Ronai and Ronai
AMERIKAI

Pedofília eltussolása miatt letöltendőre ítéltek egy főpapot 2012. július 25. szerda 15:09 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Pedofília eltussolása miatt letöltendőre ítéltek egy főpapot
Philadelphia – Háromtól hat évig terjedő szabadságvesztésre ítélték kedden első fokon a néhai philadelphiai bíboros, érsek titkárát – az egyházmegye volt személyzeti főnökét –, aki részt vett a papi pedofília eseteinek eltussolásában, és akit egy hónappal ezelőtt kiskorúak veszélyeztetésében bűnösnek talált az esküdtszék. Ő az első római katolikus tisztviselő, akit az Egyesült Államokban ilyen váddal elítéltek.
.
Az elítélt, William Lynn prelátus M. Teresa Sarmina philadelphiai bírónő indoklása szerint megengedte, hogy „papi öltözetbe bújt szörnyetegek gyerekek lelkét rombolják szét, akikkel szemben megkeményítette a szívét”.
.
Lynn az eddigi legmagasabb rangú amerikai katolikus egyházi tisztségviselő, akit a precedensértékűnek tekintett perben a papi pedofília elleplezése miatt elítéltek. A 61 éves prelátus védői bejelentették, hogy fellebbezni fognak. A volt egyházmegyei vezetőt ugyanakkor az esküdtszék egyrendbeli gyerekveszélyeztetés és az összeesküvés vádpontja alól felmentették. Ha mindhárom vádpontban elmarasztalják, Lynn büntetése elérhette volna a 20 évet is.
.
Lynn-nek, aki 1992 és 2004 között volt az egyházmegye személyzeti vezetője – túlnyomórészt Anthony Bevilacqua érseksége alatt –, kulcsszerepe volt abban, hogy a pedofil papok folytathatták hivatásuk gyakorlását máshol, és a közvélemény nem értesülhetett a bűncselekményekről, mert a gyerekmolesztálók átirányítását többnyire egészségi okokkal magyarázták. Lynn a másfél millió hívőt tömörítő philadelphiai érsekségen több mint 800 pap fölött rendelkezett.
.
A gyermekmegrontó papok ügyében az idén januárban 88 évesen elhunyt Bevilacqua bíboros mondta ki az utolsó szót. Az érsek 1994-ben elrendelte, hogy semmisítsenek meg egy őt figyelmeztető levelet, amely három diagnosztizált pedofil, tucatnyi bizonyítottan gyerekmolesztáló és további legalább húsz, ezzel gyanúsított pap nevét tartalmazta. A levél egy példánya azonban ennek ellenére eljutott az ügyészséghez.
.
A philadelphiai ügyészség tíz éven át nyomozott az érsekség papjai ellen felhozott pedofíliavádakban. A feltételezett gyerekmolesztálókról összeállított listára 63 név került fel, de az esetek elévültek, ezért az érintettek ellen nem emeltek vádat.
.
A védelem szerint az egyházmegyében Lynn volt az egyedüli, aki dokumentálta a jelentett eseteket – összesen 35, pedofíliával gyanúsított papról készített feljegyzéseket –, kezelésre küldte az érintetteket, és tájékoztatta az érseket a válságról. Ügyvédje szerint védence nem más, mint egy, a „bűnbak szerepére ítélt középvezető”.
.
Az Egyesült Államokban a katolikus egyház magasabb rangú tisztségviselői elleni bírósági eljárások mindeddig rendszerint peren kívüli megállapodással zárultak. A pedofíliaperek miatt kifizetett, több millió dollárra rúgó kárpótlások eddig nyolc püspökséget juttattak csődbe, legutóbb a milwaukee-t és a wilmingtonit.
.
Az eddigi legnagyobb horderejű a 2002-es bostoni eljárás volt, amelynek során több százan vallották magukat papi pedofília áldozatának. Az egyháznak több tízmillió dollárjába kerülő botrány nyomán Bernard Law érsek lemondott tisztségéről.
.
Az Egyesült Államokban a Vatikán ellen is nyújtottak be keresetet: ez tavaly májusban, Chicagóban, egy pedofília miatt elítélt helyi pap egyik áldozatának anyja nevében történt meg. Jeff Anderson ügyvéd azt állította, hogy a Szentszék is segédkezett a papi pedofíliaügyek eltussolásában. Anderson azonban februárban visszavonta a keresetet, arra hivatkozva, hogy egy párhuzamos eljárásban – amely miatt a milwaukee-i egyházmegye csődvédelmet kért – haladást sikerült elérni.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Pedofília eltussolása miatt letöltendőre ítéltek egy főpapot, 4.8 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Én egyetértek a dologgal, mert ha a takargatók is büntetést kapnak, előbb-utóbb kivetik önmaguk közül a bűnösöket külső vizsgálat nélkül is. A másik dolog hogy meg kellene szüntetni a cölibátust. A vagyon egyben maradása miatt hozták létre. Ez ma már más módon is megoldható lenne, és elkerülhető lenne a “begőzölés”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. Szerintem nagyon fontos a külső vizsgálat. Egyszerüen megengedhetetlen az hogy a katolikus egyház ógy viselkedjen mimnt egy törvényeken felül álló szervezet. A törvény előtti egyenlőség mindekire vonatkozik és ha bünösöket rejtegetik akkor az a szervezet kimeríti a szervezet bűnozés fogalmát.
    A katolicizmusnak sok arca van, olyan ország is van ahol a katolikusok olvassák a bibliát. Ennek ellenére az igazi arcát ott lehet megismerni ahol erőfölényben vannak. Ott kiderül hogy mennyire elnyomó, érzéketlen vérszívó vallás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. 12992

    Ne légy ennyire humánus!
    Az egyházat be kell tiltani, és ha valahol felütné a fejét,
    elrendelni az inkvizíciót velük szemben.
    Tudod, írva vagyon : ” ki kardot ránt ….”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. Nálunk meg (Magyarországon) iskolákat játszanak át egyházi kezelésbe…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Az egyház a leggyalázatosabb szervezet a világon. A háborúk a vallási különbözőségek miatt törtek ki, a népirtások a vallási különbözőségek miatt következtek be. A kereszt nevében százmilliókat gyilkoltak le az utóbbi két évezredben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  6. Remélem, meglátogatják a főpapot a börtön “nehézfiúi”, akik szeretik a pedofilokat és azok bűntársait.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Az egyház nagy úr.Pedofilok stb…engem gyerekkoromban a pap gond nélkül elvert…de az állam és a politika nagyon szereti őket,hiszen úgy kezelik a pénzt,hogy nem adóznak, és milliárdok sokaságát adják a diktatúrát építő pártnak ellenőrizhetetlenül.Ez nem vicc Lengyel ellenállást ugye az olasz maffián keresztül pénzelte.Senki sem tudja a Magyar vállalkozó menyit ad a papnak ,és abból hány milliárd megy a vezetők zsebébe..vagy tévedés ??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Sandusky 98 évesen szabadulhat 2012. október 10. szerda | AN

Megkezdődött Sandusky pere 2012. június 12. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos