A magyarok az azeri kormányt hibáztatják 2012. szeptember 14. péntek 13:19 | AN Forrás: MTI

A magyarok az azeri kormányt hibáztatják
Budapest/Brüsszel – A magyarok többsége ismeri és az ország szempontjából fontosnak tartja az azeri kiadatási ügyet, a kialakult helyzetért pedig Azerbajdzsán kormányát teszi felelőssé – ismertette közvélemény-kutatásának eredményét a Fidesz által pénzelt intézmény. Eközben Azerbajdzsánt elmarasztaló állásfoglalást fogadott el csütörtökön Strasbourgban az Európai Parlament (EP), miután a képviselők plenáris vitát folytattak a Magyarország által Azerbajdzsánnak átadott Ramil Safarov Azerbajdzsánban történt szabadon engedéséről.
.
A közvélemény-kutató szeptember 7. és 12. között felvett, reprezentatív felmérése szerint a kiadatási ügy ismertsége rendkívül magas: a felnőtt lakosság 94 százaléka hallott már róla. A válaszadók Magyarország szempontjából nagy jelentőségűnek ítélték a Safarov-ügyet: a lakosság 74 százaléka vélekedik úgy, hogy az eset fontos az ország szempontjából, ezen belül 39 százalék nagyon fontosnak tartja azt.
.
Az ezer magyar felnőtt megkérdezésén alapuló, telefonos kutatás eredménye szerint a kialakult helyzetért a lakosság 59 százaléka Azerbajdzsán kormányát teszi felelőssé, míg 32 százaléka a magyar kormányt okolja. A válaszadók mindössze 9 százaléka nem tudott vagy nem akart nyilatkozni ebben a témában – áll az összefoglalóban.
.
Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.
.
Az EP az állásfoglalásban elítélte Ilham Aliyev azeri elnök döntését, amellyel kegyelemben részesítette a Magyarországon – örmény katonatársa meggyilkolásáért – életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfit. Hangsúlyozta, hogy a Safarovnak adott kegyelem ellenkezik az átadás jogalapjául szolgáló nemzetközi szerződés szellemével, egyben megsértette a magyar hatóságok számára adott diplomáciai biztosítékokat.
.
Az EP elítél minden olyan lépést, amely a hegyi karabahi konfliktus további kiszélesedéséhez vezet, egyben támogatásáról biztosít minden olyan erőfeszítést, amelynek célja a térségbeli feszültségek enyhítése, az örmény-azeri konfliktus békés rendezése.
.
A néppárti kezdeményezésre napirendre tűzött kérdésben az Európai Parlament által elfogadott végleges szövegben szerepel az, hogy Azerbajdzsán hivatalos levélben írásos garanciát adott arra, hogy az átadott elítélt büntetését nem változtatja meg, és Safarov legkorábban 25 év elteltével szabadulhat, valamint azt is, hogy Azerbajdzsán hivatalosan később tagadta, hogy erre vonatkozóan diplomáciai garanciát adott volna Magyarországnak. Ennek kapcsán az EP leszögezi, hogy véleménye szerint Azerbajdzsán megsértette a magyar hatóságoknak adott diplomáciai biztosítékokat.
.
Az EP az állásfoglalásban tudomásul veszi Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát, miszerint Magyarország a nemzetközi kötelezettségeivel összhangban járt el.
.
A Fidesz EP-delegációja szerint kiegyensúlyozott határozat született. A képviselők kiemelték, hogy a parlamentben a vita során az Európai Bizottság is kijelentette: Magyarország a megfelelő azerbajdzsáni garanciák birtokában járt el.
.
„Az Azerbajdzsánról szóló vita sajnos egy álvita, a baloldal motivációi és módszerei ugyanis egyértelműek: Magyarország elítélése a valódi cél”, vélekedett Schöpflin György fideszes EP-képviselő. A Fidesz EP-küldöttségének közleménye szerint a magyar szocialisták ismételten mindent megtettek azért, hogy a dokumentum Azerbajdzsán mellett a nemzetközi joggal összhangban eljáró magyar kormányt is elítélje, ez a kísérletük megbukott.
.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport állásfoglalása szerint a baloldali módosító indítványok leszavazásával kiegyensúlyozott határozat született, és az Európai Bizottság a vita során kijelentette, hogy Magyarország a megfelelő azerbajdzsáni garanciák birtokában járt el.
.
Az Európai Parlament honlapján található dokumentáció tanúsága szerint Herczog Edit magyar és Véronique de Keyser belga szocialista EP-képviselő módosító indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy az Azerbajdzsánt elmarasztaló állásfoglalásba az is belekerüljön, hogy az Európai Parlament „véleménye szerint a korábbi magyar kormányokkal ellentétben, amelyek kellő elővigyázatossággal figyelembe vették egy ilyen átszállítás lehetséges nemzetközi és regionális következményeit, és ennek fényében úgy döntöttek, hogy nem adják ki Ramil Safarovot, az aktuális magyar kormány nem járt el a szükséges elővigyázatossággal, és nem vette figyelembe egy ilyen döntés esetlegesen súlyos következményeit”.
.
Herczog Edit a határozati javaslat parlamenti vitájában ki is fejtette, hogy szerinte a dokumentumnak arra is ki kellett volna térnie, hogy a magyar kormány kellő körültekintéssel járt-e el egy ilyen kényes diplomáciai kérdésben.
.
Ulrike Lunacek, a Zöldek osztrák képviselője azt szerette volna rögzíteni az állásfoglalás szövegében, hogy az Európai Parlament „felvilágosítást kér a magyar kormánytól a Ramil Safarov Azerbajdzsánba történő átszállítása lehetséges következményeinek előzetes értékeléséről, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy a magyar miniszterelnök miért ítélte elfogadhatónak annak igen magas kockázatát, hogy Ramil Safarovot azonnal kegyelemben részesítik, ahelyett, hogy további garanciákat kért volna az azeri kormánytól arra vonatkozóan, hogy ez nem fog megtörténni”.
.
Az Európai Parlament többsége végül sem a szocialista, sem a zöld módosító indítványt nem támogatta, így egyik sem került bele az állásfoglalás végleges, elfogadott szövegébe.

201250736a1c3d6b6579a8218706f7070b34

  1. vágtázó halottkém
Kapcsolódó cikkek

A baltás gyilkos – és ami az ügy mögött lehet 2012. szeptember 26. szerda | AN

Gulyásdiplomácia: Miért kellene Orbánnak lemondania? 2012. szeptember 20. csütörtök | AN

Korrupció árnyéka vetül Orbánra 2012. szeptember 13. csütörtök | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók