Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tippek a miniszterelnöknek 2012. szeptember 5. szerda 9:43 | AN Forrás: AN/MTI

  • Hozzászólások(79)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tippek a miniszterelnöknek
Washington/Budapest – A bipoláris zavarral élő embereknél váltakoznak a depressziós és a mániás epizódok, érzelmi hullámvasútba ültetve ezáltal az érintetteket: német kutatók most olyan gént azonosítottak, amely a mániás tünetek megjelenéséért felelős. Mint ismeretes, Orbán Viktor jellegzetes száj- és szemmozgása felismerhetően – egyéb léhetőségek mellett – a leggyakrabban alkalmazott skizofrénia, illetve bipoláris elmezavar elleni, a dopaminerg antagonisták körébe tartozó antipszichotikus gyógyszerek mellékhatása is lehet.
.
Az 1208 páciens adataira és állatkísérletekre alapozott eredményeket a The American Journal of Psychiatry című szakfolyóiratban ismertették.
.
Markus M. Nöthen, a Bonni Egyetem professzora elmondta: az NCAN jelű génről ismert volt, hogy alapvető szerepet játszik a bipoláris zavarban, mostanáig azonban nem tudták, hogy ez pontosan mi. A kutatók a mannheimi Mentális Egészség Központi Intézete munkatársaival együttműködve 1208 bipoláris zavarral élő páciens genetikai adatait és tüneteik leírását elemezték a tanulmány első fázisában. A páciensek klinikai adatait értékelve jutottak arra a megállapításra, hogy az NCAN jelű gén igen szoros összefüggésben van a mániás epizódok megjelenésével, de nincs kapcsolatban a depressziós tünetekkel.
.
A tanulmány következő fázisában olyan génmódosított egereket hoztak létre a Bonni Egyetem molekuláris pszichiátriai intézetének kutatói, melyeknél hiányzott az NCAN gén. Ezeknél az egereknél nem tapasztaltak depresszióra utaló jeleket, annál több tünete volt viszont a mániás viselkedésnek: túlzottan aktívak voltak, több kockázatot vállaltak, jutalomkeresésük részeként pedig mértéktelenül ittak a nekik kínált cukoroldatból.
.
A következő szakaszban a mániás egereknek lítiumot adagoltak, amely szert az embergyógyászatban is alkalmazzák a bipoláris zavarral élők kezelésében. Kiderült, hogy a lítiumadagolás teljesen megszüntette az állatok hiperaktív viselkedését, ami arra utal, hogy valóban ugyanarról az NCAN génről van szó az emberi bipoláris zavar és a génmódosított egereknél tapasztalt mánia esetében.
.
Az NCAN jelű gén hiányában nem termelődik egy fehérje (a neurocan), ennek a molekuláris zavarnak a következménye a génmódosított egerek mániás viselkedése, idézte Andreas Zimmer kutatásvezetőt a Science Daily című ismeretterjesztő portál. A kutatók további vizsgálatokat terveznek az egérmodellen, melyeknek eredménye lehet a mánia kezelésére szolgáló új szerek kifejlesztése.
.
.
Az elmúlt napokban az internetet bejáró videón – amelyen az augusztus 20-i, parlamenti díjátadó ünnepség összefoglalója látható – néhány másodpercre Orbán Viktor miniszterelnök tűnik fel, amint nagyon jellegzetes száj- és szemmozgással, a háttérbe húzódva ünnepli Jókai Annát, aki a Magyar Érdemrend Nagykeresztje (lánykori nevén Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje) kitüntetést vehette át. Egyes sajtóértesülések szerint ez akár jól felismerhetően a leggyakrabban alkalmazott skizofrénia, illetve bipoláris elmezavar elleni, a dopaminerg antagonisták körébe tartozó antipszichotikus gyógyszerek mellékhatása is lehet. A tünetnek neve is van: Tardive Dyskinesia (TD). Szakemberek feladata lenne ennek tisztázása, és a közvélemény korrekt tájékoztatása.
.
Amennyiben ez a helyzet, a szakirodalom szerint érdemes kerülni az antidepresszánsokat. A bipoláris depresszió kezelése eltér a mindennapos depresszióétól. Az antidepresszánsok valójában még csak rosszabbá tehetik a beteg állapotát, vagy mániás szakaszt válthatnak ki. Érdemes hangulatjavító szerekkel próbálkozni, s antidepresszánst legfeljebb ezekkel együtt bevenni, hogy a mániás szakaszt, illetőleg a gyors kedélyállapot-hullámzást el lehessen kerüli.
.
A betegnek érdemes előnyt kovácsolnia a természetes hangulatstabilizálókból. Életstílusa hatással van betegsége tünetegyüttesére is. Minél egészségesebb és stresszmentesebb életmódot folytat, annál kevesebb gyógyszert kell szednie. A legjobb hangulatjavító, amit orvosnak sem kell felírnia: rendszeres kelés és fekvés, rendszeres testmozgás, relaxációs technikák gyakorlása.
.
A gyógyulást mindenképp érdemes terápiával siettetni. A kutatások tanúbizonysága szerint azok, akik a bipoláris depresszióra gyógyszert szednek, sokkal hamarabb felépülnek és gyorsabban képesek lesznek hangulatuk befolyásolására, ha mellette terápiás kezelésben is részesülnek. Terápia révén jutunk azokhoz az eszközökhöz, amelyek segítenek megbirkózni az élet nehézségeivel és azokkal a problémákkal, amelyek a betegségből fakadóan jelentkeznek a magán- és a szakmai életben egyaránt.
.
A gyógyszerszedést akkor is folytatni kell, amikor már jobban érezzük magunkat. Komoly az esély a hanyatlásra, ha valaki úgy dönt, eldobja az orvosságait. Minden tervezett változást meg kell beszélni a kezelőorvossal, még akkor is, ha azt hisszük, meggyógyultunk.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (44 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +62 ( 72 szavazatból)
Tippek a miniszterelnöknek, 4.7 out of 5 based on 44 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(79)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

79 Reader’s Comments

  1. A bipolaritás, mint betegség, eleve marhaság. Az egész élet természetszerűleg bipoláris: “Mindig így volt e világi élet, Egyszer fázott, másszor lánggal égett;” Vagy “egyik szemem sír, a másik meg nevet” stb….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (21 szavazatból)
  2. maxval
    OLVASTAD? Egy tudományos kísérlet eredményéről számol be, amely a bipoláris elmezavar gyógyítására hoz új módszert. Mi ezen a “Nagyon kurucinfós szagú, nem való ez civilizált embereknek”???? Ja, hogy megemlít egy SZEMMEL LÁTHATÓ tényt is Orbánnal kapcsolatban? Tényleg még nagyon sok ilyen cikk kell, hogy a ma még hívők elkezdjenek abban kételkedni, hogy ÉSZszerű viselkedés egy elmebeteget követni? Ahogy a valóság egyre távolabb kerül a propagandától – ez egyre könnyebb lesz!
    gets
    Szili és Puch. De ki a harmadik?
    GALAK
    1. Az elmúlt hónapok igazolták, hogy Orbán teljesen elszakadt a valóságtól, és El Tolcsy tündérmeséjében él.
    2. A fizikai állapota folyamatosan romlik, puffad, ami kényszeres evést vagy ivást jelez.
    3. NEM TUDOTT megjelenni a nemzeti ünnepen, nem tudott beszédet tartani (állítólag egyetemistákkal beszélt – ha ez igaz, akkor képtelen fontossági sorrendet felállítani))
    4. este meg rögzítették az állapotát a kérdéses videón. Tehát nem “pár másodpercről” volt szó!
    Felhívnám szíves figyelmedet, hogy az elmebetegség csak az elkövető esetében büntethetőséget kizáró ok (a kényszergyógykezelést nem veszik “büntetésnek”) a tettestársak és pszichikai bűnsegédek viszont erre nem hivatkozhatnak mentő körülményként.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (28 szavazatból)
  3. Ez viszont nem a miniszterelnöknek tipp – hanem jó húzás az ellenzéktől. Sok ilyen kellene:
    http://index.hu/belfold/2012/09/05/utcai_simicskazas_a_fidesz_frakcioulesen/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  4. kekec
    2012. szeptember 5. szerda
    20:11
    A fészbukon ajánlották a suchmant másodiknak. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Nahát ez a mostani internetes támadás nem volt valami hosszúéletű.
    Épp hogy csak megkajáltam és máris működik az oldal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  6. Nekem is feltűnt, hogy különösen tegnap döglődött a honlap.

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  7. Maeldron a félművelt pszichológus.
    Aki a kákán is csomót keres…a @aron csak azzé nem mert már megtalálta a kákáján.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  8. Observer,
    Igen, ez igaz lehet, nagyon is. Érdemes összevetni Bartus László régi észrevételével a Vatikán szerepéről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  9. En ket napig csak reggel 7 elott (otthon 8) es este 9 utan (otthon 10) tudtam ranezzni. Egesz nap azt irta, hogy nem kepes kapcsolatot letesiteni a szerverrel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. girbegurba:
    A Vatikán erejét és befolyását semmi esetre sem becsülöm le, sőt. De nem igazán tűnik logikusnak, hogy éppen Magyarországot szemelték volna ki arra, hogy támadást indítsanak a demokratikus Európa ellen. Akármit is hablatyolnak a derék magyar jobb- és jobbik-oldal hangadói a magyar nép (nemzet, sőt, időnként faj) vélt vagy valódi nagyságáról és fontosságáról, a valóság – sajna – igen messze van ezektől a helyenként hagymázasnak tűnő ábrándképektől. Függetlenül attól,hogy hirdetői szentül hisznek ezekben a fantazmagóriákban (jó példa erre a Magyarok Világszövetségének legutóbbi “Világ magyarjai egyesüljetek” típusú összejövetele, ahol olyan bornírt állítások hangzottak el, amelyek már-már azt sugallják, hogy a világ két részre osztható: magyarokra, és a “futottak még” kategóriába tartozókra). Szóval, a Vatikán jóval eredményesebben végezheti aknamunkáját, ha pl. (ha már egyszer a volt keleti blokk országait szemelte ki erre) Lengyelországban igyekezne a politikai hatalmat – közvetve – megkaparintani. Egyrészt, lengyelország valóban katolikus ország, másrészt, jelentősége Európában két nagyságrenddel haladja meg kis hazánkét.

    Én (amikor az Orbánt felépítő és mozgató erőkről írtam) egészen másra gondoltam. Csak néhány nevet említenék: S. Lajos, Ny. Zsolt, Cs. Sándor, D. Sándor, T. István, Sz. Gábor, L. Vilmos és Zoltán, P. Sándor, P. László, stb. Nem mondom azt róluk, oligarchák, hisz ilyenek nálunk nincsenek. Nevezzük őket nemzeti nagytőkének…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  11. Csuti betegsége immár közbeszéd tárgya. nem is baj, ne vezessen egy országot egy mentálisan terhelt személy. Bár egy-két droid még így is védi a Facebook-on. A világ barmai. Olyanok, mint a Mario és varázslóban Cipolla bűvölete alatt a nézők. Észérvek nincsenek, vagdalkozások annál inkább. Az egyik metális sz@rtartály abba kötött bele, hogy borderline elmezavart írtam, nem személyiségzavart. Jól tudom, mi a különbség, de ez a kretén – más érvet nem találván – ezzel próbálta diszkreditálni, amiket sokan írtak,: Csuti betegsége nyilvánvaló, ahogyan az is, hogy ettől függetlenül ő egy egy sunyi, alattomos, rosszindulatú, rendkívül kártékony, elmét mérgező kis kobold. Csutinak mennie kell – minden egyes perc, amit az ország élén tölt, milliárdokba kerül az adófizetőknek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  12. Orvos vagy, hogy tudod, mi a marhaság? Marhaságot te írsz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -16 (18 szavazatból)
  13. Jó lenne, ha leváltanák ezt a kis törpediktátort…
    Check this out:
    “Orbán Viktor lemondott? VÉGE! FIDESZ puccs? Titokban összeült a válságstáb!”
    Bővebben a Hungarianvirus-on.
    http://wp.me/p2BNDT-e0

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  14. A Vatikán szerepének megítélésében szerintem Girbegurbának van igaza. BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  15. margit – nooormáááliiis?!
    Én szégyenkezem, hogy ilyenek vezethetnek egy tízmilliós országot, de azt még jobban, hogy vannak akiknek ez még mindig tetszik!
    Mit kellene még elkövetniük, hogy azt mondják, na ezt azért már ne?!
    Szerintem a hazánk lejáratása, becsületünk kiárusítása már észhez téríthené a hívőket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  16. e-Vita!
    .
    Nem hiszem, hogy egy “auswitzi polgár” számára is bipoláris lett volna ez a világ – persze, amíg élt a szerencsétlen…
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  17. gets
    tehát pu.szi.s-ok? Reálisnak tűnik.
    .
    Egyébként a támadás alatt a tárolt szövegbe anonim üzemmódban simán be lehetett lépni, és lépkedni a szövegek között. Nekem ez inkább vírusnak tűnt, amelyik vagy a regisztrált kommentelőkre, és/vagy magára az AN-re allergiás!
    Mert regisztrálva eleve abba a bad gateway-es üzenetbe botlottam, még a tárolt szövegnél is!
    Observer
    Kihagytad a számításból Lenin megfigyelését a lánc leggyengébb láncszemnél történő elszakíthatóságáról. Lengyelország persze jó erős zsákmány lett volna, de be kellett érniük a sokkal gyengébb Magyarországgal.
    “Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot. ” Arkhimédész
    Astaroth
    Ilyenkor lelkesen kell hivatkozni az illetőre, mint aki személyiségzavart diagnosztizált Orbánnál. márpedig ő ért hozzá! Általában az ilyen dicséreteknek nem szoktak örülni – de hát nem is akarunk nekik túl nagy örömöt szerezni?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  18. Az a baj egyébként, hogy trükközni ezek is tudnak, nem kell hozzá tanács. Viszont tényleg “beteg elme” kell az ilyesmihez:
    http://hetivalasz.hu/itthon/a-2020-as-unios-cel-elereseert-sokat-tettek-ezzel-a-valtoztatassal-54200
    Azaz nem baj, ha lerohasztjuk az oktatást, ha trükközni tudunk a statisztikával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. Tipp nélkül is trükköznek:
    http://hetivalasz.hu/itthon/a-2020-as-unios-cel-elereseert-sokat-tettek-ezzel-a-valtoztatassal-54200

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. Úgy látszik linkkel nem megy át, ezért kivonatolom:
    A kormány úgy trükközik, hogy megszünteti az OKJ-s képzéseket, csak felsőoktatási intézmény szervezésében engedélyezi a szakképzést, amivel optikai tuninggal fel tudja tupírozni az unió által megkívánt szintre a “felsőfokú” végzettségűek arányát – és az már csak hab a tortán, hogy ugyanezzel a trükkel az alap- és csak középfokú végzettséggel rendelékezők arányát is csökkenteni tudja az uniós szintre.
    “Kis trükk: EU-s cél kipipálva?

    Európai Uniós előírás, hogy 2020-ig a tagállamokban a fiatalok (25-34 éves korosztály) 40 százalékának rendelkeznie kell diplomával. A magyar kormány ennél kevesebbet, 30,3 százalékot vállalt, azzal a kiegészítéssel, hogy az oktatásban, képzésben nem részesülő, legfeljebb alsó középfokú végzettséggel rendelkezők arányát a 18-24 éves népességen belül 10 százalékra csökkenti 2020-ig.

    ……. kérdésére Hoffmann Rózsa elmondta: a felsőoktatási szakképzés elvégzésével nem jár diploma, ellenben az ilyen végzettséggel rendelkezőket be lehet számítani a 40 (30,3) százalék”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  21. Lehet, hogy a Heti Válasz ezt a szöveget a saját tábor megnyugtatására szánta, hogy milyen hercig pávatánc-lépést kreált a qurmány – de az ilyen szövegek jobban leleplezik Orbánékat, mint bármilyen balról érkező kritika. Már persze a tisztességes és jóérzésű emberek előtt. És rendületlenül hiszem (mert sajnos tények nem igazán támasztják alá) hogy jobboldalon is vannak ilyen emberek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  22. kekec – tisztességes és jóérzésű, de főleg ember, már elment mellőle!
    Mára csak a slepp és a nyalókák, a fizetett minuszolók/bérbeírók és a vakhítűek (a 2/3-ból) vannak!
    Ezért akarnak regisztrálást, hogy átláthassák hová, merre kell átcsoportosítani szavazókat mert, ha nem umbuldálnak tuti nem nyernek!
    Érdekes hír: autóval oszlopot döntött ki Győrben egy nő, akit a párja veszekedés után egy másik autóval üldözőbe vett (két elég rozoga kocsiról van szó)! Előző nap az autót Hódmezővásárhelyen valami okból felírták a rendőrök, nekem Győr és HMV, meg a választás, szóval lehet hogy csak túlkombinálom, de érdekesnek találom és főleg elgondolkodtatónak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  23. Geyza:

    Én vagyok az.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  24. Observer,
    Nem tudom, ez mind igaz lehet. Az a gyanúm, hogy a Vatikán mindenütt próbálkozik, és néhol sikerrel jár. Az is lehet, hogy a maffia használja az ideológiát, kihasználja a klérus támogatását, meg fordítva is lehet, meg a kettő együtt is. Nem feltétlenül sikerül bármelyiknek is végigvinni az elképzelését, valami kialakul belőle.
    Nagy összegben mernék fogadni, hogy 88-89 környékén átfogó vatikáni stratégiát dolgoztak ki arra, hogyan politizáljanak az megváltozott helyzetben, hogyan erősítsék világi és ideológiai pozíciójukat. A kelet-európai tömb átbillenése kiváló alkalmat nyújtott a lelkek visszaszerzésére. Hogy ennek sikere a hagyományosan katolikus Lengyelországban messziről kevésbé látszik, mint Magyarországon, annak a politika alakulása az oka. A politika csak felszín, a mélyben más folyamatok zajlanak. Ennek nem mond ellen, hogy a katolikus célokat a fideszes politika nyíltan támogatja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  25. Látjátok idióta falkaforradalmárok! Kit ültettetek a nyakunkra. Aki visszaemlékszik még a 2002-es választásokon a fideSS által elszenvedett vereség idejére, arra is emlékezhet, hogy az egész országot bejárta a hír, hogy a csuti idegileg összeroppant, és dühében szétverte az irodáját, ezért Grazba vitték pszichiátriai kezelésre. A kezelések után visszatért a politikába, és betegségéből eredően sikeresen zülleszti az országot. Mióta politikával kezdett foglalkozni, először csak a FideSS, aztán szövetségesükben a nemkeresztény nemdemokrata nempárt, később az egész jobboldal diktátorává emelkedett.
    A 2010-es kétharmados győzelem, a falkaforradalom óta az rablóbandája élén egész országot taszította egyre mélyülő gazdasági politikai és erkölcsi válságba. Be kell látnunk, hogy egy pszihiátriai beteg ember, aki skizoid vonásokkal rendelkezik, talán nem teljes mértékben felelős tetteiért. Felelősek viszont azok, akik hagyják, sőt támogatják netán-tán kihasználják jellemhibáját.
    Nemrég Bartus László elemző cikkben hívta fel a figyelmet ezekre a tényekben.
    Még a magukat baloldalinak nevező sajtó, egyes tudatlan, vagy tudatalattijukban szélsőséges bértollnokai is felháborodva ekézték azt a mélységes megértésről és emberi együttérzésről tanuskodó írást. Ez a cikk ismét bizonyítéka annak, hogy sem Bartus László sem mi, a weblap olvasói nem vagyunk szélsőségesek. A beteg embert nem szabad betegségéért bántani. Viszont, mivel tevékenysége az országra, sőt az egész európai közösségre veszélyes, a poitikából el kell távolítani, és neki saját érdekében is kezeltetni kell magát. Gondolom, hogy ez a mélységes emberségről tanuskodó írás újabb felháborodást vált ki a hatalom birtokosaiból és szolgáikból, mert egyetértek Albert Einstein örökérvényű mondásával:
    “Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the the universe.” Magyarra fordítva: Két dolog végtelen: az univerzum és az emberi hülyeség, és nem vagyok biztos az univerzumban. .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  26. Orban teljesen megorult de ez mar 2002 -ben lathato volt az elvesztett valasztas utan! Tuti , hogy akkor teljesen megorult aztan 8 ev ellenzekben, mikor a jo isten csak es kizarolag ot teremtette magyarorszag vezetesere , hat megertem ! Kene egy korlap egy fuggetlen elmeszakertotol! Tuti hogy beutala mental higenes kezelesre 10 evre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  27. sajnos jómagam is bipoláris vagyok.a gyógyszerek mellékhatásai nálam:rángatózás,szájszárazság,hülyeségek beszélése.a viktor is ugyaezeket szedheti…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  28. erről a grazi dologról soha,sehol nem láttam bizonyítékot.soha.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  29. Előkerülhetne egy grazi zárójelentés így a választások előtt.Nem hiszem hogy nem érne meg pár száz ezer eurót…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos