Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem érvényesülnek a szellemi fogyatékkal élők jogai az EU-ban 2012. június 8. péntek 1:46 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem érvényesülnek a szellemi fogyatékkal élők jogai az EU-ban
Bécs – A jogi garanciák ellenére nem érvényesülnek a szellemi fogyatékkal élők jogai az Európai Unióban – írta az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) csütörtöki közleményében, két új jelentés megállapításait összegezve.
.
Az EU alapjogi ügynökségének megállapításai szerint az intézményitől a közösségi alapú lakókörnyezet felé kell elmozdulni a szellemi fogyatékkal élők elhelyezésekor, a jogszabályokat és a szakpolitikákat pedig át kell alakítani úgy, hogy jobban segítsék a befogadást és az önálló életvitelt – írták a közleményében, hozzátéve: mindez 80 millió embert érint az EU-ban.
.
„A fogyatékossággal élők alapvető jogainak érvényesülése elmarad a jogi garanciáktól, különösen most, hogy a megszorítások kezdik éreztetni hatásukat”, szögezte le Morten Kjaerum, a FRA igazgatója. Az ügynökség rámutatott, hogy bár 21 EU-tagállam aláírta a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, a társadalomnak ezek a tagjai továbbra is hátrányos megkülönböztetést tapasztalnak.
.
Kilenc tagállamban – köztük Magyarországon – vizsgálták egyrészt a szellemi fogyatékossággal élőknek, illetve a mentális problémákkal küzdőknek az önálló életről szerzett tapasztalatait, másrészt a kényszerelhelyezést és a gyógykezelést.
.
A FRA összegző jellegű következtetéseket vont le a felmérések alapján. Megállapítása szerint az intézményektől való függetlenítést szociálpolitikai reformnak kell kísérnie az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás és a személyes támogatás terén is. A munkalehetőségek hiánya következtében állami támogatásokra és ellátásra szorulnak a szellemi fogyatékkal élők. Hozzátették: a szakpolitikák kidolgozásába a fogyatékkal élőket is be kell vonni.
.
A kényszerelhelyezést, a kényszergyógykezelést szabályozó törvényeknek tekintettel kell lenniük az alapvető jogokra, szögezték le. Bár az uniós tagállamokban vannak érvényes jogi biztosítékok, a FRA terepmunkája során azt állapította meg, hogy túlnyomórészt negatív tapasztalatokról számolnak be az érintettek, olyanokról, mint a kötelező tájékoztatás hiánya, illetve hogy a kezelés során félelmet és megalázottságot éreznek.
.
A 2007-ben létrehozott, bécsi székhelyű uniós ügynökség feladata, hogy tanácsadással segítse az uniós és tagállami szintű döntéshozókat, s ezzel hozzájáruljon a tájékozottságot tanúsító, szilárd alapokon nyugvó vitákhoz és politikaformáláshoz az alapvető jogok terén.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 1.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Nem érvényesülnek a szellemi fogyatékkal élők jogai az EU-ban, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. A jelentés nem pontos.Magyarors zágon átvette a hatalmat a,Gráci diliházból,és Lipotmezőről kiszabadult Napoleon és a magát kőzgazdásznak vélők,De az igazi irányitó Richelliő a nem maffia vezér

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  2. Itt érvényesülnek a jogaik hiszen Ők “vezetik” az országot.
    Az esetleges áthallások végett előre is elnézésüket kérem azoknak akik önhibájukon kívül vannak nehéz helyzetben közülük!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  3. Ebből is látható, hogy Magyarország nem európai állam. Alátámasztásul csak egy rövid névsor: dajcstomi, kövérlaci, illétlenzolika, orbánviki, smittplagi, eltolcsy, lézerjani, hoffmanrózsi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  4. Ne bántsuk a fogyatékosokat. Ők ellentétben vezéreinkkel általában jóindulatúak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Stirner, 100%-ban egyetértek, én 16 évet dolgoztam ért. fogyokkal, szeretnivalóak, jóindulatúak, bár ilyen lenne a kormányunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Azt hiszem, a szellemi fogyatékosok jogai sehol nem érvényesülnek. Kivéve,
    …”mert övék a mennyeknek országa.” Az emberek ettől még nagyon, nagyon messze vannak.. :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Orbán nyíltan felvetette az EU-ból való kilépést 2013. október 13. vasárnap | AN-álláspont/Bartus László

Orbán maradinak nevezte Európát 2013. április 12. péntek | AN

Orbán nem szereti, ha nézik a kezét 2012. december 11. kedd | EG

Az Orbán-Matolcsy csomag ortodox megszorítás 2012. november 21. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos