Ronai and Ronai
AMERIKAI

Úgy tűnik, lassan csak megjön Godot 2012. június 20. szerda 21:09 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Úgy tűnik, lassan csak megjön Godot
Budapest/Brüsszel/London – Orbán Viktor miniszterelnök levélben tájékoztatta szerdán José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy Magyarország készen áll a tárgyalások megkezdésére az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal egy – szavai szerint – „elővigyázatossági” hitelmegállapodásról. A tény, hogy a budapesti rezsim új jegybanktörvény-változatot készített, arra vall, hogy Varga Mihály IMF-főtárgyalónak nagyobb a befolyása, mint elődjének, Fellegi Tamásnak volt, vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.
.
A miniszterelnök értesítette Barrosót arról is, hogy nem jelöl harmadik alelnököt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetésébe mindaddig, amíg nem jár le Simor András elnök mandátuma.
.
Orbán Viktor ugyancsak tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét azokról az intézkedésekről, amelyek az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak és a Nemzetközi Valutaalapnak a magyar jegybanktörvényhez fűzött megjegyzései nyomán történtek.
.
Értesítette egyebek mellett arról, hogy az EU-ban Magyarország ellen indított kötelességszegési eljárás kapcsán a kormány két törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek. Ezek közül azt, amely szerint nem kerül sor az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonására, az Országgyűlés már el is fogadta. Másik indítványával a kormány módosítani kívánja a jegybanktörvényt. A parlament várhatóan hamarosan elfogadja a módosításokat, biztosítva ezzel a kötelességszegési eljárás során felmerült összes kérdés megfelelő kezelését.
.
A miniszterelnök kitért a levélben arra is: arra számít, hogy a gazdasági kérdésekért felelős parlamenti bizottság elnöke kijelenti, hogy a jegybankelnök mandátumának lejártáig nem kezdeményezi újabb tag kinevezését a Monetáris Tanácsba.
.
Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport szakértői szerdán összeállított elemzésükben kiemelték, hogy az új tervezet sem kezeli a monetáris tanács bővítésével és a harmadik MNB-alelnök kinevezésével kapcsolatos aggályokat, viszont Orbán Viktor miniszterelnök levélben vállalna kötelezettséget arra, hogy Simor András jelenlegi jegybankelnök mandátumának végéig nem él ezekkel a változtatási lehetőségekkel.
.
Az Eurasia elemzőinek előrejelzése szerint ez a garanciavállalás valószínűleg megfelelő lesz az eurójegybank (EKB), az Európai Bizottság és az IMF számára, és megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások. A ház július közepét tartja a tárgyaláskezdet legvalószínűbb időpontjának.
.
Varga Mihály kinevezésével kapcsolatban az Eurasia Group szakértői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a lépés bizonyos mértékig kedvező, mivel a szakpolitikust Fidesz-bennfentesnek tartják, olyan értelemben, ahogy Fellegi Tamást nem tekintették annak. Ez fontos azért is, mert Varga közelebb áll Orbánhoz, ami kulcsjelentőségű a miniszterelnökre gyakorolt befolyás és a tárgyalások előkészítése, illetve a tárgyalások előmozdítása szempontjából.
.
Korábbi elemzéseikben más nagy londoni házak is hasonló következtetésekre jutottak. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői, akik nemrégiben Magyarországon tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról befektetők számára összeállított beszámolójukban kedvező fejleménynek nevezték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihályt nevezte ki az IMF/EU-tárgyalások vezetőjévé. A Bank of America-Merrill Lynch elemzőstábja szerint ugyanis Varga Mihály „széleskörű tapasztalatokkal bír költségvetési kérdésekben”.
.
Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója a kinevezés bejelentése utáni kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Varga Mihály gazdaságilag és politikailag nehézsúlyúnak számít, akire Orbán odafigyel, és pénzügyi körökben is jó a vélemény róla.
.
Az Eurasia Group szerdai elemzése szerint mindemellett Varga Mihály „személyes ösztönzői” is inkább a tárgyalások sikeres befejezését valószínűsítik. A cég elemzői szerint ugyanis – Fellegi Tamástól eltérően, aki visszatérhete szerteágazó üzleti érdekeltségeihez – Varga karrierpolitikus, akinek nincs hova mennie, és az esetleges kudarcot pártbeli jó hírneve is megsínylené.
.
A londoni City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital szintén szerdán összeállított, átfogó negyedéves felzárkózó térségi helyzetértékelésében mindazonáltal úgy vélekedett, hogy tekintettel az eddigi vonakodásra, Magyarország esetleg csak akkor jut egyezségre egy új IMF/EU-programról, ha a piaci viszonyok romlása erre rászorítja. Ez a helyzet meglehetősen valószínű: Magyarország soha nem állt békeidőben ennyire közel a gazdasági összeomláshoz, mint éppen most.
.
A cég szerint ha azonban Magyarország megfelelő piaci viszonyokat talál az IMF/EU-tárgyalások alatt egy nemzetközi kötvénykibocsátáshoz, akkor „elvész a sürgősség érzete”.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Úgy tűnik, lassan csak megjön Godot, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

20 Reader’s Comments

  1. Most járja a pávatáncot….Amint eléri a célját, változni fog azonnal a kompromisszumkészsége.
    Valamit azért nem kellene elfelejteni a diplomáciának sem…Orbán szerint az unió táncrendje ha úgy úgy kívánja, akkor ők ( a kormány) majd úgy tesznek, mintha barátok lennének.
    Orbánra jellemző szavak.Már csak azt várom, ha az IMF jön, Orbán el….
    Add Uram hogy így legyen!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  2. Remélem, Barroso úr figyel a teljes szövegre: “nem jelöl harmadik alelnököt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetésébe MINDADDIG, amíg nem jár le Simor András elnök mandátuma”.
    Mindaddig – tehát 2013. márciusig. Utána meg azért nem fog jelölni, mert saját bábját ülteti az MNB elnöki székébe. Akkor szabaddá válik az út az ország devizatartalékához. Ennyi.
    Most sürgősen kell a pénz, újabb adókat most épp nem tud kitalálni vagy most épp aggasztja, hogy nagyon közel van a gazdasági összeomlás (ha nem kuszaszem szövegét hiszi el, hanem megmutatták neki a valóságot), vagy aggasztja, hogy csökkent a támogatottsága, (ki tudja, mi van a háttérben), ezért látszólag enged.
    Ha „elvész a sürgősség érzete”, ahogyan a Barclays Capital mondja, ov megint nem lesz ilyen kezes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  3. Nem “csak” Simor megbízatása alatt kell biztosítani a jegybank függetlenségét, ezért Orbán erre vonatkozó ígérete csak egy sasszé a pávatáncban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  4. A róka- vagy pávatánc rendületlenül folytatódik. :((((((((((((
    Esetleg a fityisz vezércserét is végrehajthatna, hátha javulna a “külhoni és belhoni” népszerűségük. :(((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  5. A szerződésbe bele kellene venni, hogy a jegybank függetlenségének bármikori sérülése azonnali szerződésbontást eredményez.
    Ez sem lenne garancia a deviza tartalékok megmaradására, de talán kisebb hányada kerülne a Kedves Vezető és köreihez tartozók zsebébe.
    Legalább is tovább tartana.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  6. Varga meg egy költsegvetest sem keszitett az orszagnak, mitöl befolyasos, vagy szakember. Megy tovab a paraszt vakitas,,nem engedtünk semmit”,, hazug kormanyt ellehet kergetni”. Orban a jövöbe latott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  7. “Orbán Viktor miniszterelnök levélben vállalna kötelezettséget”
    .
    Sok mindenre vállalt már kötelezettséget a mi elmebetegünk, számoljuk csak össze, hányat tartott be közülük :-( !!!
    Viki a csillagokat is leígéri az égről, csak céljait elérhesse :-(, aztán meg tudjuk, mit szokott teljesíteni belőle.
    Maximum azt, amelyik egyezik saját céljaival is.
    Ígérni nem kerül semmibe.
    A külföldi politikusokat, diplomatákat , stb., is be kellene íratni egy “Orbán-viselkedés ” elemző tanfolyamra, hátha utána már nem dőlnének be a dumájának !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  8. Az Európai Unió és a külföld helyében nem hogy a PÁVATÁNC táncparkettjén, de még a táncrend előjegyzésében sem adnék neki helyet.
    Akkor aztán illegethetné magát a szemlétdombon :-), ahová való.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  9. “egy – (Orbán ) szavai szerint – „elővigyázatossági” hitelmegállapodásról.”
    .
    Valaki megint nem mond igazat.
    Martonyi az “elővigyázatossági” hitelre cáfolt rá legutóbb Londonban, amikor egy kérdésre válaszolva elismerte, hogy lehívnak az alig várt az IMF hitelből. Ha nem kellene a hitel, miért lenne annyira fontos nekik a mielőbbi tárgyalás megkezdése? (A biztonsági tartalék az MNB széfjeiben van.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  10. mese habbal

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  11. Szegény Barossó eddig nem tudta hogy hitelért ácsingozunk az IMF.nél most jól megirta neki a páva táncos,azIMF hanyathomlok szaladt repülő jegyért csak nem kapott,csak jövő év elejére foglalt jegyet.Furcsa szöveg hogy orbán arra számit hogy a gazdasági bizottság elnöke nem fog ezt meg azt beterjeszteni a parlamentnek.Úgy csinál mintha ezek a szerencsétlen mamelukok valamit is csinálhatnának saját maguktól,még fingani sem mernek a vezér beleegyezése nélkül,ez is a páva tánc része,remélem nem talál táncpartnert magának..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  12. Akkor is hazudnak, amikor kérdeznek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  13. Rakerdező
    - nem mindegy, hogy szóban vagy írásban hazudnak? Hiszen még az Alkotmány sem akadályozta őket, amire pedig felesküdtek. Akkor miben korlátozná őket egy szerződés?
    proaktív:
    legalább neked lehetne több eszed! Ez nem aranytartalék, ami a “széfben van”
    és ráadásul nem is az MNB saját pénze, hanem zömében a bankok nála parkoltatott rövid lejáratú letétjei. Hamarabb ki lehet szárítani, mielőtt Orbán annyit ki tudna mondani, hogy “einstand”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  14. és egy jó kis szöveg a magyar Népszaváról:
    Heti kérdés – válaszol: Inotai András közgazdász, egyetemi tanár
    Tudatosan szegényíti-e el a társadalmat a kormány, vagy csak kontár?

    A társadalom elszegényítése nem gazdasági, hanem tudati kérdés. A lakosság tudati szennyezése 1998 óta folyik, szándékosan és rendkívül felelőtlenül. A gazdaság helyzete ennek egy következménye. Az emberek képtelenek megérteni a legalapvetőbb összefüggéseket, fogalmuk sincs saját érdekeikről. Ha ma valaki kitalálna egy olyan gazdaságpolitikát, amely a költségvetési egyensúlyt összeköti a növekedéssel, az sem működne egy előre megfontoltan elbutított társadalomban. Itt évtizedes tudat-tisztításra lesz szükség, ami sokkal nagyobb erőfeszítést igényel, mint bármilyen környezeti probléma megoldása. Magyarországon felszakítanak minden létező és nem létező sebet, amitől senkinek nem lesz jobb az életszínvonala.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  15. “Orbán Viktor miniszterelnök levélben tájékoztatta szerdán José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy Magyarország készen áll a tárgyalások megkezdésére az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal…”
    Akkor, ha jól értem, szegény Orbán Viktor hónapokon át nem-készen-állva ült ott annál a bizonyos tárgyalóasztalnál, ahová csak nem jöttek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  16. Bizonyos megállapodások feltételeinek megteremtéséhez “elegendő lesz Orbán Viktor írásbeli nyilatkozata”.
    Vagyis a szavának már nem hisznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  17. Londoni elemzők július közepére várják az IMF megbeszéléséket a magyar féllel!
    Orbán ígéretei szerint, az elemzők…
    Na ezek is aztán elemzők! Két év alatt nem jöttek arra rá, hogy mit nekik itt törvények? Úgy kifordít a kormány itt mindent pillanatok alatt, hogy amit tegnapelőtt garantáltak, az már tegnap elévült, ma pedig totál másképp szól az igazságuk!
    Szóval a londoni elemzők annyit nem tudnak, mint itthon egy reálisan gondolkodó, a politikával nem igazán foglalkozó egyszerű pógár!
    A véleményem az, hogy akit hagynak garázdálkodni és engedik, hogy hazudozzon, az jól teszi, ha megszivatja az elnézőket és röhög jó nagyokat a markába, hogy a fél világ mekkora hülye!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  18. A pávákat lelövik, ugye?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  19. @girbegurba Bóvli kategóriba került a Kedves Vezető.Egyelőre írásban még elfogadják tőle, de már kezdenek óvatosak lenni.
    @a fusky one A szívbajt hozod Páva pécsi polgármesterre!Én nem bántanám egyik pávát sem.Kitenném őket az udvartartással együtt Szent-Ilona szigetén!
    Ami Varga Misit illeti, szakmailag ő sem jobb, mint az elődei.Homályos emlékei lehetnek közgazdasági tanulmányaiból a pénzügyekről, de mint volt revizor és valami parlamenti bizottsági tag, sokat nem érthet hozzá. Ez volt a pénzügyi előélete.+ presbiter egyházi közösségében,+ a Parlament Magyar-Kazah baráti körének elnökhelyettese ( ő úgy látszik elnökhelyettességre van kalibrálva).Még szerencse, hogy a tárgyaló küldöttség tagja a nagytudású Tony Rogan szenátor!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. “A miniszterelnök értesítette Barrosót arról is, hogy nem jelöl harmadik alelnököt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetésébe mindaddig, amíg nem jár le Simor András elnök mandátuma.”
    De jövőre mamikor letelik Simor András mandátuma, akkor azonnal odarak valakit. Remélem ezt azért figyeli Barossú Úr no és Brüsszel.
    Egyébként amikor oly rég óta vele vannak a külföldi lapok a Magyarországon történt alaptörvény egyéb törvények módosításával és a fidess viselt dolgaival akkor értelmes Európai ember hisz még ov -nek és bandájának? Remélem nem.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán: „Bármely percben jöhet az IMF” 2012. június 15. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos