Prehistorikus ikerpár maradványait tárták fel 2012. June 2. Saturday 23:44 | AN Forrás: MTI

Share
Prehistorikus ikerpár maradványait tárták fel
Barcelona – Prehistorikus ikerpár maradványait tárták fel Barcelonában; az újszülött kislányok nem sokkal világrajövetelük után hunytak el.
.
A Kr.e. 4. század közepétől a Kr.e. 2. század elejéig tartó időszakból származó leletről az International Journal of Osteoarchaeology című folyóiratban jelentették meg tanulmányukat a Barcelonai Autonóm Egyetem kutatói.
.
Az antropológusok, akik a fogcsírákat, a csontok hosszát és a csontosodás mértékét vizsgálták, arra a következtetésre jutottak, hogy az ikerpár a terhesség 38-40. hetében jött a világra. A lányokat egyszerre helyezték végső nyugalomra egyazon sírban – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.
.
A vizsgálatok nem mutattak ki a csontokon semmilyen kóros elváltozást, ami a halál okára utalhatna. Nagy valószínűséggel a nehéz ikerterhesség és szülés, vagy a korabeli higiéniás viszonyok vezethettek az ikerpár halálához.
.
Érdekes a hely, ahol a csecsemők földi maradványai előkerültek. Az Olerdola régészeti helyszínen egykoron a cserzővargák és kelmefestők műhelyei sorakoztak.
.
„Eddig is közismert volt, hogy az újszülött korban elhunyt gyermekeket nem a temetőkben helyezték végső nyugovóra. Az Olerdola régészeti helyszín egykor ipari negyed volt, vagyis ott temették el az ikerpárt, ahol nagy valószínűséggel az anyjuk dolgozott. Ez sokat elárul a korabeli társadalmi szokásokról, valamint a szülőknek az újszülöttként elhunyt gyermekeikhez való kötődéséről”, magyarázta Eulalia Subira, a Barcelonai Autonóm Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Tags: , ,

5 Reader’s Comments

 1. Mitől prehistorikus?

 2. Raszputyin
  .
  AZ IBÉRIAI FÉLSZIGETNEK AKKORTÁJT NEM VOLT ÍROTT TÖRTÉNELME. :)

 3. Gets. Ha csak úgy nem. :) Egyébként igaz, de – lásd be – félrevezető a cím.

 4. A forrás szokott a hitelességért jót állni, na de az MTI … ?
  Talán a katalánok is így adták elő? :)

 5. Ha a katalánokon múlik: ma északon a baszkok, középen ők, délen a mórok, spanyolok sehol.

Kapcsolódó cikkek

Két és fél centis pecsétnyomó 2012. August 3. Friday | AN

Cortés még látta a Fehér Várost 2012. June 8. Friday | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók