Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ötszáz embert rúg ki a Magyar Telekom 2012. október 1. hétfő 23:42 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ötszáz embert rúg ki a Magyar Telekom
Budapest – A Magyar Telekom jövőre 500 munkavállaló elbocsátását tervezi, az anyavállalatot érintő létszámleépítésről és egyéb költséghatékonysági intézkedésekről a cég már megállapodott a társaságnál működő érdekképviseletekkel, tette közzé a távközlési társaság a BÉT honlapján hétfőn.
.
A megállapodás értelmében a társaság 2013-ban 500 munkavállaló elbocsátását tervezi. A többség várhatóan 2012 végén távozik a cégtől – olvasható a közleményben. Hozzáteszik: a fenti szám nem tartalmazza a vezetői állomány csökkenését és a nyugdíjazással megvalósuló munkaviszony-megszüntetéseket.
.
Az anyavállalat létszáma jelenleg mintegy 7500.
.
A további költséghatékonyság elérése érdekében szervezeti átalakítások is várhatóak, amelyek 2013. január elsején lépnek életbe.
.
A közlemény szerint a béren kívüli juttatások rendszerének egy eleme változik, a halasztott kezdetű nyugdíj-kiegészítő biztosítás munkáltatói hozzájárulásának mértéke 25 százalékkal csökken.
.
A végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege megközelítőleg 6 milliárd forintot tesz ki, döntő hányadát 2012. negyedik negyedévben könyvelik el.
.
Az érdekképviseletekkel kötött megegyezés szerint az anyavállalat munkatársai 2013. áprilistól 4 százalékos bérfejlesztésben részesülnek annak érdekében, hogy megőrizze a cég azon munkatársak bérének reálértékét, akik továbbra is társaságnál maradnak.
.
A Magyar Telekom célja, hogy a 2011. évi végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások és aktiválás nélküli teljes munkaerő menedzsment (TWM) költségekhez képest 2013-ra 5,8 milliárd forintos megtakarítást érjen el, ami a két év alatt 5,6 százalékos csökkenéssel egyenértékű. Ennek következtében, a 2008-2013-ig terjedő 5 éves időszakban a végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások és aktiválás nélküli, valamint változásokkal korrigált TWM-költségek összesen 18,4 százalékkal csökkennek.
.
A Magyar Telekom Nyrt. 10,68 milliárd forint nettó eredményt ért el 2012 második negyedévében, ez csaknem két és félszerese az egy évvel korábbi 4,36 milliárd forintos nyereségnek; a jelentős idei növekedést azonban részben a tavalyi alacsony bázis magyarázza. A társaság nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült, konszolidált tőzsdei gyorsjelentése szerint az árbevétel a második negyedévben 145,46 milliárd forint volt, ami 1,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.
.
Az első fél évben a nettó profit 21,3 százalékkal 23,7 milliárd forintra nőtt, a bevételek pedig 2,1 százalékkal emelkedve 292,11 milliárd forintot értek el.
.
Az augusztus elején közzétett gyorsjelentés szerint a társaság teljes évre vonatkozó előrejelzései nem változtak: továbbra is a működéshez kapcsolódó kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 4-6 százalékos csökkenésével és változatlan vagy legfeljebb 2 százalékkal csökkenő bevétellel számol a menedzsment.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
Ötszáz embert rúg ki a Magyar Telekom, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Hungarian citizen

    Hosszan akartam irni, de kitoroltem, elkalandoztam. A lenyeg, hogy mar-mar a cinizmus olyan fokan allok, hogy a gonosz enem csak annyit kerdezne: “az 500 kozul hany hazugozta Gyurcsanyt, es hany szavazott a fideszre?”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (29 szavazatból)
  2. Ez anyit jelent, hogy a cég minden magyar állampolgártól (a csecsemőtől az aggastyánig) éves szinten több, mint 4500,- Ft -al többet von el, mint amenyibe neki kerül a cég működtetése. Ez a rablás azonban a tulajdonosoknak kevés, tehát okuk van a munkanélküliség növelésérs! Gratulálok a kormány munkahelyvédelmi akcióprogramjához, ez méltó a FIDESZ-hez!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  3. Öreg pg,
    Érdekes megközelítése a dolognak, hogy minden magyar állampolgártól mennyit von el a Magyar Telekom. Nem von el semmit az állampolgároktól, hanem díjat szed az előfizetőitől. Amíg tisztes bért ad az alkalmazottainak, addig nincs is abban semmi kivetnivaló, hogy mennyi profitot termel.
    Ha az előfizetőnek magasak a díjak, akkor választ másik szolgáltatót, akinél kedvezőbb ajánlatot talál.
    Azt pedig nem várhatjuk el egy befektetőtől, hogy ne termeljen profitot. Senki sem hobbyból fekteti be a pénzét.
    A probléma az, amire a cikk is rámutat, hogy a távközlési különadó miatt csak úgy tudja a cég fenntartani az elvárt nyereségi szintet, ha munkavállalói egy részétől megválik. És azok a munkaválalók nem sok jóra számíthatnak, nincs hova menniük, mert nincsenek új munkahelyek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (27 szavazatból)
  4. MOL is elküld kb. ennyi embert….
    Az egész országban az autóipar a foglalkoztató.
    Más sikerágazatról nem igazán hallani!
    Bár a jobbkéz szerint a turizmus, a vekkeres szerint pedig a fogászat is sikerágazat!
    Ehhez a garantáltan össze-vissza törvénykező, sőt visszamenőleg is törvényeket meghozó országba ki az a bátor aki ide hozza a pénzét, hogy befektessen?! Azok, amelyek már régebben itt vannak meg akarnak maradni, így még nem húznak el, de nem biztos, hogy fejleszteni fognak.
    Ez nem gazdaságpolitika, hanem egy nagy katyvasz a fejekben meg az egész országban is.
    Már a babakötvényeket is megvédik, úgy mint a mnyp-i pénzeket, ez is hatalmas összeg, ezután már csak az MNB és a lakossági megtakarítások maradnak. IMF nélkül piaci finanszírozás – kicsit drágábban, mondja a “matekzseni”, mi az neki, majd a zemberek megfizetik, betömik a lyukakat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  5. A Magyar Telekom talán nem jó helyen akart „érvényesülni”? Amint látszik, a többi nagybefektető is nagyjából annyira magyar mint a Telekom.
    .
    http://nol.hu/gazdasag/ujabb_nagybefektetokkel_fuzte_szorosabbra_a_kapcsolatot_a_kormany
    Újabb nagybefektetőkkel fűzte szorosabbra a kapcsolatot a kormány
    Stratégiai megállapodást köt a kormány a Magyar Suzuki Zrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel és a Richter Gedeon Nyrt.-vel.
    .
    A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint a miniszterelnök kapott felhatalmazást arra, hogy a cégekkel tervezett megállapodásokat a kormány nevében aláírja.
    .
    A Magyar Közlöny július 6-ai számában jelent meg, hogy a kormány stratégiai megállapodások megkötéséről döntött a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-vel és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel.
    .
    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban azt közölte, hogy a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-vel a nagyvállalat magyarországi termelésének bővítése és a beszállítói együttműködés szélesítése érdekében köt stratégiai partneri megállapodást.
    .
    Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár szeptember elején a Gazdasági Rádióban azt mondta, a közeljövőben mintegy negyven megállapodás megkötését tervezi a kormány, havonta négy-öt, legfeljebb hat megállapodást írhatnak alá. Azt szeretnék elérni, hogy ezek az alapvetően külföldi tulajdonú és exportra termelő cégek “még jobban, még biztosabban, még kiszámíthatóbban érezzék itt magukat Magyarországon”, és hogy az itt megtermelt nyereségük minél nagyobb részét újra itt fektessék be – mondta akkor Szijjártó Péter.
    (Népszabadság online)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Tibor!

    A bajom nem igazán a profit termeléssel van, hanem azzal, hogy a szolgáltatás bővítése helyett 500 embert tesznek munkanélkülivé a profitjuk növelése érdekében. A 4500 Ft/fő csak egy jelzőszám, hogy enyi sem elég a társaságnak, és mások megélhetését is ellehetetlenítk a profijuk növelése érdekében. A 45 milliárdos nettó nyereség, mint adóalap 37,8 milliárd Ft. osztalékot jelent, és ez sem elég. Kérdezem: mit bír el még ez akis ország? Hány embernek kell koldussá lenni néhány pénzéhes disznó miatt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  7. Öreg pg,
    Továbbra is fenntartom, hogy nem a Telekom a hibás. Képtelen piacot bővíteni, a konkurencia elviszi az előfizetőket. Indokolatlanul magas adót kell fizetnie, amit lemorzsolódó ügyfélszám mellett kell megoldania. Azt természetesnek vehetjük egy kapitalista válalkozásnál, hogy nem a profitjáról akar lemondani, hanem azt legalább szinten tartani. A pénzéhes disznók nem a Telekomnál vannak, ott német kapitalisták vannak. A kormány dilettantizmusa a baj, hogy a bevételeket az újabb, és magasabb adók kivetésével akarják növelni. Közben eregetik a léggömböket, hogy munkahelyvédelmi akcióterv, meg 1.000.000 munkahely, de ezek a lufik elszállnak, és kipukkannak.
    (nem én minuszollak, csak vitatkozok)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  8. Öreg pg.
    ” Hány embernek kell koldussá lenni néhány pénzéhes disznó miatt?”
    Ezt Orbántól és a társaságától kérdezd meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. A munkahelyvédelmi kormányprogram szerint járnak el.
    Megvédenek 500-at a munkavállalóktól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  10. Ha jól tudom a Magyar Telecom tőzsdén lévő cég, ráadásul nyílt, ha jól emlékszem. Szerintem Tibornak igaza van, abban, amit leírt. A cég a részvényesei felé is tartozik elszámolással, ahogy a bankok a betétesei felé. Ez a kapitalizmus. Senkit nem zavart, amikor Orbán kizsarolta a Manyup pénzeket. Senkit nem zavart, hogy az államkötvényeket, amit a pénztárak vettek, Orbán egyszerűen megszüntette, és ezzel papíron leírta az államadósság egy részét. Senkit nem érdekelt, hogy a piacképes papírokat ki szerezte meg. Annyi hírt olvastam, hogy 600 valahány milliárd íftértékű papírt lehet értékesíteni, a nem piacképes kötvényekből.
    A Turullal lehet hülyíteni ezt az ostoba népet, de az orránál tovább nem lát. Ezt kapja, mert megérdemli.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  11. Kedves Öreg pg, milyen jogon várnád el bármelyik befektetőtől, hogy amit Orbán az őt megválasztó népre hivatkozva elrabol tőlük, azt zokszó nélkül tűrjék el? Ha Orbán a népre hivatkozva rabol, akkor a hivatkozott nép méltóztasson vállalni választásáért a következményeket…
    Ha a népnek befektetőket kirabló vezető kell, akkor a nép fizessen sokkal többet ugyanazért a szolgáltatásért, amiért más országokban (ahol a nép vezetője nem rabol a befektetőktől semmit kénye-kedve szerint) sokkal kevesebbet kell fizetni, a kedves nép mondjon le a befektető pénzére ácsingozó beruházásokról, és a kedves nép vegye tudomásul, ha a befektető úgy védekezik a kirablása ellen, ahogy tud..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  12. Munkahely-védelem

    Rettegek már ha valamit Orbán meg akar védeni. Most a munkahelyeket.

    Erre mindenki elbocsát. MT 500 fő . A Dunaferr 800 fős elbocsátása csak a kezdet volt, a héten a Flextronics is 600 fős leépítést jelentett be Zalaegerszegen. Több ezer fő a közszférában.
    Lázás épp most rug ki 40 ezer embert a szerencseautomata törvényével.A játokautomaták beszüntetésével. Ez azért teljesítmény.
    Jaj de kiváncsi lennék hány kaszinós koncessziót fognak még kiadni és azt kik és milyen feltételek melett megkapni?
    Vajon ez az állapot miként fog módosulni?
    http://www.szf.hu/Files/16.htm

    Ja a Trafik koncessziókat kiknek is készítik elő? És a járások vezetőségébe kik akarnak landolni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Valamikor a középkorban egyes uralkodóknak ha arra támadt kedve
    rögvest hoztak egy “hangulatjavitó” intézkedést.
    BÉRBE ADTÁK AZ ADÓK BESZEDÉSÉT ELŐRE MEGHATÁROZOTT DIJÉRT.
    .
    Igy az adózó a királlyal együtt nyugodtan szidhatta azt a gonosz adószedőt.
    .
    Ha az adózók nagyon panaszkodtak, akkor A JÓSÁGOS URALKODÓ
    megbüntette azt a GONOSZ ADÓSZEDŐT.
    .
    Na visszatértünk a középkorba. Úgy-e milyen jó egy jó uralkodó?
    Nem engedi zaklatni, bántani a zembereket. Lesz újabb adószedő!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  14. Nemtom mijeza felháborodás emiatt a leendő lapátos közmunka-zászlóalj miatt , mikor a nyerőgépek államilag történő betiltása cirka 40 000 embernek fogja elvenni a kenyerét.
    Na , ammá valami !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Szerintem ez tök egyszerű. A Telekom egy részvénytársaság, és mint rt. senki másnak nem tartozik elszámolással mint a részvényesei. Kizárólag az Ő érdeküket KÖTELES képviselni. A törvényekhez csupán alkalmazkodni tudnak. A ki kell túgni 500 embert, mert a cégérdek azt kíyvánja, akkor ki figja rúgni és kész!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Geyza, Geyza hát nem látod, hogy a nagy vezető munkahelyvédelmi terve
    elkezdődött.
    IGY VÉDIK MEG A MUNKAHELYEKET AZOKTÓL A GONOSZ ZEMBEREKTŐL!
    NEM LEHET ELÉGGÉ VIGYÁZNI A MUNKAHELYEKRE.
    MÉG MAJD ELFOGLALJÁK! ÉS AKKOR MI LESZ AZ 1 MILLIÓVAL?
    HISZEN NEM AZÉRT VAN, HOGY DOLGOZZANAK IS BENNÜK!
    MÉG MAJD TÖNKTERE TEHETIK, MINT EDDIG A TÖBBIT.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  17. SajtóközleményekÚj adó terheli a magyar távközlési szektort
    Budapest, 2012. május 18. 14:30

    A Magyar Telekom bejelenti, hogy Magyarország Országgyűlése 2012. május 18-án törvényt fogadott el távközlési adó bevezetéséről 2012. július 1-jétől határozatlan időre. Az adó a távközlési szolgáltatókat terheli, vezetékes és mobil hangforgalmuk valamint mobil SMS/MMS forgalmuk alapján. A törvény alapján a Magyar Telekom Csoportot 2012-ben várhatóan megközelítőleg 10 milliárd forint távközlési adó terheli.

    Az adó mértéke vezetékes és mobil hangszolgáltatás esetében 2 forint percenként valamint 2 forint SMS-enként és MMS-enként. Az adó mértéke magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámok esetében hívószámonként havi 700 forintban, míg az egyéb hívószámok esetében hívószámonként havi 2500 forintban került maximálásra.

    A Magyar Telekom a törvényszöveg alapján elvégzett előzetes becslések szerint várhatóan a 2012. július-decemberi időszak után megközelítőleg 10 milliárd forint távközlési adót fizet. A Társaság jelenleg még értékeli az adónak a Csoport üzleti és pénzügyi teljesítményére gyakorolt hatását, így fenntartja célkitűzését, és 2012-ben továbbra is 4-6%-os működéshez kapcsolódó EBITDA csökkenésre számít az új távközlési adó és az egyéb rendkívüli tételek nélkül.

    Az új távközlési adótörvény alapján fizetendő, hozzávetőleg 10 milliárd forint teher mellett 2012 végéig hatályban marad a 2010-ben bevezetett, távközlési szektort terhelő különadó is, amely alapján várhatóan 2012-ben 24 milliárd forint különadó kifizetés terheli a Magyar Telekomot.

    Az Országgyűlés által elfogadott törvény hatálybalépésének előfeltétele a hivatalos aláírás és kihirdetés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Mégsem áldozat az amerikaiak 47%-a 2012. október 7. vasárnap | AN

Százezrek távozása sem elég a Fidesznek 2012. június 28. csütörtök | AN

Rekordalacsony munkanélküliség Amerikában 2012. március 29. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos