Ronai and Ronai
AMERIKAI

A világ legöregebb olimpikonja 2012. július 31. kedd 19:10 | AN Forrás: AN/SF Chronicle

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A világ legöregebb olimpikonja
Tiburon, Kalifornia – A 98 éves Tarics Sándor – az 1936-os berlini olimpián aranyérmet szerzett csapat tagja – A Budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnöki diplomát szerzett, majd 1949-ben kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. 1949 és 1951 között a Fort Wayne University, 1951-től a California Institute Technology professzora lett. San Franciscóban építészeti irodát nyitott. Nevéhez fűződik az első földrengésbiztos rugós acélszerkezetű épület tervezése. Tagja volt az Amerikai Mérnökök Egyesületének és az ENSZ földrengésügyi szakbizottságának.
.
Tarics – a világ legidősebb élő olimpikonja – a legtöbb este, ha felesége, Elisabeth már lefeküdt, a konyhaasztalhoz ül és igen nehéz matematikai egyenleteket old meg. Ami ma hobbi, az régen kenyérkereset volt: az olimpikon huszonkét éve adta el mérnöki cégét. Önmagát alapvetően mérnöknek tartja, matematikusként – mondja – „dilettáns”, hobbijában csak a tudomány szeretete vezérli.
1929-től a KISOK (Közé.piskolai Sportkörök Országos Központja), 1932-től 1945-ig a MAC (Magyar Atlétikai Club) sportegyesület tagjaként vízilabdázott. Vízilabdásként meglátta, hogy mi az ami lehetséges, de az ellenfél nem számít rá. Jobbkezesként a bal kezes dobásait fejlesztette. Komjádi Béla annak idején azért fedezte fel a fiatal Tarics Sándort, mert szemfülesen kipiszkálta a kapus kezéből a labdát és a gólvonalon túlra juttatta. 1933 és 1940 között hatszoros magyar válogatottságot ért el.
.
Az 1936-os olimpián a náci Németország a lehető legszebb arcát akarta mutatni a nagyvilágnak, és persze a lehető legtöbb érmet is be akarták gyűjteni. A vízilabdában a magyar és a német csapat is veretlenül menetelt a négyes döntőig, ahová Belgium és Franciaország is bejutott.  A magyar-német meccs 2:2-es döntetlennel zárult, de a jobb gólkülönbség miatt (5:0-ra verték a franciákat, míg a németek csak 4:1-re a belgákat) a magyar válogatott végzett az első helyen.
.
Tarics a legfiatalabbak közé tartozott a pólóválogatottban, magassága és gyorsasága sem volt kielégítő, szemfülessége, erőszakossága és intelligenciája azonban pótolta a hiányosságokat: mindig ő volt az, aki megtalálta az ellenfél gyenge pontját. Centerként az ellenséges kapunak háttal játszott, és mint nyilatkozta: „Mindig tökéletes képem volt arról, mi van mögöttem.”
.
Máig tökéletesen emlékszik az olimpia számos mozzanatára. Felkereste az olimpiai faluban a legendás Jesse Owenst, hogy kezet fogjanak és szót váltsanak. Látta, amikor Owens legyőzte német riválisát.
.
.
A világ legidősebb olimpikonja a kaliforniai Tiburonban, a Belvedere Tennis Clubban
.
A jelenleg zajló londoni olimpiára a magyar csapat díszvendégeként utazott. Az utódoknak egyelőre nem megy a játék.  Az Európa-bajnok szerbektől elszenvedett vereség után az EB-ezüstérmes montenegrói csapattal szemben szállt vízbe az olimpiai címvédő magyar válogatott, amelynek szurkolói parázs hangulatot teremtettek a teltházas Vízilabdacsarnokban.
.
Néhány kihagyott helyzet után a montenegróiak szerezték az első gólt emberelőnyből, Hosnyánszky szintén fórból válaszolt. Mladan szép és eredményes ejtése után mindkét oldalon kimaradt egy-egy létszámfölényes helyzet, majd a csapatkapitány Biros lövésével szemben volt tehetetlen Scepanovic (2-2).
.
A második negyed is montenegrói góllal indult, előnyből Varga Dániel egyenlített. Jokic távoli bombájával megint csak az ellenfél vezetett, amely emberelőnyből két góllal elhúzott. Szintén fórból Kásás szépített. A montenegróiak újra értékesítettek egy előnyt, majd egy szépen végigjátszott támadás végén Varga Dániel továbbított a hálóba (5-6).
.
Az egyenlítés helyett azonban megint az Eb-ezüstérmes ellenfél percei következtek, s a harmadik nyolc perc elején először volt háromgólos a hátrány. Kemény Dénes Szécsi helyett Nagy Viktort küldte be a kapuba, majd Hárai és Steinmetz talált be egyformán előnyből. A montenegróiak is belőttek egy fórt, aztán Biros szépített (8-9).
.
A záró negyed két büntetővel indult: Janovic és Biros lőtt gólt. A magyar együttes kétszer is támadhatott az egyenlítését, de megint montenegrói találat következett, amire Hárai válaszolt – úgyszintén előnyből. Kimaradt helyzetek után az utolsó percben Kemény Dénes időt kért, miközben zúgott a Mindent bele! és a Mindenki szurkoljon! Létszámfölényes szituációban azonban Varga Dénes a kapufát találta el. Az utolsó hat másodpercre még a magyaroknál volt a labda, de Varga Dénes kiszorított helyzetből nem tudott gólt lőni (10-11).
.
„Lényegesen jobban játszottunk, mint a szerbek ellen, de az eredményjelző az igazságot mutatja”, mondta Kemény Dénes szövetségi kapitány. „Megint elkerülhető gólokat kaptunk, nem a tíz lőtt gól kevés, hanem a tizenegy kapott sok. Még nincs semmi veszve, a most a következő mérkőzésre kell koncentrálni, a románok ellen.”
.
Csütörtökön a Kovács István irányította román csapat lesz a magyar válogatott ellenfele, közép-európai idő szerint 16:30 órakor.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 5 szavazatból)
A világ legöregebb olimpikonja, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Igy is lehet , igy is kellene, szépen megöregedni. De nem MO-n.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. Mogyoróssy Katalin

    Gratulálok a szép korhoz. Talán ismerte az Édesapámat, ő is 36-ban és 48-ban volt a olimpián, bronzérmes. Szeretném felvenni vele a kapcsolatot ha lehet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Aly Raisman, skajach! 2012. augusztus 8. szerda | RR

Gőzmozdonyon is utazik az olimpiai láng 2012. március 23. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos