Új év: a zsidó állam számokban 2012. szeptember 16. vasárnap 11:20 | AN Forrás: Ynet

Új év: a zsidó állam számokban
Jeruzsálem – Az izraeliek egyre tovább élnek, egyre kevésbé kapkodjál elé a családalapítást, átlagosan három gyermekük van, és a korábbiaknál kevesebbet invesztálnak oktatásba és egészségügybe. Az ország így is Kanada után a legtöbb felsőfokú végzettségű polgárral rendelkezik, egészségügye pedig világhírű.
.
A zsidó új esztendő, Ros Hásáná nem a világ, hanem az ember megteremtésétől számolja az esztendőket – a hagyomány szerint vasárnap este köszönt be az ünnep, s 5773 éve lesz annak, hogy az Örökkévaló az első pénteki napon megalkotta az embert. A Teremtésre való emlékezés nem zajos, hanem bensőséges családi ünnep Izraelben, s nem egy ünnepsorozat lezárása, hanem éppenséggel az őszi ünnepek nyitánya. Szokás ilyenkor számvetéssel készülni egyéni és társadalmi szinten egyaránt; ezt tette az izraeli Központi Statisztikai Hivatal is.
.
Adatai szerint 5773 Ros Hasana előestéjén az izraeli lakosság 7 millió 933 ezer 200 főt számlált, köztük 5,978,600-an zsidók, 1,636,600-an arabok, míg 318 ezer állampolgár tartozik az „egyéb” kategóriába. Az állampolgárokon kívül nyilván tartanak 203 ezer, Izraelben élő vendégmunkást is.
.
Összehasonlításképp: egy évvel korábban 7,837 milliós volt a lakosság, 75,4 %-ban zsidó, 20,5 %-ban arab, az „egyéb” kategória száma (318 ezer) változatlan maradt, aránya 4,1 %. Más szavakkal: az összlakosság 1,8 %-kal nőtt, vagyis körülbelül ugyanannyival, mint a megelőző nyolc évben, és ugyanannyival, mint a nyolcvanas években. (A kilencvenes évek a nagymértékű bevándorlás miatt kiugró, évi 3 %-os növekedést hoztak.)
.
A zsidó lakosság növekedési rátája 1,8, az arabé 2,4 % volt; utóbbi komoly visszaesést mutat az 1996 és 2000 közötti 3,4 %-ról. Vallási megoszlásban: a muzulmán populáció 2,5, a keresztény 1,3, a drúz 1,7 %-kal gyarapodott.
.
Az izraeli lakosság átlagéletkora a nyugati népességeknél fiatalabb, a korfa az OECD-n belül a legegészségesebbek közé tartotik. 2011-ben a 14 éves és annál fiatalabb gyermekek a zsidó állam lakosságának 28,2 %-át tették ki, míg a 65 évesek és a náluk idősebbek a 10 %-át. Az OECD-tagországokban a 14 éven aluliak átlagos aránya 17,5 %, a 65 évnél idősebbeké 15 %.
.
Mérsékeltek növekedett a 75 év fölöttiek aránya: 2011-ben 4,8 %, volt, összehasonlítva a kilencvenes évek 3,8 %-ával. Az izraeli zsidó lakosság köreiben 4,4-ről 5,9 %-ra nőtt a 75+ életkorúak aránya.
.
Izraelben is kezd divatba jönni a házasság kitolása, igaz, egyelőre még nem a középkorú időszakba, mindenesetre a 25-29 évesek között egyre több a még egyedülálló. 2010-ben a férfiak 64,5, a nők 46,1 %-a mondhatta el ebben a korosztályban magáról, hogy még sohasem volt házas, míg az ezredfordulón ez az arány 50, illetve 38,1 % volt. A muzulmán izraelieknél kevéssé divat a házasság halogatása, a 25-29 közötti férfiak 44,5, a nőknek pedig csak 19 %-a nem mondta még ki a boldogító igent.
.
Jóllehet szinte naponta hangoznak el hírek a zsidó lakosság demográfiai katasztrófájáról, a valóság az, hogy az izraeli zsidó lakosság nő, s ezen belül is nő az országon belül születettek (nem bevándoroltak) aránya. Míg az 1948-as államalapításkor az összes izraeli zsidónak csak jó egyharmada született a Szentföldön, 2011 végére az arány 73 %.
.
Izraelben 2011-ben 166 ezer 296 baba született, nem sokkal több, mint 2010-ben (166,255). Egy házaspár átlagosan három gyermeket vállalt, ami valamivel alacsonyabb az előző évi 3.03-nál, és a nyolcvanas évek végi állapotot idézi. Egy zsidó nő 2011-ben átlagosan 1,98 gyermeket szült, ami a legmagasabb adat 1977 óta. Némi növekedés tapasztalható a keresztény gyermekek születése terén is 2,14-ről 2,19-re. A magukat vallástalannak tartó nőknél is nőtt az átlagos születési szám, 1,64-ről 1,75-re.
.
Csökken a muzulmán nők szülési kedve: 2010-ben még 3,75 gyermeknek adott életet egy nő, ma már csak 3,51-nek. Hasonló trend figyelhető meg a drúzoknál.
.
Az izraeli anyák átlagosan 27,3 évesen szülik meg első gyermeküket, ezen belül a zsidók 28,2 évesen, az arabok 23,7 évesen; ez utóbbi kategórián belül a muzulmán arabok valamivel még hamarabb, 23,4 évesen adnak első kicsijüknek életet.
.
Izrael a bevándorlók szempontjából ismét kívánatos célország, részint az ország tiszteletet parancsoló gazdasági eredményei, részint a más országokat továbbra is súlyosan érintő válság miatt. 2011-ben 16 ezer 892 új bevándorlót fogadott az ország, másfél százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legtöbb bevándorlót idén is Oroszország (2666) és Etiópia (2363, az ő arányuk harmadik éve folyamatosan nő) küldi, a harmadik helyen Ukrajna (2051), a negyediken az utóbbi időben fellángolt arab terror miatt Franciaország (1775 fő) áll.
.
Izrael jelentős mértékben alkalmaz külföldi munkásokat: 33 ezer vendégmunkás lépett be az országba szabályszerű munkavállalási engedély birtokában, zömében thaiföldiek, filippínók, illetve a volt Szovjetunió területéről érkezettek. Az illegálisok száma ennek többszörösére tehető. Izraelben legálisan körülbelül 200 ezer vendégmunkás él.
.
A várható élettartam férfiak esetében kereken 80 év Izraelben, nőknől 83,6, ami kimagasló, az ország férfiak viszonylatában Svájc mögött a második a világranglistán, de női viszonylatban is a nyolcadik. A zsidók várható élettartama férfiaknál 4,2, nőknél 3 évvel haladja meg az arabokét.
.
A gyermekhalandóság 2011-ben ezer élveszületésre 3,5 volt. Az adat folyamatosan csökken, 2001-ben még 5,1 volt. Az arab lakosság körében az arány (6,1) sokkal rosszabb, mint a nem-zsidó és egyéb lakosok körében (2,6).
.
Ami a világszintű izraeli oktatást illeti, az a statisztikák miatt egyre többe kerül: 7,7 %-kal költöttek rá többet, míg az előző évi növekedés 6,7 % volt. A költés alatt értendő az állam fokozott szerepvállalása (az OECD átlaga 6,4 %, Izraelé 7,2 %), de az is, hogy az iskoláztatás egyre nagyobb terheket ró a tanulni vágyókra és szüleikre. Igaz, meg is van az eredménye: az ország Kanada után a világ legtöbb felsőfokú képzettséggel rendelkező polgárával dicsekedhet (46 %).

75 Reader’s Comments

 1. Nem csoda, ha Izrael Hi- Tech nagyhatalom is… és az is marad, őrjönghetnek a civilizáció ellenségei, ahogy akarnak.
  .
  Komolyan, egyszerűen nem lehet olyan tudományos és korszerű ipari ágazatot mondani, amiben Izrael ne volna ott a legnagyobbak között.
  .
  Na, ez az ország egy sikersztori.
  .
  (azért azt sem tudom, ki az a nyomoréklelkű, büdösszájú majomállat, aki kapásból minuszt nyom egy ilyen cikkre)

 2. nagyon erdekes es imponalo

 3. Senki sem vitatja, hogy egy tehetséges okos nép.
  De az ilyen pökhendik miatt mint eldrad, – nem mind szeretetre méltó.

 4. Latod Mura-fri Te is beleesel abba az evezredes mitoszba,hogy ki milyen alapon ganej vagy jo….vagy nem…..
  Eldrad forumozo nem azert pokhendi mert zsido vagy nem……

 5. Az általánosítás útvesztője, ha minket meg Orbán után ítélnek meg, akkor sokkal rosszabb a kép….sőt, fájóbb!

 6. Nem állítottam, hogy Eldrad fórumozó zsidó. Eldrad fórumozó provokátor. És “nyomoréklelkű, büdösszájú majomállat”.

 7. Irtam egy cikket ami ehhez a temahoz is kapcsolodik. Kerem terjesszek angolul tudo ismeroseik koreben ha tudjak.

  http://drmandler.wordpress.com/2012/09/16/humanity-learning-to-have-humanity-reflections-on-the-end-of-year-5772/

 8. Magyarországon soha sem lesz olyan jólét mint Izraelben.Vajon a rendszerváltás óta miért visszafelé fejlődik Magyarország?És miért csak emelkedik az államadósság folyamatosan?Hova lettek azok a több tizezer miliárdok?Ha például Debrecent Szombathellyel nyolc sávos autópálya kötné össze akkor azt mondhatnám hogy van látszata.Ha nem szüntek volna meg a gyárak ha nem adták volna lassan már minden stratégiai dolgot idegen kézbe most például a termőföld és a vizkészlet lesz soron szerintem és érdekes módon mindezek után csak mindig rosszabb lesz.Eddigi kormányok és jelenlegi és volt politikusok egyszer őszintén is beszámolhatnának hogy hogy lehetséges ez.Eddig mindegyik szinte egy megváltó szerepében tetszelgett de ahogy tellett az idő semmi sem lett jobb.Ezekből csak az következik hogy eddig senki se aki kormányzati szerephez jutott nem a magyar nép érdekét szolgálta.Nevezzük nevén a dolgokat nyiltan.itt ez az unio.Mindent az uniós szabványnak rendeltek alá ez nekik jó de nekünk csak szenvedés.

 9. Nem kell itt csúnya szavakat használni egyik oldalon sem. A számok azok magukáért beszélnek. Aztán ha erre bárki felkapja az agyvizet akkor az a saját egészségét károsítja vele. Sána Tová u metuká.

 10. Kakas:
  Rendszervaltas utan sajnos a jo magyar, vallastol fuggetlenul ugyanolyan onzo, sajat pecsenyejet sutogeto volt mint a tobbi, es eladta annak a gyarat, ingatlan, telket, ipart aki tobbet adott erte… es mivel a kulfodieknek tobb penze volt hala, hogy ott mar regota felszabadult a toke, demokracianak hala, igy ok nyertek meg a licitet, es vittek mindent. Hol a megvett gyarat lebontottak, bezartak, hogy ne legyen konkurencia, hol meg kijott, hogy a szabad versenybe mar nem eletkepes es bezartak. Tehat a felelost keresunk a rendszervaltasnal akkor egyertelmuen megnevezheto: kapzsizmus! :)
  De persze ki lehet terni, hogy a rendszervaltas elore tervezett volt, elore mar elore tudta x,y szemely, hogy mennyit keres rajta… :)

  Az ivoviz az nagyon fasza, hogy van de megintmi voltunk a hülyék… a strategiailag fontos ivoviz ellatasi rendszert eladunk a franciaknal, es utana sirunk, hogy jaj ezt adjatok vissza… akkor csak azt tudom mondani, hogy magunkat rugtuk tokon…. ez egy alairt szerzodes kereteben adta el egy szemely, hivatalos stb….
  Ez olyan mintha te vennel egy ingatlant Becsbe majd az alairt szerzodes utan amiert fizettel is, torvenytelenul kovetelne vissz az allam, vagy az onkormanyzat… balgasag.

  A magyar ivovizrol meg annyit, hogy igazabol annyiban kincs, hogy nem szennyezett vizet iszunk mint a kinaiak, viszont meggazdagoni ez az orszag nem fog belole mert ivovizet oda eljuttatni ahova kell, csak vezetekeken lehet ami draga, es nem fizetokepes orszagok szukolkodnek, ugyanigy van naluk ehezes is lsd Afrika. Ha mar ivoviz, akkor a sok elado asvanyviz kutat kene megvasarolni es beinditani a termest, de jelenleg tulkinalat van… :)
  csak, hogy tisztazzuk a jobb oldal altal oly sokat emelegett magyar viz propaganda legendajat, ami tenyleg jo meg minden csak plusz penz nem lesz belole, mert nem eladhatu ugy ahogy azt sugalljak…

  Israel kovetendo pelda, en meg zsidotol rossz szot israerol nem hallottam…
  Jo lenne megtudni ennek az okat, bar szerintem ez a kozos sajat vallasra vezetheto vissza, ez meg oda vezetne, hogy akkor nekunk is kene egy ilyen?:)
  az osszetarto ero ami borszint, nyelvet taszit maga ala!

 11. ” Magukért. ” :)

 12. Shana Tova mindenkinek még ellenfeleinknek is és legyetek beírva az Élet Könyvébe!

 13. Avi, erről van szó pontosan. Ha megdobnak gránáttal, dobd vissza gránátalmával. :)

 14. Avi.Sokan nem lesznek beirva az élet könyvébe.Isten nem teremtett rangot csak tudást adott nekünk de ezt a tudást sokan rosszra használják.

 15. KAKAS
  “Mindent az uniós szabványnak rendeltek alá ,ez nekik jó, de nekünk csak szenvedés.”
  .
  Minden uniós ország aszerint a “szabvány” szerint él és virul vagy éppen stagnál, amit aláírtak valamennyien, mert ugyanaz a szerződés vonatkozik minden tagállamra. Vannak, akik betartják a közösen elfogadott szabályokat, és vannak országok, amelyek nem. Utóbbiakhoz tartozik a szenvedés magyar apostola – KAKAS , bármelyikben is éljen.
  .
  Az unortodoxia (magyar jelentése: gazdasági kudarc) kifejezés hazánkban közismert fogalom. A bevezetésétől kell kezdeni a szenvedés emelkedésének összeszámolását, aminek sajnos még nem látszik a vége.

 16. Kelemen
  Tartózkodnál a vulgáris szavak írásban történő terjesztésétől? Legalábbis itt, az AN-en, ahol az olvasók társaságában nem divat a közönséges megszólalás és kirívó viselkedés. Kösz, ha tekintettel vagy másokra is, és máskor figyelsz rá.

 17. Ezt írtam: ” Ha megdobnak gránáttal, dobd vissza gránátalmával. ”
  Valaki ezt mínuszolta. Most kíváncsi lennék hogy ez egy zsidónak nem tetszett mert hasonlít a ” ha megdobnak kővel dobd vissza kenyérrel”, vagy egy kereszténynek valami más miatt .
  Mindegy, én is azt írom hogy írasson mindenki az élet könyvébe, úgyis mindent az Örökkévaló dönt el végül.

 18. GaborNYC:Most kíváncsi lennék hogy ez egy zsidónak nem tetszett mert hasonlít a ” ha megdobnak kővel dobd vissza kenyérrel”, vagy egy kereszténynek valami más miatt .
  Azért tudod hogy a Bibliában nincs bent az az idézet?Ezt már Grespik sem tudta.

 19. proaktiv:
  elnezest a “hülyék” kifejezes miatt, remelem mas hozzaszoloknal is jelentesz ha hasonlot tapasztalsz, bar eddig ezt nem tapasztaltam, lasd a temahoz elso hozzazolot…. kettosmerce.
  mindenesetre probalom magam nem megsertve erezni, es mosolyogni mindehez.
  szebbeket

 20. Kelemen 2012. szeptember 16. vasárnap 17:54
  .
  Erre a hozzászólásodra utaltam – kritikus szemmel. Sajnos én elovastam, kérlek, tedd meg te is, és utána reklamálj, ha lesz miért. (A harmadik bekezdés után olvashatók ismeretében biztosan nem lesz.)

 21. mura-fri:
  .
  - Piciapám, te ki a nyavalya vagy? Na, csak azért, mert látom, kapásból belém kötöttél… ráadásul azzal, amiért le mertem majomállatozni azt a nyomoroncot, aki egy ilyen cikkre reflexből nyom egy minuszt.
  .
  Alighanem te voltál egyébként, mivel igencsak megtalálva érezted magad.
  .
  Egyébként meg, pedó allah tetves szakálla tekerjen körbe!
  .
  Na, szevasz!

 22. Avi:
  .
  “…Shana Tova mindenkinek még ellenfeleinknek is..”
  .
  - Tényleg? Pl. a feleségeiket, lányaikat agyonverő, másokat agyonkövező, csecsemőtorkot átnyiszáló, retardált iszlámnáciknak is?

 23. Eldrad, csak annyit írnék ide hogy Allah az Istent jelent arabul. Ne vedd a nevét hiába a szádra. Tudom hogy Mohammedet akartál írni, azért ciki ha a kettőt keveri valaki. Sáná tová, egy hittársad.

 24. Gabor:
  .
  - Nem vagyok a hittársad… még csak zsidó sem vagyok semmilyen értelemben sem.
  .
  Más miatt érdekel Izrael, és a Közel- Kelet.
  .
  És igen, pedó mohamed. Mert hát az volt… erre az iszlamisták valamiért azóta is büszkék.
  .
  De azért Sana tova.
  .
  Na, most már tényleg megyek aludni.

 25. Azt nem gondoltam volna,hogy ezen a forumon azt nezzuk ki a zsido es ki nem.Ezen az alapon nem lehet vitazni es beszelgetni.
  A fenti parbeszedrol jutott eszembe egy kozel 30 valahany eves “dicso kijelentes ”
  Igen, Grosz Karoly a nevem,de nem vagyok zsido…….
  Ezen gondolkodjunk el egy percre tisztelt Holgyeim es Uraim!

 26. Izsák-Bacs Jeremias

  Minden Amerikai Népszava olvasóinak és hozza szollóinak kívánok Áldott és Bekes, Szeretettben Gazdag Új Evet. Beköszönt az 5773 év, reménykedjünk az Örökkévaló Áldásaiban!

  http://soospeter.blogspot.hu/2012/09/kurtzenges-unnepe.html

  KÜRTZENGÉS ÜNNEPE
  ROS HASANA, A KÜRTZENGÉS ÜNNEPE

  Írta és különböző forrásokból összeállította:
  Izsák-Bács Jeremiás lelkész
  2012. szept. 15.

  Örökkévaló azért adta az őszi ünnepeket, mert éberségben akar tartani bennünket, és ezekkel akar évenként a Messiás második visszajövetelére emlékeztetni. Így határozta meg az év ünnepeit, a tavaszi ünnepeknek az őszi ünnepekkel együtt teljes az üzenete. Ennek jó tudatában lennünk, különösen ezekben az időkben.

  „És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: Szólj Izráel fiaihoz, mondván: A hetedik hónapban, a hónap első napján legyen nektek szombati nyugalom, emlékeztető harsonamegszólaltatás (sófárfújás), szent gyülekezés. Semmi nehéz munkát ne végezzetek és mutassatok be tűzáldozatot az Örökkévalónak.” (III. Móz. 23, 23-25 – Hertz Biblia)

  Ezen a napon a harmincszor, más irányzatokban százszor fújják meg a sófárt. Más ünnepeken is meg szokták fújni a kürtöt az ünneplés részeként a hagyomány vagy az Írás alapján (IV. Móz. 10, 10).

  A Ros hasana szellemi mondanivalója a mai napig el van rejtve. Nem köthető egy konkrét eseményhez, az Írás alapján nem kapcsolható hozzá pusztán egy szellemi üzenet.

  A zsidóság az ünnepen belül eltolta a hangsúlyokat, a kereszténység nem ünnepli, nem foglalkozik vele. A messiási zsidóság hozta elő napjainkban új fényében az ünnepet, és keresi értelmét a Messiásban. „… a messiási zsidók nemcsak hogy megfújják a sófárt, hanem a Messiás második eljövetelével kapcsolják össze, minden olyan bibliai részt elolvasva, amely a Második Eljövetelről szól.”1

  A JESUA úgy rendelte, hogy Izrael népe minden hónap első napján mutasson be áldozatot. Isten elválasztott népe így lépett be a hónapba. A papok áldozatot mutattak be az Örökkévalónak, és ezzel előre megszentelték a hónapot, egyfajta védelmet és áldást kértek az eljövendő napokra. A Ros hódes, (ami annyit jelent, hogy a „hónap feje”) Izrael életében ezért kiemelt nap volt, egy kisebb ünnep.

  Ezeknek a megszentelt hónapoknak a sorában valahogy úgy emelkedik ki a hetedik hónap, mint ahogy a szombat a hét napjai közül. Isten népének a hét napjai közül sabbatot adott (II. Móz. 20, 10), a hónapok közül sabbathónapot, és hét évenként elrendelt egy sabbat évet, amikor pihent a föld (III. Móz 25, 4-5). A Mindenható ezt a rendet adta az övéinek, hogy éljenek.

  A zsidó naptár hetedik hónapja, a tisri hónap. Ekkor zajlik le a mózesi könyvekben adott három őszi ünnep. A hónap első napján a kürtzengés ünnepén kezdődik el ez a sabbati időszak. A Messiás népe közt is a mindenható Isten kegyelméből jól ismert az, hogy a teremtés óta hatezer év telt el. A hetedikben lesz meg a Messiás Király országlása, az ezer éves birodalom. Üdvtörténeti szempontból ezt vetíti ki a sabbat hónap. Ahogy a hetedik hónap sófárfújással kezdődik meg, ugyanúgy a Messiás ezer éves birodalma, az ennek előszelét hozó események is az angyalok sófár fújásával kezdődnek.

  A hetedik hónap első napja két szempontból volt több a többi hónapkezdésnél: egyrészt ekkor a szokásos újholdkor bemutatott áldozatok felett is vittek az oltárra áldozatot (IV. Móz. 29, 1-6). Másrészt, amíg más hónapokban az újhold feltűnését rövid kürtfújásokkal jelezték (IV. Móz. 10,10), addig a hetedik hónapban hosszan, többször szólaltak meg a kürtök. Ahogy a hetedik nap és a hetedik év szent az Örökkévaló előtt, úgy a hetedik hónap is és a hetedik évezred is az lesz.

  Két hangszer

  A magyar fordításokban olvashatunk trombitákról, harsona szaváról vagy a kürt megfújásáról. Valójában az Írás eredeti héber szövegében és az Írást megelevenítő zsidó hagyományban nincs szó három különböző hangszerről. Isten úgy rendelkezett, hogy kétféle fúvós hangszert használjon a választott nép különböző feladatokhoz, szolgálatokhoz.
  Az egyikről Isten így rendelkezik:
  „Készíts magadnak két ezüst harsonát (trombitát); vert munkával készítsd el…”(IV. Móz. 10, 2 – Hertz).
  Ezekre az ezüst fúvós hangszerekre valóban illik a kürt, a harsona vagy a trombita megnevezés. Kinézetre leginkább a mai tábori kürtökhöz hasonlítanak, minden sabbat kezdetét és végét ezzel jelezték a papok. De a Tanach (Ószövetség) szerint ez a hangszer szolgált a nép és a fejedelmek összehívására is (IV. Móz. 10, 2-5). Az Újszövetség erre a fajta fúvós hangszerre utalhat a Mt. 6, 2.; a Jel. 1, 10.; a Jel. 4, 1., és a Jel. 18, 22. versekben.
  A másik kürt sokkal híresebb. Ez a sófár, a kosszarvból készült kürt. A kürtzengés ünnepén a sófárt fújják meg, Az ötvenedik évben Jom kippurkor az Írás kifejezetten előírja, hogy a sófárt kell megfújni. Talán az ezekhez szellemileg kapcsolódó ünnepen ezért szólt a sófár. a két hangszer közül a sófár szól, amikor valamely nagy üdvtörténeti eseményt harangoz be a Mt. 24, 31; I. Kor. 15, 51-52; I. Thesz. 4, 16-17; Jel. 8, 2.6-8.10.12-13; – 9, 1.13-14; – 10, 7; – 11, 15. versekben.
  Nehézséget jelent az, hogy a magyar fordítások sokszor nem adják vissza pontosan az egyes héber kifejezéseket. Sehol nem olvasunk pl. sófárról, így azt gondolhatjuk, hogy ez egy tradicionális zsidó hangszer, aminek megvan a helye a zsidó hagyományban, de semmi köze sincs a Messiáshoz.
  Mit jelenthet az ünnep a Messiásban?

  Nem csak ezen az ünnepen szól a kürt, Hiszen a többi hónap elején vagy Jom kippurkor is megfújják. De ez az ünnep „csak” a sófár megfújásáról szól, és így mindent magában foglal, ami Isten Igéjében a sófárfújással kapcsolatba hozható. Elsősorban ez adja a kulcsot az ünnep üdvtörténeti helyének megleléséhez. Mindenek előtt azonban három Igére szeretnék rámutatni, amelyeket a keresztény világban nem hoznak kapcsolatba a kürtzengés ünnepével.
  A sófár a Jelenések könyvén kívül e három helyen fordul elő az Újszövetségben. Ezek kiemelkednek az Írásból üzenetükkel. (Ezen kívül egyszer olvasni még a Zsidókhoz írt levélben a sófárról.
  Mindhárom Ige az elragadtatáshoz köthető, és a Messiás közeli második visszajövetelét vetíti előre.
  „Ő (az Emberfia) ki fogja küldeni angyalait egy nagy sófárral, és egybe fogják gyűjteni a választottakat négy szelek felöl, az ég egyik végétől a másikig.” (Mt. 24, 31 – CBJ)
  „Nézzétek, egy titkot fogok elmondani nektek – közülünk nem mindnyájan fogunk meghalni! Ám mindnyájan el fogunk változni! Ez csak egy pillanatig tart majd, egy hunyorítás erejéig az utolsó sófárnál. Mert a sófár meg fog szólalni, és a halottak fel fognak támadni az örök életre, és mi is el fogunk változni.” (I. Kor. 15, 51-52 – CBJ)
  „Ha ugyanis hisszük, hogy Jézus meghalt de feltámadott, miért nem hihetnénk, hogy így az Isten Jézuson keresztül ővele együtt azokat is elő fogja hozni, akik elaludtak már? Mert azt az Úr szavával mondjuk nektek, hogy mi, akik élünk és az Úr megjelenéséig megmaradunk, semmiképpen sem előzzük meg azokat, akik elaludtak, mert maga az Úr parancsszóval, főangyal szózatával, Isten kürtjével (sófár) alászáll az égből, először azok a halottak, akik a Krisztusban vannak, feltámadnak, azután bennünket, akik élünk és megmaradunk, velük együtt elragadnak felhőkben a levegőbe, hogy ott az Úrral találkozzunk, és így mindenkor az Úrral leszünk.” ( I.Thessz. 4, 14-17 – Csia)
  A fenti Igékkel párhuzamosan a Tanachban (Ószövetségben) láthatjuk, hogy Isten akaratából ezzel a hangszerrel
  (1) hívták össze a népet, és mennyei sófár szólt,
  (2) a hatalmas Isten megjelenésekor, és ha
  (3) a király trónra lépett, akkor is megszólalt a sófár.

  (1) Nép egybegyűjtése

  „Készíts magadnak két ezüst harsonát; (trombitát) vert munkával készítsd el azokat, hogy szolgáljanak a község egybehívására és hogy elindítsák a táborokat. És ha megfújják őket, akkor gyülekezzék össze az egész község a találkozás sátrának bejáratánál.” (IV. Móz. 10, 2-3 – Hertz)

  „Ő (az Emberfia) ki fogja küldeni angyalait nagy sófárokkal, és egybe fogják gyűjteni a választottakat…” (Mt. 24, 31 – CJB)
  A trombitákkal hívták össze a népet és a nép fejedelmeit is Izraelben.
  Messziről meg lehetett hallani azt, ha az Örökkévaló maga elé hívta a népét. Az utolsó nagy egybegyülekezést az angyalok által megfújt sófárok fogják hirdetni. Így kapcsolatba hozzák a fenti Igét az elragadtatással, hisz ott is a sófár adja meg a jelet az összegyülekezésre (vö. I. Kor. 15, 51-52; I. Thess. 4, 14-17), de az elsődleges jelentése talán mégis Izrael népének szól.
  A Máté evangéliuma 24. fejezetében a nagy egybegyűjtést hirdető 31. vers előtt ezt olvashatjuk: „Akkor aztán láthatóvá lesz az égen az ember Fiának jele. Akkor gyászolni fognak a föld összes törzsei, és meg fogják látni az embernek Fiát, ahogy az ég felhőin nagy hatalommal és dicsőséggel eljön.” (vö. Zak. 12, 10-14, Jel. 1, 7 – Csia). Ez a vers és az ezt követők Izraelről szólnak. Héberül ez úgy hangzik, hogy sír, gyászol az Erec minden törzse.
  „A Dávid házára és Jeruzsálem lakosaira pedig kiöntöm a kegyelemnek és könyörületességnek lelkét, és reám tekintenek, a kit átszegeztek, és siratják őt, a mint siratják az egyetlen fiút, és keseregnek utána, a mint keseregnek az elsőszülött után…
  Eszerint Máté Izrael törzseinek fájdalmas felismeréséről szól (Mt. 24, 30), majd a sófárról, ami egybehívja Izraelt az utolsó időkben (Mt. 24, 31), aztán a fügefáról, Izraelről, amely az utolsó idők jeleként fog újra feltűnni (Mt. 24, 32).
  Izrael e fájdalmakkal teli útjának végéről, a nagy egybegyűjtésről szól Ésaiás is a könyve 27. fejezetében, amit így fejez be:
  „És lesz ama napon: cséplést tart az Úr az Eufrátes folyóvizétől Égyiptom patakjáig, és ti egyenként összeszedettek, Izráel fiai. És lesz ama napon: megfújják a nagy kürtöt (nagy sófárt), és eljőnek, a kik elvesztek Assiria földében és a kik kiűzettek Égyiptom földébe, és leborulnak az Úr előtt a szent hegyen, Jeruzsálemben.” (Ésa. 27, 12-13 Károli)
  Az utóbbi Igében megjelenik a nagy sófár kifejezés, amit a Mt. 24, 31. verse is használ.
  Ezek szerint tehát Isten ismét a sófár szavára hívta és hívja össze Izraelt ugyanúgy, ahogy az ősi időkben. Korábban szó volt arról, hogy ez az ünnep a hetedik hónap első napjának ünnepe. Azaz üdvtörténeti szempontból ez tehát már a hetedik millenniumi évezredhez tartozó ünnep. A sófár hangja már ezeket az időket jelzi. Az, hogy Izraelt Isten majdnem két évezred után összegyűjtötte, legfőképpen azért történt, hogy e népet előkészítse Fia visszajövetelére, és ottani uralkodására (Ezék. 37). Az a sófár, amely Izraelt összehívta, hogy újra megalakítsa államát, már megszólalt. És még mindig szólít a hazatérésre. Mindez jól mutatja, mennyire közel vagyunk a Messiás második eljöveteléhez.

  (2) Isten megjelenése

  „És történt a harmadik napon, midőn felkelt a reggel, voltak mennydörgések és villámlások és nehéz felhő volt a hegyen és a harsona (sófár) hangja igen erős volt és megdöbbent az egész nép, amely a táborban volt…
  …leszállott arra az Úr tűzben…” (II. Móz. 19, 16.18 – Hertz)
  „És megjelen felettök az Úr, és nyila repül mint a villámlás; az Úr Isten kürtöt (sófárt) fuvall, és déli szelekben nyomul elő.” (Zak. 9, 14 – Károli)

  Amikor Isten Mózes idejében megjelent a Sínai hegyen, akkor azt erővel és hatalommal tette. “És mind a nép látta a mennydörgést és a villanó lángokat, a harsona (sófár) hangját és a füstölgő hegyet. És látta a nép és megrendült és megállott a távolban.” (II. Móz . 20, 18 ). A Messiás visszajövetele talán leginkább ehhez hasonlítható, noha még sokkal hatalmasabb és dicsőségesebb lesz.
  Zakariás könyve (Zak. 9, 14) szerint Istennek második, még hatalmasabb megjelenését is a sófár szava kíséri majd. Érdekes módon itt az Úr Isten fújja meg a sófárt. A héber szöveg szerint Adonai Elohim fogja megszólaltatni. Ez tökéletesen megkülönbözteti ezt a sófárhangot azoktól, amelyekről a Biblia ír. De ha megfigyeljük, akkor láthatjuk, hogy már a Sínai hegyen sem emberi erő szólaltatta meg a sófárt.
  A Jelenések könyvében több helyen azt látjuk, hogy angyalok fújják meg a sófár (pl. Jel. 8, 2). Mindezek olyan titkok, melyek Istennél vannak. De ha a földön Isten akaratából megfújjuk a sófárt, akkor arról mindenképpen elmondható, hogy a mennyei dolgoknak mását cselekedjük. Pál apostol beszél arról, hogy az újholdak (!), az ünnepek az eljövendő dolgoknak árnyékai (Kol. 2, 16-17). Ő ezt minden bizonnyal mindenek előtt az Úr ünnepeire értette, amelyeket a III. Mózes 23. fejezete ír le.

  (3) A Király koronázása

  „És kenje őt ott Sádók pap és Nátán próféta Izráelnek királyává; és fújjátok meg a harsonákat (sófárokat), és kiáltsátok: Éljen Salamon király!” (I. Kir. 1,34 vö. 1, 39 – Károli)
  „Felvonul Isten harsona-szónál, kürtzengés (sófárfújás) közt az Úr.” (Zsolt. 47, 6 – Károli)
  „És látám, hogy az ég megnyílt, és ímé vala egy fehér ló, és a ki azon ül vala, hivatik vala Hívnek és Igaznak, és igazságosan ítél és hadakozik….
  És az ő ruháján és tomporán oda vala írva az ő neve: királyoknak Királya, és uraknak Ura.” (Jel. 19, 11.16)

  A sófár akkor hangzott fel, amikor az új király trónra ült. Az újonnan megkoronázott királyt vezette elő és az ő hatalmát hirdette. Láthatjuk ezt az Írásban Salamon trónra lépésénél, Jéhunál (II. Kir. 9, 13) vagy Joásnál (II. Kir. 11, 12-14).
  Alig képzelhető el az, hogy ha Izrael földi királyainak trónra lépésekor szólt a sófár, akkor a mennyei Király trónra lépésekor hallgatnának a kosszarv kürtök. Az üdvtörténet új nagy korszakát beharangozó sófár szava azt hirdeti: Jön a Királyok Királya! Eljött megkoronázásának ideje! Mintha már erről szólna a Kóráh fiainak zsoltára is:
  „Felvonul Isten harsona-szónál, kürtzengés (sófárfújás) közt az Úr. Énekeljetek Istennek, énekeljetek; énekeljetek királyunknak, énekeljetek! Mert az egész föld királya az Isten: énekeljetek bölcseséggel. Isten uralkodik a nemzetek fölött; Isten ott ül az ő szentségének trónján.” (Zsolt. 47, 6-9 – Károli)
  De még világosabban hirdeti ezt a 98. zsoltár:
  „Trombitákkal (trombitákkal) és kürtzengéssel (sófár hangjával) vígadozzatok a király, az Úr előtt!” (Zsolt. 98,6 – Károli)

  (4) Izsák feláldozása – Ábrahám feltámadásba vetett hite

  “Ábrahám fölemelte szemét és íme, látott mögötte egy kost, amely szarvával megakadt a bozótban…” (Gen 22, 13 – Hertz)
  Hit által áldozta meg Ábrahám Izsákot, próbára tétetvén, és az egyszülöttet vitte áldozatul, ő, ki az ígéreteket nyerte, A kinek meg volt mondva: Izsákban neveztetik néked mag; Úgy gondolkozván, hogy az Isten a halálból is képes feltámasztani, miért is őt példaképen visszanyerte.” (Zsid. 11,17-19)
  Amikor Ábrahám be akarta mutatni fiát (I. Móz. 22.), akkor jelent meg az Írás „leghíresebb” kosa. Ez a kos a szarvánál fogva akadt fenn a bozótban, így tudta Ábrahám megfogni, és feláldozni fia helyett. Ennek kapcsán a zsinagógákban az ünnep második napján szokták felolvasni Izsák történetét.
  A Zsidókhoz írt levél arról ír, hogy Ábrahám azzal a hittel áldozta fel Izsákot, hogy„Isten a halálból is képes feltámasztani…”. Itt mutatkozik meg Ábrahám Isten által csodálatosan megformált személyiségében egy „erény”, a feltámadásba vetett hit.
  Ábrahám minden zsidó atyja, de a Messiáson keresztül minden kereszténynek is. Ő azért lehetett első, és magja minden hívőnek (I. Móz. 12, 1-3), mert Isten olyan tulajdonságokat munkált el benne, amik még bennünk is tovább élnek a mai napig. Ábrahám volt az, aki ígéretet kapott a földre, ő imádkozott oly megindítóan, és olyan lelkülettel Sodomáért, és Gomoráért, ami még ma is sok odaszánt hívőben megelevenedik egy átadott könyörgés során. De ő fizetett először tizedet is, és tett olyan dolgokat, amiben mindannyian szellemi elődként tekinthetünk rá.
  Hasonlóképpen Ábrahám történetében említi az Ige először konkrétan, hogy megvolt benne a feltámadásba vetett hit, aminek minden Jesuában hívő emberben meg kell lennie. Ábrahámnak ezt a hitet Izsák feláldozásakor adta az Örökkévaló, és ekkor is próbálta meg, hogy valóban hisz-e a feltámadásban. Szellemi értelemben Ábrahám számára meghalt a fia, mert eltökélte, hogy minden belső, emberi ellenkezés ellenére feláldozza. Már csak a feltámadásában hitt, amikor lesújtani készült rá. E hite teljesen élő volt, és azzal, hogy a Mindenható megállította, számára „feltámadt” Izsák. Amikor ez a hit kiállta a próbát, a kos adott kimenekedést, melyet a szarvánál fogva vont az oltárra.
  Azoknak, akik elfogadták a Messiást, és Benne haltak meg, a hitük ugyancsak kiállta a próbát, mint Ábrahámé. Ők a kosszarv megfújásakor támadhatnak fel a Megváltóban, Isten hitükre valóságosan azzal válaszol, hogy feltámasztja őket.
  Az emlékeztető sófárfújás tehát jelképe a feltámadásba vetett hitnek is, ami majd a Messiás Teste számára az utoljára felhangzó sófár megfújásakor lesz valósággá.

  (5) A figyelmeztető sófár

  „Embernek fia! szólj néped fiaihoz és mondjad nékik: Mikor hozándok fegyvert valamely földre, és a föld népe választ egy férfit ő magok közül, és őt őrállójokká teszik:
  Ha valaki hallándja a trombitaszót (sófár szavát), de nem hajt az intésre, s aztán a fegyver eljő és őt utóléri: az ő vére az ő fején lesz. Hallotta a trombitaszót (sófár szavát), de nem hajtott az intésre, tehát az ő vére ő rajta lesz; és ha hajtott az intésre, megmentette lelkét.” (Ezék. 33, 2-5 – Károli)
  A Messiás eljöveteléig a Ros hasanakor megszólaló sófár legfőbb intése számunkra az lehet, hogy meg kell igazulnunk. A kürtzengés ünnepe minden évben a Megváltó visszajövetelét is hirdeti, azt üzenve: „Most még a földi sófárok szólnak, de nemsokára a mennyei hangzik fel, és addigra készen kell lennünk.” Az „őrtálló” erre figyelmeztet és óv minket a közelgő veszedelemtől. A fegyver, az éhség, a nyomorúság már közelít, de ha hallgatunk az intésre, megmenekülünk.
  A Ros hasana központi üzenete a zsidóság számára a felhívás a megtérésre, figyelmeztetés arra, hogy az ítélő Isten elé kell állnunk. Az ünnepnek ezt az üzenetét, a hozzá kapcsolódó szokásokat azonban az elragadtatásra készülődés fényében érdemes is végiggondolni.
  A rabbinikus hagyomány az élet múlékonyságára figyelmeztet. A zsidó új év kezdetén azt mondja, hogy tartson az ember számadást. A sófár erre a számadásra hív fel, ébreszt fel éles hangjával. Egy zsidó tradíció szerint nevelkedett messiáshívő testvér azt mondta, a sófárnak úgy kell szólnia, hogy az ember libabőrös legyen. E hangnak egyfajta ébresztőnek kell lennie, figyelmeztetésnek a végre és arra, hogy Bíró elé kell állnunk.
  A rabbik három könyvet említenek, az élet könyveit, amelyeket ilyenkor nyitnak meg. Az egyik élet könyvében vannak az igazak, a másikban gonoszok. Az ő sorsuk már eldőlt. A köztes állapotban lévők vannak a harmadik könyvben. Mindezzel a bűnbánat szükségességét hangsúlyozzák a rabbik, hogy ki-ki gondolja át, mit tett, és ennek megfelelően melyik könyvben szerepelhet…
  Érdekes módon az élet könyvéről sokkal többet ír az Újszövetség. A Jelenések könyvében szerepel legtöbbször, amelyben a sófárfújások is a leggyakoribbak.
  Az Újszövetség szerint: Az élet könyve a Bárányé (Jel. 13, 8; 21, 27), és az igazak nevei vannak felírva benne (Fil. 4, 3). A mennyei Jeruzsálembe csak az megy be, aki be van írva a könyvbe (Jel. 21, 27). Jesua maga is mondja: „De annak ne örüljetek, hogy a szellemek alátok vannak rendelve, annak örüljetek, hogy a nevetek a mennyekben be van írva.” (Luk. 10, 20- Csia)
  Ezek az Igék kérlelhetetlenül szembesítenek minket azzal a kérdéssel, hogy be vagyunk-e írva az élet könyvébe? Fel vannak-e írva a neveink a mennyben? Vagy igen, vagy nem. A sófár erre is emlékeztet, amikor éles hangja belehasít levegőbe és felriaszt. Most még lehet korrigálni, bűnbánatot tartani…
  „És látám a halottakat, nagyokat és kicsinyeket, állani az Isten előtt; és könyvek nyittatának meg, majd egy más könyv nyittaték meg, a mely az életnek könyve; és megítéltetének a halottak azokból, a mik a könyvekbe voltak írva, az ő cselekedeteik szerint.” (Jel. 20,12 – Károli vö. Dán. 7,10)
  A készülődés, a várakozás az elragadtatásra, az évenként visszatérő újabb és újabb figyelmeztetés a bűnbánatra, önvizsgálatra, számadásra mind megvan ebben az ünnepben!

  (6) Ítélet

  “Közel van az Úrnak nagy napja, közel van és igen siet; az Úr napjának szava keserves, kiáltoz azon a hős is. Haragnak napja az a nap, szorongatásnak és nyomorúságnak napja; pusztításnak és pusztulásnak napja; sötétségnek és homálynak napja; felhőnek és borúnak napja. Kürtnek (sófárnak) és tárogatónak napja a megerősített városok ellen és a büszke tornyok ellen!“ (Sof. 1,14-16- Károli)
  „És látám azt a hét angyalt, a ki az Isten előtt álla; és adaték nékik hét trombita (sófár)… És a hét angyal, akinél a hét trombita vala, készüle a trombitáláshoz (sófár fújáshoz)…
  Az első angyal azért (megfújta a sófárt) trombitála, és lőn jégeső és tűz, vérrel elegy, és vetteték a földre…” (Jel. 8, 2.6.7 – Károli)
  A sófár az ítéletre is figyelmeztet és emlékeztet minket. A kürtnek napja lesz az ítélet napja „a büszke tornyok ellen” (Sof. 1, 16). Erről ír a Jelenések könyve is, hogy ítélet lesz a földön, amelyet az angyali sófár szava fog megelőzni (Jel. 2.6.7.8.10 stb.). Ez a figyelmeztetés összekapcsolódik a bűnbánatra hívással vagy annak végiggondolásával, hogy vajon az élet könyvében be van-e írva a nevünk?
  Egy sófár szól, de a hangja egyszerre több üzenetet közöl. A nagy sófárfújás, ami után eljön a szentek elragadtatása, azoknak, akik itt maradnak, egyben ítéletet hirdet. Ebben a korszakban más sófárok is megszólalnak (Jel. 2.6.7.8.10 stb.).
  A sófár az ítéletre is figyelmeztet és emlékeztet minket. A kürtnek napja lesz az ítélet napja „a büszke tornyok ellen” (Sof. 1, 16). Erről ír a Jelenések könyve is, hogy ítélet lesz a földön, amelyet az angyali sófár szava fog megelőzni (Jel. 2.6.7.8.10 stb.). Ez a figyelmeztetés összekapcsolódik a bűnbánatra hívással vagy annak végiggondolásával, hogy vajon az élet könyvében be van-e írva a nevünk?
  Jeremias igy szol:
  „Oh én belsőm, oh én belsőm! , oh én szívemnek rekeszei! Háborog a szívem, nem hallgathatok! Hiszen hallottad én lelkem a kürt (sófár) szavát, a harczi riadót! Vészre vészt jelentenek; bizony elpusztul az egész föld, nagy hamarsággal elpusztulnak az én sátraim, kárpitjaim egy pillantás alatt! Meddig látok még hadi zászlót, és hallom a kürt (sófár) szavát?” (Jer. 4,19-21 – Károli)
  (7) Bűnbánat

  Ez az ünnep legfontosabb üzenete a zsidóság számára. Az ünnep előző jelentéseinél szóltunk az élet könyvéről, a sófár ébresztő, figyelmeztető hangjáról…
  Az évnek ez az egész időszaka a bűnbánat és az önvizsgálat jegyében telik el. a vallásos zsidók már az egész elul hónapot (hatodik hónapot) azzal töltik, hogy felkészülnek az ünnepre, a félelmes napokra. Ezen érdemes elgondolkodnunk, mert üdvtörténeti szempontból a Messiás népe is most a hatodik hónap végén jár.
  Majd a Ros hasana indítja el a bűnbánatra hívással azt az időszakot, ami tíz napig tart, és „félelmes napoknak” nevezik. A tíz nap a Jom kippurral zárul le, és ez teszi teljessé. Az ünnepekre előírt szertartás szerint a sófár csendben marad tíz napig, a „félelmes napokban” és Jom kippur végén hangzik fel.
  Végül egy érdekes párhuzam a messiási zsidók értelmezéseiből az ünnepre:
  Abban az időben, amikor a Templom fennállt, a papság minden reggel három trombita megfújásával hirdette ki a Templom kapuinak kinyitását. Ennek alapján él egy hit, amely szerint kürtzengés ünnepén az első sófárhang a mennyek kapujának megnyílását jelenti be. E tradíció megjelenik János Jelenéseiben, amikor az apostol írja: „Egy nyitott ajtót láttam a mennyben, és az előbbi hang, melyet úgy hallottam, mikor velem beszélt, mintha kürt (trombita) harsogna, megszólalt: „Jöjj fel ide. …” (Jel. 4, 1- Csia).
  E hagyomány szerint a mennyek kapuja kinyílik, és fogadja a bűnbánó imádságokat, és nyitva marad egészen Jom kippur végéig. Az engesztelés napjának liturgiája egy hosszú sófárfújással végződik, amely kihirdeti, hogy a mennyek kapuja bezárult és az ítélet meghozatott.9

  ÁMEN ÉS ÁMEN

 27. Boldog Új esztendőt – Mindenkinek!

 28. ” Tényleg? Pl. a feleségeiket, lányaikat agyonverő, másokat agyonkövező, csecsemőtorkot átnyiszáló, retardált iszlámnáciknak is?”
  Eldrad!
  Nem az ellenségeinkről írtam hanem az ellenfeleinkről.
  Nagy különbség!

 29. Irigylésre méltó számok – le a kalappal!!!!
  BUÉK!

 30. “…nem gondoltam volna,hogy ezen a forumon azt nezzuk ki a zsido es ki nem…”
  .
  - Nem is néztük, ezt csak azért írtam be, hogy tisztázzuk a dolgot.
  .
  “…Nem az ellenségeinkről írtam hanem az ellenfeleinkről…”
  .
  - Igaz…

 31. Eldrad.Én elárulom a mi családunk egyik része zsidó másik része keresztény.Én a zsidó családrészhez tartozom és amint tapasztalod ha ugy adódik és történnek dolgok bármikor és fogom is birálni akár Izraelt akár az Usa-át is.Nekem az Iszlámmal csak egy bajom van ami a férfi emberek többségében kódolva van mégpedig hogy a nőt nem társként hanem tulajdonnak tekintik más vallástól eltérően csak az a külömbség hogy az iszlám államokban ez törvényesitve van másol meg csak a férfiak többségének a gondolati szintjén működik.

 32. :)

 33. Ez az 5773 év a világ teremtésétől egy kicsit sántít. Egy legenda, ugyanúgy mint minden vallási alapú időszámítás. Ami viszont a zsidókat illeti egy nagyon tehetséges nép. talán szomorú történelmük során váltak ilyenné. Nagy előnyük hogy ősi vallásukat, ami mint minden hit erős tudatformáló erő, megőrízték. Hitük alapja lett más világvallásoknak, de Tórán alapuló különféle vallások erkölcsi értékekeiket tekintve erősen eltorzultak. Ledtöbbjük különböző mértékben bálványimádó és istentagadó lett. A zsidó nép erkölcsi erejét bizonyítja, hogy évezredes szétszóratása során is megőrízte hitében rejlő erejét, és meg tudta alakítani új államát. Tiszteletet és megbecsülést érdemeélnek érte, Boldogabb új évet kivánok nekik és mindannyiunknak.

 34. Nyul György.Szó szerint igy van ahogy irtad.A Tórán alapuló különféle vallások erkölcsi torzulása szerintem meg abból ered hogy a törvényeket valószinüleg mindig egy adott területen lévő lehetőségek és adottságok szerint alakitották vagy változtatták.Most csak egy példát emlitek de elviselem ha kiröhögnek mert z lehet hogy csak az én szemléletem de például az Iszlám ban a többnejüség nem véletlen.Köztudott hogy több a nő mint a férfi.Na az iszlám államokban ezt a problémát igy oldották meg.Ez csak egy hülye példa de csak érzékeltetni akartam hogy hogyan is változik a teremtő álltal ránk vonatkozó törvények.

 35. “…A Tórán alapuló különféle vallások …”
  .
  - A MIN ALAPULÓ MICSODÁK?????????
  .
  Papám, te megint rajta vagy valami keményebb anyagon?
  .
  :))))
  .
  Nem is tudtam, hogy a Tórán több vallás is alapul… :)

 36. Eldrad.Kezeltesd magad.A zsidó és az szlám és a keresztény vallás egy tőről fakad ha eddig nem tudtad volna.Egy teremtő van csak mindegyik vallás másként hivja.A Tóra tekercsk mivel a legősibb fennmaradt istentől kapott törvényeket rögziti igy nem nehéz rájönni hogy z minden vallás alapja az már más kérdés hogy a természeti adotságok folytán ezt hogy értelmezik és alakitották más vallások.

 37. Eldrad
  Szerintem Kukori sosem lesz a zsidók büszkesége, javaslom te se fecséreld ilyenekre a betűidet. :D

 38. gets:
  .
  - A hülyegyerekre csak annyi időt és betűt pazarlok, amennyi ahhoz kell, hogy elkotródjon.
  .
  Az ilyennel ugyanis, ahogy azt többen is jól tudjuk – nem lehet másképpen beszélni. Ennek a szerencsétlenségnek meg már lehetne egyfajta “best of kakas” válogatást írni – elrettentő/ röhögtető példának mindenki számára.
  .
  Tényleg, ha legközelebb befarcint, és éppen olyan kedvem lesz, lehet, írok egy ilyet, na, az lesz ám a móka… :)
  .
  Látod, már meg akarja magyarázni, hogy az iszlám is valójában a Tórából ered… :))))))))… nem az van ám, hogy az iszlám lopott pár ötletet a zsidó vallásból, nem… hanem A TÓRÁBÓL ERED!
  .
  :)
  .
  Látod, ez pont az a fajta csökött, akit minél jobban falhoz állítunk, annál eszementebb, gonoszabb, és szánalmasabb módon handabandázik.
  .
  Na, ez ilyen. De most már nem bosszantó, hanem röhejes.

 39. Eldrad.Te ugy gondolkodol sőt akkor lennél boldog ha mindenki megdöglik aki nem a te nézeted szerint cselekszik és alakulnak a világ dolgai.Csakhogy a világ nem ugy működik ahogy te elképzeled.El tudom képzelni hogy a szobád falán egy forditott kereszt mellette pedig egy forditott menóra diszeleg közben mammon szobrát bámulod.Ez az ultratahó mindentulmagyarázok meg csak az a tuti amit én gondolok meg irok sajnos ijen sötét lelket takar.Ritkán néha van valami fogalmad a dolgokról de te tovább költöd és formálod a szemléleted szerint.Légy erős te tényleg beteg vagy.

 40. Eldrad
  .
  - “azért azt sem tudom, ki az a nyomoréklelkű, büdösszájú majomállat, aki kapásból minuszt nyom egy ilyen cikkre”
  .
  - értem. tehát akinek eltér a véleménye cikktől az dögöljön meg.
  .
  - miből gondolod, hogy mindenki számára “sikersztori” a zsidó állam története?
  .
  - az OPEC országok poros nyomába sem érhet Izrael és lám azoknak vezetőik a vérszomjas iszlámnácik…
  .
  - nagyon vagány hogy ilyen pontokba szedve írogatsz…

 41. Csak egy szereny megjegyzes ugy hetfon kora reggel.
  Kihangsulyozni zsido vagy kereszteny mivoltunkat az egy doreseg,amikor beszelgetunk,kulonosen nyomatekosan felhivni a figyelmet ,tisztazas alapjan.
  .

 42. handy:
  .
  “…miből gondolod, hogy mindenki számára “sikersztori” a zsidó állam története?…”
  .
  - Kérném a pontos megjelölést, hol írtam én ilyet. Ámbár, én, egy semmiből 100 évtized alatt Hi Tech szuperhatalommá kiépített országot sikersztorinak nevezem, ha nem haragszol.
  .
  “…akinek eltér a véleménye cikktől az dögöljön meg…”
  .
  1,
  - Kérném a pontos megjelölést ide is, hol írtam én ilyet.
  .
  2,
  - A minuszjel reflex- szerű és rendszeres nyomogatása, amint egy AN cikk vagy komment megjelenik, nem “vélemény”, és nem “más vélemény”, hanem kb. egy idomított majom vegetatív állapotának megfelelő tett.
  .
  Annak minden hasznosságával és értelmével együtt.
  .
  “…nagyon vagány hogy ilyen pontokba szedve írogatsz…”
  .
  - Jó. Az idióták elleni bármiféle fellépés ha neked vagányságnak minősül…
  .
  Nnna, kellemes napot!

 43. Elnézést:
  .
  “…semmiből 100 évtized alatt Hi Tech szuperhatalommá kiépített országot…”
  .
  - Természetesen 100 ÉV alatt.
  .
  Azért ennyi, mert a mai Izrael területére az első askenáz zsidók, a cionisták előfutárai az 1800- as évek végén léptek be. És kb. 100 évvel később, azaz, 2000 körül Izrael már Hi- tech nagyhatalom. Meg gazdasági is, meg katonai is, meg orvostudományi is, meg minden.
  .
  OK.

 44. kiskaka (s), te voltaképpen kinek firkálsz még itt?

 45. A “nyomoréklelkű, büdösszájú majomállat” valóban túlzás, mert a rossz szájszagot az íny vagy a gyomor valamilyen betegsége okozza, és vagy van valakinek lehetősége ezt felismerni és gyógyítani, vagy nincs.
  Ellenben ezt kihagyva, pusztán a “nyomoréklelkű majomállat” jelző nagyon is helytálló.
  Az eredeti cikk ugyanis pusztán száraz tényeket közöl, számokat. Aki ezt mínuszolja, annak vagy maga a téma (annak felvetése) nem tetszik, vagy az, hogy nincs benne semmi, amibe bele lehetne kötni. Ezt minuszolni érvelés vagy egyéb felvetések nélkül: teljesen megérdemli a jelzőt.
  Aki pedig ezek után Eldradba azért köt bele, mert ezen a minuszoláson felháborodott, és a fenti jelzőre ragadtatta magát, az valószínűleg magán a cikken van kiadva, hogy t.i. egyáltalán ilyeneket lehet írni Izraelről. (Ezt Handy87 el is árulta: “miből gondolod, hogy mindenki számára “sikersztori” a zsidó állam története?”) Mivel ezt nem tudja megírni, vagy alátámasztani, inkább Eldradot fikázza.
  KAKAS, Handy87, fringe: hiába keveritek a szart.

 46. girbegurba
  .
  Tényszerűen írtad.
  +

 47. Girbegurba,itt senki nem keveri szart,ahhoz eleg ha Te megjelensz itt….

 48. Eldrad.Hi Tec ez igaz és akkor arról is kéne beszélni hány milliárd dolláral is támogatja Usa Izraelt évente?Igy nem nehéz.És ez a lényeg a pénz.Irán legnagyobb bűne az a nyugat szemében és ezt zsidó emberként mondom hogy saját önerőböl vegetál és épitkezik a jegybankját nem terheli imf hitel és senki sem tömi őket pénzel tehát magától is képes létezni ahová a külföldi érdekek még nem tették egyátalán nem tehették be a lábukat.Nézzük csak meg magyarország gazdaságát van itt minden csak érdekes módon a haszonból a nép nem részesül minden itt megtermelt érték idegen érdekeket szolgál.Na ennyi .

 49. fringe
  .
  „Azt nem gondoltam volna,hogy ezen a forumon azt nezzuk ki a zsido es ki nem.Ezen az alapon nem lehet vitazni es beszelgetni.”
  .
  Néha tökéletesen indokolt tisztázni, hogy valaki, a megnyilatkozó, a saját személyében zsidó-e vagy sem.
  Ha pl. én érvelek a német körülmetélés-tilalom ellen (egy kölni bírósági döntés nyomán lett téma, hogy mi legyen a törvényes álláspont), akkor igenis az érvelés elhagyhatatlan része, hogy ezt (a körülmetélés lehetőségét támogató álláspontot) most egy nem-zsidó fejtette ki. Tehát az érvelés tartalma, iránya, és a támogatott alapgondolat nem írható le annyival, hogy „neki” (az érvelőnek, ezúttal nekem) ez csak egy automatikusan kötelező álláspontja, de nem az álláspont tartalma, hanem csupán a saját személyes identitása miatt. Azaz amit mond, azt nem egy gondolatmenet eredményeként, hanem a hovatartozásának megvallásaként mondja – tehát gondolattartalma gyakorlatilag nincs, tehát nem kell vele foglalkozni, más szóval lesöpörhető, csak „zörej”. Talán abban a vitában (itt, az AN oldalán) is jeleztem, hogy nem vagyok zsidó (csak a tisztelőjük), ha nem tettem, az hiba volt. Mert éppen az, hogy semmilyen efféle, odatartozásból adódó „kötelezettségem” nincs a kérdésben, az azt jelzi, hogy ezek szerint az általam mondottak valószínűleg elfogulatlan megfontoláson alapulnak. Vagyis, aki a kifejtésben benne levő szemléletet és logikát elfogadja, az maga is ugyanarra a végkövetkeztetésre jut. Más szóval: amit mondtam, az nem egy szekta belterjes, mások által amúgy sem érthető, tehát méltánylásra nem is érdemes, marginális bolondériája, hanem az általános és alapvető emberi értékekre felépíthető, józan, etikus és toleránsan mérlegelő gondolkodás álláspontja. (Elnézést az esetleg nagy szavakért, remélem, világos, hogy mit akarok szemléltetni). És más esetek is felhozhatók lennének, amikor valaminek a jelentését egyértelműbbé teszi az, hogy aki mondja, az pl. zsidó-e, vagy sem. Vagy éppen amerikai-e, vagy sem. Magyar-e, vagy sem. Sakkozó-e, vagy sem. Lehet valami bizonyos aspektusban tabu (még ha ez nem is szerencsés, csak a legkevésbé rossz megoldás), míg más aspektusban ugyanaz nem tabu.
  Úgy látszik nem mindenki egyformán érezte jól magát a gondolkodás általános iskolájában.

 50. KAKAS
  2012. szeptember 17. hétfő
  10:48
  .
  „A zsidó és az iszlám és a keresztény vallás egy tőről fakad ha eddig nem tudtad volna.”
  .
  És mégis, ezt mire alapozod, azon kívül, hogy te magad egy ihlet jótékony segedelmével rájöttél…?
  .
  Mekkában már Mohamed előtt is tiszteltek egy Allah nevű istent. „Aki” fokozatosan a legnagyobb tekintélyre tett szert a társai között, akárcsak pl. Marduk isten alakja Babilonban. Csak több mint ezer évvel korábban a babiloni társadalmi tudat még nem volt elég érett arra, hogy egy következetes monoteizmussá fejlessze az ezek szerint csírájában maradó lehetőséget. A zsidók, majd az ő nyomukon a keresztények (a kereszténység voltaképpen egy, a zsidóságon belül elkülönülő kis szektaként indult), már megtették ezt. Az önálló múlttal rendelkező, eredetileg sokistenhívő, Mekka központú vallást Mohamed tette egyistenhitté, és egyben tanná emelte a saját vallási kreációjának a Tóra néhány részével való, mondvacsinált összefüggését. Valószínűleg racionális számításból, hogy megkönnyítse a zsidók számára az iszlám hitre térést.
  .
  De túl sokszor már ezt sem fogom leírni, szóval ez a mostani talán az utolsó lehetőségek egyike, ha ugyan nem a legutolsó, hogy elmerengj a dolgok fölött.


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók

Blogok