Ronai and Ronai
AMERIKAI

Diplomáciai feszültség Kövér kijelentései miatt 2012. június 3. vasárnap 7:28 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Diplomáciai feszültség Kövér kijelentései miatt

Bukarest, Budapest – Megint kapott egy méretes pofont a már egyébként is hányatott sorsú magyar-román viszony. Mint az utóbbi időben többször is volt rá példa, Kövér László mondatai verték ki a biztosítékot a románoknál.

Victor Ponta román miniszterelnök szerint Orbán Viktor magyar kormányfőnek kötelessége lenne elhatárolódnia Kövér László házelnök Romániával kapcsolatos kijelentéseitől, s bocsánatot kellene kérnie Magyarország nevében. Ezt közölte szombat este a Mediafax hírügynökség a román kormányfő egy krajovai (Craiova) választási kampányrendezvényen elhangzott beszédét idézve.

“Orbán Viktornak kötelessége világosan elhatárolódnia kollégáitól, ha jó kapcsolatokat szeretne Románia és Magyarország között, és azt szeretné, hogy a két ország úgy viselkedne, mint két európai uniós ország. Úgy vélem, bocsánatot kell kérnie Magyarország nevében” – idézi a román miniszterelnököt a Mediafax. Ponta hozzátette, Románia nem fogadja el románellenes, antiszemita és fasisztaszimpatizáns személyek ünneplését, utalva ezzel az emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író múlt hét végére időzített székelyudvarhelyi újratemetésére.

“Nem hallottam egyetlen nyilvános állásfoglalást sem a magyar kormány részéről, pedig úgy vélem, ez természetes lenne. Ha valaha a román parlament elnöke – és most képviselőház elnökére, Roberta Anastasera gondolok – megsértene egy szomszédos és baráti államot, az Európai Unió tagállamát, én bocsánatot kérnék” – mondta Victor Ponta.

Romániában a parlament mindkét házának élén az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) tisztségviselői állnak, az új szociálliberális kormány politikai ellenfelei.

A román sajtóban nagy visszhangja volt Kövér László házelnök Székelyudvarhelyen tett nyilatkozatának, amely azt követően születet, hogy a szervezők a temetési engedély felfüggesztése miatt kénytelenek voltak elhalasztani Nyirő újratemetését. Kövér akkor arról beszélt újságírók előtt, hogy hosszú hónapokon keresztül ment nyugodt, csöndes mederben a szervezés,  és “derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése”, miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson. Kövér szerint “a komikum határát jócskán túllépte az a hajtóvadászat”, amit a román belügyminisztérium folytatott Nyirő hamvainak felkutatása érdekében.

Szombaton Ioan Rus, a román kormány belügyminisztere is azt mondta egy kolozsvári sajtóértekezleten, hogy a budapesti hatóságoknak bocsánatot kell kérniük a magyar parlament elnökének “Romániát ócsárló kijelentéseiért” és kitért arra is, hogy a maga részéről arra számított, hogy ez – előző nap – pénteken meg is történik abból az alkalomból, hogy mindkét miniszterelnök részt vett az unió kohéziós politikájáról rendezett bukaresti csúcsértekezleten.

Szombaton Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is kitért a Nyirő-ügyre, egy aradi kampányrendezvényen. Kifejtette: Kövér Lászlónak nem lett volna szabad beavatkoznia a romániai önkormányzati választások kampányába.

“A múlt héten kialakult helyzetért mind a Nyírő József újratemetésének szervezőit, mind pedig a román kormányt felelősség terheli. Kövér László nyilatkozatai nem az RMDSZ-nek, hanem Magyarországnak tettek rosszat. Úgy vélem, pénteken, Bukarestben létrejöhetett volna egy kétoldalú találkozó Victor Ponta és Orbán Viktor kormányfők között, akik számos témáról egyeztethettek volna, ezek közül nagyon sok az erdélyi magyar közösség sorsát is érinti. Remélem, hogy egy kétoldalú találkozóra minél hamarabb sor kerül” – mondta az RMDSZ elnöke.

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író május 27-re tervezett székelyudvarhelyi újratemetése azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a tervezett temetés előtt két nappal kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők – az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány – közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és május 27-én csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen.

Közleményükben a szervezők Bunta Leventét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott székelyudvarhelyi polgármestert tették felelőssé a hibás temetkezési engedély kiadásáért. Lukács Csaba, az erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezető korábban azt közölte, hogy Nyirő József hamvait keresve több autót is megállítottak a román hatóságok Székelyföldön.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 10 szavazatból)
Diplomáciai feszültség Kövér kijelentései miatt, 4.9 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

27 Reader’s Comments

  1. Azokban a kocsikban csak a hamvait keresték.
    .
    Ellenben Nyírő szellemét nem keresték, mert bár tudták, hogy az minden zarándok kocsiban, autóbuszon és a vonaton és egyre inkább egész Magyarországon és Erdélyben jelen van, sőt a csíki búcsú politikai himnuszaiban is, azt meg nem találhatták volna. Ez a nyilasnáci szellem ott lakozik,ott szaporodik a búsmagyar szívekben.
    .
    Mert sajnos: Nyírő “szellemét a tűz nem égeté meg, [románok] úgy vigyázzatok!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (21 szavazatból)
  2. Szépecskén haladunk lefele.
    Amint az megvan minékünk írva.
    Már vagy 500 éve.
    A végpont szépen körvonalazódni látszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (24 szavazatból)
  3. Gálvölgyi Jánost idézve: Én kérek elnézést!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  4. worldonblőd!

    Ne riogass itt náci szellemekkel, lapozgasd helyette a Bibliát!

    “Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy a sátán cselvetéseinek ellenállhassatok. Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen. Ezért öltsétek fel az Isten fegyverzetét, hogy a gonosz napon ellenállhassatok, és mindent legyőzve megtarthassátok állásaitokat. Így készüljetek föl: csatoljátok derekatokra az igazság övét, öltsétek magatokra a megigazulás páncélját, sarunak meg a készséget viseljétek a békesség evangéliumának hirdetésére. Mindehhez fogjátok a hit pajzsát, ezzel elháríthatjátok a gonosz minden tüzes nyilát. Tegyétek fel az üdvösség sisakját, és ragadjátok meg a lélek kardját, vagyis az Isten szavát. Minden alkalommal imádkozzatok a Lélekben könyörögve és imákat mondva.” (Ef 6,11-18)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -13 (19 szavazatból)
  5. Majd, ha bennünk is addig nő a feszültség, hogy hozzászólások helyett kint ordítjuk, hogy ELÉG VOLT, ORBÁN TAKARODJ, VIDD MAGADDAL LÁZÁROD, KÍSÉRJEN EL A KORMÁNYOD, talán akkor!
    Erre mit teszek, mindezt leírom.
    Akkor miről is beszélek?
    További szép napot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (33 szavazatból)
  6. Bohém
    Ha már nem mondjuk, mutassuk! Bár még hezitálok a lehetséges kézjelek között! Az igazán szimpatikus nem eléggé gyakorlatias (két kéz kell hozzá) a feltartott középső ujj (többi összeszorítva és mindezt felfelé fordítva) esetleg proaktívnál verné le a lécet. Esetleg a fityisz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  7. Naiv ez a Román góré!

    Orbán meg a bocsánat kérés!?

    Azért adnék tippeket , Szerbiának, Romániának, Horvátoknak, Ukránoknak, Szlovákoknak!

    Kezdjenek egy olyan propagandába, lehetőleg összehangoltan, hogy a magyar állampolgároknak, ajánlják fel ide beutazva házelnökein külügyeseiken keresztül a kettős állampolgárságot, szavazati jogokkal!

    Na akkor mekkorát vonyítana az Orbán Kövér társaság!

    Jó poén lenne!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  8. Történelmi idők ezek kérem! Én sem vagyok már egy mai gyerek, láttam egyet, s mást a világban! De bárhol, bármi is történhetett, most első alkalommal fordul elő, hogy valamiben a románoknak adok igazat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (28 szavazatból)
  9. biologus 2012. június 3. vasárnap 09:26
    „Ne riogass itt náci szellemekkel, lapozgasd helyette a Bibliát!”
    .
    worldonblődnek igaza van a náci szellem látásában.
    Ne oktass másokat főleg ilyen szerencsétlenül, hogy lapozgassa a Bibliát. Látod neked sem tett jót a lapozgatás, inkább olvasni és elmélkedni kellene az igén az általa helyesen látott szellemi áramlat bírálata helyett. Ebben az országban rengeteg magát kereszténynek mondó ember lapozgatja a Bibliát, és maradt vak.
    .
    Egyébként az ige ezt is mondja a megítélésről:
    .
    1Kor 2:10 Nekünk azonban az Isten kijelentette az ő Lelke által: mert a Lélek mindeneket vizsgál, még az Istennek mélységeit is.
    .
    1Kor 2:15 A lelki ember azonban mindent megítél, de ő senkitől sem ítéltetik meg.
    Na most akkor hogy is van ez?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  10. .
    Nem!
    Nem Magyarország nevében kell bocsánatot kérnie Orbánnak!
    Csak a 2/3 nevében! Orbán és a csürhe kormánya a pofáját már nem csak itthon jártatja lázítóan, kérjenek ők a saját nevünkben bocsánatot!
    Az én nevemben ez az ökör soha nem beszélhet!
    Ebben az esetben természetesen igazat adok a Románoknak …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (31 szavazatból)
  11. Na, akkor csatlakozom a ” hazaárulók” karához. Bocsássatok meg nekünk románok és európai nemzetek, hogy nem tudtuk féken tartani a tudatlan, vak és hazug nacionalista csürhénket. Reméljük, nektek sikerül a továbbiakban is a sajátjaitokat karámban tartani, és ígérjük, hogy mi is elzavarjuk a mieinket oda, ahová valók.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (28 szavazatból)
  12. Szava sem lehet a Román kormánynak!
    Megtette.
    .
    “A magyar kormány szerint a kegyeleti ügyek nem férnek össze a politikai minősítésekkel, márpedig a kormány erre az ügyre továbbra is kegyeleti kérdésként tekint” – közölte az MTI érdeklődésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap annak kapcsán, hogy Victor Ponta román miniszterelnök szerint Orbán Viktornak kötelessége lenne elhatárolódnia Kövér László házelnök Romániával kapcsolatos kijelentéseitől.”
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=556154&referer_id=friss
    .
    A hiszékenyek, Orbánt elhatárolódásra felszólítani!
    Szólítsák fel a Napot, hogy ne süssön!
    Lehet az előbb bekövetkezne, mint Orbán elhatárolódása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  13. Orbán bocsánatot fog kérni.
    “Ó dehogy is! Sőt! Az én kur*a anyámat! Én, kinyalhatom. Köszönöm!
    Az én se**embe az ló*asz! Igen az enyémbe. “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  14. kövér nem magyar állampolgárként gondolkodik és cselekszik, ez egy nagy állat az isten állatkertjében, ennek az elméje már elborult, de teljesen!
    remélem mielőbb meg fogja ütni a guta!
    akárki mondta, de tényleg kár volt bezárni a diliházat, ott lenne a helye mindnek, nem a parlamentben!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  15. Orbán és Kövér beszédei és tettei után akik még mindig büszkélkedve verik a mellüket és magyarkodnak – elgondolkozhatnának, hogy milyen alapon?
    Sokan már elmenekülnek, mert felvállalhatatlan számukra amit ez a kormány művel, akik itthon maradunk, mi pedig simán csak szégyenkezünk, hogy milyen szert szedhetnek vezetőink, hogy nem látják, mennyire aláásták az ország renoméját! Érthetetlen, hogy a mellettük még kiálló értelmiség miért asszisztál ehhez az országlejáratáshoz, ők nem érzékelik mindezt?!
    Milliárdot költenek az ország imázsának helyreállítására, pedig csak normális hangnemben mások tiszteletben tartásával kellene megnyilvánulniuk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  16. EZ egy teljesen nyílt, határozott és EGYÉRTELMŰ FIGYELMEZTETÉS az elmebetegnek a román kormánytól, amivel én maximálisan egyetértek !!!
    .
    Azonban azt gyanítom (ahogy a saját kóros elmeállapotát, úgy), ez a mi nagybetegünk még csak ÉSZRE SEM FOGJA VENNI A BENNE MEGBÚVÓ FIGYELMEZTETÉST :-(.
    Köteles kövérről meg már ne is beszéljünk.
    Talán csak annyit, hogy NEM VÁRTUNK MÁST :-((((.
    Viszont, amit főztél te mocsok, AZT EDD IS MEG (hogy akadna a torkodon !!!!) !!!
    .
    Nagyon itt lenne már az ideje, hogy egy MEGSÉRTETT ország, kormány, társadalmi csoport … stb. úgy istenigazából POFÁNVERJE EZT A MOCSOK BANDÁT !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  17. Románia lekörözte Orbán Magyarországát európaiságból. Az ilyen hamvakat stanicliben csempészők képviselnék a nemzetet? Melyiket? A magyart nem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  18. karelsloboda, anonyme:
    igen, ez történik Magyarország parlamentje, kormánya és miniszterelnöke által. Nem ugorhatunk ki alóla, ezt választottuk. Akkor is, ha mi személy szerint nem.
    .
    Románia reményt ad, egy Ceausescu után ilyen européer kormányt tud kiállítani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  19. okeke
    .
    Te bármilyen gazemberkedést tisztelsz és díjazol, ami nemzeti színű csomagolásban van???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  20. Végre egy olyan romániai vezető aki sarokba szoritja , majd kiüti és rászámolnak Orbánra! Végre kezdődik Orbán táncoltatása. A táncrendet nem Orbán az oligarchia pénzelője, a maffia kormány feje vezényli, hanem a Román miniszterelnök, az IMF vezetői, az unió vezetői, Ficó miniszterelmök, az amerikai diplomácia, remélhetőleg…
    Orbánnak mennie kell, nem lassan gyorsan. Megvetést hagy maga utána a magyar nép szivében!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  21. okeke,szerintem Te tévedtél el és meg !Mi jó helyen vagyunk.!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  22. okeke
    2012. június 3. vasárnap
    19:47

    “Hmmm….. ez az ujsag most Amerikai Magyar Nepszava, avagy Amerikai Roman Nepszava? Ha az elöbbi, akkor keretik Nemzetünket, hajdani kepviselöit, iroit tisztelni es szeretni, minden hibajaval, erenyeivel együtt.”
    Úgy van, kéretik! Kéretik tisztelni és szeretni! Testvéri üdvözlettel: az a hajdani hat-hétszázezer zsidó, cigány, kommunista, szellemi- vagy testi fogytékos, homoszexuális és ki mindenki még, akik a halálmenetekben és a haláltáborokban, vagy a Dunába lőve, illetve az a bőven kétszázezer lemészárolt, vagy megfagyott honvéd és munkaszolgálatos, akik a Szovjetunióban képviselték nemzetünket, akár, mint írók is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  23. T. okeke!
    Remélem előbb, utóbb csak rájön, hogy téves helyre címezte kérését! Ha nem így történne, adok egy cseppnyi segítséget, ellenben a viszonosság alapján nekem is volna egy kérésem önhöz! Kéretik nem megmondani nekünk, hogy kit, miért kell tisztelnünk, szeretnünk! Lehet, sőt biztos, hogy egyes körökben az a szokás dívik, hogy megmondják, netán még utasításba is adják, ki a kurzusnak éppen aktuálisan megfelelő egyén. No errefelé ez nem szokás! Mi vagyunk itt néhányan, akik tudunk olvasni, írni, képesek vagyunk önálló gondolatok befogadására, és megalkotására is. Ezért megköszönve kéretlen segítségét, de nem elfogadva azt, el tudjuk dönteni, hogy kit tisztelünk, kit ismerünk el, akár a hibáival együtt is. Végül abbéli őszinte reményemet fejezem ki, hogy bár ezek az írók mindannyiunk szerencséjére még az élők sorában vannak, de a megfelelő fórumokon hasonlóan tiszteletet, szeretetet kér minden hibájukkal, és erényükkel egyetemben Kertész Ákosnak, Spíró Györgynek, Kertész Imrének, Esterházy Péternek, Konrád Györgynek is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  24. Na itt van !!
    Most érkezett a hír hogy a Román törvényhozás alelnökei arra kérik Kövért hogy a holnapra tervezett erdélyi útját halassza el.
    Mindamellet szívesen látják bármikor , de most , a választások idejére halassza el !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  25. Egy ostoba és öntelt szellemi toprongy miatt ismét lejáratta a kormány Magyarországot!
    Mikor takarodnak már végre el a közéletből ezek a kontár szarjankók, akik miatt egyre nehezebbé válik az életünk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  26. Lelkiismeret, tisztesség, méltányosság, becsület, … egyéb szinonímák, …
    Ezek mind hiányoznak a fityisz szótárból!
    Ja kérem, ezek drága dolgok – nem biztos, hogy pénzért vásárolhatók!
    .
    Megszavazta a “parlament”, hogy a köztársasági elnök juttatásaihoz csak 2/3-al lehet hozzányúlni – skiccpali nem fog tudni vásárolni a juttatásaiból a fentiekből semmit, de a többi fidSSnyik sem – arra nem elég.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. Te…Okeke…
    Nem szakadnál le rólunk ?
    Jólelvagyunk itt az okekeskesede…izé okoskodásaid nélkül is , hidd el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos