Brutál büntetés második gyerekért Kínában 2012. June 2. Saturday 23:52 | AN Forrás: MTI

Share
Brutál büntetés második gyerekért Kínában
A kínai álomcsalád - ahogy azt a diktatúra elképzeli
Peking – A családtervezési politika megsértése miatt, a második gyermek vállalásáért 1,3 millió jüan (50,6 millió forint) büntetésre köteleztek egy tehetős vállalkozó párt a kelet-kínai Csöcsiang tartományban, számolt be helyi forrásra hivatkozva a South China Morning Post című hongkongi lap.
.
A Zsujan (városhoz tartozó településen élő házaspárnak 1995-ben született a kisfia, s idén februárban a kislányuk. A kínai törvények szerint azonban a második gyermeket csak kis létszámú nemzetiséghez tartozók, vagy olyan szülők vállalhatnak, akik mindketten egykék. A többieknek büntetést kell fizetniük. Állami alkalmazottak esetében külön fegyelmi büntetés, és elbocsátás is lehet a törvényszegés következménye.
.
A rekordösszegű bírsággal zárult nyomozást a helyi népességi és családtervezési hatóság a járási ipari és kereskedelmi felügyelettel együtt folytatta és megállapította, hogy a házaspár több vállalkozásban érdekelt, tulajdonos, vagy részvényes, és jelentős vagyonnal rendelkezik. Ezért döntöttek az 1,3 milliós összeg mellett, derült ki a beszámolóból, amely szerint a házaspárt megdöbbentette ugyan a határozat, de kifizették a pénzt.
.
A gyermekvállalást korlátozó 1979-es állami rendelkezés szerint a büntetés mértékét az adott városra jellemző adózott átlagjövedelem alapján állapítják meg. Lehet annak három-tízszerese. Vidéken a településen élők – a törvényszegést megelőző évi – nettó átlagjövedelmét veszik alapul.
.
A megyei jogú zsujani hatóságok ugyanakkor a tartományi szabályozásra hivatkoztak, amely lehetővé teszi, hogy az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkezők esetében a büntetés mértéke elérje a helyi átlag feletti összeg négy-ötszörösét.
.
Azzal, hogy a büntetés mértékének felső határát megnövelték, nyilvánvalóan annak a tendenciának igyekeztek a hatóságok gátat szabni, hogy a második, harmadik gyermeket vállalók a sokak számára egyre megfizethetőbb bírság kifizetésével egyszerűen „megvegyék a jogot” az újabb gyerekre. Ám az országos példák alapján úgy tűnik: a fenyegetettség nem elég elrettentő.
.
A térségi közigazgatási központot, Vencsou várost a kínai vállalkozók paradicsomaként emlegetik, ahol kisebb-nagyobb üzemek, gyárak tömege található. A helyi kormányzat eddig már tíz családot büntetett 1 millió jüan (38,6 millió forint), vagy a feletti bírságra, mert megsértették a családtervezési törvényt. A város az évi több ezer bírságból százmilliós nagyságrendben gyarapítja költségvetését.

Tags: ,

9 Reader’s Comments

 1. Meg is értem !
  Has a dolgok így mennének tovább , lassan már ez egész Naprendszer is kicsi lenne nekik.
  Vénusz-rakéta meg még sehol !
  ( Nincs kikről koppintani hehe. Egyelőre. )

 2. India gőzerővel zárkózik fel a túlszaporodáshoz, Délkelet-Ázsia egyéb részeivel és Afrikával együtt.
  Ebből olyan kihalás lesz, mint a pinty. Európának meg kell erősítenie az “Európa-erődöt”.

 3. Megvan a hátránya az egygyerekes kényszervállalásnak is, hiszen az egykét végtelenül elfogják kényeztetni, ebből adódóan nehezebb lehet a szocializáció, másfelől pedig a természet törvényeibe avatkoznak bele, méghozzá duplán: Megszabadulnak a lányoktól (abortusz, de akár csecsemőgyilkosság árán), mert az ő kultúrájukban a férfi többet ér, így viszont csökken a potenciális párkapcsolatok lehetősége, nő a prostitúció és a szexuális frusztráltságból eredő bűnözés mértéke, másfelől pedig a népesség elöregedése pár évtized múlva Európát is leköröző teherként fog ránehezedni a munkaképes fiatalokra.

  Ahogy bamba is írta; jobb lesz bezárni a kapukat és lerázni az emberjogi csöveseket magunkról, akiknek (többek között) köszönhető Nyugat-Európa országaiban elgettósodott, a befogadó társadalmat alapjaiban megtagadó, sőt ellene harcoló muszlimainak tömegei.

 4. Csak a jólét és a demokrácia hozhatja el a változást a túlszaporodott nemzeteknél. Ez az egyetlen örömforrásuk, főleg, ha munkájuk sincs. Kínában, Indiában, Afrikában nagy bajok lesznek! Lehet, hogy a fejlett társadalmak kifejlesztik a “Vénusz” űrhajót, keresnek egy földtípusú bolygót és itthagyják az egész problémát, mielőtt a kínaiak ellopnák az ötletet.

 5. Grezó:
  Már ezelőtt 30 évvel Kurt Vonnegut Jr. is megírta Burleszk c. szatírikus művében :
  ( nem szószerint idézem )
  ” Mi , a Kínai Népközutársaság tudósai azért fejlesztettük ki a negyvencentis embereket Hazánk számára , hogy könnyeben be tudjuk népesíteni a Naprendszert. Kiseb embernek keveseb táplálék és oxigén kell az útra. “

 6. A problémáról többször írta. Bilderberg gondolat. Sok az ember.
  De hülye liberálidealisták pofája jár. Inkább dögöljenek éhen és öljék egymást,
  mintsem a szaporulatot radikálisan csökkentsük. A galamboknak tudunk fogamzásgátlót adni. Na ja, Einstein is elbizonytalanodik a világűr végtelenségén, de azt tudja, a hülyeség biztosan végtelen.

 7. Másutt olvastam, hogy az előírt egykék 80%-a fiú!
  Ez a “tudatos” születésszabályozás azt hiszem komoly problémákat okozhat még a jövőben!

 8. Milyen csodás lesz az a világ, ahol mi, “kultúreurópaiak” zárt kapuk, rácsok, fegyveres őrök mögött élünk, és rettegünk, hogy a túlszaporodottak mikor mészárolnak le bennünket.
  Nem tudom mi a megoldás, mert az emberiség óriási tömegekkel rohan a vesztébe, és olyan vezetőket (ideértve a jogvédőket is) tart el a jó ég tudja miért, akik ugyanúgy nem tudnak megoldást a problémákra, mint én.
  Talán nem baj, ha ők szabályozzák magukat, így nem fognak másokat okolni a hibákért, amelyekkel majd néhány év múlva vágatják pofán magukat.

 9. Ha ez igaz, hogy 80%-ban fiúk születnek – Ceizel szerint kb. hasonló arányban akarnak a nemet választók fiút és lányt -, akkor ki fognak szivárogni a férfiak Kínából és máshol keresnek feleséget.

Kapcsolódó cikkek

Kínai ellenzéki író kapta a Békedíjat 2012. October 15. Monday | AN

Komcsi pénze sose büdös 2012. June 19. Tuesday | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS kanadaihirlap
Videók