Orbán újra fazonigazít az alkotmányán 2012. szeptember 20. csütörtök 0:29 | AN Forrás: MTI

Orbán újra fazonigazít az alkotmányán
Sorállás a kékcédulás választásokon. Az Orbán-kormány választásokkal kapcsolatos folyamatos kavarása sötét célokat szolgál
Budapest – Civil jogvédők szerint a kormány a választási törvény mellett az alaptörvény módosítását is tervezi. A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) úgy véli, mindezek célja megakadályozni, hogy az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat tárgyává tegye az előzetes választói regisztráció intézményét.
.
A két szervezet közleményben tiltakozik az önkéntes előzetes regisztráció bevezetése ellen, amely álláspontjuk szerint alkotmányellenes és sérti a nemzetközi emberi jogi egyezményben biztosított jogokat is.
.
A választási eljárásról szóló sarkalatos törvényt Lázár János (Fidesz) egyéni képviselői indítványként terjesztette az Országgyűlés elé, ezzel ismét „megkerülte a kormányt terhelő szakmai és társadalmi egyeztetési kötelezettséget”, áll az MHB és a TASZ közös közleményében.
.
A jogvédők szerint előzetes normakontrollra volna szükség, hiszen az önkéntes előzetes regisztráció az eddiginél nagyobb terheket róna a szavazni kívánó polgárokra.
.
Az MHB és a TASZ szerint a kormányzat nem hajlandó vállalni az előzetes normakontroll kockázatát, hiszen Lázár János az alaptörvény „átmeneti rendelkezéseit is kiegészítené egy felhatalmazással, amely alkotmányos szinten teszi lehetővé a regisztráció bevezetését”.
.
A jogvédők szerint ha a kormánytöbbség meg lenne győződve a javaslat alkotmányosságáról, akkor szembenéznének az alkotmánybírósági vizsgálattal. Álláspontjuk szerint azonban a törvényjavaslat beterjesztője is tudja, a választásokon való részvétel lehetőségét szűkítő szabályok alkotmányellenesek.
.
A két szervezet ezért felszólítja az országgyűlési képviselőket, ha „egy sokak szerint alkotmányellenes törvényt fogadnak el, akkor annyi tisztesség legyen bennük, hogy nem futamodnak meg az alkotmánybírósági vizsgálat elől, és az alaptörvény módosítását nem szavazzák meg”, olvasható a közleményben.
.
A Fidesz-KDNP kedden nyújtotta be a parlamentnek a választási eljárásra vonatkozó törvényjavaslatát. Eszerint csak az szavazhat majd, aki kéri felvételét a névjegyzékbe. A választási feliratkozás bevezetése érdekében az alkotmányt is módosíthatják.
.
Előzőleg a Fidesz több politikusa is jelezte, hogy az új választási eljárási törvényről előzetes normakontrollt kérnek majd az Alkotmánybíróságtól, vagyis a jogszabályt a parlamenti elfogadása után – még az államfői kihirdetés előtt – várhatóan megküldik a testületnek.

2012bd19a4cb498f388c729cbb0444109666

Kapcsolódó cikkek

Alkotmányos lett a választási csalás 2012. október 29. hétfő | AN

Módosíthatnak a feliratkozási szabályon 2012. október 7. vasárnap | AN

Október 23: a rendszert végképp elsöpörni 2012. október 4. csütörtök | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók