Ronai and Ronai
AMERIKAI

Két és fél centis pecsétnyomó 2012. augusztus 3. péntek 14:34 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Két és fél centis pecsétnyomó
Jeruzsálem – A bibliai Sámson létének első régészeti bizonyítéka lehet egy oroszlánnal viaskodó férfit ábrázoló pecsétnyomó, amely Izraelben került elő, írja a Daily Telegraph online kiadása.
.
Az izraeli régészek Jeruzsálem közelében, a Júdeai-hegyekben végzik Bét Semes feltárását. A hajdani település a filiszteusok területének szélén volt, az Ószövetség szerint ez Sámson szülőhelye.
.
A mindössze 2,5 centiméter átmérőjű pecsétnyomó abból a rétegből került napvilágra, amely az i.e. 11. századra datálható. Ez az az időszak, amikor az izraeli törzsek, Józsué vezetésével meghódítva Kánaánt benépesítették a területet. A Bírák Korának nevezett időszakban – amelyet a Biblia rendkívül nyugtalan periódusként ír le – az izraeli törzseket „ad hoc” vezetők, bírák irányították. A rendkívüli testi erejű Sámson a Bírák könyve hat nagy és hat kis bírája közül az utolsó nagy.
.
.
A lelőhely Bét Semes mellett
.
Az izraeli régészek szerint a pecsétnyomó a Bírák Könyvében (14,6) olvasható történetre utal, amikor Sámson egy fiatal oroszlánt tépett szét. A Biblia erről így ír: „Sámson lement Timnába. Amikor a timnai szőlőhegyhez ért, ordítva nekirontott egy fiatal oroszlán. Rászállt az Úr lelke, és Sámson puszta kézzel széttépte az oroszlánt, mintha csak egy gödölyét tépett volna darabokra.”
.
Elméletüket alátámasztó további bizonyítékként értékelik a szakértők a lelet előkerülési helyét, amely az izraeli törzsek és a filiszteusok közti határvonalat jelentő Sorek folyó közelében van. A Sorek völgyében élt Delila, a Biblia szerint itt találkozott vele először Sámson.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.5/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 9 szavazatból)
Két és fél centis pecsétnyomó, 3.5 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Értékelem a lelet előkerülését, nagyon érdekes.
    Pecsétnyomóról lévén szó, nekem ilyenkor Jiri Menzel zseniális Szigorúan ellenőrzött vonatai jutnak eszembe.
    Az állomásfőnök pecsételi a lány pucér fenekét …
    Vajon abban az időben is előfordult ilyesmi?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  2. Kizárt dolog, mert akkor vasút nem lévén, állomásfőnök sem lehetett!!

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  3. Ez itt most vagy pecsetnyomo vagy nem, vagy oroszlan vagy valami teljesen mas,
    es vagy viaskodik vele a figura, vagy simogatja eteti. Ha az egyaltalan egy ember figura.
    Lehet, hogy fejtetore allitva van a kep. Ha megforditod, akkor latni fogod a csodaszarvast a husveti nyullal a hatan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  4. Ahh ez a Delilah…a politikai célú ribancok és kémnők ősannya…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  5. Rendkívül érdekes az a törekvés, hogy Isten kiválasztott népe hogyan próbálja újra birtokba venni 3000 éves ősei földjét azoktól, akik másfél ezer éve elbirtokolták (bitorolták, hódították, stb.). Olyan alapvető régészeti kutatásokat folytatnak, amelyek megdönthetetlen és vitathatatlan bizonyíékokat szolgáltatnak arra nézve, hogy ez a föld a világ teremtése (Ádám és Éva) óta ennek a népnek a földje. Az összes többi, aki azóta itt megfordult, mind betelepülők, hódítók, betolakodók, stb. voltak, és vannak. A mai Palesztina földje tehát több mint 3000 éve ennek a népnek a genezis földje, amit soha nem fognak megosztani senki mással, ha egyszer, és végre hivatalosan és jogosan is vissza kerülhettek oda, birtokba vehették és olyan technikai, műszaki, gazdasági és művészeti kulturát hoztak ott létre, ami a világon egyedülálló teljesítmény ilyen rövid idő (60 év alatt). Ugyanezt a palesztinok, sőt az arabok is elmulasztoták, vagy inkább nem is voltak erre képesek. Hiszen ma is inkább egymást öldöklik és robbantgatják. Nem kulturájuk ma az építkezés. Sem az anyagi, sem a szellemi. Pedig ezelőtt 1000 évvel még tudták csinálni. Véleményem szerint a zsidó nép önvédő, önfenntartó, önfejlesztő törekvését elismeréssel kell illetni és tiszteletben kell tartani. Sőt,ha lehet, utánozni, követni kell. Nagy kár, és a magyar nemzet huszadik századi vesztét okozta a magyar zsidóság állami segédletű kiirtása. A levét ma isszuk igazán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  6. Ne haragudjon dr.Kotász, de olyan, hogy palesztinok, csak az 1967-es háború óta ismert. Érdekes, addig egyszerűen arabnak nevezték magukat. Attól kezdve viszont, hogy magukat méginkább áldozatnak állíthassák be, ők a palesztinok, azt sugallva, hogy ők az őslakosság. Pedig ezen az alapon a zsidóság is lehetne “palesztin”.
    .
    Mellesleg a Palesztina földrajzi nevet a rómaiak (hatalmi erővel) adták Izráel népének akarata ellenére, állítólag a filiszteus szóból eredeztetve (ld.Josephus Flavius). Akkor lehet, hogy a palesztinai arabok filiszteusok?…stb…stb…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  7. Nikos Galis!
    Érdekes, erről nekem is egy film jutott az eszembe. Egy remek lengyel film a hatvanas évekből, Sámson címmel.
    Mint az köztudott, a Varsói Gettó végül is föllázadt a németek – és a kollaboráns lengyel – elnyomóik ellen. Ebben a hősies harcban a fiatal fiú főszereplő a romok közt és a csatornákban bujkálva végül feljutva a felszínre szembe találja magát a porrá zúzott Varsó maradványaival…
    Természetesen ez a film nem volt humoros, de kifejezte a bibliai Sámson ama dilemmáját, amely azt mondja, hogy ” Meddig tarthat ki a türelem ? És mikor jön el annak az ideje, amikor ha kell, akár a házat is magunkra kell dönteni ? ”
    .
    Ezt üzeni a mának ez a . p e c s é t n y o m ó. Most már érted….?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  8. Igaz hogy én nem értek hozzá, de azért ezt a valamit nagyon meg kell nézni ahhoz, hogy egy oroszlánnal harcoló embert lássak rajta. De ha találnak egy olyat is, amin egykori tulajdonosa szeszélyéből adódóan egy sárkány körvonalai ismerhetők fel, akkor az arra lesz bizonyíték, hogy a rómaiak korában még léteztek dinoszauruszok?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  9. MORDONBLŐD
    2012. augusztus 4. szombat
    09:42
    (Szerkeszt)
    .
    Szrem dr. Kotász ezt nem is vitatta.
    .
    van olyan palesztin áltudományos elképzelés, miszerint ők a filiszteusok, de minden olyan néppel kapcsolatban van ilyen, ami a zsidók előtt élt ott.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  10. MORDONBLŐD,
    Hozzászólásommal nem akartam lekicsinyíteni a lelet fontosságát., de a humorosnak szánt hsz-emet ezek szerint senki sem értékelte.
    Ez van, máskor inkább nem kommentelek.
    Üdv!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  11. NikosGalis! Kérem, ne tegye! Tehát továbbra is érdeklődéssel olvasom a véleményét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  12. Nagyszerü lelet, örülni kell neki, mert akár Trója esetében a régi irások a valóságot tükrözték le.A palesztinokról pedig annyit, hogy amikor a rómaiak a zsidó felkeléseket leverték véglegesen, el akarták még a nevét is felejtetni Judeának, igy Palesztinának nevezték el.isz. 2 szd-ban.
    Egyébként akik ma annak hivják magukat: simán arabok. Ennyi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  13. Nikos Galis!
    Én is szívesen olvasom továbbra is kommentjeit, és szó sincs arról, hogy ne volna helye humornak itt közöttünk is, csak – sajnos – 66 év után sincs minden kibeszélve. A háborús komédiák kiemelkedően legjobbja a szigorúan ellenőrzött vonatok, ahol Menzelnek kitűnően sikerült kidomborítania a rendpárti diktatúrák, különösen a fasizmus nevetséges oldalát.
    Részemről nem akart szembeállítás lenni egy drámai hangvételű remekmű felelevenítése, csupán emlékeztetni kívántam arra, hogy ez a téma még mindig inkább tragikus, mint jópofa…
    Talán érthetően a mai ember – talán a régi is – a humort afféle, a fejét homokba dugó struccként kezeli. Megfigyelhető, hogy a rádió és tévékabarékban még be sem ültek a padsorokba, már röhögnek a poénokon… A műsorújságokban nem tudom kik, de a műfajt előre meghatározó primitív fantomok a legvacakabb bohózatokat, sőt néha tragédiákat is vígjátékként aposztrofálnak, mert “van rá igény”, így “jobban veszik”. Nem csupán nosztalgia

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  14. (technikai folytatás:)
    , de a multbéli (huszas-harmincas; ötvenes, hatvanas, sőt hetvenes évek, meg aztán a farkasházyék által elkövetett remek) kabarék eredetiségét a mostani közrádió és köztévé képtelen utánozni – nincs humoruk. A jobboldalnak egyébként sincs humora.
    Na! Ennyi

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  15. OK kissé elrugaszkodott képzelettel lehet hogy egy oroszlán meg egy férfi viaskodik, de az is lehet hogy egy gyerek egy cicát simogat vagy eteti az állatot vagy mit tudom is én. A pszichológusnál a őacafoltban is mindenki mást lát, de ahhoz már nagyon erős képzelgés kell, szerintem az örület határának a túlsó fele, hogy ha valaki erről a pecsétről még Sámsont is be tudja azonosítani.
    Mikor néha a felhőket bámuljuk, nekem is beugranak furcsa asszociációk de ez a Sámsonos dolog azért nem kicsit erős, annak ellenére hogy teljes mértékben elfogadom a Biblia történelem hűségét, így Sámson létezését is természetesnek veszem. Csak ez a pecsétnyomó meg Sámson összekapcsolása kicsit olyan mint amikor a Berlini pergamum múzeumba bemutattak öt kicsit hasonlító csontvázat (aszt hiszem lovak voltak) és bizonyították hogy azok egymásból evolválodtak év milliók allatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Amerikai magyarok határolódjanak el Orbántól 2012. december 4. kedd | Lázár György

Izraeli légicsapás Szudánra? 2012. október 24. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos