Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az Úr és a választók színe előtt 2012. augusztus 13. hétfő 16:19 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(71)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az Úr és a választók színe előtt
Budapest – A miniszterelnök néhány év alatt úgy alakítaná át a felsőoktatás rendszerét, hogy abban minden diák maga tudja állni a tanulási költségét. Orbán Viktor a policity.hu-n hétfőn megjelent interjújában az ügynökkérdéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, ő azon az állásponton van, hogy az, aki áldozata volt az előző rendszernek, például megfigyelték, korlátozás nélkül hozzáférhessen a rá vonatkozó összes információhoz. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosként végzett munkáját illetően jelezte: külön kiadványban foglalják össze, milyen ügyek feltárásával foglalkozott eddig a kormány.
.
A tandíjat ellenzem – mondta a kormányfő, hozzátéve: azt szeretné, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes minden diák maga állni a teljes tanulási költségét. Jelezte, ide csak több lépéssel lehet eljutni, a cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása.
.
„Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom, ahol az állam minden egyes magyar diák számára, aki az egyetemek által előírt minimális követelményt képes teljesíteni, biztosítja annak lehetőségét, hogy saját maga finanszírozhassa a tanulását úgy, hogy az a diáknak ne jelentsen vállalhatatlan megterhelést, és az igénybe vett erőforrásokat hosszú lejáratban kelljen majd visszaadnia” – fogalmazott Orbán Viktor.
.
Szavai szerint minél drágább egy képzés, annál inkább el kell nyújtani a visszafizetés idejét, és annál hosszabb türelmi időt kell kérni. Emellett – folytatta – arra kell ösztönözni a munkaadókat, hogy amikor felvesznek fiatalokat, akkor váltsák ki őket ebből a diákhitelből. „Például azok a jogászok vagy közgazdászok, akik most állami ösztöndíjból nem részesültek, ha az államhoz jönnek munkáért, és elnyerik az állást, akkor az állam azonnal ki fogja váltani őket a diákhiteleikből”, mondta Orbán Viktor.
.
Az államilag finanszírozott jogászképzés keretszámával kapcsolatban szerinte az lett volna a helyes, ha már idén egyetlen ilyen férőhelyet sem biztosított volna az állam, „ám az oktatási kormányzat a fokozatosság mellett döntött”.
.
„Az ügynökkérdésben jól haladunk”, jelentette ki a miniszterelnök. Úgy értékelte, hogy a magyar ügynökügy rendezettsége jogi megoldások tekintetében figyelemre méltó Európában. „Én azon az állásponton vagyok, hogy a szabadság mellett érdemes lándzsát törni, tehát mindenki, aki áldozata volt az előző rendszernek, például megfigyelték, az korlátozás nélkül hozzáférhessen az őrá vonatkozó összes információhoz”, foglalt állást Orbán Viktor.
.
Elmondta, az elszámoltatás eddigi eredményeit a közelmúltban tekintette át a kormány, és megállapította, hogy komoly munkát végeztek az ezzel foglalkozók. „Inkább ott lehet az embernek csalódottsága, hogy lassabban haladnak az eljárások, mint azt az ember egészséges jogérzéke előre jelezné”, jelentette ki a miniszterelnök.
.
A sukorói telekcsere ügyében Gyurcsány Ferenc korábbi szocialista miniszterelnök ellen megszüntetett eljárás kapcsán feltett kérdésre közölte: az ügyészség a parlament alá tartozik, így a kormány, ha akarná sem tudná elérni, hogy a hatóság vádat emeljen. „Mi csak azért tudunk felelősséget vállalni, hogy felderítsük a tényeket, összegyűjtsük a dokumentumokat, és utána az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsájtsuk”, jelentette ki.
.
Budai Gyula munkáját illetően azt mondta, egy áttekinthető könyvben össze kell foglalni, és hozzáférhetővé kell tenni, hogy mindenki lássa, mely ügyek feltárásával foglalkozott a kormány az elmúlt két évben. „Azért, hogy tisztán álljunk az Úr és a választók színe előtt: amit lehetett, mi megtettük” tette hozzá.
.
A kormányfő azt mondta, arról akarná meggyőzni a fiatal korosztály tagjait, hogy próbálják ki magukat külföldön, de ne maradjanak kinn. Rámutatott: a kormány csak annyit tehet, hogy világossá teszi, „nyugodtan mehet, itthon rendben lesznek a dolgok, itt egy olyan ország várja majd, ahova lesz kedve hazajönni”. „Menni, bizonyítani, pénzt keresni, okosodni, aztán hazajönni és szolgálni a hazát”, ajánlja a miniszterelnök, emlékeztetve: ő is elment Oxfordba ‘89-ben, amikor ösztöndíj-lehetőséghez jutott, megmérte magát, próbált helytállni. Hazajöttem, most itt teszem a dolgom, szolgálom a hazát – fogalmazott.
.
Orbán Viktor az egyetemi éveire emlékezve Szabó Máté ombudsman oktatói megítéléséről szólva azt mondta: már akkor is olyan volt, mint most, azaz „obskúrus témákkal foglalkozott obskúrus megközelítésekből”. Az akkor itthon még nagyon éretlennek számító zöld ügyekkel is foglalkozott – idézte fel, megjegyezve: „de már akkor is alig tudta követni a cikázását az ember, most ombudsmanként is nagyjából ez a helyzet”.
.
Egy a Bibó István Szakkollégiumban készült videó tanúsága szerint korábban méltatta Gyurcsány Ferenc akkori KISZ-titkár tárgyalási kultúráját. „Ott a szervezői és helyzetfelmérő képességével, a teendők logikus számbavételének képességével kitűnt közülük a szóban forgó úriember”, mondta most erről a ‘80-as évek második felének eseményeit felidézve Orbán Viktor.
.
Az unió jövőjét illetően azt jósolta, „az Európai Unió láthatóan nem ketté fog szakadni, hanem egymástól jól látható módon elkülönülő területekre bomlik majd”. Az egyik az államadósságot megfékezni nem tudó államok hanyatló világa, a másik pedig a közép-európai országok felemelkedő világa. Senki nem fog pénzt adni nekünk a közép-európai országokból, senki nem akarja a bajainkat megoldani helyettünk, de azt mindenki érzi, hogy az unión belül erősebb Közép-Európa egy felzárkózó Magyarországgal, mint egy gyenge Magyarországgal – mondta.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.2/5 (11 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -6 ( 24 szavazatból)
Az Úr és a választók színe előtt, 3.2 out of 5 based on 11 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(71)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

71 Reader’s Comments

  1. ” ő is elment Oxfordba ‘89-ben, amikor ösztöndíj-lehetőséghez jutott, megmérte magát, próbált helytállni.”

    Nem sikerült helytállni, könnyűnek találtatott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (29 szavazatból)
  2. utóirat:
    Külön szimpatikus, amit az ombudsmannal kapcsolatban nyilatkozik. Van ember, tisztség, beosztás amibe nem gázolt még bele, és amiről nincs lealacsonyító véleménye? és amit nem képes lehúzni a pocsolyába?Szerintem nincs.
    Ilyen egy igazi kultúrált, jóidulatú ember.
    Vagy mégis Kondrát Györgynek van igaza ez egy rosszember?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (25 szavazatból)
  3. Orbán és az emberek figyelmébe:
    .
    http://www.youtube.com/watch?v=dkaoYTLWCRM

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. csiszár istván

    Sok más politikushoz hasonlóan Orbán Viktor is tökéletesen semmibe veszi a büdös és mocskos hitetleneket meg istenteleneket.

    Pedig Ázsiában ( például Kínában ) elég sok ilyen ember van.

    Mint ahogyan Amerikában is egész biztosan sokkal többen vannak , mint ahogy azt a vallásos politikusok képzelik és beállítják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. csiszár istván,
    Ez tök jó ez a hsz-ed.
    Legalább is nekem, mivel én is abba a hitetlen és istentelen kategóriába tartozom, amit említesz.
    Nagyon jó!
    Tisztelem a vallásosakat (a nejem is az), de én maradok nemvallásos.
    Tehát, nem hiszek Orbánba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  6. Meg majd egy független magyar bíróság előtt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. Az úr elött biztosan nem fog tisztán állni,remélem a választok előtt sem, ennyi mocsok után amit elkövetet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  8. Szerintem minél többet beszél OV, annál világosabban látjuk, hogy megborult, elborult az elméje, megzakkant, becsavarodott, fokozhatnám még.

    Lassan látjuk mindannyian, hogy miről van szó. Mindent a kormányzó párt híveinek, és csak beszéljünk, kommunkáljunk!! Tereljük el a figyelmet, leváltunk néhány rendőri vezetőt, terelünk!!
    Ez nagyon jó, egyre több baromságot fog mondani, mint pl. Matolcsy ” robusztus ” növekedésről beszél, (1,6 %)- ez egyszerűen vicc. Matematikát tanult egyáltalán?, azt már nem is gondolom, hogy ért a közgazdaságtanhoz. A harácsoláshoz, ahhoz igen.
    Szóval lassacskán oszlik remélem a köd, és a hívei is észreveszik, hogy becsapták őket.
    Az előzetes regisztráció a választásokon súlyos, demokrácia ellenes lépés lenne.
    Ma hallottam a rádióban a másik fenomént, Kósa Lajost, aki szerint ez nem korlátozás, hiszen ha vasárnap van a választás, este 7-ig, akkor sem mehet oda senki reklamálni, hogy ő fél 8-kor ér rá szavazni. Vannak jogaink, de nem gyakorolhatjuk korlátozás nélkül, pl. nem mehetünk vasárnap helyett hétfőn szavazni. És ezt komolyan mondta. Sőt azt is mondta, hogy azért kell a választás előtti regisztráció, mert most már nemcsak 8 millió választó van, hanem több, 8,5 millió, és akinek nincs magyarországon címe, az hogy szavazzon , ha nincs regisztrálva.
    Szóval arra készülnek, hogy a határontúliak biztosan regisztrálnak majd, tehát előre látni akarják a határontúli regisztráltak számát, és azt, hogy melyik országban élnek.
    Ez egy olyan ember hozzáállása, aki korlátozni akarja a demokratikus választásokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  9. A mostani prominensek a párttitkárapuka segítségével végezték ingyen az egyetemet.Kivételezettek voltak! Mára itt-ott összelopkodták nem kis vagyonukat amiből gyermekeiket ugyancsak bőven kistafirungozhatják.Nem kell nekik a mérsékelt igazságos tandíj, helyette hazug, félrevezető módon képzési hozzájárulásnak, költségtérítésnek hívják több tíz-százezer forintoskötelezettséget. A csókosok persze megint ingyenesen kapnak mindent,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  10. Polisz,
    “leváltunk néhány rendőri vezetőt”
    A rendőrségnek akkor lesz hitele, ha feloldják a 85 éves olajtitkosítási ügyet.
    Micsoda ország vagyunk, hogy bűnügyeket titkosítunk?
    Határontúliak: Egykori külhoninak nekem úgy mondják határontúli barátaim, hogy nem fognak szavazni, mégpedig azért, mert az itteniek jobban ismerik az ország helyzetét mint ők.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  11. „obskúrus témákkal foglalkozott obskúrus megközelítésekből”. Az akkor itthon még nagyon éretlennek számító zöld ügyekkel is foglalkozott – idézte fel, megjegyezve: „de már akkor is alig tudta követni a cikázását az ember, most ombudsmanként is nagyjából ez a helyzet”.
    Obskúros :Gyanúsan homályos, kétes hírű, zavaros, kusza.

    Ez önértékelésnek sokkal helytállóbb lenne – na de O.V. csak minősít másokat, pedig ideje lenne az önvizsgálatnak, a min.elnök részéről…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  12. Még egy gondolat a tandíjhoz. Nappalin jártam főiskolára, és nagyon jól kellett tanulnom, hogy jó öztöndíjat kapjak. Szüleimnek úgy tudtam segíteni, hogy ún. népköztársasági ösztöndíjra pályáztam és elnyertem, protekció nélkül, sok követelménynek meg kellett felelni, de megérte, mert 2000.- Ft ösztöndíjat kaptam, ami akkor egy fizetésnek felelt meg, és nem adták egykönnyen.
    Most nem beszélnek az ösztöndíjakról, lehet, hogy én nem figyeltem. Fizetni kell a tanulásért, nem tandíjat, valami mást, csak a leánykori neve tandíj, de mi van az ösztöndíjakkal?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  13. http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/a_demokracia_babonaja.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  14. Obskúrus viktor,az a menyecske aki megvan b……va az megvan b…..va.Aki fizet az oktatásért az tandijat fizet még turultáj nyelven is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  15. Mért nem maradt Oxfordban? Amit ő a haza szolgálatának nevez, az milliók tönkretétele, köszi, de én nem kérem az ő “szolgálatát”.
    Cinikus, aljas banda.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  16. Nikos Galis egyetértek veled, meg kell tisztítani a rendőrséget, és minden állami szervet a korrupciótól, mindent nyilvánossá kell tenni, fel kell oldani a titkosításokat. Mint ahogy az Indul a bakterházban mondta a bakter, amikor a madzagot megtalálta a levesében, azt mondta az anyósának: mama, miért nem teszi ki nyíltan? Szóval addig , amíg nem tesszük ki nyiltan az asztalra a dolgokat, mert esetleg a “mi” embereink is besározódnának, addig semmi jóra nem számíthatunk. Mert ugye csak az a korrupció, amiből mi kimaradtunk!! Meg amit a politikai ellenfelünk csinál, az korrupció, amit a mi drága Budai Gyulánk csinál , az nem kartellezés, azt mkönyvben meg kell örökíteni. Csak tudnám minek, kötelező olvasmány lesz valamelyik iskolában. Mert egyébként a kutya sem fogja elolvasni, csak megint lehet költeni a milliókat a hülyeségekre. Közben pedig szép suttyomban a szemüvegekre ( a lencsére) is megszűnik holnaptól a tb támogatás 6 dioptria alatt, ha megrokkanunk, akkor nem kapjuk a rokkantnyugdíjat, amire pedig joggal számíthattunka hosszú évek befizetései után. Hang nélkül szépen kivezették a szolidaritást, embertelen ez a kormány, akármit mond, vagy tesz, vagy mórikálja magát. Embertelen, gerinctelen banda, és még ez finom kifejezés.
    Olyan indulat van bennem , pedig most még közvetlenül nem érint, még van állásom, lakásom, keresetem, de meddig? Tollvonással elintézhetnek, de sajnos nem tudok egyedül tenni ellene, és sajnos nem lesz lassan aki értünk szólna majd, hiszen leszalámizta a Fidesz a társadalmat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  17. Polisz
    az van az ösztöndíjakkal, hogy 80 mrd-ot akarnak kivonni a felsőoktatásból. Szerinted az menni fog, ha bárkinek is (kivéve egy-két kiválasztott Orbán-Kósa-Lázár csemetét) ösztöndíjat adnak? Na ugye?!
    Gonoszka
    a plusz, mert megspóroltál nekem egy linket. A szöveg egyébként minősíthetetlen, talán csak Nádas úr ÉS-beli régebbi cikkéhez tudnám mérni. Ő is azon lamentált, hogy mennyivel boldogabbak voltak a prolik, amikor még tudták a helyüket (hátsó lépcső, alsó kerületek, faluvég)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. kekec
    2012. augusztus 15. szerda
    19:25
    Gonoszka egy csomó cikkhez belinkelte ezt a förmedvényt – szerintem az olvtársak reakciójára volt kíváncsi. :)
    Bartus Laci sem harapott a témára, bár ez az ótvar rovar (cikkíró) néhány magas labdát feladott és szerintem sokan nem tudják leütni itthon. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Szerintem minden diplomás visszamenőleg fizesse meg a taníttatása költéseit, kezdjük a vezérkarral.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. gets
    De, azért már olvastam reakciókat, nagyjából össze lehet foglalni azzal, hogy “Ja a Bogár? Akkor nem kell vele foglalkozni”
    Mindig vannak fokozatok, ha megnézed itt jobbra a Kanadai Hírlapon Barcsa-Turner 64 vármegyés levelét, akkor ezt a bogárpiszkot egészen enyhének fogod tartani. Bár ez egy egészen sikerült mondat:
    “Ne használjátok a magyar jelzőt, hiszen az már szinonímája lett a IV. Birodalmat építő hungarista-nyilas-csőcselék-szélsőjobboldali bűnözőknek! – Ne mondjátok magyarnak magatokat, mert mindenki a fasisztákra gondol.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Százmilliárdot veszíthet a magyar állam 2013. november 16. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos