Ronai and Ronai
AMERIKAI

A teljes testhűtés segít az oxigénhiánnyal születetteknek 2012. június 1. péntek 0:15 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A teljes testhűtés segít az oxigénhiánnyal születetteknek
Washington – Jobb volt a felépülésük azoknak az oxigénhiányos állapotban született gyerekeknek, akik teljes testhűtést kaptak világra jövetelüket követően, mint azoknak az újszülötteknek, aki nem, állapították meg amerikai kutatók.
.
Az oxigénhiányos állapot ritkán bár, de az újszülött agykárosodásához vagy halálához vezet. Úgy tűnik azonban, hogy testük átmeneti lehűtése, a hipotermia segíti, hogy agyuk helyreállítsa magát, írták a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányukban.
.
A programba 208 oxigénhiányosan született babát vontak be, akiknek egyik fele hat órán belül hipotermiás kezelésben részesült, míg a kontrollcsoport tagjainál nem alkalmazták a teljes testlehűtésére szolgáló eljárást. A hipotermia három napon át tartott, az újszülöttek testhőmérséklete eközben 33 Celsius-fok körül volt, majd fokozatosan melegítették fel őket.
.
Utánkövetéssel 6-7 éves korukban értékelték újra a gyerekeket, elsősorban a halálozási adatokra, illetve az életben lévők intelligenciájára voltak kíváncsiak. Megállapították, hogy a hűtött csoportba került gyerekek 47 százalékának volt 70 alatti az IQ-ja, míg a nem hűtöttek között 62 százalék volt ez az arány.
.
Még jelentősebb volt az eltérés a halálozásban: a hűtött babák 28 százaléka halt meg, a nem hűtötteknek pedig 44 százaléka. A súlyos visszamaradt károsodások mintegy negyven százaléka történt a hűtött újszülöttek csoportjában, hatvan százaléka pedig a nem hűtött csoportban, idézte a detroiti Wayne Állami Egyetem kutatóinak eredményét a HealthDay ismeretterjesztő portál.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
A teljes testhűtés segít az oxigénhiánnyal születetteknek, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. A test anyagcseréjének, így átvitt értelembe véve idejének lelassítása eddig is sok reményt keltett az orvostudományban, de messze vagyunk még a sci-fi világában élő hibernálástól. Ha majd hatékonyan megtudják menteni a víz kikristályosodásától az emberi test sejtjeit, köztük ugye az agyban lévő idegsejteket is, akkor már “csak” a belső szervek, az izomzat és a csontozat leépülését kell megoldani, erre pedig szerintem a nanotechnológia adhat csak megoldást.

    De addig is hűtsék szépen a kicsiket, és a súlyos betegségektől szenvedőket, ha azzal legalább ha nem is elkerülhető, de legalább elodázható a károsodások felgyülemlése.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Ez az eljaras nalunk is segitett:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Szüljetek a köpcösnek! 2013. szeptember 19. csütörtök

Fogy a magyar 2011. augusztus 22. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos