- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

Hat százalék feletti szeptemberi magyar inflációt várnak

Thursday, October 11th, 2012 In FEATURED, Üzlet | Comments Disabled

Hat százalék feletti szeptemberi magyar inflációt várnak
London – Egyöntetűen 6 százalék feletti éves magyar inflációt valószínűsítettek szeptemberre a felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni elemzők, akik szerint ugyanakkor a múlt hónapban valószínűleg tetőzött is a magyarországi infláció.
.
A  nagy citybeli házak szakértői széles sávban mozgó, 6,1 és 6,6 százalék közötti előrejelzéseket közöltek a tizenkét havi szeptemberi inflációs ütemre.
.
A sáv alsó szélén, 6,1 százalékkal a UBS bankcsoport londoni befektetési részlegéneelemzői állnak, a legmagasabb, 6,6 százalékos prognózist a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői adták.
.
Augusztusban az éves összevetésű magyar infláció 6,0 százalék volt.
,
A 4cast felzárkózó piacokra szakosodott elemzői magasabb várakozásukat egyebek mellett azzal indokolták, hogy a búzaárak az elmúlt hónapokban 30 százalékkal emelkedtek, és szeptemberben ez jó eséllyel már erőteljesebben megjelent a fogyasztói árakban.
.
A ház számításai szerint emellett havi összevetésben 2,6 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárak Magyarországon, és ez önmagában 0,2 százalékponttal növelte a szeptemberi havi inflációs ütemet, amelyet a 4cast 0,5 százalékosra becsül. Ugyanakkor szeptemberben valószínűleg tetőzött is a magyarországi infláció, mivel a következő hónapokban a bázishatások várhatóan már nagyobb súllyal érvényesülnek, mint az élelmiszer-ársokkok.
.
A cég szakértői szerint azonban az inflációs pálya csak „enyhe ívben indul majd lefelé”, az élelmiszerárak mellett a költségvetési intézkedésekből eredő „folyamatos ársokkok” miatt is.
.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői 6,5 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt várnak szeptemberre. Elismerték, hogy ez az előrejelzés 0,2 százalékponttal meghaladja a citybeli konszenzust, ám ők is azzal éveltek, hogy az általuk várt meredek gyorsulást elsősorban a tovább dráguló élelmiszerek okozták, a fogyasztói szintű élelmiszer-árinfláció valószínű meglódulásában pedig negatív bázishatások és az emelkedő nagybani mezőgazdasági terményárak egyaránt szerepet játszhattak.
,
A JP Morgan elemzői azt jósolták ugyanakkor, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa várhatóan az élelmiszer- és energiaárakat, valamint az adóváltozásokat nem tartalmazó alapszintű inflációra összpontosít, tekintettel arra, hogy az inflációs cél túllépését jelentős részben költségoldali sokkok okozzák.
.
A cég londoni szakértői szerint bár az inflációs kilátások nem kedveznek a további monetáris enyhítésnek, az MNB folytathatja a fokozatos enyhítést, ha a forinteszközöket terhelő kockázati felárak tovább csökkennek.
.
A JP Morgan jelenlegi előrejelzése az, hogy a magyar jegybank a következő, negyed százalékpontos kamatcsökkentést 2013 első negyedévében hajtja végre. A cég elemzői azzal számolnak, hogy az MNB-alapkamat a jelenlegi 6,50 százalékról 2013 végéig 5,50 százalékra csökken.
.
A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai 6,3 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek szeptemberre. Véleményük szerint a szeptemberi inflációs adatsor “rálátást enged” majd arra, hogy a legutóbbi globális nyersanyag-áremelkedések milyen mértékben szűrődtek át a magyarországi fogyasztói árakba.
.
A GS elemzőinek fejtegetése szerint e külső sokkok átszűrődési mértéke a forrástól függően különböző. A magasabb olajárak a cég kutatásai alapján gyorsabban megjelennek a fogyasztói árszintben, az élelmiszerek drágulásának hatása ugyanakkor kevésbé erőteljes, viszont tovább tart.
.
A Goldman Sachs londoni elemzői is azt jósolták ugyanakkor, hogy szeptemberben tetőzhetett az éves összevetésű inflációs ráta Magyarországon. A ház szerint a forint legutóbbi erősödése korlátozni fogja a külső ársokkok további hatását, és a belépő éves bázishatások miatt – tekintettel az idei év eleji adóemelésekre –  2013 elejétől már markánsabb inflációlassulásra lehet számítani.
.
A GS elemzőinek előrejelzése szerint a magyarországi inflációs ütem 2013 végéig így is a 3 százalékos célszint felett marad. A monetáris politika szempontjából azonban ennek most „másodlagos a jelentősége”, és az erősebb forint, valamint az alacsonyabb kötvényhozamok és CDS-árazások növelik a további jegybanki kamatcsökkentések valószínűségét az idei negyedik negyedévben, sőt „azon túl is”.
.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokra szakosodott elemzői 6,2 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt jósoltak szeptemberre, az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulását megjelölve a gyorsulás fő hajtóerői között.
.
Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy véleményük szerint az MNB monetáris testületének enyhítésre hajló tagjai továbbra is igyekeznek majd kisebbíteni a másodlagos inflációs hatások kockázatának jelentőségét, tekintettel a gyenge hazai keresletre.
.
A cég londoni elemzői ennek alapján már októberre újabb 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósolnak, és az idei év végére 6,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot várnak.
.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szintén 6,2 százalékos éves szintű szeptemberi inflációt várnak, ugyancsak elsősorban az emelkedő élelmiszerárakkal indokolva az általuk valószínűsített gyorsulást.
.
A ház ugyanakkor az idei év végére 6,00 százalékig, 2013 harmadik negyedére 5,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot jósol.

Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2012/10/featured/hat-szazalek-feletti-szeptemberi-magyar-inflaciot-varnak.html

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.