Ronai and Ronai
AMERIKAI

Buják Attila: Búcsú 2012. szeptember 27. csütörtök 15:47

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Buják Attila: Búcsú

A folytatás mellett már csak a szív szólt. A távozás mellett az ész és – Nyers Rezső Kádárra vonatkozó szárnyas szép szavával – a „biológiai tényező.” Az bizony, a kor. És még egy sor dolog. Hogy pukkadásig jól lehet lakni a sikerrel, a gyönyörrel, a győzelemmel, még tán a pénzzel is, bár az utóbbiban nem vagyok olyan biztos. Kemény Dénes is abbahagyta, jóllehet azok közé az edzők közé tartozott, akik az emberi kor végső határáig maradhattak volna, ha akarnak. Lényegében azt hittük, hogy a szövetségi kapitány lemond, majd saját kérésére újra kinevezi önmagát. Keményt nem lehetett volna elzavarni még a siralmas londoni vergődés után sem, ahogy a menesztett (eb-rúdon kivetett) kapitányokat szokás.

Mi más igazolhat bennünket ebben a talmi létezésben, mint a siker? A szakadatlan önmegerősítés. Az hogy vagy, hogy létezel, hogy győzöl, hogy mindig lehet számítani rád. Kevés olyan megerősítő, bizalomépítő eleme volt a „magyar életnek” az elmúlt húsz évben, mint a póló. Pontosabban ez a négy-öt jól kiúszott, izmos, vagány (öreg)kölyök, nyilván szakmájuk géniuszai. Kevés olyan energikus, józan, kulturált sportmacherrel találkoztam életemben, mint ő, Kemény, aki nem a vízilabda Sztálinja, brutális akarnoka, mint örökké izgő-mozgó, tervező Napóleonja volt. Valóságos kis energiabomba. Most itt ül a kis budai cukrászda asztalánál, beszélgetünk, tudom, hogy hamarosan távozik, ő is tudja, de fegyelmezetten tagad. Másnap valóban távozik. Ahogy szétszéled a csapat is, a magyar póló aranycsapata, amely – a kulcsembereket számba véve – szinte változatlan összetételben csinálta végig azt a nyolc évet, amíg veretlen maradt az olimpián. Erre példa  (csapatsportban!) alig akad, hirtelen csak a Dream Team-et mondhatom, az nem rossz párhuzam.

Kása és Kiss már a sevillai kezdésnél, ’97-ben, ott volt. Kásás harminchat éves. Benne van a korban. De a lehetőséget meg kellett adni, akkor is meg kellett adni ennek az öregecske, előnyugdíjas társaságnak, ha biztosan tudtuk, most bukni fognak. Elbuktak és távoznak. Elég volt.

Mert a sikerrel is jól lehet lakni. A pénzzel is. A hatalom érdekes módon, ettől kissé eltér. Az valóban megunhatatlan. Orbán aztán nem fog méltósággal visszavonulni. Akkor is küzd (érettünk) reménytelenül és rendületlenül, ha vasvillával és kergetik körbe a felcsúti legelőkön.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (27 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +37 ( 41 szavazatból)
Buják Attila: Búcsú, 4.9 out of 5 based on 27 ratings

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

27 Reader’s Comments

  1. PRÓBÁLJUK KI! KERGESSÜK VASVILLÁVAL!
    Ki bánja, ha közben üvölt?
    Na és?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (46 szavazatból)
  2. Orbán vs. Kemény??? Hogyan lehet a szart a kaviárral összehasonlítani???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (47 szavazatból)
  3. Orbánt kergethetnék, de nem valószinű, h tudna futni. Bizony az idő szalad, Orbán marad… Érdekes lesz a távozása…
    Lemond? soha.
    Megfúrják-lehetetlen,
    Előléptetik-nem fogadja el.
    Börtönbe kerül-nem, mert nem merik elitélni, erős férfi.
    Megöregszik- na ez az egy ami biztos.
    Öregkorában belerúgnak- valószinű.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (29 szavazatból)
  4. Időközben örmény közreműködők is segíthetnek visszavonulni a magyar hitlernek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (37 szavazatból)
  5. Vannak olyan politikusok, akik talán mennének, de nem tehetik. Mert annyi bűnt követtek el uralkodásuk során, hogy amint mennek, eljön értük a számonkérés. Ezért ragaszkodnak foggal-körömmel a hatalomhoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (40 szavazatból)
  6. …Arra a felcsúti-legelős, vasvillás körbeker-
    getésre nagyon-nagyon szívesen befizetnék.
    Lehet esetleg valahol jegy-elővételre feliratkozni?
    Help me!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (35 szavazatból)
  7. orban Gruziaban jart.ott az elenzekieket letartoztattak mert allitolag osszejatszottak a maffiaval.mindenhol vmi furcsa ügy lett ahova betette a labat! lasd:Tunezia,Azerbajdzsan,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  8. Őrjöngő Zsebdiktátor
    Nem őrjöngnél inkább másutt? Az AN-en nem szokás a gusztustalanságot mások – a vétlen olvasók – asztalára és monitorára teríteni. Társaságban tudni kell(ene) viselkedni. Kösz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (24 szavazatból)
  9. Őrjöngő Zsebdiktátor

    proaktív :-))

    Na, ne már, egy széplélek. :-)))

    A csuti paklincsot ilyen szavakkal kell illetni, hogy az 1 bites hívei is tudják, miről is van szó .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (24 szavazatból)
  10. Na! ? Azert ha eleg sok vasvillåt meg egyenes kaszåt låtna, tån csak feladnå a harcot!

    Gonoszka probaljuk ki!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (21 szavazatból)
  11. Hogy örülne ennek Varga! Úgyis a TV, meg a hűtő elromlásától várja a fellendülést. Kasza, kapa, vasvilla! Micsoda kereslet lenne iránta! Egyből fellendülne a kereskedelem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  12. Őrjöngő Zsebdiktátor
    Az AN-t nem az 1 bites orbán-hívek olvassák. Itt közismerten magasabb a mérce, amihez a kommentelők többnyire önként alkalmazkodnak. Az oldal szerkesztőségének és olvasóinak jogos elvárása, hogy a hozzászólók ne rontsák le ízetlen pocsékságokkal a portál színvonalát.
    Nem vetted észre, hogy itt kulturáltabb a társalgás? Ha figyelsz rá, észreveszed a különbséget.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (20 szavazatból)
  13. Kultúrvita.
    Menten @e@arok.
    Mikor a Haza végveszélyben van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  14. Semmi vasvilla. 1989 karácsonyán a román barátaink ennél jobbat találtak ki a diktátoruk ellen Targovistén. Ha már ott bevált, akkor ezt az utat kövessük mi is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  15. Török Gábor az alfélcsutka verbális ámokfutásáról (proaktív a minősítés tőlem, TG “kommunikációs offenzívának” nevezte, szerintem az enyém közelebb áll a valósághoz)
    a jelentős választói elfordulás, kiábrándulás idején a Fidesz számára racionális, ha elsősorban a meglévő jobboldali bázis egyben tartására és mozgósítására koncentrál. Ésszerű, ha Orbán ezen kör számára olyan értelmezési keretet kínál, amelyben minden ügy lojalitásról és identitásról szól, nem pedig a konkrét tartalmáról. A kormányfő kétségtelenül sikeresebb lehet, ha a gazdaságpolitika vagy az oktatáspolitika nem a GDP-adatokról és az önfinanszírozó felsőoktatásról szól, hanem az új világról és a nemzet érdekéről.”

    fideszmagyaránról normális magyarra fordítva: az egy bites hívőknek elég az “ige” hirdetés, nem kell azokat mindenféle tényekkel fárasztani, aminek felfogása meghaladja az agyi kapacitásukat. Azaz jobban tesszük, ha normális ésszel nem is keresünk logikát és/vagy a tényekkel való érintőleges összefüggést sem Orbán beszédeiben. Azaz az egész csak hablatty.
    Ritkán értek egyet TG-vel: ez pl az a kivételes eset!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  16. Őrjöngő Zsebdiktátor: Az én tájnyelvi szótáramban a paklincs egyszerűen a kullancs szinonimája. Tudományosan a juh egyik külső élősködőjét, a bábtojó legyek családjába tartozó légyfajt (Melophagus ovinus) nevezik paklincsnak. Mondjuk az is találó. A seggszőrbe tapadt szarcsimbók becsületes neve: paksi mogyoró, vagy betyártallér, betyárkörte, esetleg huszárkörte. Gyalázzunk szabatosan és szép magyarsággal, kedves köztársaim!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  17. kergethetem én is?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  18. Hogy az ember miket tanul! Végre egy jóízűt mosolyogtam, és nem kínomban! Éljen a kultúrharc, és maradjunk a korábbi íratlan szabályainknál. Én ugyan 14 éves koromban káromkodási versenyt nyertem az újpesti, meg angyalföldi vagányok között, de már régen volt, és elfelejtettem, írásban meg nem is mutat jól.
    Ami a lényeget illeti: Orbán már 2002-ben kimutatta a foga fehérét, mennyire viseli el a vereséget. Kónya az Egyenes beszédben titkos szolgálati akcióktól is tartott, és én sem tartom kizártnak. Nyolc évig csak a B középpel tudott őrjöngeni, most meg szabályos hadsereg áll a rendelkezésére, építgetik már a törvényeket is arra az esetre, ha a jóisten nem engedné tovább a demokráciát. Az pedig az az eset lenne, ha Orbánnak nem lenne legalább 60 százalékos előnye. A jóisten ezt nem nézhetné tétlenül… (Hogy a jóistenit!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  19. Nekem csak az a bajom, hogyha ez a fineszes bagázs ezt ép bőrrel megússza, akkor mi akadályozza meg a következő maffiákat, hogy akár még nagyobb károkat okozzon?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  20. eMeL:
    Bizony, a statuálás a lényeg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  21. Nem vagyok egy történelem spiller, de annó azért elgondolkodtam kissé, hogyan is fordulhatott egy szabad, demokratikus, néha (lásd Berlin) elszabadultan szabados és végletesen liberális, de toleráns állam valamiféle totális diktatúrába.

    Engem nem a társadalmi, gazdasági folyamatok, a történelmi események érdekeltek, hanem az emberek.
    Hogyan alakult át egy egész ország.

    Ma már látom, hiszen mi is hasonlókat élünk át.
    A hihetetlen/lehetetlen dolgok megtörténnek és csak néz ki az ember a fejiből.

    Vagy 10-20 éve nem is értettem a németeket. A nehézen megérthető, tudathasadásos, ugyanakkor büszke és tiszteletet követelő, mégis magalkuvó és magyarázkodó… szóval veszettül ambivalens képet, amit láttam.

    Na ismét van valami, ami ebben az anglomán világban megint közelebb hoz minket a németekhez.
    Én már kezdem kapisgálni, milyen érzeteik lehettek a németeknek (mint sokmilliós állam, népesség) amíg belecsúsztak egy fasizmusba és el tudom képzelni mit érezhettek utána a tömegek, akik érezték, hogy a nemzetük (mint egész) valami szörnyűt tett, de ugyanakkor egyéni felelősségüket nem ismerték el (jogosan, a kisember teszi amit tehet) és nehezményezték a róluk kialakult képet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. “Bizony, a statuálás a lényeg.”

    Ez olyan ismerős ;)
    Nem vagy Te gátőr, éppen rács mögött?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Bár már csak látnánk a vasvillás kergetést! Valóban nagy a különbség, Kemény Dénes kitűnő szakember aki érti a sportág minden csínját-bínját, pont ezért volt képes lemondani. Ez a felcsúti Puszta Putyin meg azért nem tud /tudna/ megválni önként a hatalomtól, mert ő nem szakember, nem igazi politikus, hanem egy akarnok kis diktátor. Igen őt majd el kell kergetni vasvillával, vagy a nélkül, de feltétlenül, mert már eddig is oly sok kárt okozott az országnak, hogy évtizedekbe kerül majd regnálásának kijavítása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  24. A tegnapi Ópusztaszeri beszéde félelmet keltett bennem és a körülöttem levőkben.Borzasztó előszélnek tűnik.Nem tudom ezzel a 6 ezerrel rendőrrel4 ezer katonával,hogy fogunk ilyen combos ország lenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  25. sandor
    Akkor vigasztaljon ez a komment (a Varánuszról)

    G.I.J. 2012.09.30. 09:21:12
    Egyszer talán valaki veszi a fáradságot és utánanéz, hogy mikor is szokta bevetni Orbán ezt a szöveget. Tudomásom szerint 2002 tavaszán kezdte:
    “Azt szokták mondani, ebben sok igazság van, hogy az erősek egyesülnek, a gyengék pedig széthullanak.”
    Két hónap múlva elvesztette a választást…
    (ez már tőlem: mezei rendőrök is tűzoltók elgyepálták a TEK-es legényeket és leányzókat a tegnapi küzdősport versenyen – én nem aludnék nyugodtan Orbán helyében)
    http://www.origo.hu/itthon/20120929-riport-a-tek-harcmuveszeti-galajarol.html
    a cikk valódi címe: Nagyon jó kiütni egy TEK-est

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  26. Ilyen beszédeket a 30-as évek végén halottam utoljára…sok szenvedés lett az ára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. Őrjöngő Zsebdiktátor

    Emigrant !
    Mifelénk pedig így hívják, hogy paklincs:-)

    Bizonyára a Te megfogalmazásod a helyes az értelmező szótár szerint és, tudod mit, még jó is , hogy ideírtad.
    Ugyanis orbán sem más, mint egy kis kullancs.Kicsi , de ha kellően megszívja magát vérrel hatalmasra hízik.Na jó , persze csak önmagához képest.Valójában akkor is seggdugó marad.Viszont ilyen állapotában a gazdatest is könnyen észreveszi /kivéve egy-két békemeneten bégető birkát/ és miután eltávolította az élősködőt egy könnyed mozdulattal szétroppantja a meghízott vérszívót…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos