- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

Holdontúli űrállomást tervez a NASA?

Wednesday, September 26th, 2012 In Amerika, FEATURED | Comments Disabled

Holdontúli űrállomást tervez a NASA?
Washington – A Holdon túl létesülő űrállomás lehetőségét fontolgatják a NASA illetékesei az Orlando Sentinel napilap értesülései szerint.
.
A kis létszámú személyzettel működtetett előretolt állást a Földtől 445 ezer kilométerre hoznák létre, vagyis az asztronautáknak sokkal messzebbre kellene eltávolodniuk bolygónktól, mint a 360 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetének. A létesítmény az elképzelések szerint a Holdra és a Marsra irányuló jövendőbeli küldetések kiindulópontja lehet.
.
A lap értesülései szerint Charles F. Bolden, a NASA vezetője a közelmúltban tárgyalt a Fehér Házban, azt viszont nem lehet tudni, hogy sikerült-e kormányzati támogatást kapni a sok milliárd dolláros tervezet kivitelezésére.
.
Az Orlando Sentinel birtokába jutott dokumentumok szerint a NASA egy kis állomást szeretne építeni, nagy valószínűséggel a 100 milliárd dolláros ISS építése után megmaradt modulokból. A 2. számú Lagrange-pontra tervezik, amely 61 ezer kilométerre van a Holdtól és 445 ezer kilométerre a Földtől. Ezen a ponton a két égitest gravitációja kiegyenlíti egymást, ily módon az állomás „lecövekel” az adott helyen, vagyis minimális energia szükséges a helyben tartásához.
.
A NASA, hogy eljussanak oda, nagyteljesítményű hordozórakétát és űrkapszulát alkalmaz, amelyeket a tavaly nyugalomba vonult űrsikló helyettesítőjeként fejlesztenek ki. A hordozórakéta első útját 2017-re tervezik, az űrállomás építése pedig két évvel később kezdődne.
.
Az űrállomás lehetséges feladatai közé sorolják a közeli aszteroidák kutatását, valamint robotok küldését égi kísérőnkre a célból, hogy holdkőzetet gyűjtsenek és szállítsanak vizsgálat céljából az „előretolt álláson” szolgáló asztronautáknak.
.
A létesítmény a sokkal ambiciózusabb, például a Mars holdjaira, vagy akár magára a vörös bolygóra irányuló küldetések bázisául is szolgálhat.
.
A NASA szerint az űrállomás révén az asztronauták a mélyűr eléréséhez szükséges repülési tapasztalatokat szerezhetik meg, és ezáltal csökkenthető a jövőbeli emberes küldetések kockázata.
.
A tervek megvalósíthatósága azonban kérdéses, elsősorban pénzügyi szempontból, hiszen a szövetségi kormányzat takarékosságot hirdetett a költségvetési hiány csökkentése érdekében. Így kevéssé valószínű, hogy a NASA a következő években képes elérni a jelenlegi éves 17,7 milliárdos költségvetésének növelését.
.
A másik aggályos pont az űrhajósok biztonsága, hiszen napokba telne, míg elérnék az űrállomást, az eddigi legtávolabbi célpont, a negyven évvel ezelőtti Holdra szállás óta. Problematikusnak ígérkezik az utánpótlás biztosítása is, nem beszélve az esetleges mentőexpedíciókról vészhelyzet esetén. A javaslatból az sem derül ki egyértelműen, hogy állandó személyzettel számolnak, vagy csak időszakosan lesz lakott az űrállomás.
.
Az Orlando Sentinel idézi az amerikai nemzeti űrbiológiai kutatóintézet szakértőit is, akik szerint az űrállomáson sokkal nagyobb gondot jelent majd a kozmikus sugárzás is, mint az ISS-en, hiszen kívül esik a Föld mágneses mezejének védőernyőjén.
.
„Lényegesen nehezebb lesz itt megóvni az asztronauták egészségét”, vélekedett Jeff Chancelor, az intézet kutatója.

Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2012/09/amerika/holdontuli-urallomast-tervez-a-nasa.html

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.