Ronai and Ronai
AMERIKAI

Romney 12 millió új munkahelyet ígér 2012. augusztus 31. péntek 11:47 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Romney 12 millió új munkahelyet ígér
Washington – Tizenkét millió új munkahely létrehozását, a nemzeti egység megteremtését, valamint Amerika vezető szerepének megerősítését ígérte csütörtök éjjel Mitt Romney a republikánusok tampai konvencióján, elnökjelöltségét elfogadó beszédében. A Rolling Stone magazin eközben azt jelentette, hogy Mitt Romney republikánus elnökjelölt cége, a Bain & Company a szövetségi kormány segélycsomagjának köszönhetően menekült meg a csődtől.
.
Az eddigi politikai pályafutása csúcspontjának tekintett szónoklatában Romney öt pontban összegezte a munkahelyteremtés programját. Ez magában foglalja az Egyesült Államok energia-függetlenségének 2020-ig történő megteremtését, valamint a meglévő, a hagyományos és a megújuló energiahordozó-készletek kiaknázását, a jövőbeni munkahelyek igényeinek megfelelő képzést, az új kereskedelempolitikát és új kereskedelmi egyezményeket, az államháztartás kiegyensúlyozását, valamint a kisvállalkozások támogatását a szabályozások és az adók csökkentése révén.
.
Romney a kisvállalkozásokat az amerikai munkahelyek növekedési motorjának nevezte. Megígérte, hogy nem emeli a középosztály adóját, és ismét kilátásba helyezte, hogy el fogja törölni Obama egészségügyi reformját.
.
„Biztosítani kell minden vállalkozót és munkahelyteremtőt arról, hogy befektetéseik Amerikában nem fognak elenyészni, mint Görögországban, csökkenteni fogjuk a deficitet, Amerikát pedig a kiegyensúlyozott költségvetés irányába tereljük”, hangsúlyozta.
.
Romney olyan „egyesült Amerikát” ígért, amely ismét első lesz a világban az innováció és a termelékenység terén, és amely „helyreállítja minden apának és anyának a hitét abban, hogy a gyerekeik jövője a múltnál is fényesebb lesz”. Mint mondta, oltalmazni fogja az életet, a házasság intézményét és a vallásszabadságot.
.
„Szerettem volna, ha Obama elnök sikerrel jár, mert azt akarom, hogy Amerika sikeres legyen”, mondta riválisával kapcsolatban Romney. „Ígéretei azonban kiábránduláshoz és megosztottsághoz vezettek. Ezt nem fogadhatjuk el. Itt a pillanat, amikor tehetünk valamit. Az önök segítségével meg is tesszük.”
.
Az amerikai gazdaság nehézségeire utalva hangsúlyozta, hogy a jelenlegi elnök azért vezette rossz irányba az országot, mert nem volt meg az ehhez a szükséges, az üzleti világban megszerezhető tapasztalata. Önmagáról ezzel kapcsolatban az emelte ki, hogy az egyik legsikeresebb magánbefektető cég, a Bain Capital élén állt. Ez olyan üzletláncokat indított útjára, amelyet az Obama-család is nagyra értékel és ahol Obama kampánystábja is vásárol.
.
A háromnapos tanácskozás show-elemekkel gazdagított utolsó estéjén a rendezők videók bemutatásával és ismerőseinek megszóltatásával törekedtek ismét Romney emberi oldalának bemutatására. Az elnökjelölt stábja azért küzd, hogy megfordítsa a The Wall Street Journal és az NBC augusztusi közvélemény-kutatása által tükrözött trendet, amely szerint a választók 44 százalékában negatív kép alakult ki róla, és csak 38 százalék vélekedik róla pozitívan.
.
Maga Romney is szóba hozta, hogy az apja a haláláig minden nap egy-egy szál rózsával kedveskedett az anyjának, és felidézte, hogy ifjú házasként milyen volt öt felcseperedő fiúgyermekkel egy fedél alatt lakni.
.
Grant Bennett mormon püspök arról beszélt, hogy milyen önfeláldozóan, fáradságot nem ismerve dolgozott hosszú éveken át Mitt Romney a vallási közösségéért. Az ugyancsak mormon, idős Oparowski házaspár azt idézte fel, hogy Romney Michiganben elfoglaltsága ellenére is gyakran meglátogatta a kórházban gyógyíthatatlan beteg fiukat. Segített megfogalmazni a 14 éves gyerek végrendeletét és gyászbeszédet mondott a temetésén.
.
Romney támogatottsága alapvetően a fehér férfi választók körében erős, ezért a konvenció szervezői igyekeztek megszólítani azokat a csoportokat is – elsősorban a spanyolajkú szavazókat és a nőket –, amelyek körében eddig kisebb volt a népszerűsége. Az elnökjelöltet ezért célzatosan a republikánus jobboldal új generációjának sztárja, a kubai származású Marco Rubio floridai szenátor mutatta be.
.
A republikánusok női nagyágyúi közül szót kapott Condoleeza Rice volt külügyminiszter, Kelly Ayotte New Hampshire-i szenátor, Nikki Haley dél-karolinai kormányzó és Susan Martinez új-mexikói kormányzó. A tanácskozás legnagyobb alakítását azonban az elnökjelölt felesége, Ann adta elő kedd esti beszédével.
.
Feleségével, Callistával párban szólalt fel csütörtök este a konvención Newt Gingrich volt képviselőházi elnök és 2012-es elnökjelölt-aspiráns. Gingrich a volt ellenfelet most a munkahelyteremtőnek mondott és Amerikát „naggyá tevő” republikánus elnökhöz, Ronald Reaganhez hasonlította. A határozatlannak és tehetetlennek ábrázolt Obamát Jimmy Carter egykori demokrata elnökkel állította párhuzamba.
.
Az est egyik meglepetése – kilétét egészen csütörtökig sikerült titokban tartani – a 84 esztendős, Oscar-díjas Clint Eastwood volt. Eastwood a szónoki emelvényen üres széket állított maga mellé és eljátszotta azt, mintha Barack Obama ülne benne. A láthatatlan elnökkel dialógust folytatva egyebek között megkérdezte tőle, hogy miért nem tartotta be választási ígéreteit.
.
A jelenet végén a vele kórusban együtt tartó közönséggel együtt mondta ki – a hivatalban lévő elnöknek szánva – az általa a hetvenes években alakított kemény San Franciscó-i zsaru, Harry Callahan, avagy Piszkos Harry szállóigévé vált mondását: „Gyerünk! Hadd legyen egy jó napom”.
.
.
A másik Romney számára már nem annyira kellemes meglepetés a Rolling Stone magazin írása volt, amely olyan dokumentumokra hivatkozva állította, hogy Romney cége kormányzati támogatással menekült meg a csődtől, amelyeket az információszabadságról rendelkező törvényre hivatkozva kapott meg kormányzattól. Amennyiben az információk igaznak bizonyulnak, alapjaiban rendülhet meg az az imázs, amelyet Romney-ról mint az amerikai gazdaság talpra állítására legalkalmasabb üzletemberről kialakítottak. A volt massachusettsi kormányzó számtalan alkalommal ostorozta a demokrata Barack Obama elnök kormányzata által folyósított gazdaságélénkítő segélyeket.
.
A lap, amelynek nyomtatott kiadásában csak szeptember 13-án jelenik meg teljes terjedelmében Tim Dickinson cikke, az információ közlését a tampai republikánus konvenció záró felvonásához időzítette, ahhoz a naphoz, amelyen Romney elmondja „élete beszédét”, s elfogadja pártjának elnökjelöltségét.
.
A Rolling Stone úgy tudja, hogy a Bain & Co. – amelynek pedig abból kellett volna megélnie, hogy más vállalatok vezetésének ad gazdasági tanácsokat – 1991-re a csőd szélén állt, és gyakorlatilag teljesen elértéktelenedett. A lap szerint Mitt Romney legkevesebb 10 millió dollárnyi segélyt – adósság-elengedést – préselt ki az adófizetők pénzéből fenntartott Szövetségi Letétbiztosítási Társaságból (FDIC).
.
A lap értesülése szerint Romney épp azzal mentette meg a céget a krachtól, hogy csődre játszott. Ezzel a Bain csaknem ezer, szerte a világon dolgozó alkalmazottja mellett pórul jártak volna a cég hitelezői, köztük az FDIC is. Romney úgy tudta megkötni a letétbiztosítóval az annak érdekeivel ellentétes cégmentő ügyletet, hogy annak egyik hitelelbírálóját a Bain igazgatótanácsának tagjává tette meg, az FDIC elnöke pedig történetesen az a Bill Seidman volt, aki az apja, George W. Romney kampányának pénzügyeit intézte, amikor az 1968-ban megpályázta az Egyesült Államok elnökségét.
.
A Rolling Stone úgy tudja, hogy Romney, miközben segélyért folyamodott, tudatosan busás bónuszokat osztott szét a cég vezetői között, hogy a hitelezőknek gyakorlatilag semmi se maradjon, és ezzel lépéskényszerbe hozza őket.
.
Életrajza szerint Mitt Romney 1977-től dolgozott a Bain & Company tanácsadó cégnél, amelynek később vezérigazgatója lett. 1984-ben társalapítója lett a Bain Capitalnek, az Egyesült Államok egyik legsikeresebb tőkebefektetési cégének.
.
A San Franciscó-i székhelyű, liberális Rolling Stone magazin a zene és a populáris kultúra mellett a gazdaság és a politika kérdéseivel is foglalkozik. A gazdasági recesszió idején élesen bíráló cikkeket jelentett meg a pénzintézetekről, különösen a Goldman Sachsról. 2012 nyarán interjút közölt Stanley McChrystal tábornokkal, az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok parancsnokával, aki bírálatokat fogalmazott meg Joe Biden alelnökkel és Barack Obama elnök környezetével kapcsolatban. A tábornok rövid időre rá lemondott posztjáról.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Romney 12 millió új munkahelyet ígér, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. Amerika Orbánja?
    Ennyivel nagyobb az USA.
    Itt 1 milliót ígért a törpediktátor a szavazatokért (nem betartva), ott 12 milliót az elnökjelölt.
    “Majdmeglássuk”!
    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. mitt rpmney egy adot csalo,muveletlen,tetves mormon patkany.Obama hatalmas tobbseggel nyeri meg a valasztast.A republikanus fergek,mind hazaarulok.A sok amerikai hazaarulo magyar parasztnak,aki a republikanus tetvekre szavazz,azt uzenem,takarodjanak az USA bol.Ide nem kellenek tetvek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (13 szavazatból)
  3. Orbán szerénységből is példamutató. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  4. taliga
    Nekem is ugyanez a hasonlat jutott eszembe. Ez is csak ígérget, és senkinek eszébe sem jut megkérdezni azt, hogy HOGYAN? MIBŐL?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. A szegény jó öreg Clint már a hamut is mamunak mondja. Minek avatkozik a piszkos politikába az olyan, aki egész életében a “tisztakezű becsületes yenki” szerepét játszotta…?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. A 12 millio munkahely megtermtesehez nagyban hozzajarulna ha a 12 millio illegalist hazapaterolna, akik lopnak, csalnak hazudnak, mert meg adot sem fuzetnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  7. Szegény politikusok! Mennyit kell hazudozniuk a nyomorúságos fizetésükért!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  8. Jonasv! Rendesen lehulyezted magad!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  9. Orbán is egymillió munkahelyet ígért, munkahely meg sehol. Ígérni a szegény is tud.
    Nekem Obama sokkal szimpatikusabb, szorítok neki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  10. Jonash
    Az első tetű te leszel akit kitakarítanak Amerikábból. Megérdemelnéd. Jöhetsz haza a nyomorba. Amilyen alpári szöveget megengedsz magadnak irritáló.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  11. A tetves fidesz osszefonodott a tetves republikanusokkal.Hazaarulo fergek. Na,utana nezunk ennek a yanki nevunek.A Zsigmond nem szamit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  12. En nagyon ritkan szoktam bunkozi de Jonasy te az vagy,lehet McDonaldba forgatod a fasirtot,mert anny eszed van.Ha meg fenyegetozni akarsz allom a sarat bunko parasztja

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  13. Jonasv-val nem kell foglalkozni! Szerencsetlen mentalisan serult, mint ahogyan az irasabol is kovetkeztetni lehet. Itt van mar kb egy evtizede illegalisan el brooklynban! Retteg attol ha nem Obama nyer akkor Romney bevaltja igeretet es az illegalisoknak megszunik a jo-vilag!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  14. Jonasv, kedves,teged mikor látott orvos?Surgösen látogasd meg kezelöorvosodat!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Obama marad az Egyesült Államok elnöke 2012. november 7. szerda | AN

Romney jobb kapcsolatokat ígér Izraellel 2012. október 9. kedd | AN

Romney: Amerika újabb konfliktusba keveredhet 2012. október 3. szerda | AN

Romney többet adózik, mint Obama fizetése 2012. szeptember 23. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos