Tippek a miniszterelnöknek 2012. szeptember 5. szerda 9:43 | AN Forrás: AN/MTI

Tippek a miniszterelnöknek
Washington/Budapest – A bipoláris zavarral élő embereknél váltakoznak a depressziós és a mániás epizódok, érzelmi hullámvasútba ültetve ezáltal az érintetteket: német kutatók most olyan gént azonosítottak, amely a mániás tünetek megjelenéséért felelős. Mint ismeretes, Orbán Viktor jellegzetes száj- és szemmozgása felismerhetően – egyéb léhetőségek mellett – a leggyakrabban alkalmazott skizofrénia, illetve bipoláris elmezavar elleni, a dopaminerg antagonisták körébe tartozó antipszichotikus gyógyszerek mellékhatása is lehet.
.
Az 1208 páciens adataira és állatkísérletekre alapozott eredményeket a The American Journal of Psychiatry című szakfolyóiratban ismertették.
.
Markus M. Nöthen, a Bonni Egyetem professzora elmondta: az NCAN jelű génről ismert volt, hogy alapvető szerepet játszik a bipoláris zavarban, mostanáig azonban nem tudták, hogy ez pontosan mi. A kutatók a mannheimi Mentális Egészség Központi Intézete munkatársaival együttműködve 1208 bipoláris zavarral élő páciens genetikai adatait és tüneteik leírását elemezték a tanulmány első fázisában. A páciensek klinikai adatait értékelve jutottak arra a megállapításra, hogy az NCAN jelű gén igen szoros összefüggésben van a mániás epizódok megjelenésével, de nincs kapcsolatban a depressziós tünetekkel.
.
A tanulmány következő fázisában olyan génmódosított egereket hoztak létre a Bonni Egyetem molekuláris pszichiátriai intézetének kutatói, melyeknél hiányzott az NCAN gén. Ezeknél az egereknél nem tapasztaltak depresszióra utaló jeleket, annál több tünete volt viszont a mániás viselkedésnek: túlzottan aktívak voltak, több kockázatot vállaltak, jutalomkeresésük részeként pedig mértéktelenül ittak a nekik kínált cukoroldatból.
.
A következő szakaszban a mániás egereknek lítiumot adagoltak, amely szert az embergyógyászatban is alkalmazzák a bipoláris zavarral élők kezelésében. Kiderült, hogy a lítiumadagolás teljesen megszüntette az állatok hiperaktív viselkedését, ami arra utal, hogy valóban ugyanarról az NCAN génről van szó az emberi bipoláris zavar és a génmódosított egereknél tapasztalt mánia esetében.
.
Az NCAN jelű gén hiányában nem termelődik egy fehérje (a neurocan), ennek a molekuláris zavarnak a következménye a génmódosított egerek mániás viselkedése, idézte Andreas Zimmer kutatásvezetőt a Science Daily című ismeretterjesztő portál. A kutatók további vizsgálatokat terveznek az egérmodellen, melyeknek eredménye lehet a mánia kezelésére szolgáló új szerek kifejlesztése.
.
.
Az elmúlt napokban az internetet bejáró videón – amelyen az augusztus 20-i, parlamenti díjátadó ünnepség összefoglalója látható – néhány másodpercre Orbán Viktor miniszterelnök tűnik fel, amint nagyon jellegzetes száj- és szemmozgással, a háttérbe húzódva ünnepli Jókai Annát, aki a Magyar Érdemrend Nagykeresztje (lánykori nevén Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje) kitüntetést vehette át. Egyes sajtóértesülések szerint ez akár jól felismerhetően a leggyakrabban alkalmazott skizofrénia, illetve bipoláris elmezavar elleni, a dopaminerg antagonisták körébe tartozó antipszichotikus gyógyszerek mellékhatása is lehet. A tünetnek neve is van: Tardive Dyskinesia (TD). Szakemberek feladata lenne ennek tisztázása, és a közvélemény korrekt tájékoztatása.
.
Amennyiben ez a helyzet, a szakirodalom szerint érdemes kerülni az antidepresszánsokat. A bipoláris depresszió kezelése eltér a mindennapos depresszióétól. Az antidepresszánsok valójában még csak rosszabbá tehetik a beteg állapotát, vagy mániás szakaszt válthatnak ki. Érdemes hangulatjavító szerekkel próbálkozni, s antidepresszánst legfeljebb ezekkel együtt bevenni, hogy a mániás szakaszt, illetőleg a gyors kedélyállapot-hullámzást el lehessen kerüli.
.
A betegnek érdemes előnyt kovácsolnia a természetes hangulatstabilizálókból. Életstílusa hatással van betegsége tünetegyüttesére is. Minél egészségesebb és stresszmentesebb életmódot folytat, annál kevesebb gyógyszert kell szednie. A legjobb hangulatjavító, amit orvosnak sem kell felírnia: rendszeres kelés és fekvés, rendszeres testmozgás, relaxációs technikák gyakorlása.
.
A gyógyulást mindenképp érdemes terápiával siettetni. A kutatások tanúbizonysága szerint azok, akik a bipoláris depresszióra gyógyszert szednek, sokkal hamarabb felépülnek és gyorsabban képesek lesznek hangulatuk befolyásolására, ha mellette terápiás kezelésben is részesülnek. Terápia révén jutunk azokhoz az eszközökhöz, amelyek segítenek megbirkózni az élet nehézségeivel és azokkal a problémákkal, amelyek a betegségből fakadóan jelentkeznek a magán- és a szakmai életben egyaránt.
.
A gyógyszerszedést akkor is folytatni kell, amikor már jobban érezzük magunkat. Komoly az esély a hanyatlásra, ha valaki úgy dönt, eldobja az orvosságait. Minden tervezett változást meg kell beszélni a kezelőorvossal, még akkor is, ha azt hisszük, meggyógyultunk.
Kapcsolódó cikkek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók