Rabszolgatartó Unió 2012. október 18. csütörtök 0:30 | AN Forrás: MTI

Rabszolgatartó Unió
Budapest –Az emberkereskedelem továbbra is súlyos probléma az Európai Unióban, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint az EU-ban 880 ezer embert kényszerítenek munkára.
.
Az emberkereskedelem elleni küzdelem hatodik európai napja alkalmából Cecilia Malmström belügyi biztos csütörtökön beszédet mond azon a konferencián, amelyen a tagállamok közös fellépésének kialakításáról lesz szó – írták. Eleni Mavru ciprusi belügyminiszter és Miria Vassziliadu, az emberkereskedelem elleni küzdelem uniós koordinátora szintén részt vesz az eseményen, amelyet a bizottság és az EU soros elnökeként Ciprus szervez.
.
Az emberkereskedelem változatlanul komoly probléma, az ILO szerint az unióban 880 ezer embert kényszerítenek munkára, beleértve azokat is, akiket szexuálisan kizsákmányolnak. A legutóbbi Eurobarométer-felmérés szerint az európaiak 93 százaléka egyetért azzal, hogy az uniós tagállamoknak együtt kell működniük az emberkereskedelem leküzdéséért – olvasható a közleményben.
.
A konferencia is alkalom a bizottságnak arra, hogy ösztönözze a tagállamokat az emberkereskedelemről szóló új uniós stratégia intézkedéseinek végrehajtására. A tanácskozáson a tagállamok kormányzati tisztviselői, civil szervezetek képviselői, szakértők és az áldozatokkal közvetlen kapcsolatban álló szakemberek találkoznak. Azokra a teendőkre összpontosítanak, amelyek célja az együttműködés megerősítése, a megelőzés, az áldozatok védelme és az emberkereskedők üldözése.
.
Kitérnek arra is, hogy az unióban még mindig kevés az emberkereskedelemmel kapcsolatos büntetőeljárás, továbbá 2008 és 2010 között az ilyen ügyekben kevesebb a büntetőjogi felelősséget megállapító ítélet született.
.
Ezért az uniós stratégia az emberkereskedelem elleni küzdelemre szakosodott nemzeti bűnüldözési egységek felállítását szorgalmazza, és támogatást nyújt a tagállamoknak közös nyomozócsoportok létrehozásához. A stratégia célja az áldozatok azonosításának, védelmének erősítése, az emberkereskedelem megelőzése, az emberkereskedők büntetőjogi felelősségre vonása, az együttműködés fokozása az unióban, és az emberkereskedelem új tendenciáival kapcsolatos ismeretek bővítése.
.
A közleményben idézik Cecilia Malmströmöt, aki kiemelte, hogy nem lehet eltűrni az emberkereskedelem semmilyen formáját, sem Európában, sem bárhol a világon. Az Európai Bizottság tagja rámutatott, a testület szigorú jogszabályokat és intézkedéseket dolgozott ki az emberkereskedelem elleni küzdelemhez, ezeket a tagállamoknak át kell ültetniük a gyakorlatba
Kapcsolódó cikkek

Kezdődik a hawaii rabszolgatartók pere 2011. július 28. csütörtök | AN

Rabszolgákat tartottak egy pulykafarmon 2011. április 7. csütörtök | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók