Ronai and Ronai
AMERIKAI

San Bernardino is bedől 2012. július 11. szerda 17:06 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
San Bernardino is bedől
San Bernardino – A városi tanács ma megszavazta, hogy a Los Angeles küörül kialakult megapoliszba tartozó, 210 ezer lelkes város csődöt jelentsen. Ez a harmadik kaliforniai város, amely fizetésképtelenné válik, a befektetők csődhullámtól tartanak.
.
A döntést egy jelentés előzte meg, amely megállapította, hogy a város a pénzügyi katasztrófa szélére sodródott, valamennyi forrását teljesen kimerítette, és a július elsejével kezdődött pénzügyi év kiadásai negyvenöt millió dolláros deficitet mutattak.
.
A csődtörvény 9. szakasza alapján csődvédelembe menekülő San Bernardino városi tanácsának döntése súlyos következményekkel járhat az önkormányzati hitelpiacon: bizonytalansági hullámot indíthat el, aminek az lehet a vége, hogy senki nem lesz hajlandó önkormányzatokkal szerződni, legfeljebb ha előre fizetnek. A piaci szereplők között általános a vélekedés, hogy felelőtlen döntésről van szó: San Bernardino egyszerűbbnek látta a csődvédelembe menekülést, mint hogy vállalja annak következményeit, hogy fájdalmas megszorításokat léptet életbe és megpróbálja kiadásait mérsékelni. A városban valós veszedelemként merült fel, hogy nem fogják tudni folyósítani a fizetéseket.
.
A város Mammoth Lakes és Stockton után immár a harmadik kaliforniai település, amely a 9. paragrafus mögé bújik, és befektetői körökben most már komoly az aggodalom, nem indul-e valamiféle csődhullám a leggazdagabb amerikai állam önkormányzatai között. A 300 ezres Stockton 26 millió dolláros hiánnyal küszködve mondta ki a fizetésképtelenséget, míg Mammoth Lakes, a jóval kisebb, nyolcezres síparadicsom  költségvetésén a múlt héten közel 43 millió dolláros lyuk tátongott.
.
San Bernardino Stocktonhoz hasonlóan az ingatlanlufi kidurranásától és a magas munkanélküliségtől jutott a csődbe. Mindkét város vezetése politikai kényszertől űzve a végsőkig halogatta az elkerülhetetlen szociális reformokat. A nagylelkű juttatásokat akkor is fizették, amikor arra már rég nem volt meg a fedezet.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
San Bernardino is bedől, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. 5 éven belül szövetségi szinten hallunk majd ilyeneket…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Az USA helységei legalább csődvédelem mögé bújhatnak, Magyarországon ez nincs törvényesen túlélhetően megoldva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Csődöt jelent egy 300 ezres város 2012. június 28. csütörtök | AN

Nem akar megállapodást a budapesti rezsim 2012. április 19. csütörtök | AN

Magához tér az óriás 2012. február 5. vasárnap | AN

Detroit májusra becsődölhet 2012. január 11. szerda | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos