Béke a Közel-Keleten – az őskorban 2012. október 5. péntek 0:21 | AN Forrás: MTI

Share
Béke a Közel-Keleten – az őskorban
Jeruzsálem – A neandervölgyi és a korai modern ember békésen megfért egymás mellett Izrael mai területének északi részén.
.
A Karmel-hegyi mészkőbarlangokban, amelyek idén kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára, mindkét korai emberfajhoz társítható kőbaltákat és nyílhegyeket találtak a régészek – olvasható a Medical Daily hírportálon.
.
A kutatók egyetlen olyan csontleletet sem találtak, amelyeken halálos sebesülés nyomai lettek volna, ez arról tanúskodik, hogy a Homo neanderthalensis és a Homo sapiens békésen élt egymás mellett a Földközi-tenger partján húzódó hegylánc barlangjaiban. Mi több, a tudósok szerint a neandervölgyi ember sokkal kifinomultabb volt, mint eddig feltételezték. Daniel Kaufman, a helyszínen dolgozó egyik régész felhívta a figyelmet arra, hogy szertartás keretében helyezték végső nyugalomra halottaikat, és fejlett eszközkészítési technikával rendelkeztek.
.
Az izraeli régész meggyőződése szerint sokkal valószínűbb, hogy békés úton, mintsem erőszakkal történt a Homo neanderthalensis és a Homo sapiens genetikai keveredése.
.
Genetikai vizsgálatok kimutatták ugyanis, hogy a Homo sapiens génállományának 1-4 százalékát a neandervölgyi embertől örökölte, amely sok százezer éven át uralta Eurázsiát, mígnem 28 ezer évvel ezelőtt rejtélyes módon eltűnt a Föld színéről. Régóta folynak viták arról, hogy a genetikai keveredés erőszak eredménye volt-e a folyamatosan hadakozó két népesség csoportjai között.
.
„Amennyiben volt keveredés, az a Karmel-hegyen történt” – vélekedett Daniel Kaufman.
Kapcsolódó cikkek

Amerikai magyarok határolódjanak el Orbántól 2012. december 4. kedd | Lázár György

Izraeli légicsapás Szudánra? 2012. október 24. szerda | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók