekre építkező zsarnokság antidemokratikus lépéseit, „Putyin udvari zsidajának” gúnyolták. Berel Lázár erre higgadtan azt nyilatkozta: „Nem tudom, mi az: udvari zsidó. Vannak, akiknek egyedüli céljuk, hogy a kormányról elítélően szóljanak. Én próbálok objektív lenni. Oroszországban Putyin alatt javult a helyzet. Az emberek megkapják a nyugdíjukat. Nő az életszínvonal. Vannak negatív, elítélendő jelenségek is. Korrupció van minden szinten, jóllehet ez jellemzi Oroszországot nyolcvan éve.”
.
.
Oberlander sógora és Oroszország elnöke
.
Adolf Sájevics kitart ugyan amellett, hogy ő a főrabbi, Lázár pedig semmi más, mint a Chabad jelöltje, esete azonban leginkább az emigrációs kormányokéra emlékeztet: lehet, hogy a civilizált világ joga szerint övé a stallung – hatalom viszont nincs a kezében, így többek közt azt sem teheti meg, hogy kiseprűztesse az országból ellenfeleit. Nem úgy, mint Lázár: ő kormányrendelettel toloncoltatta ki az országból a svájci születésű Pinkász Goldschmidt rabbit, aki 1983 óta volt a moszkvai Korál zsinagóga szellemi vezetője. Putyin bizonyos lehetett „udvari zsidaja” lojalitásában: amikor 2003-ban az egész világ felhördült a liberális oligharcha, Mihail Hodorkovszkij letartóztatásán – amire csakis azért került sor, mert Putyin ellenfele volt –, Berel Lázár még meg is dicsérte a moszkvai rendszert, mondván, „az ország jövője nem lehet egy ember kezében, akinek van pénze.”
.
.
A moszkvai Korál zsinagóga
.
Utcai harcok a gólemért
.
A Chabad moszkvai üzelmeinek egyik legismertebb fejezete a Dárkéi Sálom zsinagóga ügye. A Chabad betelepülői az egykori kommunista országokban azon vannak, hogy minél több zsinagógát „organizáljanak” maguknak – nem baj az sem, ha romos, vagy nincs közönsége. A Dárkéi Sálom egy Chámáh nevű, Oroszországon kívül főleg az Egyesült Államokban és Izraelben aktív vallási-szociális szervezet kezelésében és Dávid Kaprov rabbi vezetése alatt állt. Kaprov nem politizált és szellemi értelemben nagy híve volt a chabad-lubavicsi mozgalom utolsó rabbijának, az 1994-ben elhunyt Menáchem Mendel Schnéursonnak (akit a mozgalom zöme – halála ellenére, a zsidó tanításokkal szöges ellentétben – Messiásnak, egy törpe kisebbség pedig egyenesen magának Istennek tart). Ez nem gátolta meg Berel Lázárt abban, hogy telefonon közölje Kaprovval: a zsinagógájából és minden állásából ki van rúgva. Kivéve, ha elismeri az ő mozgalma kizárólagos oroszországi hatalmát. Kaprov egészen véletlenül épp ezekben a napokbam tucatnyi bírósági idézést is kapott a legkülönfélébb címeken.
.
.
A legendás Altneu. Prágában nem sikerült a puccs
.
A Chabad célja, hogy ahol csak lehet, a legteljesebb mértékben ellenőrzése alá vonja a zsidó életet. Oroszországon kívül a legismertebb összecsapás színhelye Csehország volt, ahol az ezredforduló után sikerült háborús viszonyokat előidézni a Chabad és a helyi zsidóság között. A Cseh Köztársaságban – Magyarországgal ellentétben – megszilárdult a demokrácia, így a hatalomért folytatott harcba állami szerveket bevonni nem lehetett. A Karol Sidon cseh főrabbi megbuktatása végett folytatott kampány a világ legrégibb, ma is működő zsinagógája, az Altneu megkaparintásáért zajlott; ennek a padlásán van a legenda szerint szétszerelve a prágai Lőw rabbi híres teremtménye, a Gólem. A „prágai csata” több sérültje került kórházba, úgy összeverekedtek nem egyszer a két oldal hívei, miután 2004-ben Tomas Jelinek, a cseh zsidóság világi vezetője végül menesztette Karol Sidont, és a Chabad fiatal rabbiját, Manis Barasht ültette a helyére. A közösség ezen felháborodva Jelineket távolította el, a Sidon-Barash összecsapás pedig a világi bíróságon folytatódott, amely – mivel a puccs papíron jogszerű volt – a Chabadnak adott igazat, a cseh zsidóság viszont nem, amely 2005 novemberében újra főrabbijának választotta Sidont. Itt tehát a puccs nem sikerült.
.
Összetett patthelyzet alakult ki Ukrajnában, ahol a Chabad ugyancsak fenntart saját, külön bejáratú főrabbit a hivatalos tisztségviselővel, Jákov Bleichhel szemben. A valaha a zsidóság fő központjának számító Ukrajnát keményen sújtotta a kommunizmus és a nácizmus, 1988 után pedig a zsidók tömegesen vándoroltak ki Izraelbe, ám számuk így is negyedmillió felett van, ráadásul ők – szemben a magyar zsidósággal – nem „elszáradt ág”, zsidóságukat megélik. Itt a Chabadnak két jelöltje is volt Bleichhel szemben, akik egyikét, a fentebb említett messianizmus hívét, Mose Reuvén Ázmánt tették meg ellen-főrabbinak. A folyamat, ha lehet, a moszkvainál is durvábban zajlott, mert míg Berel Lázárt mégiscsak az orosz államfő nevezte ki, Ázmánt néhány gazdag zsidó üzletember tette meg 2005 októberében főrabbinak, pusztán azért, mert úgy gondolták, a pénzükért megtehetik. Ezt még Ázmán saját mozgalmában is visszataszítónak találták, így több mint harminc Chabad-rabbi is aláírta az elmozdítását célzó petíciót. Ázmán persze fütyül erre és főrabbinak tartja magát, így Ukrajnában hárman is vannak: ő, Bleich és a szintén chabadnyik Ázriél Háknin.
.
„Imperialista hazaárulókat nem ünneplünk itt”
.
Magyarországon a XIX. századi „nagy szakítás” óta külön főrabbit választottak maguknak az ortodoxok és külön a csak Magyarországon honos neológok; a kommunista hatalomátvétel után a könnyebb kezelhetőség kedvéért a hatalom mindkettő szervezeteit egybeolvasztotta és valós hatalmától megfosztotta. A főrabbi-posztokon és köreikben jöttek-mentek a hatalomhoz – előbb az ÁVH-hoz, később az Egyházügyi Hivatalhoz – lojális, egy esetben pedig III/3-as ezredesi rangot viselő egyének, akik „kifelé” pontosan azt a feladatot látták el, mint ma Köves Slomo – elmondták Nyugaton, mennyire nem antiszemita a hatalaom, ami akkor tényleg nem volt az –, „befelé”, jobban mondva: lefelé pedig vigyáztak arra, nehogy valaki „túlzásba essen” és a zsidóságot „komolyan gondolja”. Ennek érdekében néha ők maguk estek túlzásokba; az Anna Frank (ma: Scheiber Sándor) gimnázium egy Izraelbe távozó diákja búcsúztatóját egy pedagógus – ugyancsak a III/3. tisztje – 1990-ben (!) kitiltotta az intézmény falai közül, mondván, „imperialista hazaárulókat nem ünneplünk itt”.
.

.
Feldmájer Péter és Zoltai Gusztáv. A Mazsihisszal nagyon sokáig nem bírtak mit kezdeni
.
A magyarországi kommunista hatalommal szinte teljesen összeolvadt zsidó felsővezetésre köszöntött rá a rendszerváltás, és a zsidó establishment, amely megörökölte a Párizsi Békeszerződés értelmében a magyarországi zsidóságnak járó infrastruktúrát és életjáradékot, valamint az MSZMP utódpártja, a Magyar Szocialista Párt kapcsolatrendszerét. Ez utóbbival sok mindent el lehetett érni – emlékszünk még: nem Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Ügyvezető Igazgatója hívta fel Hunvald György VII. kerületi polgármestert, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségen egy ügyet „el kéne sikálni, mert egyszerűen nem lehet normálisan hogyhívjákolni”, hanem fordítva történt –, és húsz éven át el is érték, hogy a Chabad-Lubavics az állam által folyósított járadékból egy fillért se kapjon. Amivel valahol jót tettek nekik: a Chabad minden fórumon joggal hivatkozhatott arra,hogy lám, magánadományokból óvodát, iskolát, közösségi központot üzemeltetnek, könyveket és kőnyomatosokat adnak ki, jesivájuk van, szabadegyetemük van, míg a Mazsihisz semmit sem tesz. Kijátszhatták a Fidesz felé azt a kártyát, hogy ők mennyire hatékonyak, s noha ebben a lapban nyilván volt némi cink, valóban nagyon hatékonynak tudták mutatni magukat, különösen a dinoszaurusz-szerű, nehezen mozduló Mazsihisszel szemben, amelynek azonban volt ereje, hogy a trónkövetelőt kapun kívül tartsa.
.
Egészen mostanáig.
.
A Fidesz kétharmados győzelmével eljött a Chabad-Lubavics ideje: most már nem lehetett őket ellökni tovább a húsosfazéktól. Februárban mondták ki, hogy a Mazsihisz a nerki folyósított pénzből továbbad egy kicsit – évi 150 milliót a Chabadnak, 190 milliót az ortodoxiának, és ezt az összeget 2016-ig évente tíz százalékkal emelik –, ami feltehetően sokat lendített a Chabad anyagi helyzetén.
.
.
Semjén Zsolt és Jona Metzger. Mindenkinél lobbizott
.
Az ortodoxiáén a jelek szerint nem annyira. Nincs olyan terület, ahol el lehetne mondani, hogy javítottak volna a helyzetükön, sőt. Anyagi viszonyaik a legfinomabban fogalmazva is átláthatatlanok, így nem tudni, mi az igazság abban, hogy Weisberger rabbi lemondása hátterében egyebek közt az áll, hogy hónapok óta nem kapott fizetést. Míg a rendszerváltás után a magyar orodoxiát úgy ismerték, mint aminek „nincs tagsága, de van pénze”, úgy tűnik, ez a helyzet napjainkra megfordult, jó néhány tisztségviselő panaszkodott, hogy nem kapott hónapok óta fizetést. A helyzet tehát mindenképpen válságos, és a Chabad nem lenne Chabad, ha épp ezt a helyzetet ne próbálná meg kihasználni.
.
De lehet-e főrabbi Chabad chaszid?
.
A szembenállás a magyar ortodoxia és a chaszidizmus minden válfaja között azóta tart, hogy a chaszidizmus, az Isten-keresésnek ez az érzelmekre, átszellemülésre épülő válfaja megszületett valahol a Kárpátok rengetegében. Azóta évszázadok teltek el, a gyűlölködés, a féltékenység sok területen alábbhagyott a külső szemlélő számára sokszor megkülönböztethetetlen ortodoxok és haszidok között – a Chabaddal szemben azonban megmaradt, sokszor kontinensekkel arrébb is. A magyar ortodoxia, a Szatmár – amelynek fő székhelye ma már nem Szatmár, hanem New York – és a lubavicsiek utcai botrányai, verekedései sokszor komoly munkát adtak a brooklyni rendőrségnek. A balhék néha otromba csínyekkel kezdődtek; közismert, hogy a Chabad-hívek, ha csak lehet, mindenkit felszólítanak a tfilin – imaszíjak – feltételére, és többek közt ennek az 1967-ben kezdett kampánynak tudják be, hogy Izrael megnyerte a Hatnapos Háborút. A szatmáriak egy alkalommal méretes imaszíjjal láttak el egy lovat, amelyet aztán bekergettek a chabadnyikok főútjára. A megvadult állat az Eastern Parkwayen galoppozva tette nevetségessé tfilin-kampányukat.
.
Magyarország a Szatmár és a Chabad magánháborújának egy titkos terepe. A szatmári dinasztia valójában soha nem mondott le arról, hogy az itt még megtalálható több tízezer zsidót vagy annak egy részét valamilyen formában szellemi fennhatósága alá vonzza – igaz, nem is tett ennek érdekében semmit. Naftali Kraus nyugalmazott magyarajkú izraeli újságíró, elkötelezett chabadnyik azt írja Az áldozat visszatér a tett színhelyére című önéletrajzában (2002), hogy a lubavicsi mozgalom sokáig épp azért nem tette be a lábát Magyarországra, mert nem akart további összetűzéseket Szatmárral. Csak 1989-ben vetették meg a lábukat Budapesten – egyetlen fiatal házaspárral, Oberlander Báruchhal és feleségével, Bátsevával, aki hét gyermeket szült azóta.
.
A Chabad látványos budapesti gyarapodása azóta is szinte minden esetben úgy történt, hogy Oberlander rávett hol egy izraeli, hol egy dél-afrikai, hol egy Los Angelesbe kitelepült magyar családot: jöjjenek tanítani, segítsenek a magyarországi Chabad erősítésében. Sokan jöttek is, ki gyerekkel, ki fiatal házasként, akinek már itt született gyereke. Így sikerült lubavicsi rabbit juttatni az elsőként megszerzett Vasvári utcai templom után a Károly körúti központra, a Teleki-térre, a Nagyfuvaros utcába; így sikerült megtölteni a Chabad oktatási intézményeit, amelyeket az asszonyok egyszerűen teleszültek. Az a rabbi azonban, aki a mozgalomban Oberlander Báruch után a legfontosabb, magyar születésű, és sokan úgy tekintenek rá, mint Magyarország leendő főrabbijára.
.
.
Jöjjön ki Óbudára
.
Köves Slomo sokáig a Vasvári utcában működött, csak néhány éve kapott – hatalmas csinnadratta közepette – egy „felújítást” követően megnyitott, valójában még a mai napig romos templomot Óbudán. Eredetileg a Rumbach Sebestyén utcai templomot szerették volna, ám az a Mazsihiszé, és nem adták semmi pénzért („inkább dőljön össze”). Így a klasszicista stílusú Lajos utcai zsinagógát szánták a felpezsdülő zsidó élet központjává. Talán túlságosan kiesik, talán túl nagy és kietlen, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ha néhány milliárdot sikerülne szerezni a felújításához, mindenképp méltó zsinagógája lenne az új magyar főrabbinak.
.
Köves Slomo abból a szempontból alkalmas lenne a tisztségre, hogy magyar, és valóban beszél is magyarul. Oberlanderen a grammatika huszonhárom év után is ki-kifog. Solom Hurwitz és Smuél Glitzenstein rabbik magyarul csak törve beszélnek, Smulik Ráskin feladata a Pesten élő izraeliek lelki igényeinek kiszolgálása, Jehosua Fuchs csak néhány hónapja érkezett, Fait Aser és Nógrádi Mendel pedig magyarok ugyan, de nem rabbik. A „magyarság” kényes kérdés a Chabadnál, amely a globalizmus jellegzetes terméke, mégis nagy hangsúlyt fektetnek hangsúlyozására, mivel a Mazsihisz rendszeresen azzal támadta a mozgalmat, hogy Magyarországon gyökértelen.
.
.
Köves és Oberlander. Egy-két magyar összehajol
.
Aki Magyarország főrabbija akar lenni, annak mindenképp „törzsökösnek” kell lennie – és ezen az alapon Chabad-körökből kizárólag Köves Slomo jöhet szóba. Másoknak viszont az a véleményük, hogy magyartudás ide, haszidizmus oda, Oberlander Báruch magának kívánja ezt a pozíciót, azután pedig a poszt a családban öröklődne tovább. A rabbi, aki 1965-ben született, tudományos munkásságát pedig már ma világszintűnek tartják, az elmúlt években ugyancsak sokat panaszkodott arra, hogy „nem tartják eléggé magyarnak”, pedig – jóllehet New Yorkban született, anyanyelve pedig a jiddis – édesapja Pápáról származott, ki is tagadta fiát egy időre, amikor „magyar ortodox” létére a Lubaviccsal állt szóba.
.
Nem zárhatjuk azonban azt sem ki, hogy a végső szót – orosz módra – Magyarországon is a hatalommal próbálja meg kimondatni a Chabad-Lubavics. Érdekükben végső soron akár Vladimir Putyin is szólhat egy-két szót – majdhogynem közvetlen a vonaluk hozzá –, ami nem mondana ellent a magyar külpolitika „Drang nach Ost”-jának, sem pedig Orbán Viktor jellegzetes konfliktuskezelő mentalitásának, amely általában több konfliktust keletkeztet, mint amennyit megold.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +16 ( 20 szavazatból)
Új ortodox főrabbi kerestetik, 4.5 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

32 Reader’s Comments

  1. Barhogy is alakul, mint vallason kivuli egyet biztosan mondhatok: amelyik opponens jobban dorgolozik a fidesz rezsimhez, azt epeszu zsidoember nem valaszthatja/fogadhatja el vezetonek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (26 szavazatból)
  2. Zoltai elképesztő és példa nélküli mohósága most üt vissza. A Mazsihisz vezetője évtizedeken keresztül a markában tartotta a Mazsihiszt – egy szűk belső kör (a Mazsihisz alkalmazottairól van szó) segítségével pontosan olyan önkényuralmat valósított meg, mint most Orbán az országos politikában. Zoltaiék sok durva dolgot tettek: e sorok írójának is volt velük konfliktusa.

    Csak idő kérdése volt, mikor alakul ki valamiféle szervezett ellenállás Zoltai önkényuralma ellen. Hogy ez most Köves Slomonak sikerült éppen – lehet pech, de akár szerencse is. Itt ugyanis kizárólag pénzről van szó: ki tud többet lenyúlni az állami támogatásból. A vita mögött semmiféle ideológiai, vagy vallási (hitbéli) háttér nincs: pénzről beszélünk, semmi másról.

    A helyzet éppen olyan durva, mint a katolikus egyház esetében, legfeljebb a nagyságrend kisebb. És semmi sem fog változni, míg Zoltai a Mazsihisz „ügyvezetője”. Lehet, hogy a Köves Slomo féle vonal is zsákutca. Sajnálatos, hogy a zsidó identitású magyar polgároknak nincs konstruktív, értelmes, demokratikus, bárki által elérhető – és akár szerethető – egyesülete. Ez az egyik alapvető oka annak, hogy Magyarországon nincs olyan szervezet, amely tekintéllyel – és hatásosan – felléphetne az antiszemitizmus ellen.

    Gerinc nélkül pedig ez nem is fog menni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  3. Mindent Megmagyarázó Mondóka Átvedlés Idejére
    népköltés
    .
    Tekeredik a kígyó, rétes akar lenni,
    Slomósodik a Csanád, főrabbi akar lenni

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  4. Egyelőre és szerencsére a magyarországi – neológ – zsidóság (titkos szavazással) megválasztott képviselője még a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ), és annak vezetői. Egy külső ellenségektől különösen, de belsőktől is támadott, akármennyire is demokratikus és legitim szervezetnek a legnehezebb a dolga. A támadások fő célpontja természetesen a húsosfazék, és akinek nem, vagy nem eléggé sikerül hozzáférkőznie az nem kiabál, hanem üvölt, vagy – mégrosszabb – alantas eszközökkel “közelít” a kérdéshez. Mert maradéktalanul igazságos elosztás nem létezik…
    Ez a fajta magatartás igaz egyes, a pixisből kiesett, legalábbis távol eső vagy magát annak vélő sértődött és gyűlölködő magánszemélyekre nézve (mint lásd pl: Csacsika ), de különösen igaz, a demokratikus szervezetre ferde szemmel néző történelmi mércével, nem rég kicsírázott, magukat ortodoxoknak minősítő “hatalomra” ácsingózó szervezetekre és azok hamis prófétáira. Ilyen például Köves Slómó is, akire 20éves kora ellenére – sőt talán épp az ebből adódó gyengeségek miatt különösen – nem véletlenül figyelt fel már az első Orbán-rezsim is, segítségével . m e g o s z t a n d ó . a hazai zsidóságot. A cikkből kitűnik, hogy az antiszemitizmus örömére nem kis sikerrel…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  5. KORDON BLUED:

    Demokratikus és legitim PIXIS (alias húsosfazék)! Ha jól értem, erről van szó. .
    .
    Ami engem illet: közel negyed százada Amerikában élek: nincs érdekeltségem sem a Mazsihiszben, sem bármelyik otthoni pénzügyi vonulatban. De valóban volt tapasztalatom a Mazsihisszel és ha a kedves kommentelő úgy gondolja, felrakom a teljes dokumentációt a netre, persze nevekkel, kitakarás nélkül. Tanulságként az örökkévalóság számára.
    .
    De hogyan lehet „demokratikus” és főleg „legitim” egy szervezet, ha még azt sem tudja, kiket képvisel? Ha csak beszél a 80-120 ezres hazai zsidóságról – akiket állítólag képvisel – úgy, hogy fogalma sincs arról, személyesen, név szerint kik ők? Valamikor volt hitközségi adó – még a legnehezebb időkben is sokan vállalták a jelképes összeg befizetésével zsidóságukat – nos, ma hányan fizetnek hitközségi adót? 174 adó-befizető között oszlik meg az évi másfél milliárdos állami támogatás?
    .
    Ami a titkos szavazást illeti: Zoltai úr csak nem arra a 23 fizetett Mazsihisz alkalmazottra gondol, aki a szavazáson részt vett és „titkosan” mind Zoltai úrra szavazott? Vagy tudhatunk talán egy ennél szélesebb körű titkos szavazásról is? Kényeztessen el bennünket a Mazsihisz ennek számszerű részleteivel!
    .
    És ha lenne a hozzászólónak esze, nem beszélne pixisről, ami a húsos fazék. Ami ugye annak elismerése, hogy mégiscsak van egy erősen kedvezményezett kör, amiből – sajnálatosan – ki lehet maradni.
    .
    Végül: ideje lenne, ha egy külső – kifejezetten zsidó elkötelezettségű – grémium egyszer betekinthetne a Mazsihisz (vagy bármely pénzügyi vonulat) könyvelésébe és arról minden korlátozás nélkül tájékoztathatná a szélesebb zsidó közösséget. Na, ez lenne a demokratikus – és nem titkos!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  6. Itt lenne az ideje, hogy az államtól egy fillért ne kapjon egyetlen egyház sem. Akkor elmondhatnák, hogy “mire megyünk mi ketten Istenem?”. Ezek az egyházak, legyen az keresztény, zsidó, mohamedán, egyedül Istent hagyják ki az életükből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  7. Szomoru latni ahogy a hazai zsidosag igy ellveszti az igazi celt ahogy Istenrol szo sem esik hanem csak hatalomrol befolyasrol penzrol.

    Sajna ennek meg lesz az ara ahogy az eddigi Zoltai fele uralomnak mar meg is van.

    Nem kell azon csodalkozni hogy a zsidosag nem vesz reszt a szellemi eletben nagy szamban mert egyszeruen nem azt kapja amire vagyna .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  8. Bub64
    /
    /
    Mint hivo ember teljesen egyetertek veled. A penz csak korrumpalja akarmelyik egyhazat vallast .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  9. Csacsika!
    *
    Nekem úgy tűnik, hogy akaratlanul sikerült telibe találnom azzal a hibával – elismerem – hogy a pixis szót elfelejtettem idézőjelbe tennem. Végül is ez lett a puskalövés amely kiugrasztotta nyulat a bokorból egy rövid vallomásra. Ez az a nyuszi típus, aki manapság szívesen megtér Köves Slómó kebelén – úgy mint Szegedi Csanád – hogy eleget tegyen a jelenlegi “keresztény kurzus” (és most túl finom voltam) elvárásainak.
    Mert Kedves Csacsi, ők azok akik igazán keverik a sz @ t , akik érdekeltek abban, hogy a hazai zsidóság magvát képező viszonylag kis létszám is megosztott legyen, akik MAZSIHISZ legitimitását – nem legitim eszközökkel – igyekszik a színfalak mögött döntögetni… hol mindenféle állegitim csapatok színre dobásával, hol pedig a közhangulat mesterséges rontásával, bomlasztással, miközben a megtámadottnak el kell látnia és el is látja a hétköznapi kötelességeit. Fenntartja a vallásgyakorlatot, öregeket ápol, gyerekeket taníttat, nevel, kultúrális rendezvényekkel jelzi a közvélemény felé(!), hogy élünk még…stb. Bizonyára nem hiba nélkül teszi ezt – mert ki nem hibázik – és folyamatosan képvisel minket… Talán még önt, sértett lelket is…
    Amikor a háborút követő években minden nap egy ételhordóval nagyanyámmal ebédet ebédet hordtunk a család megmaradt részének [két gyerek és két felnőtt asszony], vagy amikor ruhákat kaptunk külföldről azt a szervezést és segítséget is tőlük kaptuk, de manapság a holokauszt túlélőket is ők ápolják hatalmas odafigyeléssel és tapintattal. A kötelességteljesítésben is él a. j o g f o l y t o n o s s á g u k . amelyet mi idehaza érzünk és elismerünk, mert szerencse, hogy egyáltalán létezik még a MAZSIHISZ.
    …És ha ön – úgymond – negyedszázada már Amerikában él – nem csodálom ha ez alatt a nagy jólétben lubickolva kihalt önből a hála szikrája is, Bár nem is a hála fontos, mert ők ezt önzetlenül teszik, azért hálátlanság mégiscsak pofátlanság.
    *
    Apropó, amúgy milyen alapon is akar ön létszámellenőrzést tartani onnan a francból, amikor a MAZSIHISZ nevében ott szerepel, hogy Magyarországi …??? !!! Kedves Csacsi…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (11 szavazatból)
  10. Na ez a vilag vege! Ha mar a zsidok kozott is ilyen cirkusz van!! Mi a jo fenenek kell nekik a vallas ha cirkuszolnak rajta. Minden hatalomra vagyot legszivesebben jol fejbevernem!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  11. Kezdjük a végén: magyar állampolgár is, meg zsidó is vagyok – és ezen mit sem változtat, hogy 25 éve élek az USA-ban. Azért sok ismerősöm, továbbá érdekeltségem van otthon és nem kis részben ezért is tájékozott vagyok a hazai viszonyokat illetően.

    Megértem, hogy fájó pontra tapintottam rá: a pénzre – nemcsak a „pixist”, de a „húsos fazekat” is idézőjelbe kellett volna tenni… Látni kell, hogy ha egy szervezet legalább másfél milliárd forintot kap minden évben az államtól – akkor azzal el kell számolnia. Az olyan érv ugye nem műkszik, hogy az állam pénzét elfogadjuk, de elszámolni már nem akarunk vele. Egészen pontosan: elfogadjuk az adófizetők pénzét, de az adófizetők felé elszámolni már nem akarunk. Rögvest vallási okokból.

    A Mazsihisz – amióta létezik! – nem számolt el az adófizetőkkel, mindig arra hivatkozik, hogy elszámol a Mazsihisz tagjaival (mind a huszonhárommal – ám ezt már sohasem teszi hozzá). Ez tehát egy „belső ügy”, senkinek semmi köze hozzá – és ez így rendjén van. Itt az USA-ban ez nem így működik! Az un. nonprofit szervezetek – akik itt persze nem az államtól, hanem a polgároktól élvezik a bevételeiket – nyilvános elszámolásra kötelezettek, többek között az adóhivatal előtt is. És ennek így kellene lennie otthon is – persze nemcsak a Mazsihisz, hanem az összes többi egyház (meg más szervezet) esetében, akik állami pénzeket kapnak. Hacsak egy fillért is, nem milliárdokat!

    A Mazsihisz – létjogosultsága fenntartása érdekében – mindig Közép-Európa legnagyobb zsidó KÖZÖSSÉGÉRE hivatkozik (ha számszerűsíti, akkor 80-120 ezer személyről beszél), de a Mazsihisznek NINCS ennyi tagja. Sem formálisan, sem informálisan. Hogy hány tagja van? Még erre sincs adat. Javaslok valamit: állítsunk fel egy 6 tagú bizottságot – csupa zsidó emberből – amely bizottságnak a felét én jelölöm ki, felét meg a Mazsihisz. A bizottság „derítse” fel a Mazsihisz tényleges létszámát, ne tegyen ennél többet. Tag az, aki hitközségi adót fizet legalább 3 éve. Slussz. Majd akkor kiderül, kiket képvisel a Mazsihisz.

    Azután beszéljünk arról bővebben, miként tartja a kapcsolatot a 80-120 ezres KÖZÖSSÉGGEL a „hazai zsidóság magvát képező viszonylag kis létszám” (ez lenne a Mazsihisz). Hány példányban is jelenik meg az Új Élet? Milyen kiadványokat produkált a Mazsihisz az elmúlt 5-10 évben? Hol és mikor is zajlanak azok a bizonyos kulturális események? Hogyan értesül erről a 80-120 ezres népesség? Mikor fordult a Mazsihisz vezetősége a magyar zsidósághoz, hogy megválassza a képviselőit?

    Ami az öregek támogatását illeti – ez a legősibb Mazsihisz érv, amit valaha is hallottam. Már ők sincsenek két tucatnál többen – legalább is azok, akik rászorulhatnak valamiféle támogatásra. Akarja, hogy közzétegyem, mi történik a magányos zsidók „hátrahagyott” vagyonával?

    Tudja, a kritikusokat a Mazsihisz vezetői mindig azzal szerelik le (egyébként pontosan úgy, mint a katolikusok), hogy a nyilvánosságra kerülő disznóságok csak antiszemitizmust generálnak. Erősítik az antiszemitizmust a „népekben”, aminek nem kell még így is tápot adni. Egy zsidó nem lehet olyan, hogy ilyen helyzetet teremt!

    Ön most azzal áll elő, hogy messziről osztom az észt. Na és ha odamegyek a Síp utcába, be fognak-e engedni egyáltalán a „közgyűlésre”? Beengednek-e oda velem egy echte amerikai újságírót is? Szólhatok-e ott, előadhatom-e az érveimet? Tehetek-e a javaslatot a Mazsihisz létszámának nyilvánosságra hozására?

    Na ugye, kedves kommentelő – ezt azért Önök nem akarnák igazán. De csak egy szavukba kerül…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  12. Hatalmi harc? Nem hiszem. Mindenki ekézi Köves Slomot, hogy törtető, netán rabló(?) Orbáni autokrata, meg akarja szerezni valamennyi Magyar zsidó feletti képviseletet(?) és a Chábád befolyását akarja érvényesíteni. A cikk írója nagy ismertségről, fennfentes értesülésekről tesz tanúbizonyságot, de sok a pontatlanság is.

    Legjobb tudomásom szerint a Hábád nem akarja átvenni a MAZSIHISZ szerepét, és jogköreit. Ők azért harcoltak, hogy részesüljenek abból a pénzből, melyet az állam köteles évenként folyósítani úgynevezett kompenzáció címén. Ez jár a honi zsidóságnak, és a chábád tudatta, hogy ők is képviselnek kb. honi zsidókat, vagyis 20% ot. Ezért kardoskodtak a járandóság bizonyos részéért.
    Az Ortodoxia életét nem ismerem.
    A cikk írója szerintem rosszindulatúan hivatkozik arra, hogy a chábád “ingyen” ebédekkel, és vacsorákkal szerzik híveiket. Én csak alátámasztani tudom az állítást, valóban minden Istentisztelet után meg van hívva a résztvevő közönség ebédre, vacsorára. Mondhatom, nem is akármilyenre. De még egyszer sem tapasztaltam olyant, hogy bárkit is megkérdeztek volna aki elfogadta a meghívást, hogy részt vett e az Istentiszteleten, sőt……

    Ami az Óbudai zsinagógáról került megállapításra ebben a cikkben, nem igaz!
    Az épület nem romos. Az épület renoválásra, restaurálásra szorul, de jelen állapotában is tökéletesen ellátja funkcióját, ZSINAGÓGA. Melyben nem csak hitélet van, hanem kulturális és egyéb közfeladatokat is ellát. Budapest város egyik turisztikai látványossága, (idegen vezetéssel) Budapest legrégebbi zsinagógája, a világ egyik legszebb zsinagóga épülete.

    Lehet a chábádot nem szeretni. Lehet irigyelni mert szervezett, mert az adományokat ügyesen gyűjtik, mert azokat úgy használják fel, hogy van látszata, visszaforgatják a közösségek javára. A cikk írója olyan, szerintem, sértő kifejezéseket is használ “így sikerült megtölteni a chábád oktatási intézményeit, az ide költözködő asszonyok, egyszerűen teleszültek”. Undorító, gusztustalan duma.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  13. Csacsi!
    Én sem vagyok hivatalosan tag, ám érzem, és tapasztalom, hogy ők képviselik igazán a magyar zsidóság hétköznapjait, hogy odatartozónak érzem magam.
    Ellenben, ha megengedi, megkérdezném, hogy Ön kedves Csacsika véletlenül nem a Chabad-Lubavics, v más “ortodox” törekvés irányából támadja a MAZSIHISZ-t ? Ugyanis nagyon otthon van az agresszív stratégiák világában.
    *
    No nem baj, azért üdvözlöm, mint hitsorsost: a jó öreg KB

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  14. Kedves Kordon Blued!

    Én nem vagyok hívő zsidó – a vallás bármely ágához legfeljebb annyi közöm van, hogy hallottam róluk. Ugyanakkor – ezt hiszem magamról – valamelyest jártas vagyok a zsidó történelemben, mondjuk úgy: amatőr alapon. Ezen felül szívesen támogatok zsidó kezdeményezéseket – ilyen például a Los Angeles-i Holocaust Múzeum – mert ezt fontos dolognak tartom.

    Látom azt is, hogy ahol erős a zsidó identitás, ott a zsidókat respektálják. Ahol elbújnak és állandóan a „nyugalmat”, a „békességet” akarják, ott megvetés a részük, mert gyávának tartják őket. A legrosszabb a helyzet ott, ahol a zsidók megbújnak – de közben habzsolják az állam kenyerét.

    Nem vallási kérdésről van itt szó, hanem arról a mentalitásról, hogy az anyagi lehetőségeiket magán célra használják és nem a közösség szervezésére. A nem vallásos, de zsidó identitású közösség bátorítására. Aki ugyanis zsidónak született, az ezt a „terhet” nem tudja anullálni – de ahelyett, hogy elnyomná magában és „asszimilálódna”, büszkének kellene lennie rá. A közösség ezen mentálisan sokat segíthet – ehhez nem kell tehát vallásosnak lenni, csak az adott közösséghez kell tartozni.

    Ilyen helyzet Magyarországon nem létezik. A Mazsihisz (és a Chabad Lubavich – már ha jól írom) egy-egy meghatározott szűk réteg anyagi forrása. A hithez annyi köze sincs, hogy még egy főrabbit – a hit legautentikusabb interpretálóját, tanítóját – sem képes kiemelni magából. Közösséget pedig végképpen nem szervez, mert a közösség nem engedné meg a tekintélyuralmi, diktatórikus irányítást. Ezzel ugyan néhány személy anyagi forrásai elapadnának (hát nektek semmi sem elég ?!!!) -ám a magyar zsidó közösség sokat nyerne vele.

    Az antiszemitizmus ellen is a közösség ereje a legjobb ellenszer: és ne mondja nekem senki, hogy erre éppen Magyarországon ne lenne szükség!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  15. Velős véleményem a következő :
    Ha az izraeli ultraortodoxokon múlna , Izrael már RÉG NEM LÉTEZNE !!
    De szerencsére ezek csak kb. 8 % .-át teszik ki az ttani népességnek.
    -
    ( Pártíz évvel ezelőtt volt olyan eset hogy a két nagy párt hajszálra egyformán jött fel a választásokon és az alakíthatott volna kormányt aki megtud egyezni az ultraortodoxokkal valamiféle koalícióban. Mire a feketeruhások beterjesztettek egy terebélyes ” kívánságlistát ” hogy mit akarnak cserébe.
    Ebben első helyen állt a miniszoknya és a rockzene BETILTÁSA !
    Úgyhogy a két nagy párt napokon belül megegyezett egymással egy szuperkoalícióban ! )
    MErt ami sok az mégiscsak sokk !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  16. Csacsika 00;39 !
    Erre a kommentjére pozitív (+) osztályzatot klikkeltem…
    Azonban és utoljára ehhez a témához hadd fűzzek még egyetlen megjegyzést:
    Itt Európa szívében, ahol történelmileg karnyújtásnyira még a nagyszüleinket, szüleinket, sőt minket magunkat nem csak begettóztak, de csoportosan lőttek a Dunába, senki ne vesse a szemünkre, hogy ha már nem is nekünk, de a gyermekeinknek nyugodt és boldog életet szeretnénk osztályrészül.
    …És ahol lehet igenis hallatjuk a hangunkat, ha nem is úgy mint a partvonalon kívül álló szurkolók, akiknek semmi sem drága a pályán tartózkodók rovására. Mert itt és most nem őket, hanem minket akar lerúgni a . d i k t a t ó r i k u s . k u r z u s – semmi eszköz nem drága a számára. Úgy, hogy nem jó helyen hadakozik, aki a mi állásainkat támadja, az ellenség erődítményei helyett…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  17. Az oroszországi dolgok Magyarországon nem vetnek hullámot.
    Meg kell azonban mondanom, hogy a Chabad Mo.-n nagyon komoly közösségépítő munkát folytat, és annak ellenére, hogy sokan agresszívnak itélik őket, mégis van teljesítmény a szavaik mögött. Nekem sem tetszik,. hogy Orbán vitézzel kokettálnak, de tudni vélem az okait: jártak ők a másik oldal vezető pártjánál is, de elhajtották őket, mint abortuszklinika a magzatot. A zsidó vallának – egyébként – nem eleme a FŐrabbi. Izraelben sem hiszem, hogy van ilyen. Ezt korábban azért találták ki, hogy a diaszpórában az aktuális hatalomnak legyen tárgyalópartnere, már amikor éppen tárgyalni akart. Józsi bácsi tehát nem fungál országos főrabbiként, mert ő már 90 elmúlt. És nem hiszem, hogy szükség lenne másikra. Ha Slomo, vagy Baruch bepróbálkozna ezze, vajon ki nevezné ki? Az állam nem. A Mazshisz nem. Talán a Chabad mozgalom igen, de az ő elismertségük a társadalomban és ezen belől a zsidóságban finoman szólva nem egységes. Tehát nem értem a cikkírót. Bal lábbal kelt fel?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Ubul
    Örülök, hogy egyet értünk, nem vagyok nagy Biblia ismerő, de úgy emlékszem Mózes , amikor lejött a Sínai hegyről lerombolta a bálványokat, Krisztus kiűzte a kufárokat a templomokból. Mi ez, ha nem kufárkodás, amit a mai egyházak művelnek. Nem lesz megtisztulása egyik egyháznak sem, amíg így folytatják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  19. T. Radai András !

    Írod, hogy “…a Chabad Mo.-on nagyon komoly közösségépítő munkát folytat…”

    Igen úgy is mondhatnánk, hogy komoly, de hogy közösség(?), meg hogy építő(?) az enyhén szólva túlzás, amit a fenti cikk részletei is alposan kiveséznek. Minden esetre mindezt a még létező, r e á l i s . z s i d ó s á g . k á r á r a . – és Orbanisztánnal kollaborálva művelik.

    Építő annyiban ahogy a folyó szokta: először rombol, m a j d (egyszer) épít…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. Szia Ricsi!
    Nincs ehhez mit hozzátenni.:))
    A kommentekből azért kiderül, hogy nem igazán értik, mi is a baj a Chabaddal.:(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  21. Milyen szép lenne ha megtudnânak egyezni mindenben,nem egymâst szidni,gyanusitani,vâdolni.
    Több orszâgban éltem,a hitközségek megférnek egymâsal. Nem adnak anyagot az antiszemitâkni vâdaskodni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. „Köves Slomó minden nyilatkozata azzal kezdődik, hogy Franciaországban nagyobb az antiszemitizmus, mint Magyarországon”.

    Igen, ez így igaz, sajnos!

    Ezzel együtt ezzel érvelni önmagában is vérlázító, mert elképesztő csúsztatás. Slomó valamitől hajlamos elfelejti azt a tényt, hogy ugyan Franciaországban kétségtelenül kiemelkedően magas az antiszemitizmus (hozzánk képest), de e mögött szinte kivétel nélkül az arab-zsidó feszültség húzódik meg. (Minden nyugati társadalomban, ahol a muszlin lakosság megközelíti a lakosság 15%-át, – Franciaország ezek közé tartozik, ez a tendencia figyelhető meg.)
    Az elkövetett merényleteket, gyilkosságokat és a különböző atrocitásokat valójában a muszlin vallású állampolgárok követik el a zsidókkal szemben. Franciaországban is tipikusan ez van jelen. Vagyis a támadások nem a többségi társadalomból indulnak ki! Az adott társadalomban a zsidókat gyilkoló vagy megalázó, vegzáló és félelemben tartó emberek az adott társadalomban szinte kivétel nélkül a fanatikus muszlin zsidógyűlöletből táplálkozik! Sok esetben a többgenerációs muszlin vallású európai állampolgárok követik el rasszista-antiszemita támadásokat. Magyarországon szinte nem is mérhető a muszlin populáció! Itt maga a többségi társadalom az ún. „mélymagyarok” a rasszisták és antiszemiták, ez az óriási különbség! Itt a hivatalos kormánypolitika követ el mindent, hogy ez a métely futótűzként terjedjen, vagyis Orbán jó úton jár, hogy a gyűlölködő muszlinok szintjére fanatizálja a többségi társadalmat.

    NEM KELL MUSZLIM, HA VAN MONGOL! :) :) :)

    Miről beszél Köves Slomó? A kérdés persze költői, hiszen Jona Metzger levelét megírta!

    No comment…!

    Ezzel a kormánnyal együttműködni bármely zsidó vezetőnek nem más, mint a magyar zsidóság durva kiárusítása, elárulása és szembeköpése!
    Döbbenet és riasztó, ami itt folyik minden szinten!

    Threatened and Intimidated

    Preface

    Anti-Semitism, hatred of the Roma, and violent acts committed against
    minorities have clearly been increasing in the last few years in
    Hungary. People who oppose fascism first thought these were isolated
    incidents, but it has become obvious that one party in the Parliament
    (Jobbik) and the governing party (Fidesz) have been moving toward
    extremely right-wing ideas. Unfortunately, the present situation is
    well described by the fact that in the Hungarian Parliament an MP
    verbally abused Jews, shouting anti-Semitic slogans – all on live
    television.

    The number of atrocities is on the increase. In recent years some of
    the attacks on Roma people claimed lives. Although outlawed, in the
    last two years the extreme right-wing Magyar Guard has been growing,
    and perpetrated an increasing number of acts. One must recognize
    clearly that the Hungarian government and the Hungarian Parliament
    violate the provisions of the Paris Peace Treaty concerning Hungary.

    Probably that is why a young man was roughed up in the street simply
    because he was visibly Jewish, and Chief Rabbi József Schweitzer was
    verbally assaulted and threatened in public. In another case, Dr Péter
    Dániel, a well-known lawyer, and opponent of the policies of the
    government, had to be rescued by the police from a mob ready to lynch
    him. Most recently, Vilmos Hanti, chairman of MEASZ and FIR suffered
    serious injuries in an assault. And the threats against those who
    protest against Csatáry, currently one of the most wanted war
    criminals, perfectly fit this pattern. The following article tells the
    story of that incident.

    This report explores how the series of harassments and threats against
    my life which have recently embittered my life began, as well as how I
    am trying to resist and get beyond this frightening and paralyzing
    situation. Above all, however, I am trying to comprehend and make sure
    that others become aware of the processes in Hungary which resulted in
    this situation, in order to assure that the political situation in
    Hungary is improved and doesnot get even worse, which in my opinion is
    the natural dynamics if there is no effective attempt to curb current
    anti-democratic and neo-Nazi activities.

    http://www.whjo.info/international-news/scientific-papers-in-english/236-threatened-and-intimidated

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Megjobbított Úszókészülék

    Jaj, ne írjatok már olyat, hogy “nyugalomban vonult”… :S

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. @Csacsicska egyik mondatához: „Sajnálatos, hogy a zsidó identitású magyar polgároknak nincs konstruktív, értelmes, demokratikus, bárki által elérhető – és akár szerethető – egyesülete.”

    A MAZSIKE szerintem az. És ha valaki hovatartozást akar, akkor a Bálint Közösségi Házban is sok mindent megtalál. Ha valaki keres, az talál…

    • Sallai László írásához: „Ez jár a honi zsidóságnak, és a chábád tudatta, hogy ők is képviselnek kb. honi zsidókat, vagyis 20% ot. Ezért kardoskodtak a járandóság bizonyos részéért.”

    Igen, ezért rekesztették ki a reform/progresszív irányzatokat, hogy ugyan ők is képviselnek „honi zsidókat”, sőt túlélők is vannak tagjaik között, de ők nem lehetnek egyház csak egyesület. Érdekes, hogy ebben mind a Mazsihisz, mind a Chabad megegyezik.
    (De továbbra se tudja senki, mi köze a Status Quo Anténak a Chabadhoz…)

    Már csak az kérdésem, hogy valakinek nincs kedve írni arról, miért ilyen vaskalapos a magyar zsidóság, mikor a világon a „regisztrált” zsidók fele reform/progresszív/konzervatív? (ez utóbbi is reform, csak másképp :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. “Már csak az kérdésem, hogy valakinek nincs kedve írni arról, miért ilyen vaskalapos a magyar zsidóság, mikor a világon a „regisztrált” zsidók fele reform/progresszív/konzervatív? (ez utóbbi is reform, csak másképp :))”
    .
    Ez nem vaskalap kérdése. Reform – az egy másik vallás már.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. Azért ez elég sovány válasz. Mitől lenne más vallás?
    Mennyit ismersz belőle? Voltál egyáltalán akár egyetlen ilyen helyen, hogy ilyet mondasz?
    Ez, amit mondtál, N. Krauszt idézi.
    A magyar megosztottság jól felismerhető ebben is. “Mi vagyunk az igaziak.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. Figyelem!
    .
    A Magyarországról elhurcolt, illetve a gettókban elpusztított zsidóság nagyobb hányada – vallását igen szolid, vagy minimális mértékben gyakorló – neológ, vagyis reform zsidó volt. Akkor, 1920. és 1945*.között a náci – értsd: daru és kakastollas mélymagyar fajvédő és nyilas – hatalom ezt nem tekintette számukra enyhítő körülménynek. Kétségtelen, hogy a zsidóságukért szenvedtek mártíromságot. Tehát senki nem bomlaszthatja a kialakult állapotot, kétségbe vonva, vagy kicsinyítve a hazai zsidóság és annak képviselője a MAZSIHISZ legitimitását.
    .
    Ebből is fakad, hogy azok, akik ma minden bomlasztó törekvéssel szembeszállnak, azok nem a látszólagos vallási buzgalmat vonják kétségbe, hanem az ilyen állítólagos vallási mozgalmak időszerűségét.
    .
    … És joggal gyanakszanak akkor, amikor ismét sötét felhők gyülekeznek mindannyiunk; neológok, ortodoxok, de még az ateisták feje fölött is.
    Mert, kedves barátaim ma ismét tüzes pernyét hordoz a szél, a Dohány utca felett; az Astoriánál** elégetett izraeli zászló hamvait !

    .
    .
    .
    * Az 1920 és 1945. közötti időszak, amelyben megszülettek, “fejlődtek” az ún. zsidó törvények és amely intervallumban teljes szélességben érvényesült azok hatálya.
    ** Az Astoria szálloda kb 200 mérre áll Európa legnagyobb zsinagógájától

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  28. *
    Az egyik képen látható klasszicista épületet Köves Slómó tulajdonképp ajándékba kapta az első FID-SS kormánytól, legalábbis ők döntöttek arról, hogy kinek, kiknek adják(el?) a Magyar Televízió addig bútorraktárként funkcionáló Óbudai Műemlék Zsinagógát, mely “jótéteményt” illik megszolgálni. Köves szinte minden megnyilvánulásával igyekszik ennek eleget tenni…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  29. ( Ha nem klasszicista, hát klasszicizáló…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. Sajnos ez már csak a Magyar zsidóság vége. Itt már nem lesz őszinte szép zsidó élet. A hibás meg mindenki közösen. Ami nem sikerült a világháború alatt az szemünk láttára történik meg. Egy út maradna, ha legalább 50 – 100 család ide telepedne, de ezt ma már miért tennék, amikor ütik verik azt akiről azt hiszik, hogy zsidó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. KORDON BLUED,
    A magyarorszagi neolog zsidokat nem lehet semmikep azonositani a reform zsidokkal. Legtobb esetben a neolog kozossegek ugyanolyan vallasi gyakorlattal eltek, mint az ortodox testvereik. Maga az ortodox-neolog-statusquo elkulonules soha nem szolgalta a magyar zsidosag erdekeit.
    A reform iranyzat a legtobb magyarorszagi zsidonak idegen es megmagyarazhatatlan lenne, de talan jobb, ha a zsidok elmennek egy zsinagogaba ahol a rabbi egy no, mezitlab van es egy gitarral kiseri az imadsagot, mintha egyaltalan nem mennenek zsinagogaba. Egeszeben nekem szemely szerint a reform “mozgalom” egy labilis epitmenynek tunik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  32. Az Ortodox zsidóság független szeretne lenni minden más irányzattól. Nem véletlen, hogy nem szeretnék főrabbinak Köves Slomo rabbi urat. A Chabad ahogy a cikkben is egyértelműen levan írva Orosz irányzat, nem törzsgyökeres magyar mint a “Szatmári”. Ahhoz hogy tisztán lássuk a dolgokat, tudni kell, hogy az Ortodox irányzat különbözik a Haszidtól is. Az elmúlt évszázadban komoly harcok “dúltak” Budapesten a két irányzat között is. A Kazinczy “síl” ortodox volt, és nem Haszid. Mára inkább haszid, mint ortodox. Szeretnének függetlenek maradni a Chabadtól, de a MAZSIHISZ-tól is. Ennek érdekében mihamarabb meg kell találniuk az új Orthodox rabbit Weisberger rabbi úr helyére. Mindenképpen olyas valaki kell, aki jól beszél magyarul is, jiddisül is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Metzger főrabbi hálás volt Orbán Viktornak 2014. január 20. hétfő | Lázár György

Köves Slomó csalással lenne WJC-alelnök 2013. május 6. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos