Nem érvényesülnek a szellemi fogyatékkal élők jogai az EU-ban 2012. June 8. Friday 1:46 | AN Forrás: MTI

Share
Nem érvényesülnek a szellemi fogyatékkal élők jogai az EU-ban
Bécs – A jogi garanciák ellenére nem érvényesülnek a szellemi fogyatékkal élők jogai az Európai Unióban – írta az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) csütörtöki közleményében, két új jelentés megállapításait összegezve.
.
Az EU alapjogi ügynökségének megállapításai szerint az intézményitől a közösségi alapú lakókörnyezet felé kell elmozdulni a szellemi fogyatékkal élők elhelyezésekor, a jogszabályokat és a szakpolitikákat pedig át kell alakítani úgy, hogy jobban segítsék a befogadást és az önálló életvitelt – írták a közleményében, hozzátéve: mindez 80 millió embert érint az EU-ban.
.
„A fogyatékossággal élők alapvető jogainak érvényesülése elmarad a jogi garanciáktól, különösen most, hogy a megszorítások kezdik éreztetni hatásukat”, szögezte le Morten Kjaerum, a FRA igazgatója. Az ügynökség rámutatott, hogy bár 21 EU-tagállam aláírta a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, a társadalomnak ezek a tagjai továbbra is hátrányos megkülönböztetést tapasztalnak.
.
Kilenc tagállamban – köztük Magyarországon – vizsgálták egyrészt a szellemi fogyatékossággal élőknek, illetve a mentális problémákkal küzdőknek az önálló életről szerzett tapasztalatait, másrészt a kényszerelhelyezést és a gyógykezelést.
.
A FRA összegző jellegű következtetéseket vont le a felmérések alapján. Megállapítása szerint az intézményektől való függetlenítést szociálpolitikai reformnak kell kísérnie az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás és a személyes támogatás terén is. A munkalehetőségek hiánya következtében állami támogatásokra és ellátásra szorulnak a szellemi fogyatékkal élők. Hozzátették: a szakpolitikák kidolgozásába a fogyatékkal élőket is be kell vonni.
.
A kényszerelhelyezést, a kényszergyógykezelést szabályozó törvényeknek tekintettel kell lenniük az alapvető jogokra, szögezték le. Bár az uniós tagállamokban vannak érvényes jogi biztosítékok, a FRA terepmunkája során azt állapította meg, hogy túlnyomórészt negatív tapasztalatokról számolnak be az érintettek, olyanokról, mint a kötelező tájékoztatás hiánya, illetve hogy a kezelés során félelmet és megalázottságot éreznek.
.
A 2007-ben létrehozott, bécsi székhelyű uniós ügynökség feladata, hogy tanácsadással segítse az uniós és tagállami szintű döntéshozókat, s ezzel hozzájáruljon a tájékozottságot tanúsító, szilárd alapokon nyugvó vitákhoz és politikaformáláshoz az alapvető jogok terén.

Tags: , , ,

6 Reader’s Comments

  1. A jelentés nem pontos.Magyarors zágon átvette a hatalmat a,Gráci diliházból,és Lipotmezőről kiszabadult Napoleon és a magát kőzgazdásznak vélők,De az igazi irányitó Richelliő a nem maffia vezér

  2. Itt érvényesülnek a jogaik hiszen Ők “vezetik” az országot.
    Az esetleges áthallások végett előre is elnézésüket kérem azoknak akik önhibájukon kívül vannak nehéz helyzetben közülük!!

  3. Ebből is látható, hogy Magyarország nem európai állam. Alátámasztásul csak egy rövid névsor: dajcstomi, kövérlaci, illétlenzolika, orbánviki, smittplagi, eltolcsy, lézerjani, hoffmanrózsi.

  4. Ne bántsuk a fogyatékosokat. Ők ellentétben vezéreinkkel általában jóindulatúak…

  5. Stirner, 100%-ban egyetértek, én 16 évet dolgoztam ért. fogyokkal, szeretnivalóak, jóindulatúak, bár ilyen lenne a kormányunk.

  6. Azt hiszem, a szellemi fogyatékosok jogai sehol nem érvényesülnek. Kivéve,
    …”mert övék a mennyeknek országa.” Az emberek ettől még nagyon, nagyon messze vannak.. :((

Kapcsolódó cikkek

Orbán nyíltan felvetette az EU-ból való kilépést 2013. October 13. Sunday | AN-álláspont/Bartus László

Orbán maradinak nevezte Európát 2013. April 12. Friday | AN

Orbán nem szereti, ha nézik a kezét 2012. December 11. Tuesday | EG

Az Orbán-Matolcsy csomag ortodox megszorítás 2012. November 21. Wednesday | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS kanadaihirlap
Videók