Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elvileg még nem kizárt a kompromisszum 2012. október 27. szombat 22:49 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Elvileg még nem kizárt a kompromisszum
London – A magyar kormány egyenlegjavító intézkedéseinek valószínűleg nem minden eleme tetszik a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), de ezzel együtt sem kizárt a kompromisszum, vélekedtek hétvégi helyzetértékeléseikben londoni elemzők.
.
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport felzárkózó piacokra szakosodott londoni stábja befektetők számára összeállított elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi magyar gazdaságpolitikai elegy az IMF szempontjából „messze nem ideális”, különös tekintettel a bankadóra és arra, hogy a kiigazítási intézkedések eltúlzott mértékben a bevételi oldalra és az adókra összpontosulnak.
.
A ház szerint egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy még az idén egyezség születik az új IMF/EU-programról, azzal együtt is, hogy a magyar hatóságok letagadták a tárgyalások megszakadásáról szóló értesüléseket – miközben az IMF egyértelműen úgy fogalmazott, hogy idén már nem lesznek tárgyalások.
.
A Morgan Stanley londoni elemzői ugyanakkor megerősítették azt a már korábban is hangoztatott érvelésüket, hogy az IMF/EU-tárgyalások további menete a valutaalap és Brüsszel egymás közti egyeztetésén múlik. Az IMF és az Európai Bizottság véleménye általában teljesen egybeesik, és ha az EU végül elégségesnek minősíti az újabb kiigazító lépéseket a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásához, akkor nehéz elképzelni, hogy a megállapodás elérése meghatározatlan ideig elhúzódna, csak azért, mert az IMF nem tartja optimálisnak a magyar gazdaságpolitikai intézkedéseket.
.
A Morgan Stanley londoni elemzőinek helyzetértékelése szerint az egyes országok finanszírozási programjai ritkán tökéletesek az IMF szempontjából, és a megállapodások e programokról gyakran hosszasan elhúzódó tárgyalások után, kompromisszumok eredményeként jönnek létre.
.
Ugyanakkor a magyar bankokkal kapcsolatos legutóbbi fejlemények, és az ezekkel kapcsolatban valószínűsíthető IMF-kritikák legalábbis csökkentik a gyors megállapodás esélyeit. Mindemellett a kormány „IMF-ellenesnek érzékelt” médiakampánya sem segíti elő a kapcsolatok zökkenőmentessé tételét – áll a Morgan Stanley londoni elemzésében.
.
Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza befektetők számára összeállított hétvégi helyzetértékelésében úgy vélekedett: a magyar kormány nyilvánvalóan késztetést érez arra, hogy a likvid globális adósságpiacról próbáljon forrást bevonni, „inkább előbb, semmint utóbb”.
.
Ash szerint azonban ennek meglenne az a kockázata, hogy a piac e lépést esetleg eladási jelzésnek tekinti, mivel a tőkepiaci forrásbevonás nyomán a kormány kevesebb ösztönzést érezhetne arra, hogy alávesse magát a feltételekkel járó IMF-programnak.
.
Orbán Viktor miniszterelnök mindazonáltal fél szemmel most már egyértelműen a 2014-ben esedékes választásokra figyel, és valószínűleg nem szívesen menne bele egy korlátozó jellegű IMF-programba a választások előtti időszakban. Ezért nyilvánvaló a kísértés a piaci finanszírozás biztosítására akár IMF-programmal, akár anélkül, és inkább előbb, mint később – áll a Standard Bank vezető londoni elemzőjének értékelésében.
.
Timothy Ash szerint a kormány készpénztartalék-pozíciója meglehetősen erős, és bár a makrohelyzet „vegyes” – a GDP-érték az idén várhatóan 1 százalékot meghaladó mértékben visszaesik, miközben az infláció a kitűzött cél kétszerese –, a magyar gazdaságnak megvannak az erősségei. A Standard Bank elemzője ezek között említette a folyómérleg-többletet és a pozitív nettó külső egyenleget, amelyet nettó működőtőke-beáramlás is alátámaszt. Az államháztartási hiányt Ash szerint sikerül a GDP-érték 3 százaléka alatt tartani, a GDP-arányos közadósságráta pedig valamivel az EU átlag alatt, 77 százalék környékén stabilizálódik.
.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői devizapiaci befektetőknek összeállított hétvégi értékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy bár a kommunikáció a kormány és az IMF között hivatalosan nem szakadt meg, a legutóbbi államháztartási kiigazító csomag összetétele rövid távon valószínűtlenné teszi az érdemi előrelépést az új finanszírozási programról szóló megállapodás felé.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Elvileg még nem kizárt a kompromisszum, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

20 Reader’s Comments

  1. Szavak..ejj de szép szavak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Igencsak óvatosak a „londoni elemzők”, amolyan minden megtörténhet és mindennek az ellenkezője alapon. Nehogy már elveszítsék a hitelességüket, ami már így is erősen megkérdőjelezhető. Ha visszaolvasunk a „londoni elemzők” korábbi nyilatkozataihoz, akkor azok szerint már régen megköttetett volna az IMF megállapodás.
    .
    Én úgy gondolom, most jönnek a kokik az EU-tól – ez ugyanis az „akár van sapka Orbán Viktor fején, akár nem” tipikus esete. Orbán megpróbálta szétordibálni az EU-t, azt a szervezetet, amely az integrációt és nem a dezorganizációt tartja a legfontosabbnak. Furcsa lenne, ha az EU honorálná Orbán igyekezetét – legalább is nagyon meglepne a dolog.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  3. A legkisebb baj az volna, ha véletlenül a min. e. úrnak volna igaza és további feltételek nélkül megállapodnának velünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. NaKi
    A szomszédod pénzt kér tőled kölcsön, miközben nincs jövedelme csak adósságai, viszont unortodox szerencsejáték-függő.. És akkor te minden további feltétel nélkül adnál neki kölcsönt? Na ne! Légy erős: EZEK nem ennyire hülyék!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)

  5. Igen, igen valakinek végre ki kellett már borítania azt a bilit amelybe Orbán immár több mint egy éve naonta bele sz@t, és most már a megtelt táblát is kitehtték volna rá…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)

  6. Kizártnak tartom a kompromisszumot egy kompromisszum-képtelen bagázzsal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  7. “a magyar kormány nyilvánvalóan késztetést érez arra, hogy a likvid globális adósságpiacról próbáljon forrást bevonni”
    Majd:
    “a piac e lépést esetleg eladási jelzésnek tekinti, mivel a tőkepiaci forrásbevonás nyomán a kormány kevesebb ösztönzést érezhetne arra, hogy alávesse magát a feltételekkel járó IMF-programnak”
    .
    Leírná valaki a két mondatrész összefüggésének az értelmét? Ha Orbánék a “likvid globális adósságpiacról” vonnak be forrást, az hogyan lehet azonos a “tőkepiaci” forrásbevonással? A globális adósságpiac milyen tőkét helyez ki? Nemlétezőt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Hiába a pávatáncművészet, egy év alatt sem sikerült bepaterolni őket.
    De az Ország Veszejtő tanulékony. Az egész odalas kékcédulás ökörségeket most már óriásposztereken adják elő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. Hülyék csak a magyar kormányban vannak. Ott viszont tömegesen, mert hülye az aki mindenki másnál okosabbnak érzi magát és mindenkinek osztja az észt, mindenkivel hadat visel. A valutaalapban viszont nem hülye politikusok lógatják a lábukat. Világosan megírták a feltételeiket a magyar kormánynak. röviden és tömören. A hitel feltétele hogy nem egyszeri intézkedések tömegével kell szétzilálni az egyébként is ezer sebből vérző költségvetést, hanem olyan változtatásokat végrehajtani, amelyek folyamatosan biztosítják a gazdaság növekedését. Nem pókerasztalhoz kivánnak leülni a tárgyalásokon, mert az eltolcsi – varga – orbán tipusú hamiskártyások kártételeit nem finanszírozzák. Úgy vélem ebben egyetértésre jutottak az EU vezetőivel is. Nem hisznek tovább az eltolcsi féle tündérmeséknek, ráuntak a csuti pávatáncára, jönnek a megérdemelt büntetések.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. kekec
    2012. október 28. vasárnap
    14:05
    .
    “NaKi
    A szomszédod pénzt kér tőled kölcsön, miközben nincs jövedelme csak adósságai, viszont unortodox szerencsejáték-függő.. És akkor te minden további feltétel nélkül adnál neki kölcsönt? Na ne! Légy erős: EZEK nem ennyire hülyék!”
    .
    Na azért ne legyünk ennyire szigorú azzal a szomszéda! Van neki jövedelme! Hisz szegről-végről a saját gyermekének adott zsebpénzt jól adóztatja.
    Így van rendesen adó bevétele!
    És ott van a bank adó, és még másik 1000 adó fajta.
    Dől itt a pénz kérem! Még agrár támogatás is jut akár milliárdos nagyságrendbe!
    .
    Mellesleg az én véleményem is az, hogy nem ad az IMF pénzt, hisz nem bolondok.
    Ismerős nekik az efféle helyi zsebdiktátor …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Nem hiszek a kompromisszumban. Kompromisszumot ov nem hajlandó kötni senkivel és semmilyen áron, mert akkor valamiben engednie kell. De ov csak harcolni és győzni akar, nem kompromisszumot kötni. Egyébként azért sem akar megállapodni, mert akkor az IMF és az Eu belenézne ov “kártyáiba”, sőt negyedévente ellenőrizné a költségvetés és az államháztartás állapotát. Nem lehetne (remélhetően nem lehetne) szabadon lopni, haveroknak szabadon osztogatni.
    Megmondta ov Kőszegen a nyáron, hogy azért “paterolták ki” az IMF-et, mert ha itt vannak, ov nem csinálhatta volna meg mindazt, amit az IMF jelenléte nélkül megtehetett.
    Mivel ov továbbra is a saját akaratát akarja érvényesíteni, ezért nem lesz megállapodás.
    *
    Egyébként nagyon érdekelne, hogy miből fizeti ov (a kormány, az állam…) az önkormányzatok adósságát, ha előtte – mert nincs pénz – két hét alatt kétszer jelentett be megszorításokat Kusza Szem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. “magyar gazdaságpolitikai elegy az IMF szempontjából „messze nem ideális” ”
    Véleményem szerint a közeljövőben nem is lesz az. Sok probléma van-e téren.
    .
    A GAZDASÁGPOLITIKÁNKRA LEGFŐKÉPPEN A HOZZÁÉRTÉS ÉS AZ ALKALMAZKODÁSI KÉSZSÉG TÁVOL TARTÁSA VOLT JELLEMZŐ A
    RENDSZERVÁLTOZÁS KEZDETE ÓTA.
    NÉHA “VÉLETLENÜL” ELŐFORDULT EGY EGY BOKROS IS, DE SAJNOS
    AZ “ÁRVIZELHÁRITÁS” UTÁN MENESZTVE LETT. SAJNOS AZ ÁRVIZ
    ÁTÁRADT A POLITIKUSAIK FEJÉBE.
    MÁS AKARTA LEARATNI A BABÉROKAT.
    Horn Gyula tisztességes szándéka – az elvett nyugdijak pótlására – megmaradt,
    de a következő fide$$ áradat elsöpörte. Az új elvek alapján folytatták a
    MÚLTBAN SEMMIT SEM VESZITETT GENERÁCIÓ KÁRPÓTLÁSÁT.
    Sok újgazdagból lett milliomos, akik máshol fektetik be vagyonukat.
    Rengetegen jutottak földvagyonhoz, kiknek semmi köze nincs a mezőgazdasághoz, de ráadásul további támogatásra is szorulnak, hogy
    új földtulajdonukon rentábilis gazdálkodást tudjanak kezdeni.
    (megjegyzendő, hogy hasonló helyzet volt a háború utáni földosztás után
    is – csak kicsiben – hiszen a lovak és a gépek nagy részét elvitte a háború.
    Ezek nélkül már eredetileg sem lehet jól működő mezőgazdaság)
    A következő nyócévre rányomta bélyegét a VÁLSÁG, valamint a
    FIDE$$ KITARTÁSA A FEJLŐDÉS ELLENI
    BETARTÁS MELLETT.
    Az országház “elszagositása” mellett folyó – szélsőjobbal egyesült – fide$$
    demokrácia megdöntésére irányuló kisérlete, a nemzeti peticiókon a vizitdij
    elleni választásokon át nem fejeződött be a:
    2006-os RENDSZER MEGDÖNTÉSÉRE IRÁNYULÓ “FORRADALMI” KISÉRLETTEL, hiszen a biróság által jogosan elitélt gyújtogató bandát a
    semmisségi törvény felszabaditotta a demokrácia ellen elkövetett bűncselekmények jogkövetkezményei alól.
    .
    A katolikus egyház támogatásával győzött a fide$$. Melynek kisebb gondja is
    nagyobb a gazdaság fellenditésénél. Ők együttesen a Római Katólikus
    Európa kialakitására költik klf módon álcázva az EU felzárkóztatási támogatását.
    Min 20- 30%-át fecséreltük el klf egyházzal összefüggő pénzköltésekre, melyeknek semmi köze a gazdasági fejlődéssel összefüggő felzárkózáshoz.
    UGYAN KI TUDNÁK-E MUTATNI, HOGY A FELZÁRKÓZÁSRA IGÉNYELT ÉS
    ELKÖLTÖTT TÁMOGATÁS MIKÉNT VAN KAPCSOLATBAN A FELZÁRKÓZÁSSAL.
    .
    HA EZ IGY FOLYTATÓDIK KIZÁRTNAK TARTOM KIZÁRTNAK TARTOK
    MINDENFÉLE KOMPROMISSZUMOT, A TÁMOGATÁSUNK FOLYTATÁSÁRA HISZEN A NYUGATI VÁLASZTÓK KÉPVISELŐI MEGGONDOLJÁK MIRE
    FECSÉRELJÜK EL MUNKÁJUK EREDMÉNYÉT !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Nem lesz itt semmiféle megegyezés, kizárólag csak nem megszorítások lesznek!
    A 16%-os SZJA és nem az IMF miatt!!!!!!!!!
    1 éve jártják a bolondját a mi bankunkkal, a hárombetűs kipaterolttal és vannak londoni elemzők, ahol még mindig találgatják, hogy lesz megállapodás vagy sem?!
    Néha az az érzésem, a hülyének nézés nem is alaptalan!
    Varga szerint, ha nem lesz megállapodás is megy az élet tovább!
    Az, hogy a piaci kamat így mennyi veszteség – több milliárd – az nem gond neki!
    Mi az nekik – majd nem megszorítanak még egy kicsit, ha nem elég, majd még egy kicsit és így tovább….aztán elköltik a tartalékunkat és utánuk a vízözön.
    Így szeretik a hazát és a zembereket, védenek mindent, amit tudjuk mit jelent…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  14. Az óriás poszterek után még csontvázkereső a szemükbe tudna nézni?
    Nem tudom, hogy mi tartja, de a gerince nem, az biztos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. A londoni szagemberekre vagyok kiváncsi, holnap mit tippelnek?
    A csontvázkereső elmehet ásatást vezetni. Lejárt, mint egy rossz vekker.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. Hát ez a cim pont forditva igaz. Gyakorlatilag még lehet (talán).
    De ELVileg kizárt!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. A NAGY TITOK
    *
    A diktátor majdnem erre az állapotra várt, bár nem pont erre számított.
    Ő – nem Magyarország – abban “érdekelt”, hogy fantazmagóriái – titkos programjai – úgy valósuljanak meg, miként azt már 2002-ben megálmodta, hogy többek közt, kirúgjuk az IMF-et, az Uniót, [talán még - kimondani sem merem - a NATO-t is], stb, stb. Ezt az immár tíz éves látomását akkor a választások hiúsították meg, amelyet mindvégig őrizgetett, mi több, utcai csetepatékkal ápolgatott [nem eredménytelenül], mígnem 2010-ben -gondolta – eljött az ő ideje. E nagyszabású projekt keretébe tartozik az IMF-buktatás szisztematikus lebonyolítása is, amelyet pribékjei, tányérnyalói kötelesek végrehajtani a megírt táncrend részletei szerind, a propagandagépezet teljes bedobása mellett. A főcsapás iránya, a nemzetközi és hazai bankrendszer ordenáré lejáratása mellett, az IMF végső legyőzése és teljes megsemmisítése.Majd ezt követően jöhet a magyar Nemzeti Bank tartalékának – akárcsak a magán nyugdíj pénztárak – felélése… Mely szándék persze soha nem volt publikus, mert ez csak az IMF kirúgása után lehet nyilvános.
    *
    Ámde az IMF-et sem faragták vajból. és egyelőre átment egy olyan időhúzó taktikába, mint a macska-egér játék… A vezér már alig várja, hogy, hogy Ők mondják ki, és hogy úgy nézzen ki mintha ők okozták volna a galibát. Tehát “kénytelenek voltunk az MNB tartalékait megkaparintani azért, hogy népünket megmentsük a nemzetközi karvalytőke eszköze, az IMF karmaiból, hogy annak követeléseit visszautasítva a magunk útjára léphessünk”.
    Ennek a tervnek az IMF taktika ugyebár nem felel meg. Orbánt viszont olyan sarokba szorította, ahonnan nap mint nap kénytelen feladni szándékai “titkosságát”, naponta árulják el magukat ilyen, olyan ki és elszólásokkal, de már az “alulról jövő” kezdeményezés puskaporát is lassan eldurrogtatják mindenféle transzparensekkel és plakátokkal.
    *
    Tisztelhölgyeimésuraim!!!
    2012-benA nemzetvezető holló csőre majdnem teljesen kitátva, Már csak egy hajszál választja el, hogy az értékes és titkos sajt onnan kipottyanjék
    *.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Éppen azon gondolkodtam, hogy a londoni elemzők ennyire hülyék vagy nem értenek a dolgokhoz?
    Végülis ez most nekünk kedvez, ha ilyeneket nyilatkoznak erről az ügyről, mert a forint egyelőre nem megy fel oly drasztikusan , sokunk örömére!
    Majd akkor lesz nemulass, ha az elemzők szerint ez füstbe ment terv lesz, na akkor lesz nekünk annyi !!!
    Végülis már csak idő kérdése, hogy mikor fogunk süllyedni , a nyomorba dőlni !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. MÉg mielőtt bárki azt mondaná, hogy már a nyomorban vagyunk, meg kell hogy mondjam hogy ez NEM IGAZ!!!!!
    Ugyanis, november 1-én , ugye amikor minden zárva van, kivéve a McDonald’s, nos annyian voltak hogy ember legyen a talpán, ha megtudta számolni hogy mennyien voltak- Rengetegen – de ez még hagyján, több ezer , több tízezer forintért rendeltek ételt!!!
    Teszem fel a kérdést, biztos hogy nyomor és elszegényedés van kis hazánkban?
    Egy Észak-Keleti régió egyik leglepusztultabb városáról beszélek ahol rengeteg szegény él!!!
    Úgy látszik ilyenkor mindig előkerül a tartalék :))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  20. sedona
    “biztos hogy nyomor és elszegényedés van kis hazánkban?”
    .
    Bizonyos rétegeknél igen, másoknál nem. Általánosítani viszont nem érdemes, mert aki nem jár McDonald’s-ba, nem látszik, hogy mikor, mit és mennyit eszik. A McDonald’s egyébként is a külföldi turisták paradicsoma, mert ott tudják, hogy mit tesznek eléjük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Begurult Budapestre az IMF 2012. október 25. csütörtök | AN

Orbán Viktor fejezze be a hazudozást! 2012. október 15. hétfő | AN

A médiakampány megállapodási szándékra vall 2012. október 13. szombat | AN

Szabadságharc adóforintokból 2012. október 10. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos