Ötszáz éves a Sixtus-kápolna mennyezete 2012. október 21. vasárnap 21:12 | AN Forrás: MTI

Share
Ötszáz éves a Sixtus-kápolna mennyezete
Vatikánváros – A Michelangelo freskóit megelőző rajzok kiállításával ünneplik meg Rómában a Sixtus-kápolna mennyezetének ötszázadik évfordulóját.
.
A vatikáni kápolna mennyezetének a megfestésével 1512. október 31-én készült el Michelangelo Buonarroti. Addig senki sem láthatta: a művész vásznakkal takarta el négy éven át tartó munkáját. A ma az egész világon ismert ember teremtését, a Paradicsomból való kiűzetés jelenetét és a Biblia többi epizódját ábrázoló freskókat elsőként II. Gyula pápa és tizenhét bíboros láthatta. Beengedték a kíváncsi rómaiakat is, annyit, ahányan befértek a kápolnába – idézte fel az ötszáz évvel ezelőtti eseményeket a Corriere della Sera napilap.
.
Az évforduló ünneplésére október 31-én nyílik meg Rómában a kápolna megfestésére készülő Michelangelo előzetes vázlatait bemutató kiállítás. A tizenhat rajz a firenzei Casa Buonarroti múzeumból érkezik. További tizenhárom rajz azt mutatja be, miként látták a kortárs művészek az akkor elkészült kápolna mennyezetét.
.
Az esemény rendkívüliségét bizonyítja, hogy a kiállítást az olasz parlament képviselőházában rendezik.
.
A mennyezetet az Utolsó ítélet oltárjelenete követte 1536-1541 között, de „ez a mennyezettel ellentétben nem részesült csodálattal teli fogadtatásban, sokan botrányosnak találták, hogy Michelangelo még Istent is meztelenül ábrázolta” – írta az olasz lap.

Címkék:, ,

7 Reader’s Comments

 1. Isten szellem nincs teste , vagyis nem lehet a testet abrazolni. Ezert is monjda a tizparancsolatban az UR, ne csinalj magadnak faragott kepet sem semmi hasonlatosat ahhoz amik a mennyben….. ugysem tudjuk hogyan neznek ki azok dolgok.., csak az eredetit erdemes a masolatokat pedig tilos imadni.

 2. Istenként imádni tilos, remekmûként tisztelni nem.

 3. Itt látható pamorámafelvételen az egész kápolnabelsõ:
  http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr

 4. CommonSense
  2012. október 22. hétfő
  08:27

  Ez a judaista felfogás ám… A keresztények egy emberszerű lényt (Jézust) imádnak Istenként…

 5. filo – ez mellé ment.
  Jézust Isten fiaként személyesítik meg a keresztények tudtommal. :)

 6. Akkor is ertekes festmenyek,amit ma nem tudnak festeni a mai müveszek!!!

 7. Nem vagyok szakértő. De a művészet folyton változik. Vannak irányzatok amelyek a festőket mindig új irányba kényszerítik. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudnak alkotni. Elvárás az új generációtól, hogy mindig valami újat alkosson, olyat ami nem hasonlít senkire, mert akkor viszont avval bélyegzik meg, hogy a régi mesterek munkáit másolja.

Kapcsolódó cikkek

Nem biztos, hogy jön a pápa Magyarországra 2013. szeptember 25. szerda

Orbánnal tör Európa ellen a Vatikán 2012. november 19. hétfő | AN-álláspont

Katolikus hitvallás Bajnai alapítványánál 2012. november 15. csütörtök | AN

Az amerikanizálódástól retteg a Fidesz 2012. november 5. hétfő | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók