Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hat százalék feletti szeptemberi magyar inflációt várnak 2012. október 11. csütörtök 7:33 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hat százalék feletti szeptemberi magyar inflációt várnak
London – Egyöntetűen 6 százalék feletti éves magyar inflációt valószínűsítettek szeptemberre a felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni elemzők, akik szerint ugyanakkor a múlt hónapban valószínűleg tetőzött is a magyarországi infláció.
.
A  nagy citybeli házak szakértői széles sávban mozgó, 6,1 és 6,6 százalék közötti előrejelzéseket közöltek a tizenkét havi szeptemberi inflációs ütemre.
.
A sáv alsó szélén, 6,1 százalékkal a UBS bankcsoport londoni befektetési részlegéneelemzői állnak, a legmagasabb, 6,6 százalékos prognózist a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői adták.
.
Augusztusban az éves összevetésű magyar infláció 6,0 százalék volt.
,
A 4cast felzárkózó piacokra szakosodott elemzői magasabb várakozásukat egyebek mellett azzal indokolták, hogy a búzaárak az elmúlt hónapokban 30 százalékkal emelkedtek, és szeptemberben ez jó eséllyel már erőteljesebben megjelent a fogyasztói árakban.
.
A ház számításai szerint emellett havi összevetésben 2,6 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárak Magyarországon, és ez önmagában 0,2 százalékponttal növelte a szeptemberi havi inflációs ütemet, amelyet a 4cast 0,5 százalékosra becsül. Ugyanakkor szeptemberben valószínűleg tetőzött is a magyarországi infláció, mivel a következő hónapokban a bázishatások várhatóan már nagyobb súllyal érvényesülnek, mint az élelmiszer-ársokkok.
.
A cég szakértői szerint azonban az inflációs pálya csak „enyhe ívben indul majd lefelé”, az élelmiszerárak mellett a költségvetési intézkedésekből eredő „folyamatos ársokkok” miatt is.
.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői 6,5 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt várnak szeptemberre. Elismerték, hogy ez az előrejelzés 0,2 százalékponttal meghaladja a citybeli konszenzust, ám ők is azzal éveltek, hogy az általuk várt meredek gyorsulást elsősorban a tovább dráguló élelmiszerek okozták, a fogyasztói szintű élelmiszer-árinfláció valószínű meglódulásában pedig negatív bázishatások és az emelkedő nagybani mezőgazdasági terményárak egyaránt szerepet játszhattak.
,
A JP Morgan elemzői azt jósolták ugyanakkor, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa várhatóan az élelmiszer- és energiaárakat, valamint az adóváltozásokat nem tartalmazó alapszintű inflációra összpontosít, tekintettel arra, hogy az inflációs cél túllépését jelentős részben költségoldali sokkok okozzák.
.
A cég londoni szakértői szerint bár az inflációs kilátások nem kedveznek a további monetáris enyhítésnek, az MNB folytathatja a fokozatos enyhítést, ha a forinteszközöket terhelő kockázati felárak tovább csökkennek.
.
A JP Morgan jelenlegi előrejelzése az, hogy a magyar jegybank a következő, negyed százalékpontos kamatcsökkentést 2013 első negyedévében hajtja végre. A cég elemzői azzal számolnak, hogy az MNB-alapkamat a jelenlegi 6,50 százalékról 2013 végéig 5,50 százalékra csökken.
.
A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai 6,3 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek szeptemberre. Véleményük szerint a szeptemberi inflációs adatsor “rálátást enged” majd arra, hogy a legutóbbi globális nyersanyag-áremelkedések milyen mértékben szűrődtek át a magyarországi fogyasztói árakba.
.
A GS elemzőinek fejtegetése szerint e külső sokkok átszűrődési mértéke a forrástól függően különböző. A magasabb olajárak a cég kutatásai alapján gyorsabban megjelennek a fogyasztói árszintben, az élelmiszerek drágulásának hatása ugyanakkor kevésbé erőteljes, viszont tovább tart.
.
A Goldman Sachs londoni elemzői is azt jósolták ugyanakkor, hogy szeptemberben tetőzhetett az éves összevetésű inflációs ráta Magyarországon. A ház szerint a forint legutóbbi erősödése korlátozni fogja a külső ársokkok további hatását, és a belépő éves bázishatások miatt – tekintettel az idei év eleji adóemelésekre –  2013 elejétől már markánsabb inflációlassulásra lehet számítani.
.
A GS elemzőinek előrejelzése szerint a magyarországi inflációs ütem 2013 végéig így is a 3 százalékos célszint felett marad. A monetáris politika szempontjából azonban ennek most „másodlagos a jelentősége”, és az erősebb forint, valamint az alacsonyabb kötvényhozamok és CDS-árazások növelik a további jegybanki kamatcsökkentések valószínűségét az idei negyedik negyedévben, sőt „azon túl is”.
.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokra szakosodott elemzői 6,2 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt jósoltak szeptemberre, az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulását megjelölve a gyorsulás fő hajtóerői között.
.
Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy véleményük szerint az MNB monetáris testületének enyhítésre hajló tagjai továbbra is igyekeznek majd kisebbíteni a másodlagos inflációs hatások kockázatának jelentőségét, tekintettel a gyenge hazai keresletre.
.
A cég londoni elemzői ennek alapján már októberre újabb 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósolnak, és az idei év végére 6,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot várnak.
.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szintén 6,2 százalékos éves szintű szeptemberi inflációt várnak, ugyancsak elsősorban az emelkedő élelmiszerárakkal indokolva az általuk valószínűsített gyorsulást.
.
A ház ugyanakkor az idei év végére 6,00 százalékig, 2013 harmadik negyedére 5,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot jósol.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 4 szavazatból)
Hat százalék feletti szeptemberi magyar inflációt várnak, 3.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Sajnos a fogyasztói kosarak sokfélesége nem az elemzések tárgya, így a nagy átlagról szóló eredmények nem igazán mérvadóak csak az átlagra. :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Köszönjük szépen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. De az államháztartási hiány 3% alatt marad …
    Köszönjük Orbán Viktor őnagysága, Magyarország Generalisszimusza!
    A Magyarok csodatevője aki a kusza szemű csodaközgazdászával egyetemben rendbe rakja a gazdaságot.
    .
    A Fidesz szándékosan a fogyasztást visszavette, azért, hogy … Miért is?
    (Orbán egy ízben a parlamentben ki is jelentette: „Sokan azt mondják nincs fogyasztás, Kijelentem; Nem is lesz”)
    Ezek a bolondok hivatkozva arra, hogy ki kell fizetni az adósságokat felrúgták a legfontosabb szabályok egyikét.
    De ugyan miből fizetné vissza az érintett a hitelét?
    Szerencsétlen Matolcsynak elmondta valaki, hogy ha nem termelnek, nem fogyasztanak, képtelenség vissza fizetni a kölcsönt?
    Mert a Hitel végeredményben egy megelőlegezett de még meg nem történt munka pénzbeni ellenértéke (normál esetben).
    És ha nem termelünk, nincs miből visszafizetni azt.
    Az infláció is csak ennek egy mellék hatása. Az ha leállítják a belső fogyasztást nem hoznak létre termelő gazdaságot, kereskedelmi piacot, mit érnek vele? Elmondom: SEMMIT
    Az IMF mit is mondott? Azt, hogy segítsék a belső gazdaság kiépítését …
    .
    A hitelekkel nem volt lényegében akkora baj, a baj az volt, hogy leállt a motor(leállították).
    Nem termeltünk tovább és így dolgoztunk … Nem volt miből visszaadni.
    Nem is folytatom … Ezek egy igazi akasztófa virágok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  4. Mér egynehány ilyen idiótikus hirdetés és lesz az az infláció akár 60 % is !!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. Különben meg undorító hogy a Magyar Népszava is bevállalt pár ilyen hirdetést , most meg rinyálnak hogy egy ilyen hirdetés lefutása után a Zállam lemondta a többi ilyen hirdetés elhelyezését a Magyar Népszavában. Ban..ban…ban…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  6. A süllyedcő hajón nem, hogy fogyasztani, de konyakot rendelni sem szabad.. Fizetni, azt szabad, sokat, az Orbán-klánnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  7. Csak 6%, lehetne akár 10 is!
    Hála matolcsynak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  8. “Hat százalék feletti szeptemberi magyar inflációt várnak”

    Várja a fészkes fene!

    A hülye Matolcsy és a gonosz bolond orbánc csinálja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  9. Orbánék profik az infláció gerjesztésében 98 és 02 között is remekeltek ez ügyben. Ez bevált módszer a zemberek zsebében való kotorászásra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. Járai valamelyik nap megmondta, hogy mivel nincs fogyasztás ezért infláció sincs!
    DÖGÖLJETEK MEG!!!
    Dühös vagyok a cápákra, hogy az összes fideszes anyjának a magzatvizébe nem költöztek be!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Tartok tőle, hogy a londoni elemzők túl optimisták és/vagy nem ismerik matolcsi matek-tudását.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  12. Geyza
    Nem néhány, hanem egyetlen, és a vélemény rovatban ugyanabban a számban el is mondták az őszinte véleményüket erről. Vissza is vonták tőlük a másodikat, amelyet X. 24-re, tehát a lemmingmenet utánra rendeltek.
    A csütörtöki szám elején már a plakát ezzel a szöveggel szerepel:
    HIRDETÉS A NÉPSZAVÁNAK NEM
    NEM ADUNK PÉNZT A BALOLDALNAK.
    A pénteki szám utolsó oldalán fél oldal terjedelemben a Hirdetés a Népszavának Nem után: Rájuk nem, de (ezután vörös mezőben) Önre számítunk. (számlaszám, rózsaszín utalvány cím)
    Miért ugrott volna el a Népszava a KÖZPÉNZBŐL adott finanszírozás elől? Az csak a jobboldali lapoknak jár?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Avi
    Nem egészen ezt mondta! szerinte infláció nincs, mert az csak akkor van, ha több pénz van forgalomban, mint amennyi árú, és árfelhajtó szerep érvényesül, hanem ÁREMELKEDÉS van. (Mert az árak csak úgy röpködnek felfelé, mint a léghajó, csak úgy maguktól, hát istenem, mit lehet tenni?)
    És elfelejtett említést tenni arról, hogy tankönyvszerűen a legrettegettebb ez: a stagfláció, amikor a gazdaság és a kereslet stagnálása ELLENÉRE emelkednek az árak. Ezt a legnehezebb ugyanis kezelni, mert bármit tesznek, a másikat rontja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Aranyvasárnap, gyér forgalom 2013. december 23. hétfő

A nyugdíjasokat is becsapja a kormány 2013. szeptember 13. péntek

Az MSZP lehangolónak tartja a gazdasági adatokat 2012. augusztus 3. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos