Ronai and Ronai
AMERIKAI

Clinton demokratizálná Egyiptomot 2012. július 15. vasárnap 9:50 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Clinton demokratizálná Egyiptomot
Washington/Kairó – Az Egyesült Államok támogatja Egyiptom teljes mértékű demokratizálódását és azt, hogy a katonaság térjen vissza a tisztán nemzetbiztonsági jellegű feladatok ellátásához, jelentette ki Hillary Clinton külügyminiszter asszony.
.
Az amerikai külügyek irányítója első ízben járt Kairóban azóta, hogy Mohamed Murszit, az elnökválasztás győztesét két héttel ezelőtt beiktatták. Murszi a keményvonalas iszlám képviselője, aki azonban beiktatása óta némileg finomított nézetein, így például mégsem Iránba vezet az első külföldi útja, és nem kívánja felmondani az Izraellel kötött békeszerződést sem.
.
Izrael még a hetvenes évek végén egyezett bele abba, hogy az általa három ízben katonailag legyőzött Egyiptomnak visszaadja az 1967-ben elfoglalt Szináj-félszigetet, felszámolja ottani településeit és kifizeti az ott kitermelt kőolajat és földgázt. Cserébe a zsidó állam azt kérte, hogy Egyiptom létesítsen vele teljes körű diplomáciai kapcsolatokat. Az egyiptomi választási kampány idején e kapcsolatok megszüntetését helyezte kilátásba több jelölt is.
.
Clinton hangsúlyozta, hogy végső soron az egyiptomi népnek kell döntenie a saját sorsáról; ehhez a jelenleginél több párbeszéd és kompromisszum szükségeltetik.
.
A külügyminiszter szombaton találkozott az egyiptomi államfővel; ez volt az első hivatalos kapcsolatfelvétel az Egyesült Államok kormányzatának egy tisztségviselője és a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet politikusa között, akinek első, hatalomban töltött napjait az árnyékhatalomként fellépő hadsereggel folytatott kötélhúzás töltötte ki.
.
Clintont ma, vasárnap fogadja a kettős egyiptomi hatalom másik feje: Husszein Tantaui tábornok, az országban a Hoszni Mubarak uralmának megdöntése után az átmenetet irányító – és a valós hatalmat ma is birtokló – katonai junta első embere.
.
Egyiptomban a hadsereg mintegy hat évtizede, a királyság megdöntése óta hagyományosan a legfőbb politikai szereplő. Jóllehet nagyságra benne van a világ tíz legnagyobb seregében, a külső ellenféllel való erőpróbákon rendszeresen elvérzett, fő szerepköre épp a belbiztonság fenntartása volt. A katonaság jelenleg is korlátozza Egyiptom első, demokratikusan megválasztott elnökének hatalmát. Magát a hadsereget az Egyesült Államok által folyósított, nagy összegű katonai segélyek tartják össze, így létérdeke, hogy az országot a Nyugathoz fűző szövetségi viszony különösebb csorbát ne szenvedjen.
.
A tábornokok a Muzulmán Testvériség által uralt parlamentet is szétkergették egy bírósági ítélet alapján, amely kimondta, hogy a törvényhozást alkotmányellenesen választották meg. Murszi elnök hamarosan kesztyűt dobott nekik, elnöki rendelettel híva össze a parlamentet néhány nappal hivatalba lépése után.
.
Az Egyesült Államokat ideológiailag kellemetlenül érinti, hogy elvhűségből kénytelen minden terrorszervezetek ősanyja, a Muzulmán Testvériség mellett kiállni. Clinton több ízben hangsúlyozta, hogy Murszinak teljesítenie kell az országa által korábban vállalt nemzetközi kötelezettségeket, első helyütt az 1979-ben Izraellel megkötött Camp David-i békeszerződést.
.
Amel Kamr egyiptomi külügyminiszter, aki Clinton után szólalt fel, erre ígéretet is tett. Szerinte elnöke minden békeszerződést tiszteletben tart, amíg a másik fél is így tesz, ugyanakkor továbbra is elkötelezett egy palesztin állam létrehozatala mellett a Gázai-övezetben és a Nyugati Parton, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Csodalatos naivitas Clinton mamatol,hogy megbizzik Morsiban az elso hivatalosan megvalasztott , muszlim testveriseg tarto oszlopaban.
    Mert Mubarak nem volt jo,nem felelt meg 30 ev utan,meg akkor sem,hogy egy viszonylagos hideg beket teremtett.Ez nem volt eleg az Obama adminisztracionak.
    Azon csodalkozom,hogy meg tartjak magukat az egyiptomiak es meg nem rugtak fel a dipl.viszonyt Izraellel.Ami kesik nem mulik…
    Felvetodhet egy egyiptomi,libiai,tuniszi,irani tengely …..sose lehet tudni.
    Ennyit az ugynevezett arab tavaszi valtozasokrol,amit Obamaek annyira tamogattak……..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  2. Most jó az egyiptomi demokrácia, de akkor, amikor Mubarak még csúcson volt, amikor nagy kebelbarátság dúlt, nem kívánta Amerika befolyásolni az ország jövőjét pozitív irányba, sőt nagy kanállal bevette, hogy a terror elleni háború örve alatt több tucat ha nem száz ember juttattak börtönbe vagy végeztek ki. Nem lett volna jobb eleve korábban megpróbálni rávezetni a Muzulmán Testvériséget a nyugati demokráciák egyes vonásainak átvételére, majd a fokozatos hatalommegosztásra, végül a rezsim leépítésére?

    Persze, mindenki tudja, hogy a Hamász és az al-Kaida gyökerei ez a szervezet, de alapítói már meghaltak, a világ a hidegháború óta jelentősen megváltozott és az egyiptomi népnek is igen sovány vigasz lenne nyomorára az iszlám túlhangsúlyozása, sőt néphülyítő hazugság is, hiszen jól példázná, az új erő sem képes többre, mint az egykori elnyomó.

    Csak drukkolni tudok a Muzulmán Testvériségnek, remélem, Egyiptom nem jut Irán (mint iszlámfasiszta diktatúra) vagy Szíria (polgárháború) sorsára, a jelenlegi “hatalomnak” sikerül népszerűbbé válnia valódi gazdasági eredmények felmutatásával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  3. Egyiptom népe hatalmas dilemma előtt áll, nem tudja eldönteni, hogy melyik ujját harapja. Vallásossága fanatikus, ezért is győztek a fundamentalisták a több tízmillió szavazat révén. Viszont ennél is többen vannak, akik a kezvetve, vagy közvetlenül a nyugati turistákból élnek, akiket viszont a fundamentalisták keményen meg akarnak rendszabályozni, amire pedig a turisták nyilvánvalóan úgy fognak reagálni, hogy nem utaznak Egyiptomba. Nem viszik oda a pénzüket, ahol nem fogadják szívesen őket. Ebből viszont éhínség lesz és kialakul egy még súlyosabb konfliktus helyzet, amelyet szinte képtelenség lesz felszámolni.
    Szerintem nagy baklövés volt Mubarak elnök erőszakos félreállítása. Az első szabad választással most kiszabadult a szabadság eszméjének szelleme a palackból, új korszak kezdődik, amely megítélésem szerint semmiben nem fog hasonlítani a korábbiakhoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  4. Elképesztő ez a baromság Clintonné részéről.
    .
    Kisbushék már megpróbálkoztak a különféle elborult iszlám mocsokfészkek demokratizálásával, totális kudarc volt. Nem lehet egy eszelős, analfabéta, gyilkos indulatoktól elborult agyú népséget demokratizálni (Amin Maalouf libanoni történészrofesszor és Nicolai Sennels dán pszichológus kitűnően kifejtik, miért nem).
    .
    Le is mondottak erről, maradt a háború ellenség területén való tartása, mint alapvető stratégiai cél, ez meg is van.
    .
    Erre Clintonné megint kezdi ezt a hülyeséget, nem is akárkivel, hanem minden idők egyik legelborultabb iszlámnáci szervezetének (Muslim Brotherhood) egyik fővezérével.
    .
    Mintha tudomást sem akarna venni arról, mit rikácsoltak- rikácsolnak a nyilvánosság előtt mursi, és bandatársai folyamatosan.
    .
    Mintha a cikkben idézett “palesztin állam megteremtése” az iszlamista kódnyelvben nem jelentene egyet Izrael teljes felszámolásával.
    .
    Mintha a Muslim Brotherhood Project elképesztő pontjai nem az orrunk előtt valósulnának meg szó szerint az utóbbi kb. 30 évben.
    .
    Mintha nem tudná, hogy mursiék nemrég többször is kijelentették, hogy amint hatalomra jutnak, “felmondják” a békeszerződést Izraellel, és a gázüzletet is beszüntetik (ami egyébként lényegtelen, mert már vagy fél éve nincs szállítás, de nem is kell, mert a TAMAR és LEVIATHAN gázmezőkön nagy mennyiségű földgázt termel Izrael- nemsokára már exportra is).
    .
    Mintha nem tudná, hogy iszlámnácival nem lehet tárgyalni, több okból sem. Sehol, egyikkel sem.
    .
    Mintha nem tűnne fel neki, hogy soha egy qrva szó nincs mursziéknál Egyiptom borzalmas gazdasági- politikai helyzetének rendezéséről (semmiféle program nincs is erre), helyette egyfolytában Izraellel vannak elfoglalva, meg a “palesztin szolidalitással”.
    .
    Mintha a férje által összehozott izraeli- palesztin elvi nyilatkozat nem bizonyult volna egy rakás sz…rnak, már akkor is, ahogy arafat kitette a lábát a Zusákokból. Mintha az ezt követé 13 év nem folyamatos arafati balhégerjesztésből állt volna ki (erről a létező legbővebb szakirodalom: Yossef Bodansky: Békecsapda).
    .
    Elképesztő ez a fajta ostobaság Clintonné részéről, aki most az iszlámnácikkal vigyorog, ahelyett, hogy Mubarakot mentette volna meg.
    .
    Jól van… az Obama- adminisztráció megérett a leváltásra.
    .
    Majd Mitt Romney rendet csinál…. remélem.
    .
    A mormonok tökös arcok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  5. A mormonok kenyszeritettek a zsidokat,hogy vegyek at a vallasukat.MInden republikanus csal,lop,hazudik.mitt romney hazudik minden nap.A republikanusoknak csak a,pofajuk nagy,nemegyszer elarultal Izraelt.james bakes es a texasi szemet. Ne pofazzon bele a mi dolgunkba aki nem Usaban el.Kibiceknek KUSS.Isten ovja Izraelt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  6. “…A republikanusoknak csak a,pofajuk nagy,nemegyszer elarultal Izraelt…”
    .
    - Miért, a “Demokraták” nem?
    .
    “…A mormonok kenyszeritettek a zsidokat,hogy vegyek at a vallasukat…”
    .
    - Háát… én elég jól ismerem a mormonizmus és a zsidóság történetét is, de ez kimaradt. Küldenél erről valami mérvadó forrást? Gondolok itt történészek cikkeire, ilyesmire.
    .
    “…james bakes es a texasi szemet..”
    .
    - Az.
    .
    Izraelt pedig én nem féltem; bőven megvan a katonai ereje, hogy bárkit rommá verjen, ahogy ezt már párszor meg is tette a rárontó iszlamista hordákkal.
    .
    A CAHAL a föld harmadik legerősebb hadereje (az indiaival megosztott 3. hely), ÉS a legmodernebb is, ráadásul minden jel arra mutat, hogy ez csak fokozódik, szóval, esélye nincs senkinek ellene – ettől függetlenül, az egyiptomi iszlámnácik biztos, hogy provokálni foggják Izraelt.
    .
    Csak remélni merem, ezúttal nem csak egy korlátozott válaszcsapás lesz a reakció.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  7. Mormons apologize for posthumous baptism of Jewish rights advocate SImon WIsenthal http://www.foxnews.us.2012/02/15

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. BOcsanatot ker a mormon egyhaz nepszava.com/2012/02/america/bocsanatotker a mormon egyhaz

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Miert ker valaki bocsanatot,ha nem bunos?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Megalázták a nagykövet holttestét? 2012. szeptember 14. péntek | AN

Irán ki akarja húzni a gyufát 2012. június 22. péntek | AN

Clinton női elnököt szeretne látni 2012. május 7. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos