Ronai and Ronai
AMERIKAI

Offshore: Magyarország a top 20-ban 2012. július 23. hétfő 18:56 | AN Forrás: Index

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Offshore: Magyarország a top 20-ban
Budapest – Az Index által részletesen ismertetett friss tanulmány szerint összesen több mint 21 ezer milliárd dollárt menekítettek az elmúlt évtizedekben adóparadicsomokba, kikerülve az otthoni adóztatást. Magyarországról, az egyik legfőbb adósivatagból mintegy 242 milliárd dollár szökött el, ezzel benne vagyunk a top 20-as listában; a kiáramló tőke meghaladja a kiindulási ország teljes külső adósságát. A jelenség teljesen természetes: minél erőteljesebb és erőszakosabb a GDP-t előállító emberek intézményes kirablása, annál több a menekülő. Magyarországról a szegény azért megy el, hogy ne haljon éhen, a gazdag, hogy ne fosszák ki. A Fidesz egyelőre marad.
.
Az adóztatást az óvatos becslések szerint 21 ezer milliárd dollár kerülte el az elmúlt évtizedekben, de valójában az adóparadicsomokba, offshore cégekbe menekülő tőke összege elérheti a 32 ezer milliárd dollárt is, ez pedig több mint a teljes amerikai gazdaság. Ha ezt a pénzt megadóztatták volna, több afrikai államot is talpra lehetett volna állítani, vagy akár az euróválságot is könnyedén meg lehetett volna oldani, derül ki a Guardian cikkéből.
.
Összesen több mint 10 millió ember tart külföldön pénzt, de a teljes összeg majdnem fele mindössze 92 ezer ember számláin összpontosul, derül ki a tanulmányból, amit James Henry, a McKinsey tanácsadócég korábbi vezető közgazdásza készített a Tax Justice Network aktivista szervezetnek.
.
Sok esetben, köztük Magyarországében a kiáramló tőke meghaladja a kiindulási ország teljes külső adósságát is, de például Irán vagy Nigéria esetében annak több mint tízszeresére rúg. Tőlünk nem csak arányaiban, de összegében is rengeteg pénz távozott: azzal, hogy a 80-as évektől kezdve 242 milliárd dollár került adóparadicsomokba, lekörözzük a régió összes nagyobb államát, és bekerültünk a 20-as toplistába – írja az Index.
.
De jártak nálunk rosszabbul is: a világ legszegényebb államai, főként Fekete-Afrikában erősen küzdöttek az elmúlt években azért, hogy elengedjék az adósságaikat, pedig ha meg tudták volna adóztatni a leggazdagabb állampolgáraikat, a tanulmány szerint el tudták volna kerülni magát az eladósodást is. Nigériából például több mint 300 milliárd dollár tűnt el 1970 óta, Elefántcsontpart pedig 141 milliárdot veszített.
.
„Ezek a becslések egy óriási kudarcra hívják fel a figyelmet”, mondta a lapnak John Christensen, a szervezet munkatársa. „Az egyenlőtlenség jóval, jóval súlyosabb, mint az a hivatalos statisztikákban látszik, de a politikusok még mindig azzal érvelnek, hogy működik a vagyon lefelé csorgatása a szegényeknek.”
.
„Az új adatok szerint ennek éppen az ellenkezője történik: az elmúlt három évtizedben hatalmas összegek vándoroltak át kis számú multimilliomos offshore számlájára”, tette hozzá. A képet pedig tovább súlyosbítja, hogy a számokban nem szerepelnek a műkincsek, yachtok vagy ingatlanok, amik szintén jelentős összeget képviselhetnek.
.
Az adóparadicsomokat nem lehet megszüntetni anélkül, hogy az adósivatagokat ki ne zöldítenénk, vélekedik a liechtensteini trónörökös herceg, aki szerint sok ország, ahonnan nagy az adózás miatti pénzkimenekítés, maga is hibás.
.
Alois von Liechtenstein úgy vélte: amíg adósivatagok léteznek, addig adóparadicsomok is lesznek. Az adósivatag országokban az adórendszer oly átláthatatlan, hogy az adóteher elsődlegesen a kisemberekre nehezedik, miközben mindenki hasznot húz, aki adótanácsadóval navigálni tud a paragrafusok dzsungelében. A problémát csak úgy lehet megoldani, ha az adórendszert egyszerűsítik, az adókat pedig csökkentik.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +13 ( 13 szavazatból)
Offshore: Magyarország a top 20-ban, 5.0 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

20 Reader’s Comments

  1. Báthory Ödönke

    Ha jól emlékszem, Matolcsi és Orbán azzal indokolták a gazdagok adócsökkentését, hogy tőlük majd le fog áramolni a pénz a szegényekhez. Sok ismerősömet kérdeztem, de valahogy rohadtul nem áramlott le hozzájuk. Az valahogy nem olyan. Valahogy a Kajmán szigetekre jobban áramlik. Lehet, hogy szeretett Kormányunk a Kajmán-szigetek felvirágoztatására esküdött föl?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +39 (39 szavazatból)
  2. Nagyon sok közgazdász elmondta, hogy a gazdagoknak, akiknek több marad a zsebükben, azok nem itthon fogják elkölteni a többletet!
    Éppen ez lett! Ettől esett vissza a fogyasztás! Ha visszaesik a fogyasztás, nem kell annyit gyártani, nem kell annyi munkaerő – nő a munkanélküliség!
    Ha többet hagynak a szegényebb rétegnél, azok ténylegesen itthon költenék el, több kenyeret, több tejet, több ruhát és cipőt vennének – tehát többet kellene előállítani….
    Nos, a többlet látjuk, hogy hova kerül…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (26 szavazatból)
  3. Szétlopták az országot a politikusok és most velünk, mezei állmpolgárokkal fizettetnék meg a bűneik árát.
    Egek, én rossz bolygóra keveredtem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (26 szavazatból)
  4. Hà’ be kell csukni a pézt, oszt nem megyen el !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  5. Há, be kell csukni a vezetőket inkább….Mert ők viszik ki…..meg olyan törvényeket hoznak, amik maguknak kedveznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (24 szavazatból)
  6. Mac-Lac nem rossz bolygóra keveredtél, csak olyan országba ahová mindig visszasettenkedik az a hatalom ami csak ahhoz ért hogyan lehet fenntartani a privilégiumokat és sarcolni az embereket, akár a régi nomád világban. Lerabolni azokat akiknek van valamicskéjük. Több ezer éves történelmi örökség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  7. A kormány már tavaly lovagrendet alapított.
    Elsőnek Rogán Antalt ütötték offshore lovaggá.
    Az avatómester szerepében Scheiring Gábor remekelt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  8. Orbán szoros környezetéhez is tartoznak nemzetközi adószakértők, off shore specialista könyvelők, akik a lenyúlt milliárdok nyom nélküli eltüntetését intézik a baráti kör számára.
    Akik az ellenzéki évek idején pénzt adtak Orbánnak, azok sokszorosan kapják most vissza. A pénzünkből. Az adóforintjainkból.
    Azért kell újabb hiteleket felvenni, hogy még többet lenyúlhassanak, aztán egy szép nap mind felszívódik valami egzotikus táj felé és bottal üthetik a nyomukat.
    Mi meg gebedésig törleszthetjük a még újabb és egyre nagyobb méretet öltő államadósságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  9. remélem ezzel a rendszerrel, ezzel a világgal common sense teljesen meg van elégedve, mert ez mégis tökéletesebb, mint a Kádár-rendszer volt ugye?
    itt rend van és fegyelem, itt nem lopnak a gyárakban, mert nincs gyár.
    itt minden kapható, csak éppen pénz nincs, utazhatnánk kedvünkre szabadon, határokon át, csak éppen miből.
    bezzeg itt nem pökhendi a hatalom, mint régen, viszont nyakig járunk a bünben és mocsokban, miközben mindenki a szentek lábát rángatja.
    mi itt esszük egymás életét, miközben a mindenkori hatalom és vidám kompániája röhög rajtunk, ők meg irány svájcba, meg a kajmán szigetekre, meg a bánat tudja hova, mi meg nyöghetjük az adókat!
    és ezek után ne sirjam vissza a Kádár-korszakot az összes hibájával együtt??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  10. Egyértelmű beszéd. A büntetőtörvénykönyv hanyadik paragrafusa rendeli el büntetni az országunkat meglopókat?És hány mázsára?
    ÖNTSÜNK MÁR TISZTA VIZET A POHÁRBA…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  11. Ja, a bolygó egy része élvezhetô.

    A ‘90-es évek végén otthon faggattam jobboldali szavazó baràtaimat, hogy örülnek-e Orbànéknak( igaz,ôk inkàbb mdf-re voksoltak, nade), az anyuka azt vàlaszolta, ne bosszants, ezek még jobban lopnak, mint a kommunistàk , csak nem értenek annyira a politikàhoz, kész vagyok, a 18 éves fia pedig hozzàfûzte a màsik ismert szlogent, amit csakugyan akkor hallottam elôször, hogy magyarnak nem való a demokràcia…..
    Akkor egy kicsit ledöbbentem, mert ilyen naiv természet vagyok, de egy ideje màr nemigen döbbenek meg semmin ami Magyarorszàgon folyik.
    Jó, de akkor KI vagy KIK helyettük, ha màr bezàrtuk az összes korrupt gonoszt Gyurcsànytól Orbànig ?
    Ki és hogyan fogja lebontani ezt a rendszert és milyen orszàgban ?
    Össze kell hozni egy épkézlàb, hiteles pàrtot, ha egyàltalàn lehet, de ha ez így folytatódik a végtelenségig, akkor tulajdonképpen minek…….a diktatúra úgyis visszanô !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  12. Tegyük élhetővé !

    A VATIKÁN ALVILÁGI PÉNZMOSÓ BANKJA
    .
    A mai nap már a orban-simulékony hirtv-ben is bemerték mondani, hogy a Vatikán bankját vizsgálják gyanús nagy összegű pénz átutalások miatt, találtak pénzmosásra utaló jeleket. (off-short ) ( történelemből nagyon gyenge vagyok, de náci rabolt pénz már nincs , nem lehet ott)
    Reméljük , lesznek köztük MEGNEVEZETT magyar lebukottak is.
    KDNP rendben van ? Miért olyan hatalmas a mi törpénk a parlamentben ?
    Orbesz bünözős bankszámlát nyitni ment a pápához ? (amugy tényleg mi a dajcstomiért volt ott , a csuhásainál ? oly váratlanul , kiszámíthatattlan – de NER tervezett ??- időpontbantban ? )

    .
    Ámen
    Tisztuljunk meg !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  13. Méghogy lecsorog a pénz miféle baromság ez meg.
    Gazdagék pont arról híresek hogy pénzt csorgatnak a plebsznek.
    Pont most jön az hogy ” munkás külsejű egyének ” ne járhassanak autóval.
    Tegnap hallottam a az új gépjárművizsgáztatási elképzeléseket a Klubrádióban !!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  14. Hungarian citizen

    nyugalom a stealing co. meg nem vitte kulfoldre, elotte kicsit itt kell tartani, mert visszakeri majd az EU tokkal-vonoval-kamattal, ahogy illik. Ez van fidesz, segghulye voltal, az is vagy, az is maradsz. Sot, tan egyre idiotabbak, ha ez meg lehetseges egyaltalan ;)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. Nem off short, hanem shore (határ) Ez a rengeteg adóparadicsomba mentett pénz azért került ki az adóparadicsomokba, mert az itthoni terheket sokak számára lehetetlen kigazdálkodni a cégeikből. Ezen kívül természetes, hogy akik külföldön jutnak jövedelemhez,azok sem hozzák haza, mertt különösen a budiforradalom óta nincs jogbiztonság Magyarországon. Ezek a pénzek nem feltétlenül adóparadicsomokban, hanem másik országokban lévő bankszámlákon parkolnak. Nem itélem el azokat akik külföldre viszik, vagy nem hozzák haza apénzüket. Az orbán-fasistzta rendszer, ami saját gazdagjait hozza helyzetbe, mások nem fideszközeli zsebében bátran kotorászik. .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  16. … Az őrgróf [Pallavicini] mégsem szereti őket. Pedig nagyon sokat köszönhet nekik. A kommün alatt állatállományát szétosztotta a bérlők között, azzal a meggondolással, hogy a kisemberektől nem rekvirálják el a vörösök. Nem is vették el, a kommün után pedig a parasztok hiány nélkül visszaadták a letétbe helyezett állatokat. Az őrgróf azzal hálálta meg ezt a nemes cselekedetet, hogy a földreformkor a legrosszabb földeket adta nekik, és még azokért is máig tartó pört indított. … A periratok mázsányit nyomnak, és a bérlőknek soha nincs igazuk. „ÍTÉLET ALATT VAGYUNK” – most már kezdem érteni, mit jelent ez a mondás ezen a földön. (Kovács Imre: A néma forradalom; 1937)
    .
    Bármilyen társadalmi rétegből jönnek is a magyar urak, magyar urakká lesznek, elődeik piszkos erkölcsi örökségét követve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  17. A kapitalizmus természete az, hogy a pénzt a szegényebbektől a gazdagabbakhoz vonzza. (erősen le egyszerűsítve ). Ezt az egészet egy piramis rendszerben kell elképzelni. Bármennyire is igyekeznek a piramis csúcsán lévő leggazdagabbak és a politikusok azt a látszatot kelteni, hogy az alsó rétegeknek több pénzt juttatnak, ez csak fantáziálás. Semmi nem igaz az egészből. Amint több pénz kerül le azt azonnal el inflálják. Úgyhogy ez az egész egy szemfényvesztés. Ami azt illeti a kapitalizmusnak mint gazdasági modellnek még van valamennyi ideje, de senki ne gondolja azt, hogy ez lesz a végső gazdasági modell. A bajok folyamatosan sűrűsödnek majd. Ezt tetézi még a felső körök gazdasági harca is. Szóval egyre rosszabb lesz a helyzet. azt gondolom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  18. Még egy gondolat: Sajnos ha lenne pénzem én is kivinném. Ennek a kormánynak egy árva vasat sem adóznék…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  19. A LEGÚJABB VÁROSI LEGENDA SZERINT SIMICSKA KÖZVETLEN ÜZLETTÁRSA TULAJDONKÉPPEN ORBÁNNÉ LÉVAI ANIKÓ, AKI FÉRJE HELYETT ÜGYINTÉZI A CSALÁDI KASSZÁT!
    Nyerges Zsolt csupán egy stróman, aki eltereli az orbán családról a figyelmet. Nyerges és Lévai barátság a szolnoki időkből ered, ami mára oligarhcia-ra nőtte ki magát. A pénzek ugyanúgy mint Simicskáé, a CBA birodalomé, Demjáné, Csányié és szinte az összes fideszközeli vállalkozásoké Svájcban landolnak, a világ összes offshore cégén keresztül.

    Ha ma lenne olyan ember, aki ki tudná bogozni ezeket a szálakat, könnyen előfordulhatna, hogy ma az orbánék a leggazdagabb offshore-oligarchia család Magyarországon!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  20. halandor
    Azért egy kicsit disztingválhatnál. Gyurcsány ellen soha nem merült fel a korrupció gyanúja, egyébként a fidesz még a csapból is azt folyatná. Tehát pont ez a hallgatás ad neki “erkölcsi bizonyítványt”. Nincs “Gyurcsánytól Orbánig” bár valóban Orbán a non plusz ultra! (persze Simicskát nem számítva)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Matolcsy a föld alatt is pénz után kajtat 2012. október 17. szerda | AN

Külföldön is kaszálni akar a Fidesz 2012. augusztus 8. szerda | AN

A külföldi munkát adóztatná a Fidesz 2012. február 26. vasárnap | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos