- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

A teljes testhűtés segít az oxigénhiánnyal születetteknek

péntek, június 1st, 2012 In FEATURED, Életstílus | Comments Disabled

A teljes testhűtés segít az oxigénhiánnyal születetteknek
Washington – Jobb volt a felépülésük azoknak az oxigénhiányos állapotban született gyerekeknek, akik teljes testhűtést kaptak világra jövetelüket követően, mint azoknak az újszülötteknek, aki nem, állapították meg amerikai kutatók.
.
Az oxigénhiányos állapot ritkán bár, de az újszülött agykárosodásához vagy halálához vezet. Úgy tűnik azonban, hogy testük átmeneti lehűtése, a hipotermia segíti, hogy agyuk helyreállítsa magát, írták a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányukban.
.
A programba 208 oxigénhiányosan született babát vontak be, akiknek egyik fele hat órán belül hipotermiás kezelésben részesült, míg a kontrollcsoport tagjainál nem alkalmazták a teljes testlehűtésére szolgáló eljárást. A hipotermia három napon át tartott, az újszülöttek testhőmérséklete eközben 33 Celsius-fok körül volt, majd fokozatosan melegítették fel őket.
.
Utánkövetéssel 6-7 éves korukban értékelték újra a gyerekeket, elsősorban a halálozási adatokra, illetve az életben lévők intelligenciájára voltak kíváncsiak. Megállapították, hogy a hűtött csoportba került gyerekek 47 százalékának volt 70 alatti az IQ-ja, míg a nem hűtöttek között 62 százalék volt ez az arány.
.
Még jelentősebb volt az eltérés a halálozásban: a hűtött babák 28 százaléka halt meg, a nem hűtötteknek pedig 44 százaléka. A súlyos visszamaradt károsodások mintegy negyven százaléka történt a hűtött újszülöttek csoportjában, hatvan százaléka pedig a nem hűtött csoportban, idézte a detroiti Wayne Állami Egyetem kutatóinak eredményét a HealthDay ismeretterjesztő portál.

Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2012/06/featured/a-teljes-testhutes-segit-az-oxigenhiannyal-szuletetteknek.html

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.