Ronai and Ronai
AMERIKAI

Életfogytot kaphatna Szlovákiában Csatáry 2012. szeptember 27. csütörtök 23:50 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Életfogytot kaphatna Szlovákiában Csatáry
Pozsony/Kassa – Tizenkettőtől huszonöt évig terjedő vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiróhat az illetékes szlovák bíróság a háborús bűntettben elkövetett bűnrészesség bűncselekményére vonatkozó törvény szerint, amelynek alapján szerdán büntetőeljárást indított a kassai járási rendőrkapitányság Csatáry László ügyében.
.
Milan Filicko, a kassai járási ügyészség szóvivője szerint egy neve elhallgatását kérő kassai férfi még augusztus elején kelt feljelentése alapján indult az eljárás. Hozzátette: a beadvány írója arra hivatkozik, hogy a történések idején – 1945 januárjában az akkor 17 éves édesapját az államhatalom képviselői ok nélkül letartóztattak, majd a kassai rendőrkapitányság Moyzes utcai épületében fogva tartották. Az érintettet később kényszermunkára egy pontosabban nem meghatározott németországi helyszínre deportálták, ahonnét csak ugyanazon év augusztusában tért vissza Kassára.
.
A járási ügyészség szóvivője szerint a büntetőeljárás megindításáról szóló rendőrségi határozatot várhatóan csütörtökön kézbesítik az ügyészségnek, amely néhány napon belül döntést hoz arról, hogy azt helyben hagyja-e, vagy határozatot hoz annak megalapozatlanságáról. Amennyiben a rendőrségi határozatot hatályosítják, akkor az ügyben vádemelési javaslatot dolgozhat ki a rendőrség, ennek alapján hozhatna majd döntést az ügyészség arról, hogy kéri-e Csatáry László kiadatását vagy az eljárás Magyarországon való lefolytatását.
.
Milan Filicko arról is tájékoztatott, hogy a kassai járási ügyészség a már említett eljárással egyidejűleg az illetékes magyar ügyészség kérésére jogsegélyt nyújt egy másik, Csatáry Lászlóval szemben folytatott eljárás kapcsán, amelynek állítólagos történéseire a szlovák hatóságok által vizsgált esetnél korábban, 1944-ben került volna sor.
.
Jana Mesárová a kassai kerületi rendőrkapitányság szóvivője a szerdán indított büntetőeljárással kapcsolatban azt mondta: az augusztusban kézbesített beadványt időközben kiegészítették a feljelentő vallomásával, valamint több kordokumentummal, köztük a kassai Népbíróság 1948-ban Csatáry László ellen hozott ítéletével is. Ebből kitűnik, hogy Csatáry Lászlót 1948. június 8-án egy egynapos perben „fasiszta megszálló és kollaboráció” bűntettében találta bűnösnek és ítélte halálra a kassai népbíróság.
.
Jana Mesárová szerint a háborús bűntettben elkövetett bűnrészesség bűncselekményének elkövetőjére Szlovákiában 12 évtől 25 évig terjedő vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiróható.
.
Csatáry László, a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ (SWC) szerint 1944 tavaszán az akkor Magyarországhoz tartozó Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásában. Csatáry Lászlót Efraim Zuroff, az SWC jeruzsálemi irodájának vezetője jelentette fel 1944-es, majd később 1941-es deportálások miatt. A Budapesti Nyomozó Főügyészség alaptalannak minősítette Zuroffnak azt az állítását, miszerint Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz; az 1944-es deportálások ügyében tovább folyik a nyomozás.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 4 szavazatból)
Életfogytot kaphatna Szlovákiában Csatáry, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Szerintem már megkapta a vén tömeggyilkos.
    Merthogy a halálos ítélet már nem végrehajtható rajta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  2. De csak akkor,ha kiadják Szlovákiának.Azonban most ugy érzem,hogy szivesen elcserélnék Biszkuval,hogy öt itéljék el helyette.Ezt nem azért mondom,mert kedvelem Biszkut.Ő is bünős.Nagyon fenn hordta az orrát aktiv korában,sokszor éreztem ugy magam,hogy lenézi a “kis embereket.”Lakoljon ő is,de a Csatáry gyilkos is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  3. “Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz; az 1944-es deportálások ügyében tovább folyik a nyomozás.”
    Abban a háborús időkben kinek mihez lehetett köze, ez kérdésként feltehető.
    Az is kérdés, miről vannak nyilvános papirok. Hiszen ma sem tudjuk az ún
    Gyors Hadtest szerepét Kamenyec-Podolszkban. Valahol már irtak róla, hogy
    az iratok egy részének feloldódott a titkossága, de emlékeim szerint egy
    barátom is beszélt a partizánvadász akciókról.
    Ami megtörtént az megtörtént, de nem minden lett papirozva és a váratlan meneküléskor is elkallódott az iratok nagy része. E miatt, ha rengeteg anyag
    is van a könyvtárakban az természetesen nagyon hiányos.
    A TETTESEK KÖZÜL UGYAN KINEK VOLT ÉRDEKE, HOGY NYOMA MARADJON?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  4. segítséget szeretnék kérni! ma délelőtt olvastam itt egy írást a Kassai két túlélő (Katalin és Edit) tanúvallomásaival. Nem találom sehol a cikket. aki látta szóljon, köszönöm.
    kovácsúr

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  5. Meghalt Csatáry! Majd a jobbik és gárda szerveznek neki dísztemetést, úgy mint Sarkadon Képíró Sándor csendőrnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Marad házi őrizetben a kassai gettó parancsnoka 2012. augusztus 22. szerda | AN

Csatáry nincs már házi őrizetben 2012. augusztus 21. kedd | AN

Húsz évet kapott Csatáry Pécsett 2012. augusztus 20. hétfő | AN

Zentai megússza 2012. augusztus 15. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos