Ronai and Ronai
AMERIKAI

Embermentőket köszöntenek a Wallenberg-évfordulón 2012. július 26. csütörtök 19:01 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Embermentőket köszöntenek a Wallenberg-évfordulón
Budapest – Raoul Wallenberg egykori munkatársait, védenceit, a Világ Igaza címmel elismert magyar embermentőket és hozzátartozóikat köszöntik az egykori svéd diplomata születésének 100. évfordulóján szervezett jövő heti megemlékezésen. Az eseményen felszólal Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.
.
A tájékoztatás szerint a jövő pénteken a Holokauszt Emlékközpontban tartandó ünnepségen nyolcan Helytállásért elismerő oklevelet kapnak. A kitüntetést az Igaz Emberek Társasága ítéli oda azoknak, akik két élő tanú híján nem részesülhetnek a Világ Igaza elismerésben, de bizonyíthatóan emberéleteket mentettek meg a Holokauszt ideje alatt.
.
A Világ Igaza elismerésre javaslatok alapján jelölik azokat a nem zsidó származású embereket, akik a vészkorszak idején mentették az üldözötteket. Ajánlást tehet a megmentett vagy maga a segítő, illetve azok leszármazottai, rokonai, de a dokumentumot két tanúnak is hitelesítenie kell. Amennyiben ez sikerül, Izrael Állam az adható legmagasabb kitüntetését adja át az illetőknek.
.
A rendezvényt Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója nyitja meg, majd beszédet mond Balog Zoltán és a Wallenberg-emlékév részeként tartott középiskolás vetélkedő győztes csapatának egy diákja.
.
Az embermentő tevékenységéről ismert egykori svéd diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából emlékévet tartanak Magyarországon, a programsorozatot Martonyi János magyar és Carl Bildt svéd külügyminiszter nyitotta meg januárban a Magyar Nemzeti Múzeumban.
.
Az 1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti svéd nagykövetség titkáraként több ezer ember életét mentette meg közvetlenül azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket, és ő tántorította el a megszálló német erőket attól, hogy meggyilkolják a fővárosi gettó mintegy 70 ezer lakóját. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, a további sorsa bizonytalan. A szovjet hatóságok állítása szerint 1947-ben börtönben halt meg, de egyes források tudni vélik, hogy még évekkel később is fogolyként élt.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Embermentőket köszöntenek a Wallenberg-évfordulón, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Stockholm községben született?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. 44-ben még nem volt Google. Nem tudta a magyar hivatalnok hogy hol van vagy mi az a Stockholm.
    Ilyen fickóbol kellene ma is pár ezer, magyarországon, ha már az a párszáz a parlamnetben nem ilyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A Jad Vasem kiszáll a Sorsok Házából 2014. március 21. péntek

Lázár János aggódik a zsidók miatt 2014. február 26. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos