IMF: továbbra sincs még időpont se 2012. szeptember 14. péntek 13:32 | AN Forrás: MTI

IMF: továbbra sincs még időpont se
Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója
Washington – Nincs még időpontja a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Unió (EU) és Magyarország közötti hivatalos tárgyalások folytatásának – közölte Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója az MTI kérdésére csütörtökön, washingtoni sajtóértekezletén.
.
„Nincs még dátuma egy új budapesti látogatásnak”, mondta Gerry Rice. Emlékeztetett arra, hogy július végén járt a magyar fővárosban az IMF/EU-küldöttség, amely több eszmecserét folytatott. „Ez a dialógus folytatódik”, tette hozzá.
.
Az Orbán Viktor kormányfőnek az IMF-feltételekre vonatkozó állásfoglalásával kapcsolatban feltett kérdésre Rice kijelentette, hogy ebben a (tárgyalási) szakaszban nem rendelkezik az IMF feltételeinek részleteivel, és jelezte, a fő irányvonalakat a valutaalap küldöttségének július 26-án kiadott közleménye tartalmazza.
.
A magyar miniszterelnök egy hete Facebook-oldalán azt tette közzé, hogy „ezen az áron, így nem” kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. Orbán Viktor IMF-kölcsönfeltételekre utalt, amelyek egy részét – a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzösszegeket – felsorolta videoüzenetében. Mint kiderült, hazudott, a „halállista” nem létezett. Gerry Rice úgy fogalmazott, hogy „korai lenne még a feltételekről beszélni, mert a tárgyalások még folyamatban vannak”.
.
„Az álláspontunk az, hogy az eszmecsere folytatódik. Annyira segítőkészek és konstruktívak leszünk, amennyire csak lehetséges, és meglátjuk, hogy innen hová jutunk”, mondta az IMF-igazgató arra a kérdésre válaszolva, hogy nem aggasztja-e az IMF-et a magyar miniszterelnöknek a valutaalap feltételeivel kapcsolatos állásfoglalása. Rice nem adott választ arra a kérdésre, hogy a valutaalap szerint a hivatalos tárgyalásokat hitelről vagy elővigyázatossági hitelkeretről folytatják-e majd.
Kapcsolódó cikkek

Elvileg még nem kizárt a kompromisszum 2012. október 27. szombat | AN

Begurult Budapestre az IMF 2012. október 25. csütörtök | AN

Orbán Viktor fejezze be a hazudozást! 2012. október 15. hétfő | AN

A médiakampány megállapodási szándékra vall 2012. október 13. szombat | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók