Ötszáz éves a Sixtus-kápolna mennyezete 2012. október 21. vasárnap 21:12 | AN Forrás: MTI

Share
Ötszáz éves a Sixtus-kápolna mennyezete
Vatikánváros – A Michelangelo freskóit megelőző rajzok kiállításával ünneplik meg Rómában a Sixtus-kápolna mennyezetének ötszázadik évfordulóját.
.
A vatikáni kápolna mennyezetének a megfestésével 1512. október 31-én készült el Michelangelo Buonarroti. Addig senki sem láthatta: a művész vásznakkal takarta el négy éven át tartó munkáját. A ma az egész világon ismert ember teremtését, a Paradicsomból való kiűzetés jelenetét és a Biblia többi epizódját ábrázoló freskókat elsőként II. Gyula pápa és tizenhét bíboros láthatta. Beengedték a kíváncsi rómaiakat is, annyit, ahányan befértek a kápolnába – idézte fel az ötszáz évvel ezelőtti eseményeket a Corriere della Sera napilap.
.
Az évforduló ünneplésére október 31-én nyílik meg Rómában a kápolna megfestésére készülő Michelangelo előzetes vázlatait bemutató kiállítás. A tizenhat rajz a firenzei Casa Buonarroti múzeumból érkezik. További tizenhárom rajz azt mutatja be, miként látták a kortárs művészek az akkor elkészült kápolna mennyezetét.
.
Az esemény rendkívüliségét bizonyítja, hogy a kiállítást az olasz parlament képviselőházában rendezik.
.
A mennyezetet az Utolsó ítélet oltárjelenete követte 1536-1541 között, de „ez a mennyezettel ellentétben nem részesült csodálattal teli fogadtatásban, sokan botrányosnak találták, hogy Michelangelo még Istent is meztelenül ábrázolta” – írta az olasz lap.
Kapcsolódó cikkek

Nem biztos, hogy jön a pápa Magyarországra 2013. szeptember 25. szerda

Orbánnal tör Európa ellen a Vatikán 2012. november 19. hétfő | AN-álláspont

Katolikus hitvallás Bajnai alapítványánál 2012. november 15. csütörtök | AN

Az amerikanizálódástól retteg a Fidesz 2012. november 5. hétfő | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók